Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Η πρώτη κρίσιμη αναμέτρηση, πριν από τη μητέρα των μαχών, δηλαδή τις εθνικές εκλογές, είναι για το Κίνημα Αλλαγής οι προσεχείς ευρωεκλογές. Στο πλαίσιο αυτό, στη Χαριλάου Τρικούπη αποδίδουν ιδιαίτερη σημασία στα αποτελέσματα της κάλπης, σχεδιάζοντας την κατάρτιση ενός ισχυρού και ανταγωνιστικού ψηφοδελτίου, μέρος του οποίου έχει ήδη ανακοινωθεί.

Στόχος της ηγεσίας, που χαρακτηρίζει την 26η Μαΐου μεγάλη πρόκληση, είναι να καταγράψει υψηλότερη επίδοση από το 8,2% του σχήματος της Ελιάς το 2014, ενώ τυχόν εξασφάλιση διψήφιου ποσοστού θα θεωρηθεί πολύ σημαντική επιτυχία για το εγχείρημα.

Η πλατφόρμα

Ως προς τα πολιτικά επίδικα της διαδικασίας, στο ΚΙΝ.ΑΛΛ. έχουν υιοθετήσει και υποστηρίζουν ασμένως την προοδευτική πλατφόρμα του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος και του υποψηφίου για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Φρανς Τίμερμανς. Αιχμή της πρότασης είναι η αντιμετώπιση των κοινωνικών ανισοτήτων και των πολιτικών διαρκούς λιτότητας που τροφοδότησαν την άνοδο του λαϊκισμού και της Ακροδεξιάς στην Ευρώπη.

Ωστόσο, είναι γνωστό ότι το ΚΙΝ.ΑΛΛ. -για λόγους εσωτερικής αντιπαλότητας- έχει απορρίψει το σχεδόν πανομοιότυπο κάλεσμα για διάλογο και συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων που του έχει απευθύνει ο ΣΥΡΙΖΑ, εκλαμβάνοντας με καχυποψία αυτό το προσκλητήριο ως ψηφοθηρικό.

Η αντιφατική αυτή στάση της Χαριλάου Τρικούπη κορυφώθηκε πριν από μερικές εβδομάδες όταν αποφασίστηκε να τεθεί γενικό απαγορευτικό στη συμμετοχή του κόμματος και των στελεχών του στην εκδήλωση που διοργάνωσαν οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές στην Αθήνα με κεντρικό ομιλητή τον Ούντο Μπούλμαν, επικεφαλής της ομάδας στο Ευρωκοινοβούλιο, λόγω παρουσίας του Αλέξη Τσίπρα. Επισημαίνεται ότι εκδήλωση για τον ίδιο σκοπό θα πραγματοποιηθεί στις 8 Απριλίου στη Λισαβόνα, όπου θα μιλήσει ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, Αντόνιο Κόστα.

Σε επίπεδο προσώπων που θα λάβουν μέρος στο ευρωψηφοδέλτιο, οι επιλογές της Φώφης Γεννηματά αποτελούν ένα κράμα που θα συμβολίζει την εμπειρία, την ιστορική διαδρομή της δημοκρατικής παράταξης αλλά και την ανανέωση, ενώ σταθερή παραμένει η προτεραιότητα να μπορέσει να αποτυπωθεί στις λίστες ότι η απόπειρα της διεύρυνσης στην ευρύτερη Κεντροαριστερά είναι ενεργή, ακόμη και μετά το διαζύγιο με τη ΔΗΜΑΡ και το Ποτάμι.

Ειδικότερα, οι δύο εν ενεργεία ευρωβουλευτές, Εύα Καϊλή και Νίκος Ανδρουλάκης -παρά τη σεναριολογία των περασμένων μηνών ότι «μετακομίζουν» στην Ελλάδα-, θα δώσουν εκ νέου τη μάχη του σταυρού για το ΚΙΝ.ΑΛΛ. και την προσωπική τους επανεκλογή στις Βρυξέλλες. Μάλιστα, η κ. Καϊλή ήταν από τα πρώτα στελέχη που έδωσαν τα χέρια με την κ. Γεννηματά, σε επικοινωνία που είχαν πριν από τα Χριστούγεννα, διαλύοντας έτσι τα σύννεφα που είχαν δημιουργηθεί στις μεταξύ τους σχέσεις.

