Με διευθετήσεις που μπορεί, κατά περίπτωση, να οδηγούν σε διολίσθηση των χρονοδιαγραμμάτων για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων φαίνεται πως θα αντιμετωπίσει το υπουργείο Περιβάλλοντος τα επίμονα αιτήματα των μηχανικών αλλά και πολιτών να δοθεί παράταση στην προθεσμία που έληξε χθες.
Η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας συναντήθηκε χθες με τη Διοικούσα Επιτροπή του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος υπό τον πρόεδρο Γιώργο Στασινό, αλλά δεν πείσθηκε να δοθεί μια οριζόντια παράταση. Οι εκπρόσωποι του ΤΕΕ παρέθεσαν πλήθος επιχειρημάτων, εξηγώντας ότι ειδικά για την κατηγορία 5 των «βαριών» αυθαιρέτων επικρατεί απόλυτη ασάφεια.
Ο Κ. Χατζηδάκης δεν πείσθηκε να δοθεί μια οριζόντια παράταση για τα αυθαίρετα
Η κατηγορία αυτή χάνει από σήμερα κάθε δικαίωμα τακτοποίησης, αλλά το πρόβλημα είναι πως η εκτίμηση για το ποια αυθαιρεσία είναι «βαριά» και ποια όχι μπορεί να γίνει κατόπιν αυτοψίας μηχανικού. Ακόμη και η ανέγερση οικοδομής με άδεια που πατά 10 εκατοστά μέσα σε πρασιά θεωρείται «βαριά» αυθαιρεσία, αλλά ο ιδιοκτήτης της είναι πιθανόν να το αγνοεί και να το βρει μπροστά του όταν αποφασίσει να μεταβιβάσει το ακίνητο. Επίσης, δεν έχει ολοκληρωθεί η τακτοποίηση πλήθους ακινήτων του Δημοσίου που μπορεί να χτίστηκαν με ειδικές διατάξεις και χωρίς άδεια και τα οποία θα έχουν πρόβλημα στο μέλλον να ενταχθούν σε προγράμματα αναβάθμισης και συντήρησης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης αρνήθηκε κάθε συζήτηση για μια νέα οριζόντια παράταση, αλλά άκουσε το σύνολο των επιχειρημάτων του ΤΕΕ, αποδεχόμενος ότι υπάρχουν θέματα που μπορεί να συζητηθούν στο επόμενο διάστημα, αφού κλείσει η πλατφόρμα για αιτήσεις υπαγωγής.
Στη συζήτηση συμμετείχε στο ίδιο κλίμα «κοινού τόπου» ο γενικός γραμματέας Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος Ευθύμιος Μπακογιάννης. Σε εντελώς άλλη συχνότητα, ο υφυπουργός Δημήτρης Οικονόμου έδειξε ότι ενοχλήθηκε σφόδρα από την ανακοίνωση με την οποία το ΤΕΕ τον κατηγόρησε για απαξίωση του τεχνικού κόσμου της χώρας επειδή είχε δηλώσει ότι η δήλωση υπαγωγής είναι «απλή διαδικασία που διαρκεί δύο λεπτά».
Παράβολο
Σε μια κίνηση πρώτης διευθέτησης, συμφωνήθηκε ότι θα προωθηθούν κανονικά όσες αιτήσεις υποβλήθηκαν εμπρόθεσμα έως χθες αλλά το σύστημα δεν επέτρεψε την πληρωμή του απαραίτητου παραβόλου. Σημαντικό πλήθος αιτήσεων δεν διεκπεραιώθηκε λόγω υπερφόρτωσης της πλατφόρμας καθώς μέσα στον Σεπτέμβριο υποβλήθηκαν σχεδόν 200.000 δηλώσεις έναντι 40.000 που υποβάλλονταν κατά μέσον όρο τους προηγούμενους μήνες.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, μέσα στις επόμενες μέρες θα ανακοινωθούν περαιτέρω διευθετήσεις που μπορούν να αφορούν άλλες υποκατηγορίες προβλημάτων που προέκυψαν στη διεκπεραίωση των υπαγωγών. Με δήλωσή τους ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος και η αναπληρώτρια τομεάρχης Πέτη Πέρκα κατηγορούν την κυβέρνηση ότι «επιμένει να μην ακούει τα αιτήματα της κοινωνίας και του συνόλου του τεχνικού κόσμου» και αρνήθηκε να αξιοποιήσει την τροπολογία που κατέθεσε δύο φορές το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης η οποία οδηγούσε στην ολοκλήρωση των δηλώσεων των αυθαιρέτων μέχρι τις 15 Ιανουαρίου 2021.
«Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας και ο αρμόδιος υφυπουργός Χωροταξίας, χωρίς κανένα επιχείρημα που να δικαιολογεί την εμμονή τους, δείχνουν να αγνοούν τη διαδικασία τακτοποίησης αυθαιρέτων, το γεγονός ότι ο δημόσιος τομέας υπολειτουργεί, τα βάρη που μεταφέρονται στους πολίτες, όπως και φαίνεται να αδιαφορούν για τα προβλήματα που θα προκύψουν από αυτή τους τη στάση», επισημαίνουν στην ανακοίνωσή τους τα στελέχη του κόμματος.
