ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ efsyn.gr , Άρης Χατζηγεωργίου
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Μειώσεις μισθών, εθελουσία έξοδο για έως και 2.000 εργαζομένους και αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 100 εκατομμύρια ευρώ περιλαμβάνει το σχέδιο της κυβέρνησης για τα Ελληνικά Ταχυδρομεία (ΕΛΤΑ).

Το σχέδιο παρουσιάστηκε χθες στο υπουργικό συμβούλιο από τους υπουργούς Οικονομικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Χρ. Σταϊκούρα και Κυρ. Πιερρακάκη, και αναμένεται σήμερα να περιλαμβάνεται σε τροπολογία στο νομοσχέδιο για την πάταξη του λαθρεμπορίου. Τα ΕΛΤΑ βρίσκονται το τελευταίο διάστημα σε καθοδική περιδίνηση καθώς έμειναν εκτεθειμένα στον ανταγωνισμό, χωρίς προσωπικό και επενδύσεις και δεν κατάφεραν να ωφεληθούν από την έκρηξη του ηλεκτρονικού εμπορίου λόγω της πανδημίας.

Ως πρώτος άξονας του σχεδίου «διάσωσης» περιγράφεται ο «εξορθολογισμός του μισθολογικού κόστους». Αυτό θα γίνει κυρίως με εθελουσία έξοδο που θα αφορά πάνω από το ένα τρίτο των εργαζομένων αλλά και μειώσεις στους υπολοίπους, χωρίς να είναι γνωστά ούτε τα κίνητρα ούτε τα κριτήρια. Γίνεται επίσης λόγος για αναβάθμιση συστημάτων, αναδιάρθρωση οργανωτικής δομής, ανάπτυξη νέας πολιτικής προμηθειών και άλλα μέτρα που ακούγονται ευχάριστα στο αυτί.

Οπως επίσημα ανακοινώθηκε, για την υλοποίηση του σχεδίου «δρομολογείται αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας «Ελληνικά Ταχυδρομεία Α.Ε.» ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ, στην οποία θα συμμετάσχει η Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ)». Ταυτόχρονα, θα αποδοθεί στα ΕΛΤΑ το αντάλλαγμα από τη σύμβασή τους με το ελληνικό Δημόσιο για την παροχή καθολικής υπηρεσίας (απλούστερα την υποχρέωση να πηγαίνει στην επικράτεια παντού κάποιος ταχυδρόμος) για τα έτη 2013-2020.