Η ισοτιμία της τουρκικής λίρας έναντι του αμερικανικού δολαρίου υποχωρεί κατά σχεδόν 2% μετά την καθαίρεση του διοικητή της κεντρικής τράπεζας από τον πρόεδρο Ερντογάν εξαιτίας των συγκρούσεών τους για την πολιτική επιτοκίων.
Η συναλλαγματική ισοτιμία της τουρκικής λίρας υποχωρεί σημαντικά έναντι του αμερικανικού δολαρίου στις συναλλαγές στις ασιατικές αγορές, με την ισοτιμία της να διαμορφώνεται στο 5,7390/1.
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με προεδρικό διάταγμα καθαίρεσε τον διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας, Μουράτ Τσετίνκαγια, το Σάββατο, αντικαθιστώντας τον με τον υποδιοικητή του πιστωτικού ιδρύματος, Μουράτ Ουισάλ.
Η κεντρική τράπεζα έχει δεχθεί στο παρελθόν πιέσεις από τον Τούρκο πρόεδρο να μειώσει τα επιτόκια προκειμένου να ενισχύσει την οικονομική ανάπτυξη. Οι διαφορές μεταξύ κυβέρνησης και διοικητή όσον αφορά τη νομισματική πολιτική είχαν βαθύνει τους τελευταίους μήνες.
«Η διάσταση απόψεων μεταξύ του διοικητή και των υπουργών που ήταν αρμόδιοι για την οικονομία επιδεινώθηκε πρόσφατα», σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.
Σύμφωνα με πηγή, «ο πρόεδρος Ερντογάν και ο υπουργός Οικονομικών ζήτησαν την παραίτησή του, αλλά ο Τσετίνκαγια τους υπενθύμισε την ανεξαρτησία της τράπεζας και αρνήθηκε να παραιτηθεί».
Σύμφωνα με αναλυτές, η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας επρόκειτο να προχωρήσει σε χαλάρωση της νομισματικής της πολιτικής στη συνεδρίαση της 25ης Ιουλίου. Ωστόσο κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει τις συνέπειες από την πτώση της ισοτιμίας της λίρας, αλλά και τις επαπειλούμενες αμερικανικές κυρώσεις αναφορικά με την αγορά από την Τουρκία του ρωσικού πυραυλικού αμυντικού συστήματος S-400.
