Στο στόχαστρο 22 ευρωβουλευτών μπαίνει ο ακροδεξιάς κοπής νόμος Μηταράκη για το προσφυγικό και ιδιαίτερα το άρθρο 40 που εισάγει απαράδεκτους περιορισμούς και ουσιαστικά απαγορεύει τη δράση των ΜΚΟ σε επιχειρήσεις θαλάσσιας διάσωσης.
Μετά και τη σφοδρή κριτική που δέχτηκε το σαλβινικής έμπνευσης νομοθέτημα από την καθ’ ύλην αρμόδια επίτροπο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, Ντούνα Μιγιάτοβιτς, που κάλεσε την κυβέρνηση να το αποσύρει, τώρα 22 ευρωβουλευτές από 9 χώρες ζητούν από την Κομισιόν να τοποθετηθεί σχετικά. Με πρωτοβουλία του ευρωβουλευτή ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και μέλους της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (LIBE) του Ευρωκοινοβουλίου, Κώστα Αρβανίτη, οι ευρωβουλευτές ρωτούν την Κομισιόν σχετικά με τη συμβατότητα της νομοθεσίας αυτής σε σχέση με τον σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα όπως αυτά ισχύουν στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ενώ σαφής αναφορά γίνεται και στην κυβερνητική σκοπιμότητα αφού μέσω αυτής της απαγόρευσης προκύπτει προσπάθεια απόκρυψης των παράνομων επαναπροωθήσεων.
«Εγκρίνει η Επιτροπή τη μεροληπτική μέθοδο της εισαγωγής του άρθρου αυτού στο νομοσχέδιο μετά το πέρας της περιόδου δημόσιας διαβούλευσης;
Εκτιμά η Επιτροπή ότι, με τη διάλυση αυτών των δραστηριοτήτων των ΜΚΟ, η ελληνική κυβέρνηση αναστέλλει το δικαίωμα στο άσυλο, τη διαφύλαξη της νομιμότητας για όλες τις διαδικασίες επιστροφής, την πρόληψη των επαναπροωθήσεων και την πρόληψη αυτόματων, παράνομων κρατήσεων μεγάλης κλίμακας;» αναφέρει το κείμενο.
«Η ακροδεξιάς κοπής νομοθέτηση της απαγόρευσης ουσιαστικά της δράσης ανθρωπιστικών οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών στην Ελλάδα αλλά και ο κουτοπόνηρος αυταρχισμός της εισαγωγής του κρίσιμου άρθρου μετά το πέρας της διαδικασίας διαβούλευσης έχουν ήδη δημιουργήσει μια ντροπιαστική εικόνα για τη χώρα μας» σημειώνει ο κ. Αρβανίτης.
Το ν/σ αποτελεί πλέον νόμο του κράτους από τις 3/9, όταν και ψηφίστηκε μόνο από τους βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας, ενώ η αρμόδια επίτροπος κ. Μιγιάτοβιτς είχε εκδηλώσει τη δυσφορία της δηλώνοντας ότι το ν/σ «δεν ευθυγραμμίζεται με τα πρότυπα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» και «θα εμπόδιζε σοβαρά το σωτήριο έργο που εκτελούν στη θάλασσα οι ΜΚΟ και τις δυνατότητες παρακολούθησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους στο Αιγαίο».
