Νύχτες οργής και μια λευκή πορεία στη μνήμη του Αμπουμπακάρ. Ο θάνατος ενός 22χρονου νεαρού από πυρά αστυνομικών κατά τη διάρκεια ελέγχου το βράδυ της Τρίτης στη Νάντη πυροδότησε βίαια επεισόδια και ξύπνησε μνήμες… Παρισίων σε αυτή την πόλη της Νοτιοδυτικής Γαλλίας.
Πριν από 13 χρόνια, ο θάνατος δύο εφήβων από ηλεκτροπληξία στο πλαίσιο αστυνομικής καταδίωξης ξεσήκωσε πρωτοφανές κύμα οργής στα υποβαθμισμένα προάστια της γαλλικής πρωτεύουσας, τα οποία φλέγονταν για πολλές μέρες.
Σήμερα, η κατάσταση δείχνει πιο ελεγχόμενη και η πολιτική ηγεσία λίγο πιο έξυπνη. Κανένας αρμόδιος δεν έχει βγει μέχρι στιγμής, όπως έκανε τότε ο Νικολά Σαρκοζί από τη θέση του υπουργού Εσωτερικών, να αποκαλέσει τους διαδηλωτές «αποβράσματα».
Οι συγγενείς του νεκρού απηύθυναν έκκληση για ηρεμία μέσω του δικηγόρου τους. Ο δε πρωθυπουργός, Εντουάρ Φιλίπ, εξέφρασε «την πιο σθεναρή καταδίκη για αυτές τις ύποπτες ενέργειες και αυτή τη βία».
Παράλληλα όμως δήλωσε: «Θα είμαστε προφανώς απαιτητικοί προκειμένου να χυθεί άπλετο φως σχετικά με τις περιστάσεις υπό τις οποίες πέθανε ο νεαρός άντρας».
Εως χθες το απόγευμα, πριν ξεκινήσει η «λευκή πορεία» στο Μπρέιγ, τη φτωχογειτονιά της Νάντης όπου έζησε και σκοτώθηκε ο Αμπουμπακάρ Φοφανά, η αστυνομία είχε συλλάβει 11 άτομα για φθορά ξένης περιουσίας κατά τα επεισόδια το βράδυ της Τετάρτης προς Πέμπτη.
Παράλληλα, χθες τέθηκε υπό κράτηση ο αστυνομικός που σκότωσε τον νεαρό, όπως ανακοίνωσε ο εισαγγελέας της Νάντης, Πιερ Σενές. Αλλά οι τομές που πρέπει να γίνουν για να μην επαναληφθούν παρόμοια σκηνικά είναι πολύ πιο βαθιές.
«Πρέπει να ανανεωθεί μια μορφή εμπιστοσύνης ανάμεσα στο κράτος, τους θεσμούς και τη νεολαία της χώρας αυτής» σχολίασε η δήμαρχος της πόλης, Ζοανά Ρολάν, η οποία έχει εκλεγεί με το Σοσιαλιστικό Κόμμα.
«Μπορεί να καταδικάζουμε με ζέση κάθε επιδείνωση, κάθε βία, όμως οι κάτοικοι των συνοικιών δηλώνουν την αποφασιστικότητά τους να ακουστούν έπειτα από εις βάθος συζητήσεις που πρέπει να γίνουν», είπε απευθυνόμενη στον πρωθυπουργό Φιλίπ.
Σχεδόν 13 χρόνια μετά τον βίαιο Νοέμβρη του 2005 στα προάστια του Παρισιού, η πολιτική ηγεσία μοιάζει να έχει διδαχθεί ελάχιστα πράγματα.
