ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ efsyn.gr , Νόρα Ράλλη
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

«Γιόρτασαν» και τα κλαδικά σωματεία του Εμπορίου στην Αττική, επιχειρησιακά σωματεία και εργαζόμενοι στον κλάδο (το ΠΑΜΕ ήταν ανάμεσα σε αυτά) τα γενέθλια του υπουργού Εργασίας, Κ. Χατζηδάκη, την προηγούμενη Πέμπτη, ο οποίος ανάρτησε, ο ίδιος, μια φωτογραφία όπου σβήνει τα κεράκια. Το ιδιαίτερο στη φωτογραφία βέβαια (την οποία διόλου αδικαιολόγητα πολλοί θεώρησαν ως «τρολ» ή φάρσα) ήταν η τούρτα: με τον ίδιο ως σούπερμαν και γύρω γύρω γραμμένα ΔΕΗ, ΟΣΕ, ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ και ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – όσων δηλαδή (και) ο ίδιος ο κ. Χατζηδάκης έχει αναλάβει, αν όχι την καταστροφή τους (ως εταιρειών και ζητημάτων κρατικής μέριμνας), σίγουρα την πτωτική πορεία και την ιδιωτικοποίησή τους.

Κινητοποιήσεις

Ισως γι’ αυτό και σωματεία και εμποροϋπάλληλοι θέλησαν να προσφέρουν και τη δική τους τούρτα στον υπουργό Εργασίας, ως μια συμβολική κίνηση σε παράσταση διαμαρτυρίας που έκαναν έξω από το υπουργείο Εργασίας. Με ένα σκίτσο του Δημήτρη Γεωργοπάλη, ο υπουργός εμφανίζεται όχι ως υπερήρωας, αλλά ως κινούμενο σχέδιο και συγκεκριμένα ως Δρακουμέλ, ο οποίος φαίνεται να λέει: «θα σε πιάσω απαίσιο οκταωράκι» – ένα πολιτικό σχόλιο για την κατάργηση του 8ώρου. Μάλιστα οι διαδηλωτές τού τραγούδησαν κιόλας: «Να ζήσεις Κωστάκη, να κόβεις λεφτά, τους βιομηχάνους να κάνεις καλά. Παντού να σκορπίζεις το 10ωρο, στον τάφο να στείλεις το 8ωρο».

Στη συγκέντρωση μίλησαν εκπρόσωποι των σωματείων, καλώντας τους εργαζόμενους να δώσουν συνέχεια στις κινητοποιήσεις τους με την απεργία στις 6 Μάη. Μίλησαν η Ντίνα Γκογκάκη, πρόεδρος του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, ο Νάσος Γεροπαναγιώτης, πρόεδρος του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Πειραιά, ο Γιάννης Παπαδάς, πρόεδρος του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Δυτικής Αττικής, ο Θανάσης Γκώγκος, μέλος της Διοίκησης της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων και της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ κ.ά. Ο τελευταίος διαμήνυσε πως «στις 6 Μάη απεργούμε!», στέλνοντας μήνυμα «αγώνα για την υπεράσπιση των εργατικών κατακτήσεων, για τη διεκδίκηση των σύγχρονων αναγκών των εργαζομένων και της ζωής που τους αξίζει».

«Στο πρόσφατο διάγγελμά του ο κ. Μητσοτάκης ξέχασε να μας πει πόσο θα δουλεύουν οι εργαζόμενοι στον τουρισμό, πώς θα αμείβονται και πότε θα ξεκουράζονται, με βάση τις προβλέψεις του νομοσχεδίου για τα εργασιακά που ετοιμάζει ο “σούπερμαν” υπουργός του», σχολίασε στην «Εφ.Συν.», προς επίρρωση των παραπάνω, η Λουίζα Ράζου, μέλος του Π.Γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ.

«Στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο, που κατοχυρώνει τη 10ωρη δουλειά, ο εργαζόμενος θα υπερεργάζεται και δεν θα πληρώνεται με μισθό. Στα εποχικά επαγγέλματα, όπως του τουρισμού, όπου η περίοδος εργασίας είναι ένα εξάμηνο, πότε ακριβώς θα παίρνει ο εργαζόμενος τα ρεπό του; Οταν θα είναι στο ταμείο ανεργίας; Εχει άραγε τη δυνατότητα ένας τέτοιος εργαζόμενος να επιλέξει να δουλεύει λιγότερες ώρες, όπως διατείνεται ο κ. υπουργός;» διερωτάται η κ. Ράζου, ειδικά για τους υπαλλήλους του τουρισμού.

