ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ efsyn.gr , Νόρα Ράλλη
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Ο νέος πολιτικός φορέας «Αριστερή Πρωτοβουλία Διαλόγου και Δράσης», που δημιουργήθηκε στις αρχές του καλοκαιριού, κάπου στ’ αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ, με κάτι από ΛΑ.Ε. και άλλες αριστερές οργανώσεις, με αφορμή τη ΔΕΘ οργανώνει συζήτηση στις 10/9 («ανοίγουμε τον διάλογο για τις απαντήσεις της ασυμβίβαστης Αριστεράς», όπως δηλώνουν) και διαδήλωση στις 11/9, και τα δύο στη Θεσσαλονίκη. Οι κεντρικοί άξονες προβληματισμού για την Πρωτοβουλία είναι, σύμφωνα πάντα με τους ίδιους:

● η εγκληματική ταξική πολιτική της κυβέρνησης για τη διαχείριση της πανδημίας

● η ενίσχυση των ιδιωτικών επιχειρηματικών συμφερόντων στον τομέα της υγείας

● ο αυταρχισμός και το ιδεολόγημα της ατομικής ευθύνης, οι αναστολές και οι απολύσεις υγειονομικών

● η πρωτοφανής περιβαλλοντική καταστροφή, για την οποία φέρει απόλυτα την ευθύνη η Ν.Δ. («από τη μια αποσιωπώντας τις ελλείψεις σε πολιτικές πρόληψης, προσωπικό και μέσα δασοπροστασίας και δασοπυρόσβεσης, επιχειρεί να κρυφτεί πίσω από την κλιματική αλλαγή. Και από την άλλη, η υποκρισία περισσεύει, αφού είναι η ίδια η πολιτική της που προωθεί μια περιβαλλοντοκτόνα, αδηφάγα “ανάπτυξη” τσιμεντοποίησης και υπερεκμετάλλευσης, προς όφελος μεγάλων οικονομικών συμφερόντων, χωρίς κανέναν σεβασμό στη φύση και στον άνθρωπο»)

● το ότι ξοδεύονται δισεκατομμύρια για την αγορά πολεμικού εξοπλισμού, για την αστυνομία, για «δώρα» στους καναλάρχες και για την εξαγορά των ΜΜΕ

● η επίθεση στα δικαιώματα και την προοπτική της νεολαίας (είσοδος της αστυνομίας στα πανεπιστήμια, διαγραφές φοιτητών, εφαρμογή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, κλειστά σχολεία καθώς και τα λουκέτα που θα ακολουθήσουν σε δεκάδες πανεπιστημιακά τμήματα)

● η κατάργηση των εργασιακών δικαιωμάτων και η ενίσχυση της αυθαιρεσίας και της εξουσίας της εργοδοσίας

● το ασφαλιστικό κ.ά.

Για όλα αυτά θα γίνει συζήτηση στις 10/9, στις 19.00, στο Πάρκο Εποχών (Νέα Παραλία), με ομιλητές τους Λεωνίδα Βατικιώτη, Κώστα Λαπαβίτσα, Χρήστο Λάσκο, Δέσποινα Χαραλαμπίδου και συντονίστρια την Καρολίνα Παϊσίου. Και το Σάββατο 11/9, στην πλατεία Σιντριβανίου, καλούν σωματεία, συνδικαλιστικά και αυτοδιοικητικά σχήματα και κοινωνικά κινήματα «ώστε να υπάρξει μια ενιαία πορεία μαζί με τα συνδικάτα και τα σωματεία και όλες τις δυνάμεις που θα διαδηλώνουν στους δρόμους της Θεσσαλονίκης».