Κοινό μήνυμα ότι τα εξωτερικά σύνορα της Ελλάδας, που είναι και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, φυλάσσονται με μεγάλη αποφασιστικότητα και ότι η στήριξη της ΕΕ θα είναι διαρκής έστειλαν σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Ζοζέπ Μπορέλ, από την Αθήνα.
«Είναι πολύ σημαντικό ότι η Ένωση στέκεται στο πλευρό της Ελλάδας καθώς υπερασπιζόμαστε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα» επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη συνάντηση που είχαν το απόγευμα στο Μαξίμου. «Είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τα ελληνικά και ευρωπαϊκά εξωτερικά σύνορα» τόνισε από την πλευρά του ο κ. Μπορέλ, σύμφωνα με το γραφείο του πρωθυπουργού.
Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, αναφέρθηκε στην κατάσταση στον Έβρο, στις υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών και τις εξαγγελίες της Τουρκίας για διενέργεια παράνομων γεωτρήσεων. Σημείωσε ότι μία από τις αποστολές του είναι η προάσπιση των συμφερόντων και των δικαιωμάτων της Ένωσης, της Ελλάδας και της Κύπρου, όπως και η οικοδόμηση ενός ελάχιστου επιπέδου διαλόγου και εμπιστοσύνης με την Άγκυρα.
«Αποτελεί χαρά, τιμή αλλά και καθήκον μου η παρουσία μου εδώ, καθώς στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ήσασταν πολύ σαφής σχετικά με την κατάσταση» είπε ο κ. Μπορέλ απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη.
Και συνέχισε: «Από την πλευρά μας ήμασταν επίσης πολύ σαφείς, ελπίζω, εκφράζοντας όχι απλώς την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη αλλά τη δέσμευση προς την Ελλάδα, προκειμένου να προστατευτεί η κυριαρχία σας, τα εξωτερικά σας σύνορα, τα οποία -όπως είπα σήμερα το πρωί- αποτελούν εξωτερικά σύνορα ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συνδράμαμε, στηρίξαμε την Ελλάδα στη διάρκεια των τελευταίων γεγονότων και θα συνεχίσουμε να το πράττουμε. Γνωρίζω ότι γίνονται πολλές υπερπτήσεις, κάποιες έγιναν ακόμη και σήμερα στα νησιά αλλά ακόμη και στην ηπειρωτική χώρα, ότι είχαμε το έντονο πρόβλημα με τις γεωτρήσεις που θίγουν την κυριαρχία σας και ήθελα να έρθω αυτοπροσώπως -θα ερχόμουν ούτως ή άλλως, αλλά μετά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για περισσότερους λόγους- για να εκφράσω αυτή τη δέσμευση και τη στήριξη».
«Εμείς αναζητούμε πάντα μια εποικοδομητική σχέση με τους γείτονές μας, κυρίως την Τουρκία. Η εμπιστοσύνη χρειάζεται δύο, και για να ξεκινήσει να οικοδομείται η εμπιστοσύνη είναι σημαντικό η Τουρκία να σταματήσει τις προκλητικές ενέργειες, οι οποίες ξεκάθαρα παραβιάζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, καθώς επίσης και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.
Στο ίδιο πνεύμα ήταν και οι δηλώσεις που έκαναν νωρίτερα ο κ. Μπορέλ με τον Ν. Δένδια, μετά την επίσκεψή τους στις Καστανιές του Έβρου.
