Υστερα από τέσσερα χρόνια συνεχούς δράσης στο νησί της Τήνου, το «Κοινωνώ» εισάγει φέτος τον θεματικό κύκλο «Τέσσερα (συν ένα) στοιχεία», ο οποίος θα διαρκέσει έναν ολόκληρο χρόνο, έως το φθινόπωρο του 2020. Δανείζεται τα τέσσερα στοιχεία της φύσης, τη γη, τη φωτιά, το νερό και τον αέρα, συν ένα -το στοιχείο του χρόνου, ως εναλλαγή των εποχών του έτους αλλά και ως ανθρώπινη παρέμβαση στο φυσικό και πολιτισμικό τοπίο.
Με την εναρκτήρια εκδήλωση, στη Βιοτεχνική Σχολή της Τήνου (χρονολογείται από το 1898, ιδρύθηκε και διοικείται μέχρι σήμερα από τον Σύλλογο Κυριών «Ο Ευαγγελισμός»), στον παλιό δρόμο της Παναγίας (Ευαγγελιστρίας 69) εγκαινιάζεται απόψε στις 8 η έκθεση «Φόρεμα απάνεμα, κήπος ανοιχτός» με έργα των εικαστικών Χρήστου Αρτέμη και Βιβής Κασαρά.
Με μια μεγάλη τοιχογραφία που καλύπτει περιμετρικά τη μεγάλη αίθουσα των αργαλειών, μια σειρά έργων με μολύβι, καθώς και μια κινητική κατασκευή, οι δύο καλλιτέχνες παρεμβαίνουν στον ιδιαίτερο χώρο της Σχολής, προτείνοντας μια ετερόχρονη ανάγνωση και μια διαφορετική περιήγηση σε αυτόν.
Το βράδυ των εγκαινίων, μεταπτυχιακοί σπουδαστές του τμήματος Μουσικής Τεχνολογίας του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών θα παρουσιάσουν την ηχητική εγκατάσταση που δημιούργησαν στη σύντομη διαμονή τους στο νησί, εμπνεόμενοι από τον ήχο των αργαλειών. Συμμετέχουν, επίσης, με έργα – performances φοιτητές από το τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 10 Σεπτεμβρίου, είσοδος ελεύθερη, ώρες λειτουργίας 10.30 -14.30 και 19.00 -21.30.
◼ Την Κυριακή 21 Ιουλίου, από τις 9 μ.μ., το «Κοινωνώ» θα παρουσιάσει στην «έδρα» του, στον Κήπο της Συκιάς, (Καρόλου Βιτάλη, Χώρα Τήνου), το ανοιχτό κάλεσμα για τη συμμετοχή στον θεματικό κύκλο «Τέσσερα (συν ένα) στοιχεία». Μέσα από τα χαλάσματα του κτιρίου του 18ου αιώνα, που λειτουργούσε ως ελαιοτριβείο, έχει προκύψει με το πέρασμα του χρόνου ένα ιδιόμορφο, αυτοσχέδιο αίθριο. Η οροφή έχει καταρρεύσει και στο κέντρο του ερειπωμένου πλέον κτίσματος έχουν φυτρώσει τρεις μεγάλες αγριοσυκιές.
Οι δεκάδες δράσεις, perfor- mances και happenings που θα πραγματοποιηθούν την ίδια μέρα στον Κήπο της Συκιάς, σε παρακείμενα κτήρια και στους δρόμους, θα εισαγάγουν το κοινό στη συνεργατική φιλοσοφία τού «Κοινωνώ». Ο Κήπος της Συκιάς θα παραμείνει ανοιχτός μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου (από τις 11 π.μ. έως τις 11 μ.μ.). Είσοδος ελεύθερη.
