Έιντε: Οι διαπραγματεύσεις δεν κατέρρευσαν

espen-barth-eide.jpg

Έσπεν Μπαρθ Έιντε AP Photo/Petros Karadjias

«Δεν έχει τελειώσει ακόμη, οι διαπραγματεύσεις δεν κατέρρευσαν», δήλωσε στο τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο «Αναντολού» ο ειδικός σύμβουλος του Γ.Γ. του ΟΗΕ Έσπεν Μπαρθ Έιντε, μετά τη χθεσινή του συνάντηση με τον Τούρκο ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου, προσθέτοντας ότι χρειάζεται λίγη διπλωματική δουλειά και θα πάρει λίγο χρόνο για να ξεπεραστεί το αδιέξοδο.

Ο Έιντε είπε ακόμη πως ο ίδιος συμφωνεί με τη θέση της τουρκοκυπριακής πλευράς πως όλα τα θέματα συνδέονται μεταξύ τους, ωστόσο αυτό δεν εμποδίζει στο να τονιστούν ιδιαίτερα κάποια ζητήματα.

Πρόσθεσε ότι υπάρχει μια καθαρή στάση της Τουρκίας υπέρ της συνέχισης της διαδικασίας.

«Η Τουρκία από την αρχή στήριξε αυτή τη διαδικασία. Και ο Τσαβούσογλου επιβεβαίωσε ότι είναι έτοιμοι να συμμετάσχουν στη Σύνοδο για το Κυπριακό στη Γενεύη αν συνέλθει ξανά χωρίς καμιά προϋπόθεση», ανέφερε.

Ο Έιντε είπε ότι και η Ελλάδα θέλει συνέχιση της διαδικασίας.

«Ασφαλώς στην Ελλάδα έχουν διαφορετικές απόψεις, αυτό δεν είναι μυστικό. Αλλά και οι δύο μου λένε ότι δεν θέλουν να είναι ανεπιτυχής αλλά επιτυχής η διαδικασία. Γι’ αυτό και τους ανησύχησε που άκουσαν ότι κάποια πράγματα είναι δύσκολα στο νησί», ανέφερε.

Ο αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών είπε ότι τη βασική ευθύνη για το Κυπριακό την έχουν οι δύο ηγέτες, Νίκος Αναστασιάδης και Μουσταφά Ακιντζί, οι οποίοι για δύο χρόνια έχουν εργαστεί πολύ μαζί και έκαναν εκατοντάδες συναντήσεις.

«Έχουμε κάνει πολύ περισσότερη πρόοδο από κάθε άλλη φορά από κάθε προηγούμενη πρωτοβουλία που έγινε για το Κυπριακό προηγουμένως. Αλλά ακόμη υπάρχουν κάποια σημαντικά ζητήματα.

»Η δική μου εμπειρία είναι αυτή: Όταν φτάσεις στο τέλος της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων τα πράγματα δυσκολεύουν. Επειδή ασφαλώς κάποια ζητήματα μένουν στο τέλος. Επειδή αυτά τα ζητήματα είναι δύσκολα ζητήματα. Αν ήταν εύκολα θα είχαν λυθεί προ πολλού», ανέφερε.

Διαφορετικές πολιτικές προτεραιότητες

Ο Έιντε πρόσθεσε:

«Αυτές τις μέρες το πρόβλημα που αντίκρυσα ήταν ότι οι ηγέτες θέλουν να επιστρέψουν στη Γενεύη και να κάνουν μια νέα σύνοδο αλλά δεν συμφωνούν πώς θα οργανώσουμε αυτήν τη διάσκεψη.

»Πρέπει να συζητήσουμε όλα τα θέματα αλληλένδετα μεταξύ τους ή πρέπει να συζητήσουμε συγκεκριμένα ζητήματα προηγουμένως και μετά να περάσουμε στα άλλα.

»Σε σχέση με αυτό έχουν ισχυρές απόψεις και υπάρχει δυσκολία να υπάρξει μια συμφωνία που να οδηγεί εκεί. Γι’ αυτό προς το παρόν το θέμα είναι περισσότερο η ατζέντα της συνόδου.

