Aντιμέτωπη με πιθανή αναζωπύρωση της πανδημίας είναι η Γερμανία, που μάλλον βιάστηκε να επανέλθει στην «κανονικότητα» και ήδη το πληρώνει με τριψήφιο ημερήσιο αριθμό θανάτων. Το προηγούμενο 24ωρο πέθαναν 101 ασθενείς, ενώ εντοπίστηκαν 798 νέα κρούσματα μόλυνσης. Και ο συνολικός απολογισμός της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα ανήλθε έτσι σε 7.634 νεκρούς επί 171.306 κρουσμάτων.
Το χειρότερο είναι πως ο κύριος δείκτης R, που δείχνει πόσοι κολλάνε κατά μέσο όρο τον ιό από κάθε ασθενή, ξεπέρασε το Σαββατοκύριακο το κρίσιμο όριο του 1 και έφτασε μέχρι το 1,13, ενώ λίγες ημέρες νωρίτερα ο ρυθμός μετάδοσης ήταν μόλις στο 0,65. Αρκετοί θυμήθηκαν πάντως τις προειδοποιήσεις του επικεφαλής του Ινστιτούτου «Ρόμπερτ Κοχ», Λόταρ Βίλερ, ότι η Γερμανία «μπορεί να ζήσει καταστάσεις αντίστοιχες με εκείνες στην Ιταλία» αν δεν προσέξει.
Ο Βίλερ παραμένει καθησυχαστικός (είπε ότι θα φοβηθεί μόνο αν δει R=1,2 και πάνω), αλλά είναι βέβαιο ότι η επιδημιολογική ομάδα της Γερμανίας ανησυχεί με την «απειθαρχία» που παρατηρείται, ιδίως σε μερικές κατηγορίες εργαζομένων, αλλά και στον γενικό πληθυσμό που ξεχύθηκε σε πλατείες, πάρκα αλλά και μπαρ.
Τα εστιατόρια και τα καταστήματα πήραν το πράσινο φως να ανοίξουν ξανά και υπάρχει σταδιακή επιστροφή των μαθητών στα σχολεία, με την προϋπόθεση ότι θα τηρούνται οι κανόνες απόστασης και υγιεινής, ενώ και η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική στους δημόσιους χώρους μέχρι τις 5 Ιουνίου. Στις 15 Ιουνίου θα αρθούν εκτός απροόπτου και οι έλεγχοι στα σύνορα με το Λουξεμβούργο, τη Δανία, τη Γαλλία, την Ελβετία και την Αυστρία.
