ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ efsyn.gr , Έλενα Βαρίνου
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Ακέραιη την ευθύνη στον πρωθυπουργό για τα «κολαστήρια» των νησιών επιρρίπτει η αξιωματική αντιπολίτευση, που με αφορμή τα πρόσφατα γεγονότα στη Μόρια κατηγόρησε χθες στη Βουλή την κυβέρνηση για ακροδεξιά λογική στη διαχείριση του προσφυγικού – μεταναστευτικού.

Η εκρηκτική κατάσταση στη Μυτιλήνη τοποθετήθηκε στο επίκεντρο της χθεσινής συζήτησης στην Ολομέλεια (από την οποία ψηφίστηκε το βράδυ κατά πλειοψηφία το νομοσχέδιο της Πολιτικής Προστασίας αλλά και η τροπολογία για τις ΜΚΟ). Σχολιάζοντας τα όσα διαδραματίστηκαν, ο αρμόδιος υπουργός επανέλαβε τις προτεραιότητες για μείωση των ροών και στήριξη των τοπικών κοινωνιών, καταδεικνύοντας ταυτόχρονα με τις δηλώσεις του πως η κυβέρνηση εξακολουθεί να «βλέπει» υποκινητές πίσω από τις αντιδράσεις. Η πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλε την «απάνθρωπη» στρατηγική της κυβέρνησης για την αποτροπή νέων εισόδων προσφύγων και μεταναστών μέσω των άθλιων συνθηκών διαβίωσης, χρεώνοντας τις αντιδράσεις στα αποτελέσματα των χειρισμών της, ενώ ο γ.γ. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας επανέφερε την πάγια θέση του κόμματός του για κατάργηση όλων των χώρων υποδοχής στα νησιά και τη μεταφορά των προσφύγων και των μεταναστών σε ανοιχτές δομές σε όλη τη χώρα.

«Τα δυσάρεστα αυτά γεγονότα επιβεβαιώνουν την ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών και της δημιουργίας κλειστών κέντρων υποδοχής» δήλωσε ο Νότης Μηταράκης, αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα πως η κυβέρνηση δεν έπιασε τον στόχο της σχετικά με τις επιστροφές. Ο ίδιος υποστήριξε πως οι παραβατικές συμπεριφορές δεν συνάδουν με τη διαδικασία παροχής ασύλου και επανέλαβε την υποχρέωση της πολιτείας για την ασφάλεια των πολιτών. Αναφερόμενος, δε, στην τροπολογία για τις ΜΚΟ, ανακοίνωσε τη θέση ειδικού γραμματέα, αρμόδιου για τα μητρώα των οργανώσεων (γεγονός που προκάλεσε εντύπωση στα κόμματα), διότι, όπως είπε, «χρειάζεται ενίσχυση του κρατικού μηχανισμού».

«Σπείρατε ανέμους και τώρα θερίζετε θύελλες» δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Τζανακόπουλος, υποστηρίζοντας πως η Νέα Δημοκρατία καλείται πλέον ως κυβέρνηση να αντιμετωπίσει τις συνέπειες που προκάλεσε με την ακραία ρητορική της από τη θέση της αντιπολίτευσης. «Θεωρήσατε πως αν μετατρέψετε τις συνθήκες κράτησης και διαβίωσης των ανθρώπων στα ελληνικά νησιά σε πραγματικά εξαθλιωτικές, θα περιορίζατε υποτίθεται τις ροές και βλέπετε πού καταλήγει αυτό» είπε. «Το πρόβλημα το δημιουργήσατε εσείς, με τις εμμονές, τη διαδικαστική ανεπάρκεια και πάνω απ’ όλα με την ακροδεξιά λογική με την οποία εξακολουθείτε να διαχειρίζεστε το ζήτημα» τόνισε και κατέληξε, απευθυνόμενος στα κυβερνητικά έδρανα: «Σας καθιστούμε υπεύθυνους για όλα όσα συμβαίνουν στο κολαστήριο της Λέσβου, για το γεγονός πως και οι πρόσφυγες και οι μετανάστες και οι κάτοικοι βρίσκονται σε κατάσταση που μπορεί να οδηγήσει σε ακραίες συμπεριφορές. Εσείς, η κυβέρνηση και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, είστε ο “ηθικός αυτουργός”, εσείς ευθύνεστε για την τραγική κατάσταση, αποδεικνύοντας καθημερινά πως δεν έχετε ιδέα πώς να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα που εσείς δημιουργήσατε».

«Πάει πολύ να μας μέμφεται ο ΣΥΡΙΖΑ για απραξία» απάντησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. Γιάννης Μπούγας. «Αυτά είναι αποτελέσματα της δικής σας αλλοπρόσαλλης πολιτικής στο μεταναστευτικό, τη δική σας αδυναμία καλούμαστε σήμερα να διαχειριστούμε».

Τους χειρισμούς της κυβέρνησης κατήγγειλε και ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ο οποίος δήλωσε «σύμφωνος» με τις εκτιμήσεις περί υποκινητών: «Προφανώς υπήρξε υποκίνηση… Αυτό που τους υποκίνησε είναι η εξαθλιωμένη κατάσταση που βιώνουν», σχολίασε, τονίζοντας στη συνέχεια πως η κυβέρνηση βρίσκεται σε επαφή και αντιπαράθεση με «τα τέρατα» που έθρεψε και στο μεταναστευτικό, όπως και σε άλλα σοβαρά ζητήματα (αναφέρθηκε π.χ. στη Συμφωνία των Πρεσπών).