Ο καλύτερος τρόπος για να σταματούν οι συζητήσεις και να ξεχνιούνται (προσωρινά;) τα προβλήματα είναι οι νίκες, όταν συνοδεύονται από καλές εμφανίσεις. Η Μπαρτσελόνα υπάκουσε στον κανόνα αυτό.
Χθες, 44 μέρες μετά το τελευταίο της επίσημο παιχνίδι που έτυχε να είναι το ταπεινωτικό 2-8 από την Μπάγερν Μονάχου για το Τσάμπιονς Λιγκ και 33 μέρες μετά το «θέλω να φύγω» του Λιονέλ Μέσι που αναστάτωσε τον οργανισμό των Καταλανών, η ομάδα επέστρεψε στη δράση με ευρεία νίκη 4-0 επί της Βιγιαρεάλ για τον πρώτο της αγώνα στην ισπανική Λίγκα.
Ηταν μια εμφάνιση πειστική, ειδικά στο α’ μέρος, ενδεικτική του ποδοσφαίρου που θέλει να παίξει ο Ρόναλντ Κούμαν. Το κλασικό 4-3-3 των «μπλαουγράνα», που μαθαίνουν να παίζουν και τα πιτσιρίκια στη «Λα Μασία», έχει πλέον δώσει τη θέση του στο 4-2-3-1, με τον Φιλίπε Κοουτίνιο ως δεκάρι, τον Λιονέλ Μέσι «ψευτοεννιάρι» και τους Αντουάν Γκριεζμάν και Ανσου Φάτι στα πλάγια. Ο τελευταίος ήταν εκείνος που σημείωσε τα πρώτα δύο γκολ της Μπαρτσελόνα, ενώ πέτυχε και το πέναλτι για το 3-0 που «έγραψε» ο αρχηγός του, σκοράροντας για 17η σερί σεζόν στην Πριμέρα Ντιβισιόν. Το τέταρτο γκολ ήρθε από αυτογκόλ.
Χθες όλα έδειξαν σωστά καμωμένα, με την ομάδα να έχει κέφι και αποτελεσματικότητα. Το πρόβλημά της όμως παραμένουν οι λίγες εναλλακτικές λύσεις στον πάγκο. Και απομένει μόλις μία εβδομάδα για μεταγραφές.
Ακόμα πιο εντυπωσιακή ήταν η χθεσινή εμφάνιση της Ατλέτικο Μαδρίτης στο δικό της ντεμπούτο στη φετινή Πριμέρα Ντιβισιόν. Αυτή η τόσο φειδωλή στο γκολ ομάδα συνέτριψε τη Γρανάδα με 6-1 και –σε αντίθεση με την Μπαρτσελόνα– έχει πιο «γεμάτο» πάγκο. Το «κλου» της ημέρας ήταν το εκπληκτικό ντεμπούτο του Λουίς Σουάρες με τη φανέλα των «ροχιμπλάνκος»: μπήκε αλλαγή και, μέσα σε 23 λεπτά, πέτυχε 2 γκολ, μοίρασε μία ασίστ (στον Γιορέντε για το 4-0) και είχε δοκάρι!
Ακόμα και αυτή όμως η πρώτη εμφάνιση του Σουάρες δεν κατάφερε να επισκιάσει τον απολαυστικό Ζοάο Φέλιξ. Η ακριβότερη (περσινή) μεταγραφή στην ιστορία της Ατλέτικο παίζει πια στον κεντρικό ρόλο που του αρέσει. Χθες έκανε τα πάντα, αλλαγές ρυθμού, ντρίμπλες, «ποδιές», ρουλέτες και πάσες για έτοιμα γκολ…
Με νίκη ξεκίνησε τις υποχρεώσεις της στη λίγκα και η Σεβίλη, που νίκησε 3-1 στο γειτονικό Κάδιθ την τοπική ομάδα, ξεπερνώντας την κούραση από τα 120 λεπτά στο χαμένο ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ.
Οσο για τη Ρεάλ Μαδρίτης, νίκησε με 3-2 στην έδρα της Μπέτις, χάρη στην ύπαρξη του VAR. Αν δεν υπήρχε το νέο αυτό σύστημα, δεν θα είχε αποβληθεί ο Εμερσον στο 67’, ούτε θα είχε δοθεί πέναλτι σε βάρος των Σεβιγιάνων για το τελικό 3-2 που έκανε ο Ράμος από την άσπρη βούλα. Ηταν δύο φάσεις που χρειάστηκαν μικροσκόπιο για να δοθούν – μάλιστα δεν είχε καν διαμαρτυρηθεί η Ρεάλ πριν. Τυπικά οι υποδείξεις του VAR ήταν σωστές.
Ουσιαστικά όμως οι διαρκείς διακοπές διέλυσαν τον ρυθμό ενός πολύ γεμάτου παιχνιδιού και άφησαν την αίσθηση ότι ο διαιτητής είναι πλέον διακοσμητικός και το καμαράκι με τις οθόνες έχει την απόλυτη εξουσία του παιχνιδιού.