»Αλλά ασφαλώς πίσω από τη συζήτηση της ατζέντας υπάρχουν διαφορετικές πολιτικές προτεραιότητες».

Ο ειδικός σύμβουλος του Γ.Γ. του ΟΗΕ είπε ότι όσο δεν υπάρχει ελπίδα για κοινό έδαφος, δεν έχει νόημα να συνεχίζεται η διπλωματία του πήγαινε-έλα.

«Μετά τις επισκέψεις μου σε Αθήνα και Άγκυρα μπορώ να πω ότι “οι εγγυήτριες δυνάμεις τηρούν ακόμη τις δεσμεύσεις τους”. Αυτό ισχύει και για την τρίτη εγγυήτρια δύναμη, το Λονδίνο.

»Και οι τρεις εγγυήτριες δυνάμεις έχουν αφιερωθεί στη συνέχιση της διαδικασίας. Το πρόβλημα είναι ότι το να θέλεις λύση δεν σημαίνει ότι θέλεις την ίδια λύση», ανέφερε.

Ο Έιντε είπε ότι η Τουρκία υποστηρίζει ότι η επίλυση του Κυπριακού είναι σημαντική κυρίως για τους Τουρκοκύπριους και ταυτόχρονα δίνει σημασία στη λύση η οποία θα αρθούν τα εμπόδια για μια πολύ καλύτερη συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Αυτή είναι μια κατάθεση που βοηθά τις προσπάθειες. Το ίδιο αισθάνομαι και για τις άλλες εγγυήτριες δυνάμεις. Αυτό είναι καλό αλλά δεν λύνει το πρόβλημα.

»Ακόμη δεν έχει δημιουργηθεί κοινό έδαφος για να επιστρέψουμε στη Γενεύη. Γιατί αναφερόμαστε στη Γενεύη;

Επειδή και οι δύο ηγέτες της Κύπρου, και ο Ακιντζί και ο Αναστασιάδης αντιλαμβάνονται ότι δεν έχει νόημα να συζητούν τα ίδια και τα ίδια θέματα. Πρέπει να επιστρέψουμε στον τύπο της διεθνούς συνόδου», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι η διεθνής διάσκεψη είναι ένα μεγάλο εφαλτήριο και γι’ αυτό οι πλευρές κινούνται με την ανησυχία μην υπάρξει αποτυχία.

Για την πρόταση Αναστασιάδη

Κληθείς από το πρακτορείο «Αναντολού» να σχολιάσει ότι ο πρόεδρος Αναστασιάδης «θέτει όρο να συζητηθούν το θέμα της ασφάλειας, των εγγυήσεων και του εδαφικού πριν από τα άλλα θέματα αντίθετα με τις προηγούμενες συμφωνίες των πλευρών», ο Έιντε είπε:

«Πάντοτε προσπαθώ για να καταλήξουν σε συμφωνία οι πλευρές. Η άποψη της νοτίου Κύπρου είναι αυτή. Η άποψη της τουρκοκυπριακής πλευράς, την οποία στηρίζει και η Τουρκία, είναι να συζητηθούν όλα μαζί και αλληλένδετα στο πλαίσιο των παραμέτρων που είχαν οριστεί προηγουμένως.

»Προσπαθώ να βρω ένα τρόπο να τα φέρω όλα αυτά μαζί σε ένα χαρτί. Ασφαλώς πιστεύω ότι είναι σημαντικό να δει κανείς ότι όλα τα θέματα συνδέονται μεταξύ τους.

»Από αυτή την άποψη συμφωνώ με την άποψη της τουρκικής πλευράς ότι όλα τα θέματα συνδέονται μεταξύ τους. Αλλά αυτό δεν μας εμποδίζει να τονίσουμε ιδιαίτερα κάποια ζητήματα.