O δε Νίκος Ανδρουλάκης είχε συνάντηση με την επικεφαλής του ΚΙΝ.ΑΛΛ. πριν από μία εβδομάδα στη Χαριλάου Τρικούπη, συμφωνώντας ότι «η Ευρώπη χρειάζεται όσο ποτέ άλλοτε την καθαρή και ισχυρή φωνή της Σοσιαλδημοκρατίας και οι ευρωπαϊκές εκλογές αποτελούν διπλή πρόκληση στην προσπάθεια που καταβάλλει η παράταξη απέναντι στα τείχη της μισαλλοδοξίας και του διχασμού που σηκώνουν ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ.».

Από τα δυνατά χαρτιά του ψηφοδελτίου -λόγω του ιστορικού ονόματός του και της «παπανδρεϊκής» κληρονομιάς- είναι ο πρωτοεμφανιζόμενος στην πολιτική σκηνή Νίκος Παπανδρέου. Ο αδελφός του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου και γιος του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέα Παπανδρέου, αξίζει να σημειωθεί ότι είχε ταχθεί δημοσίως υπέρ της επιστροφής στην παλιά ονομασία και στα ιστορικά σύμβολα του Κινήματος, δηλαδή στο ΠΑΣΟΚ και στον πράσινο ήλιο.

Αν και η επίσημη ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του βρίσκεται σε εκκρεμότητα, ο Γιώργος Καμίνης -εκτός συγκλονιστικού απροόπτου- θα πλαισιώσει την ομάδα υποψηφίων του ΚΙΝ.ΑΛΛ., αποτελώντας με τη σειρά του ένα από τα στελέχη που θα βρεθούν στην προμετωπίδα του αγώνα για το κόμμα της Κεντροαριστεράς.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι ο κ. Καμίνης επιδεικνύει εδώ και μεγάλο διάστημα προεκλογική κινητικότητα, επισκεπτόμενος πολλούς νομούς της χώρας και προωθώντας τη γραμμή της Χαριλάου Τρικούπη. Σήμερα στις 7 το απόγευμα θα προβεί σε απολογισμό της οκταετούς θητείας του στον Δήμο Αθηναίων.

Tα πρόσωπα

Από εκεί και πέρα, κατόπιν επαφών που είχε μαζί τους η Φώφη Γεννηματά, τη συμμετοχή τους στην ευρωλίστα του ΚΙΝ.ΑΛΛ. επιβεβαίωσαν ο Γιάννης Βαρδακαστάνης, πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρίες, και η Ισμήνη Μώρου, ξεναγός και διευθυντικό στέλεχος μεγάλων τουριστικών επιχειρήσεων, η οποία προέρχεται από τον χώρο της Ανανεωτικής Αριστεράς και υπήρξε υποψήφια βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Κέρκυρας, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής και της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος.

Επιπλέον, στην κρίση της λαϊκής ετυμηγορίας θα εκτεθούν η Μένη Μαλλιώρη, πρώην ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρόεδρος του Οργανισμού Κατά των Ναρκωτικών, ο προερχόμενος από το Ποτάμι Αντώνης Τριφύλλης, μηχανολόγος-ηλεκτρολόγος ΕΜΠ, πρώην στέλεχος της Ε.Ε. και διευθυντής προσωπικού στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο γνωστός μετεωρολόγος Σάκης Αρναούτογλου, ο αναπληρωτής καθηγητής Νευροχειρουργικής Δημήτρης Ρολόγης και ο οινολόγος Αλέξανδρος Σταγκουράκης.

Οι υπόλοιπες θέσεις που παραμένουν κενές υπολογίζεται να δοθούν στη δημοσιότητα μέχρι τα τέλη Μαρτίου και ανάμεσα στα ονόματα που έχουν ακουστεί είναι ο πρώην υπουργός και στέλεχος του ΚΙΔΗΣΟ, Δημήτρης Ρέππας, ο καθηγητής Πανεπιστημίου Παναγιώτης Ιωακειμίδης, ο προερχόμενος από τον μεταρρυθμιστικό χώρο Γιάννης Μεϊμάρογλου, ο Λάμπρος Παλάντζας, στενός συνεργάτης της Φώφης Γεννηματά, και ο ηθοποιός Κώστας Σόμμερ. Σήμερα η επικεφαλής του ΚΙΝ.ΑΛΛ. θα λάβει μέρος στην προσύνοδο των ηγετών του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος που διεξάγεται στις Βρυξέλλες.