Τον «πατριάρχη των τραπεζιτών», την πιο εμβληματική προσωπικότητα του τραπεζικού συστήματος μεταπολιτευτικά, αποχαιρετούν η Alpha Bank και ο τραπεζικός κλάδος.
Ο Γιάννης Κωστόπουλος, ο ναυπηγός που έγινε τραπεζίτης συνεχίζοντας την οικογενειακή παράδοση, έφυγε χθες σε ηλικία 83 ετών.
Ο άνθρωπος που δήλωνε «θέλω να βγάζω λεφτά από τους πελάτες μου, ακόμα και από τη σκόνη των παπουτσιών τους», υπογραμμίζοντας την ανάγκη για συνεχή δημιουργία νέων προϊόντων, πήγε πολλές φορές κόντρα στο… ρεύμα, όπως αυτό της αλόγιστης πιστωτικής επέκτασης.
Ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του στην Τράπεζα Εμπορικής Πίστεως το 1963. Διετέλεσε διευθύνων σύμβουλος και γενικός διευθυντής της τράπεζας από το 1973 και πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου και γενικός διευθυντής από το 1984 έως το 1996.
Από το 1996 έως το 2005 διετέλεσε πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου και διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank. Από τον Φεβρουάριο του 2005 έως τον Μάιο του 2014 διετέλεσε εκτελεστικός πρόεδρος και τον Ιούνιο του 2014 η Γενική Συνέλευση των Μετόχων τού απένειμε τον τίτλο του επίτιμου προέδρου.
Στον «αποχαιρετισμό» του εκ μέρους της οικογένειας της Alpha Bank, ο πρόεδρος της τράπεζας, Βασίλης Ράπανος, κάνει λόγο για έναν άνθρωπο που δημιούργησε την τράπεζα και άφησε ανεξίτηλο αποτύπωμα στο τραπεζικό σύστημα και στην οικονομική ζωή της χώρας «με λογισμό και μ’ όνειρο».
Απευθυνόμενος σε πρώτο πρόσωπο, ο Β. Ράπανος γράφει: «Σε μια χώρα που δύσκολα αναγνωρίζεται η επιτυχία των ανθρώπων εν ζωή, υπήρξες τυχερός. Η αναγνώριση του έργου σου είναι καθολική».
Ο Γιάννης Κωστόπουλος υπήρξε πρωτοπόρος και οραματιστής και πολύ νωρίς είχε διατυπώσει την άποψη ότι η ελληνική αγορά «χωράει» μόνο 2,5 τράπεζες. Το κοινό όραμα που είχε με τον Θεόδωρο Καρατζά, διοικητή της Εθνικής Τράπεζας, ήταν η συνένωση των δύο τραπεζών, όμως το σχέδιο δεν προχώρησε.
Για τη νέα γενιά των τραπεζικών στελεχών, υπήρξε, όπως τονίζει ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank, Βασίλης Ψάλτης, «πρότυπο εμπνευσμένου ηγέτη και δάσκαλος ζωής για όλους εμάς που είχαμε την ευλογία να τον γνωρίσουμε και να συνεργαστούμε μαζί του. Οραματιστής στη σύλληψη των ιδεών και τολμηρός στην εφαρμογή τους. Φύσει αισιόδοξος και πρωτοστάτης της συνεχούς βελτίωσης και αλλαγής. Ανθρώπινος και προσιτός προς όλους τους συνεργάτες του».
Στο συλλυπητήριο μήνυμά της η Ελληνική Ενωση Τραπεζών χαρακτηρίζει τον Γιάννη Κωστόπουλο «εμβληματική προσωπικότητα για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και το σύγχρονο επιχειρείν και επάξια χαρακτηρίστηκε ως “πατριάρχης των τραπεζιτών”».
«Η λέξη που μου έρχεται στο μυαλό είναι ένας ευπατρίδης, ένας άνθρωπος που με ό,τι ασχολήθηκε πέτυχε. Ενας ευπατρίδης, ένας πατριώτης που αγαπούσε πολύ την πατρίδα του, που ασχολήθηκε πολύ με την ιστορία της πατρίδας του και που έπρεπε να τον ακούς πάντα. Ακουγε, δεν έπαιρνε αποφάσεις εν θερμώ, συμβούλευε» είπε ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας, μόλις πληροφορήθηκε την απώλεια του Γιάννη Κωστόπουλου.