Ενός τουρισμού που ετοιμάζεται ν’ ανοίξει, «με την κυβέρνηση να προσαρμόζει τα υγειονομικά πρωτόκολλα στις προτεραιότητες και στις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων, απαλλάσσοντας την εργοδοσία από την ευθύνη να πάρει μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς, που πολλούς μήνες τώρα έχουν μετατραπεί σε εστίες υπερμετάδοσης του κορονοϊού», διευκρινίζει.

Μακάβριο εργαλείο

«Δίπλα στους νεκρούς της πανδημίας, καθημερινά προστίθενται νέα εργοδοτικά εγκλήματα, όπως αυτά των εργαζομένων στους εργολάβους της ΔΕΗ στην Ερέτρια και στην Κοζάνη. Αναρωτιέται κανείς αν στο μοντέλο του “σύγχρονου” εργαζόμενου, που επιθυμούν να διαμορφώσουν οι εμπνευστές του νομοσχεδίου, έχουν αναλογιστεί τι σημαίνει να δουλεύει 10ωρο ο οικοδόμος, ο οδηγός του λεωφορείου, ο χειριστής στο λιμάνι, ο εργάτης στη γραμμή παραγωγής, ο γιατρός κ.λπ.» λέει η κ. Ράζου.

«Και βέβαια ξέρουν! Αλλά η “διευθέτηση του χρόνου εργασίας” αποτελεί βασικό εργαλείο για την ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων, μεγαλώνοντας το απλήρωτο μέρος της εργάσιμης μέρας. Κανένα ρεπό δεν αναπληρώνει την κλοπή που συντελείται σε βάρος των εργαζομένων. Μάλιστα τώρα ο εργαζόμενος θα έχει το “δικαίωμα” ολομόναχος να… διαπραγματεύεται με τον εργοδότη να δουλεύει 10ωρο, χωρίς πρόσθετη αμοιβή. Πρόκειται για αίσχος!» μας λέει και τονίζει πως όλο αυτό «στηρίζεται σε ένα πλέγμα οδηγιών και κατευθύνσεων της Ε.Ε.», τις οποίες «ακολούθησαν και οι προκάτοχοι της σημερινής κυβέρνησης».

Κάπως έτσι φτάνει στον ΣΥΡΙΖΑ και σχολιάζει: «Και αφού ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί στην απεργία στις 6 Μάη –που παρεμπιπτόντως δεν ψήφισαν οι συνδικαλιστές της παράταξής του στη ΓΣΕΕ–, θυμίζουμε ότι ως κυβέρνηση όχι μόνο διατήρησε στο ακέραιο τους αντεργατικούς νόμους για τη “διευθέτηση” του χρόνου εργασίας, αλλά ενίσχυσε παραπέρα το πλαίσιο για το σμπαράλιασμά του, επιβάλλοντας τη 12ωρη δουλειά στους νοσοκομειακούς γιατρούς κ.ά.».

«Το ΚΚΕ, με αγωνιστική συνέπεια, θα βρίσκεται καθημερινά με τους εργαζόμενους, θα υπερασπίζεται το δίκιο τους, χωρίς “μορατόριουμ” και μισόλογα, μέχρι να ανοίξει ο δρόμος για την κατάργηση της εκμετάλλευσης και να γίνουν κυρίαρχοι του πλούτου που παράγουν με τη δουλειά τους», καταλήγει.

Εκδήλωση ΚΚΕ για την Υγεία, με ομιλία του Δημήτρη Κουτσούμπα

Ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας θα μιλήσει σε διαδικτυακή εκδήλωση παρουσίασης των θέσεων του κόμματος για την Υγεία, με θέμα: «Το ΚΚΕ στο πλευρό των υγειονομικών, στην πρώτη γραμμή του αγώνα για: Αποκλειστικά Δημόσιο και Δωρεάν Σύστημα Υγείας για τον λαό και τις ανάγκες του». Στην εκδήλωση θα παρέμβουν γιατροί και υγειονομικοί από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί σήμερα, στις 18.00, στην έδρα της Κ.Ε. του ΚΚΕ στον Περισσό και θα μεταδοθεί ζωντανά από το κανάλι του ΚΚΕ στο youtube (youtube.com/kkemedia).