Η Ιταλία εξασφάλισε την έγκριση του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που υπέβαλε στην Κομισιόν. Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν επισκέφθηκε την Αιώνια Πόλη και συναντήθηκε με τον Μάριο Ντράγκι στα θρυλικά στούντιο της Cinecittà, και πιο συγκεκριμένα στο στούντιο 5, που ήταν το αγαπημένο του Φεντερίκο Φελίνι.
Δεν ξέρουμε αν ο Ιταλός δημιουργός της έβδομης τέχνης θα έδινε με ενθουσιασμό το «ελεύθερο» για τη χθεσινή τελετή, αλλά η πρόεδρος της Κομισιόν φάνηκε ιδιαίτερα εντυπωσιασμένη από τη μοναδικότητα του χώρου. Επανέλαβε ότι «η ευκαιρία αυτή είναι μοναδική», ότι «οι χώρες-μέλη πρέπει να την εκμεταλλευτούν για να βάλουν τάξη στις οικονομίες τους» και πως «θα υπάρξει τεράστια θετική επίπτωση στον τομέα της απασχόλησης».
Η Ιταλία θα λάβει συνολικά 192,5 δισ. ευρώ και μέχρι τον Αύγουστο αναμένεται να της καταβληθούν τα πρώτα 24,8 δισ. Ο δε Μάριο Ντράγκι κατέστησε σαφές ότι είναι σημαντικό να μη χαθεί η εμπιστοσύνη της Ευρώπης και ότι έχει ήδη δοθεί προτεραιότητα σε σειρά μεταρρυθμίσεων: εκείνη του δικαστικού συστήματος (για να μειωθεί η διάρκεια της κάθε δίκης), στην τόνωση της ανταγωνιστικότητας και στον νόμο για την απλούστευση των εργολαβιών.
Ο Ιταλός τεχνοκράτης πρωθυπουργός θέλησε να τονίσει, επίσης, ότι νιώθει περήφανος και ότι «η πραγματική πρόκληση είναι να εφαρμοστεί το όλο σχέδιο με στόχο μια χώρα πιο δίκαιη». Υποσχέθηκε, παράλληλα, ότι τα χρήματα αυτά θα ξοδευτούν με τον αποτελεσματικότερο τρόπο και με εντιμότητα. Πέρα από τις προσδοκίες και τους ενθουσιασμούς υπάρχουν, βέβαια, και προβλήματα. Προκαλεί ενδιαφέρον η αναφορά της προέδρου της Κομισιόν στο ότι ένα μέρος της στήριξης που παρέχεται με το Ταμείο Ανάκαμψης μπορεί να μετατραπεί σε μόνιμη μορφή βοήθειας –πιθανώς με άλλα μέσα και εργαλεία– από μέρους της Ευρώπης.
Αλλά στην περίπτωση της Ιταλίας, όλα αυτά τα μεγάλα ποσά ανοίγουν και περίεργες ορέξεις. Η μαφία θα προσπαθήσει, σίγουρα, να παρεισδύσει στις εργολαβίες και υπεργολαβίες των διαφόρων έργων. Μέχρι το φθινόπωρο τέθηκε ένα όριο στο ποσοστό των υπεργολαβιών, με έμφαση και στον σεβασμό των ασφαλών συνθηκών εργασίας, αλλά στη συνέχεια είναι πιθανό να καταργηθεί. Και το ίδιο το θέμα της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, με λιγότερη γραφειοκρατία και ελέγχους, προκαλεί παρόμοια προβλήματα και κινδύνους.
Σε ό,τι αφορά, τέλος, τη μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης, πρέπει να εξακριβωθεί αν θα εξασφαλιστεί η συμφωνία όλων των κυβερνητικών εταίρων: η διαμάχη μεταξύ της Φόρτσα Ιτάλια του Μπερλουσκόνι και του Ρέντσι με τα Πέντε Αστέρια κράτησε μήνες, με αντικείμενο το πώς και πότε πρέπει να παραγράφονται οι διάφορες δικαστικές υποθέσεις. Σε μια χώρα στην οποία όποιος έχει χρήματα πληρώνει μεγαλοδικηγόρους και αναβάλλει διαρκώς τις δίκες του, είναι σαφές ότι δεν αποτελεί υπόθεση δευτερεύουσας σημασίας.
