Έτοιμος για την επιβολή δασμών σε κινεζικά προϊόντα αξίας 50 δισ. δολαρίων είναι ο πρόεδρος των ΗΠΑ, λίγες μόλις εβδομάδες από την απόφαση της Κίνας να αυξήσεις τις εισαγωγές αμερικανικών προϊόντων ώστε να ισοσκελίσει μερικώς το εμπορικό ισοζύγιο με τις ΗΠΑ.
Μετά την απόφαση αυτή του Πεκίνου, οι εντάσεις είχαν υποχωρήσει και ο σινο-αμερικανικός εμπορικός πόλεμος είχε προσωρινά αποφευχθεί.
Ωστόσο, Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε σήμερα ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα προχωρήσει στην αρχική του απόφαση για δασμούς σε προϊόντα αξίας 50 δισ. δολαρίων. Οι δασμοί θα αφορούν 800 κατηγορίες προϊόντων -τον Μάιο οι κατηγορίες προϊόντων ήταν πάντως 1.300.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, ο Ντόναλντ Τραμπ πλέον, λόγω της συμφωνίας με τη Βόρεια Κορέα, θεωρεί ότι το Πεκίνο δεν έχει μεγάλη επιρροή στην Πιονγιάνγκ, οπότε μπορεί να σκληρύνει την εμπορική του πολιτική με την Κίνα.
Έτσι, μετά τους δασμούς προς Καναδά, Ευρωπαϊκή Ένωση και Μεξικό -που ήδη έχουν εξαγγείλει μέτρα ως αντίποινα στους αμερικανικούς δασμούς- ήρθε η σειρά της Κίνας
Οι δασμοί αναμένεται να επιβληθούν, παρά το γεγονός ότι ο υπουργός Οικονομίας, Στίβεν Μνουτσίν, έχει εισηγηθεί αρνητικά.
Η Κίνα, μέσω ανώτατου αξιωματούχου του υπουργείου Εξωτερικών, ανακοίνωσε ότι με το που θα ανακοινωθούν οι δασμοί, είναι έτοιμη να απαντήσει ανάλογα.
