Με την άμεση και ενεργή βοήθεια των ουγγρικών διπλωματικών αρχών, ο καταζητούμενος πρώην πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι, πέρασε οδικώς τα σύνορα τριών χωρών των Δυτικών Βαλκανίων για να καταλήξει να ζητήσει πολιτικό άσυλο στη Βουδαπέστη.
Το κουβάρι των πληροφοριών ξετυλίγεται γοργά και αποκαλύπτεται ο τρόπος που διέφυγε ο κατάδικος Γκρούεφσκι από το έδαφος της ΠΓΔΜ, το διαβατήριο του οποίου είχε κατασχεθεί από τις δικαστικές αρχές στα Σκόπια μετά την καταδίκη του σε δύο ετών φυλάκιση και την απαγόρευση εξόδου από τη χώρα για διαφθορά και κατάχρηση εξουσίας.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της αστυνομίας στα Τίρανα, Γκεντιάν Μουλάι, ο Γκρούεφσκι «πέρασε χωρίς αμφιβολία παράνομα πεζή τα σύνορα με την Αλβανία, πιθανότατα από σημείο κοντά στις Πρέσπες (!) είτε από την Ντέμπαρ (βορειοανατολικά), προφανώς για να μην τραβήξει την προσοχή». Ο Μουλάι διευκρίνισε ότι η άφιξη του Γκρούεφσκι στην Αλβανία στις 11 Νοεμβρίου δεν καταγράφηκε σε κανένα συνοριακό φυλάκιο ανάμεσα στην ΠΓΔΜ και τη χώρα του.
Μετά την παράνομη είσοδο στην Αλβανία, ο Γκρούεφσκι επιβιβάστηκε σε αυτοκίνητο της ουγγρικής πρεσβείας στα Τίρανα και συνοδευόμενος από δύο Ούγγρους με διπλωματικά διαβατήρια πέρασαν από συνοριακό φυλάκιο στο έδαφος του Μαυροβουνίου. Να σημειωθεί ότι τοπικές εφημερίδες αναφέρουν ότι ο Γκρούεφσκι, ως πολίτης της ΠΓΔΜ, μπορεί να διασχίζει νομίμως τα σύνορα χωρών των Δυτικών Βαλκανίων με τη χρήση της αστυνομικής του ταυτότητας, η οποία δεν του είχε αφαιρεθεί.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Vijesti της ΠΓΔΜ, που επικαλείται πηγή στη διεύθυνση της αστυνομίας, ο Νίκολα Γκρούεφσκι και η συνοδεία του διέσχισαν μέσα σε τρεις ώρες το έδαφος του Μαυροβουνίου, πέρασαν στις 22.16 τοπική ώρα από το συνοριακό φυλάκιο Ντομπράκοβο και εισήλθε στη Σερβία, επιβαίνοντας σε ένα άλλο αυτοκίνητο, όπου βρίσκονταν επίσης δύο άντρες με ουγγρικά διπλωματικά διαβατήρια.
Οταν έφτασε στην Ουγγαρία, δεν υπέβαλε αίτημα ασύλου στα σύνορα, όπως ορίζει με πολύ αυστηρό τρόπο ο νόμος, αλλά προωθήθηκε στη Βουδαπέστη, στο Γραφείο Μετανάστευσης και Ασύλου, όπου κατέθεσε τα χαρτιά του για άσυλο και έδωσε την κατάθεσή του.
Ο εκπρόσωπος του γραφείου του πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπαν, Γκεργκέλι Γκούλιας, δήλωσε πως αυτή η κατ’ εξαίρεσιν διαδικασία ακολουθήθηκε γιατί ο Νίκολα Γκρούεφσκι υποστήριξε ότι απειλείται η ασφάλειά του.
Ο Γκιούλας ισχυρίστηκε με δήλωσή του ότι η Ουγγαρία δεν διαδραμάτισε κανένα ρόλο στην έξοδο του Γκρούεφσκι από την ΠΓΔΜ. Ωστόσο απέκρυψε ότι τον υπέθαλψαν Ούγγροι διπλωμάτες αμέσως μετά την παράνομη έξοδό του από την ΠΓΔΜ και ότι τον συνόδεψαν μέχρι να εισέλθει σε ουγγρικό έδαφος διασχίζοντας τρεις χώρες, την Αλβανία, το Μαυροβούνιο και τη Σερβία.
Τώρα αναμένεται να ξεσπάσει θύελλα αντιδράσεων εις βάρος του Βίκτορ Ορμπαν, ενώ η κυβέρνηση βρίσκεται σε κλοιό πιέσεων να εκδοθεί ο 48χρονος Γκρούεφσκι στην πατρίδα του, ώστε να εκτίσει την ποινή του, αλλά και για να δικαστεί και για τις άλλες δικαστικές υποθέσεις που εκκρεμούν εις βάρος του, μόλις διατυπωθεί επισήμως το αίτημα από την ΠΓΔΜ.