»Σε αυτό το στάδιο είναι πολύ δύσκολο να κάνω περισσότερα σχόλια επειδή αυτό είναι που προσπαθώ ακριβώς να διαπραγματευτώ αυτές τις μέρες», ανέφερε.
Ο Έιντε κλήθηκε να σχολιάσει τη θέση της τουρκοκυπριακής πλευράς ότι οι όροι του προέδρου Αναστασιάδη για να πάει στη Γενεύη είναι αντίθετοι με την κοινή διακήρυξη της 11ης Φεβρουαρίου του 2014 και το έγγραφο της Γενεύης της 12ης Ιανουαρίου.

«Αυτήν τη στιγμή είναι δύσκολο να κάνω σχόλιο ενώπιον της κοινής γνώμης επειδή εργάζομαι πάνω σε αυτό. Οι πλευρές στην Κύπρο κατηγορούν η μια την άλλη για τις απόψεις τους. Αυτό είναι ατυχές. Επειδή εγώ ενόσω υπάρχει ελπίδα για λύση πιστεύω ότι θα το λύσουμε», ανέφερε.

Ο Έιντε υπενθύμισε ότι η ιδιαιτερότητα αυτής της διαδικασίας είναι πως, ακόμη και αν έχουν συζητηθεί όλα τα κεφάλαια, τίποτα δεν θα συμφωνηθεί εάν δεν έχει ληφθεί απόφαση για όλα.

Πρόβλημα η αλλαγή μεθοδολογίας

Σε ερώτηση εάν πιστεύει πως η αλλαγή μεθόδου που προτάθηκε εν μέσω της διαδικασίας προκαλεί πρόβλημα, ο ειδικός σύμβουλος του Γ.Γ. του ΟΗΕ ανέφερε:

«Ναι. Πιστεύω ότι θα ήταν καλύτερα να συνεχίσουμε τη Σύνοδο όπως ήταν αρχικά και όπως ήταν το αρχικό σχέδιο. Τότε θα καταναλώναμε την ενέργειά μας στις πραγματικές διαπραγματεύσεις παρά στο να συζητούμε πως να τις οργανώσουμε».

Ο αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών είπε ότι ακόμη δεν υπάρχει ένα χρονοδιάγραμμα συναντήσεων της διαδικασίας για το άμεσο μέλλον και πως είναι σε συνεχή επαφή με τις πλευρές.

Όπως είπε, αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχει συμφωνία για σύνοδο που θα συμμετάσχουν οι πλευρές.

«Μια συνάντηση των τριών εγγυητριών δυνάμεων στην οποία θα συμμετάσχουν και οι πλευρές στην Κύπρο μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο αν συνέλθουν για τη σύνοδο.

»Και το θέμα της συνάντησης των ηγετών της Κύπρου είναι ένα θέμα που θα το αποφασίσουν οι ίδιοι στην Κύπρο. Πιστεύω ότι θα πάρει λίγο χρόνο για να ξεπεραστεί αυτό το αδιέξοδο.

»Είναι ένα αδιέξοδο. Αλλά δεν έχει τελειώσει ακόμη, οι διαπραγματεύσεις δεν κατέρρευσαν. Από μια άποψη είμαστε σε ένα αδιέξοδο και πρέπει να κάνουμε λίγη διπλωματική δουλειά για να υπάρξει διέξοδος», ανέφερε.

Ο αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών ανέφερε ότι στην Κύπρο και οι δύο κοινότητες θέλουν να υπάρξει αποτέλεσμα στη διαδικασία. «Επιπλέον βλέπω ότι και η Τουρκία και η Ελλάδα και η Βρετανία θέλουν να στηρίξουν πραγματικά αυτή τη διαδικασία. Ενώ η κατάσταση είναι αυτή πρέπει να κάνουνε την διαδικασία να λειτουργήσει», ανέφερε προσθέτοντας ότι γι' αυτό χρειάζεται λίγη πρόθεση, λίγη ελαστικότητα, και λίγο οι ηγέτες κυρίως στην Κύπρο και οι εγγυήτριες δυνάμεις να αναλάβουν καθοδηγητικό ρόλο.

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας