• Αθήνα
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 5.9°C / 10.2°C
  4 BF
  84%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 3.5°C / 6.9°C
  6 BF
  49%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 4.0°C / 9.4°C
  2 BF
  74%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  3°C 1.9°C / 2.7°C
  3 BF
  76%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 4.9°C / 7.4°C
  3 BF
  81%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 3.8°C / 5.7°C
  3 BF
  50%
 • Κοζάνη
  Ήπιες χιονοπτώσεις
  0°C 0.4°C / 1.8°C
  3 BF
  55%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 6.3°C / 6.3°C
  2 BF
  91%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 12.2°C
  3 BF
  73%
 • Μυτιλήνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.7°C / 5.7°C
  3 BF
  84%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 8.8°C / 10.4°C
  2 BF
  63%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  7 BF
  59%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 11.4°C / 11.4°C
  7 BF
  59%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 4.9°C / 5.7°C
  3 BF
  87%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 5.6°C / 8.3°C
  2 BF
  78%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.8°C / 7.8°C
  1 BF
  93%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.8°C / 8.8°C
  3 BF
  84%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.7°C / 7.7°C
  1 BF
  59%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.8°C / 6.7°C
  3 BF
  57%
 • Καστοριά
  Ήπιες χιονοπτώσεις
  2°C 1.6°C / 1.6°C
  1 BF
  86%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πολύκροτες υποθέσεις και δολοφονίες στα... αζήτητα

 • A-
 • A+
Η δίκη που ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2022 για ένα δυνατό «πλοκάμι» βρίσκεται ένα μόλις βήμα από το να τιναχτεί στον αέρα ● Ενώ ήδη από το 2016 τα συμβόλαια θανάτου που συνάπτουν αντίπαλα κυκλώματα μπράβων, «νονών» της νύχτας, επίορκων κρατικών οργάνων και επιχειρηματιών έχουν φτάσει τα 30, η αστυνομία ξεμπερδεύει με τις δολοφονίες αποδίδοντάς τες στο γνωστό «ξεκαθάρισμα λογαριασμών».

«Η ταινία που ακολουθεί αποτελεί προϊόν μυθοπλασίας. Τα πρόσωπα, τα ονόματα και οι καταστάσεις είναι φανταστικά και οποιαδήποτε ομοιότητα είναι συμπτωματική και δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα». Αυτή είναι η τυποποιημένη φράση ενημέρωσης του κοινού πριν προβληθεί κάποια ταινία, σειρά κ.λπ. Μόνο που το παρακάτω δημοσίευμα δεν είναι προϊόν μυθοπλασίας, ενώ τα πρόσωπα και οι καταστάσεις είναι αληθινές.

Η δίκη που ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2022 (επόμενη δικάσιμος 15 Δεκεμβρίου) για ένα δυνατό «πλοκάμι» της λεγόμενης Greek Mafia ή ακριβέστερα Greek Police Mafia βρίσκεται ένα μόλις βήμα από το να τιναχτεί στον αέρα, με ό,τι κι αν σημαίνει αυτό για την απονομή δικαιοσύνης. Κι ενώ ήδη από το 2016 τα συμβόλαια θανάτου που συνάπτουν αντίπαλα κυκλώματα μπράβων, «νονών» της νύχτας, επίορκων κρατικών οργάνων και επιχειρηματιών έχουν φτάσει τα 30, η αστυνομία ξεμπερδεύει με τις δολοφονίες αποδίδοντάς τις στο γνωστό «ξεκαθάρισμα λογαριασμών», λες και φτάνει αυτό από μόνο του για να καθησυχάσει την κοινή γνώμη και τους πολίτες.

Στη συνολική δικογραφία του συγκεκριμένου κυκλώματος που δικάζεται σήμερα περιέχονται στοιχεία για 4 επιβεβαιωμένες εκτελέσεις, μεταξύ αυτών και η εν ψυχρώ δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ. Εντυπωσιακή σε κάθε περίπτωση είναι η άμεση εμπλοκή ενστόλων σε όλα τα πλοκάμια του κυκλώματος.

  Ενας νόμος, πηγή εγκλήματος;

  Για να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Το 1999 ψηφίστηκε ένας νόμος που ξαφνικά άλλαζε τα όρια για τη λειτουργία των οίκων ανοχής. Ενώ μέχρι τότε αρκούσε απόσταση 100 μ. από σχολεία, εκκλησίες, παιδικούς σταθμούς, ο νέος νόμος όριζε ως απαραίτητη απόσταση τα 200 μ., λες και αυτό θα είχε την παραμικρή σημασία. Αποδείχτηκε όμως ότι ο ισχύων ακόμα αυτός νόμος αποτέλεσε το έναυσμα για άλλη μια θεάρεστη «επιχειρηματική» δραστηριότητα, δεδομένου ότι αυτομάτως τότε σχεδόν όλοι οι οίκοι ανοχής βγήκαν εκτός νόμου, με αποτέλεσμα κάθε τρεις και λίγο να τραβιούνται στα αυτόφωρα οι ιδιοκτήτες, οι οίκοι ανοχής να ανοιγοκλείνουν και μαζί τους και τα «μάτια» της ΕΛ.ΑΣ. Ενας από τους λίγους εμπλεκόμενους που έχουν δώσει ανωμοτί κατάθεση αναφέρει ότι αυτό ήταν και το καθοριστικό χρονικό σημείο από το οποίο πήγασε η ανάγκη να δημιουργηθεί ένα «κύκλωμα» που θα περιλάμβανε και την αστυνομία, διότι διαφορετικά δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει.

  Μάλιστα, πρόσφατα, με αφορμή την τραγική ιστορία της 12χρονης που αναγνώρισε τον οίκο ανοχής στην οδό Κασσάνδρας 6 ως ένα από τα σημεία στα οποία την εξέδιδε επ’ αμοιβή ο Ηλίας Μίχος, η έρευνα του Reporters United οδήγησε σε σοβαρά ευρήματα, όπως ότι ο οίκος ανοχής έχει σφραγιστεί επτά φορές από το 2014 έως σήμερα και πάντα βρίσκει τρόπο να επαναλειτουργεί παράνομα. Για κάποιον δε ανεξήγητο (;) λόγο, δημοσιεύματα των κυρίαρχων ΜΜΕ μιλούσαν για τη φερόμενη ως πραγματική ιδιοκτήτρια λέγοντας ότι είναι μπλεγμένη σε «μια μεγάλη υπόθεση που είχε ερευνήσει το 2017-2018 η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών», χωρίς να αναφέρουν τη δίκη της Greek Mafia στο Εφετείο, όπου η ιδιοκτήτρια με το ψευδώνυμο «Μαρίνα» είναι κατηγορούμενη ως ένας από τους ταμίες της οργάνωσης.

  Ο ίδιος μάρτυρας αναφέρει ότι όλα ουσιαστικά ξεκίνησαν το 2007, ενώ η ΕΥΠ στο πόρισμά της λέει ότι μπορεί οι παρακολουθήσεις να έγιναν το 2015, το 2016 και το 2017, αλλά η αρχή έγινε το 2011. Από όλες τις αναφορές που υπάρχουν, αυτό το «πλοκάμι» δεν κάλυπτε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος αλλά κυρίως όσα δεν μπορούσαν να προμηθευτούν άδεια: οίκους ανοχής (λόγω του νόμου), χαρτοπαικτικές λέσχες, παράνομα καζίνα. Μόνο από τον κάθε οίκο ανοχής εισέπρατταν 1.500 ευρώ τον μήνα. Στο πόρισμά της η ΕΥΠ καταλήγει ότι το κύκλωμα αποκόμιζε περίπου 1 εκατ. ευρώ τον μήνα. Το πόρισμα εστάλη τον Δεκέμβριο του 2016 από τον τότε διοικητή της ΕΥΠ Γιάννη Ρουμπάτη στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου που άμεσα ανέθεσε προκαταρκτική έρευνα στην τότε Εισαγγελία Εγκλημάτων Διαφθοράς, ενώ μετά την κατάργησή της από την κυβέρνηση Μητσοτάκη όλα διαβιβάστηκαν στη νεοσύστατη Οικονομική Εισαγγελία.

  Οι παρακολουθήσεις συνεχίστηκαν και το 2017, αλλά η δικογραφία που τώρα βρίσκεται στο δικαστήριο συντάχθηκε με βάση τις παρακολουθήσεις του 2016 και αφορά τα πλημμελήματα (δωροδοκία, εμπορία επιρροής κ.ά.). Για τα κακουργήματα της εγκληματικής οργάνωσης αναμένεται να υπάρξει άλλη δίκη.

  Το πόρισμα της ΕΥΠ καταγράφει τον τρόπο λειτουργίας του κυκλώματος το 2015 και το 2016. Υπήρχαν οι ταμίες που πήγαιναν στον κάθε χώρο και εισέπρατταν, στη συνέχεια παρέδιδαν τα χρήματα στον αρχιταμία που ήταν ο Δημήτρης Μάλαμας κι εκείνος με τη σειρά του απέδιδε τα συμφωνημένα ποσοστά σε υψηλόβαθμους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. Στους κατηγορούμενους υπάρχουν υποστράτηγοι εν αποστρατεία, πρώην διοικητές στη Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής, τμηματάρχες στην Αντιτρομοκρατική την περίοδο της εξάρθρωσης της «17 Νοέμβρη» κ.λπ. Οταν στον Τύπο βγήκε το 2019 η δίωξη, οι αναφορές ήταν γενικώς για αστυνομικούς, ανθρώπους της νύχτας, δικηγόρους και κανείς δεν καταλάβαινε από τις περιγραφές το «βεληνεκές» της υπόθεσης και σε ποια ανώτατα κλιμάκια έφτανε. Στο πόρισμα της ΕΥΠ υπάρχουν και φωτογραφίες που δείχνουν –και μάλιστα επανειλημμένα– να δίνονται φάκελοι με χρήματα στους αξιωματικούς και ειδικά σε έναν.

  Η δίκη και οι «αναποδιές»

  Το δικαστήριο που γίνεται τώρα αφορά μόνο τα πλημμελήματα για 17 κατηγορούμενους, ενώ πιθανότατα θα ακολουθήσει νέα δίκη για τα βαριά κακουργήματα, καθώς οι επίκουροι εισαγγελείς οικονομικού εγκλήματος προτείνουν στην πορισματική τους αναφορά την άσκηση διώξεων για 23 άτομα (περισσότεροι οι εμπλεκόμενοι αστυνομικοί). Τα κακουργήματα αφορούν τη σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, εκβιασμούς κ.λπ.

  «Η “Δίκη Μάλαμα” διεξάγεται με σχεδόν μηδενική κάλυψη από τα μίντια – παρότι εμμέσως αφορά και τη δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ» | Reporters United.

  Η «μεγάλη» δικογραφία έσπασε για κάποιο νομικό λόγο στα δύο. Αρχικά υπήρξε το πόρισμα της ΕΥΠ και τρία βουλεύματα για να συνεχιστούν οι παρακολουθήσεις, από τη στιγμή που η Υπηρεσία Πληροφοριών είχε ενημερώσει την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για οργανωμένη εγκληματική δράση από τον Δεκέμβριο του 2016. Αποκολλήθηκε λοιπόν το κομμάτι των πλημμελημάτων (δωροδοκία, εμπορία επιρροής κ.λπ.) και είναι αυτή η δίκη που γίνεται τώρα στο Εφετείο.

  Στην αρχή έγιναν πολλές διακοπές, διότι από την πρώτη στιγμή προέκυψαν δικονομικά ζητήματα. Το πρώτο ζήτημα που έθεσε ο συνήγορος του κατηγορουμένου που ήταν στην Αντιτρομοκρατική και φαίνεται στις φωτογραφίες να παίρνει φακέλους με χρήματα από τον Μάλαμα ήταν εκείνο των εκθέσεων απομαγνητοφώνησης. Το δικαστήριο διέκοψε προκειμένου να ζητήσει από την Εισαγγελία Εφετών τις εκθέσεις απομαγνητοφώνησης του 2016, αφού η δικογραφία βασίζεται κυρίως σε γεγονότα του 2016. Αντί όμως να στείλουν αυτές τις εκθέσεις, έστειλαν εκείνες του 2017. Νέα διακοπή με νέο αίτημα, αλλά αντί για τις εκθέσεις απομαγνητοφώνησης του 2016 στέλνουν τρία στικάκια USB με συνομιλίες από 27/5/2016 έως 31/12/2016.

  Ο πρόεδρος του δικαστηρίου τελικά ζήτησε να προχωρήσει η διαδικασία με τις καταγραφές της ΕΥΠ. Τότε κατατέθηκε νέο αίτημα από συνηγόρους να μην μπουν στα αναγνωστέα οι καταγραφές αυτές διότι δεν φέρουν υπογραφές, δεν είναι από ανακριτικούς υπαλλήλους κ.λπ. Ξαναδιακόπτει τότε το δικαστήριο και αποφασίζει με πλειοψηφία 2-1 ότι θεωρούνται γνήσιες οι καταγραφές, αλλά φυσικά θα αξιολογηθούν στην πορεία. Οι εκθέσεις βέβαια δεν ήρθαν ποτέ.

  Στην επόμενη δικάσιμο ο ίδιος συνήγορος θέτει ζήτημα παράνομων παρακολουθήσεων, διότι, όπως ισχυρίστηκε, απουσίαζαν εισαγγελικές διατάξεις για κάποιες από τις παρακολουθήσεις της περιόδου 2015-2016 που αφορούσαν τον Μάλαμα και τον Καραϊβάζ. Ωστόσο, με το αμετάκλητο βούλευμα 934/22 του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών είχαν απορριφθεί στο σύνολό τους ως αβάσιμες μια σειρά από αιτήσεις των κατηγορουμένων περί κήρυξης ακυρότητας των πράξεων της προδικασίας όπου υπήρχε επίκληση «παράνομων καταγραφών». Ο ίδιος συνήγορος έθεσε ζήτημα νομιμότητας και για το 2017, επικαλούμενος έγγραφο της Vodafone με ημερομηνία 9.3.2017 που έλεγε ότι η εταιρεία αρνείται να κάνει νόμιμη επισύνδεση επειδή το σχετικό βούλευμα με ημερομηνία 23.12.2016 έληξε στις 24.2.2017. Η αλήθεια όμως είναι ότι στις 3 Μαρτίου 2017 είχε εκδοθεί νέο βούλευμα, ενώ υπήρξε και τρίτο στις 21 Απριλίου της ίδιας χρονιάς. Το αίτημα του συνηγόρου ήταν ότι, εφόσον είναι παράνομες οι παρακολουθήσεις, πρέπει να αφαιρεθούν οι σελίδες του πορίσματος που αναφέρονται στον πελάτη του. Το δικαστήριο απορρίπτει με 2-1 το αίτημα, ενώ η δικαστής που μειοψήφησε είπε μεν να αφαιρεθούν οι σελίδες αλλά να επισκοπηθούν οι φωτογραφίες, διότι οι φυσικές παρακολουθήσεις είναι άλλο πράγμα και πρέπει να εξηγηθεί τι απεικονίζεται σε αυτές.

  Ολο αυτό το διάστημα ο εισαγγελέας κρατούσε πολύ αρνητική στάση απέναντι στον πρόεδρο και τις αποφάσεις του δικαστηρίου, ενώ στη δικάσιμο της 17.11.2022 χαρακτήρισε «ανώνυμες καταγγελίες» το πόρισμα της ΕΥΠ, τη στιγμή που λίγες ημέρες νωρίτερα το δικαστήριο με απόφασή του είχε χαρακτηρίσει «γνήσιες» τις καταγραφές στις οποίες στηρίχθηκε σε μεγάλο βαθμό το πόρισμα.

  Στην τελευταία δικάσιμο, στις 23 Νοεμβρίου, ο ίδιος συνήγορος επανήλθε ισχυριζόμενος ότι εφόσον υπήρξαν παράνομες παρακολουθήσεις, προκύπτει ζήτημα παράνομου λογισμικού. Προσκόμισε δε δύο πρόσφατα δημοσιεύματα του αστυνομικού συντάκτη του συγκροτήματος Μαρινάκη, Βασίλη Λαμπρόπουλου, που αναφέρουν ότι το λογισμικό Pegasus, «προπομπός» του Predator, υπήρχε από το 2014 στην Ελλάδα. Ετσι, ζήτησε από το δικαστήριο να σταλεί η δικογραφία στους εισαγγελείς του Πρωτοδικείου που κάνουν την έρευνα για τα παράνομα λογισμικά. Επί της έδρας συνομιλούν οι τρεις δικαστές, δηλώνουν ότι επιφυλάσσονται και η διαδικασία συνεχίζεται.

  Στη συνέχεια καταθέτουν 5 μάρτυρες υπεράσπισης, οι 3 του αξιωματικού που απεικονίζεται στις φωτογραφίες με τον Μάλαμα και 2 ενός άλλου αξιωματικού που επίσης είχε επαφές με τον Μάλαμα. Στη συνέχεια απολογείται και ένας από τους αστυνομικούς της ΕΛ.ΑΣ. και το δικαστήριο διακόπτει για διάλειμμα λίγο πριν ξεκινήσει η απολογία του συγκεκριμένου κατηγορούμενου υποστρατήγου ε.α. της ΕΛ.ΑΣ. που είχε θητεύσει και στην Αντιτρομοκρατική.

  Τη στιγμή εκείνη ο εισαγγελέας ζητά από τον πρόεδρο να αποφασίσει το δικαστήριο για το αίτημα του συνηγόρου, με την αιτιολογία να ξέρει τι θα λάβει υπόψη στα αναγνωστέα κατά την αγόρευσή του. Δικηγόροι σημείωναν ότι, εάν το αίτημα γινόταν δεκτό, η δίκη ενδεχομένως να τελείωνε και να έπαυαν οι διώξεις λόγω της έρευνας για παράνομες παρακολουθήσεις.

  Με απλά λόγια, ο εισαγγελέας δεν φάνηκε να έχει τη διάθεση να ακούσει πρώτα την απολογία τού πιο σημαντικού κατηγορούμενου, που φωτογραφίες τον έδειχναν να παίρνει φακέλους από τον Μάλαμα, να του κάνει ερωτήσεις και να συνεκτιμήσει μετά, όπως διαφαινόταν ότι είχαν σκοπό οι δικαστές να κάνουν, επιφυλασσόμενοι ως προς το αίτημα της υπεράσπισης.

  Οταν όμως ξεκίνησε ξανά η διαδικασία, τότε ο συνήγορος διαβάζει μια δήλωση του πελάτη του που θέτει ζήτημα μεροληψίας του προέδρου, κατηγορώντας τον για «δικονομικά παρατράγουδα». Ο πρόεδρος τον ρωτά: «Να υποθέσω ότι η δήλωσή σας αυτή συνοδεύεται από αίτημα εξαίρεσης;» Ο συνήγορος δεν απάντησε θετικά και το δικαστήριο διέκοψε για λίγο. Οταν επανήλθε, ο πρόεδρος είπε ότι υπέβαλε δήλωση αποχής και ότι η διαδικασία θα συνεχιστεί με άλλο πρόεδρο. Τα ερωτήματα είναι πολλά και αφορούν προφανώς και τη Δικαιοσύνη, ενώ η δίκη βρίσκεται πλέον σε οριακό σημείο.

  Η δίκη ξεκίνησε τέλη Ιουνίου το 2022 με κατηγορούμενους:

  1. Υποστράτηγος ε.α., πρώην τμηματάρχης στην Αντιτρομοκρατική
  2. Αντιστράτηγος ε.α., πρώην διευθυντής Ασφάλειας Αττικής
  3. Απόστρατος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ.
  4. Πρώην αστυνομικός με βαρύ παρελθόν
  5. Ταξίαρχος εν ενεργεία
  6.Δικηγόρος
  7. Δικηγόρος
  8. Δικηγόρος
  9. Ταμίας κυκλώματος
  10. Ταμίας κυκλώματος
  11. Ταμίας κυκλώματος
  12. Ταμίας κυκλώματος
  13. Ταμίας κυκλώματος
  14. Συνέταιρος Μάλαμα σε επιχειρηματική δραστηριότητα
  15.Υπάλληλος Μάλαμα σε παράνομο καζίνο
  16. Ιδιοκτήτρια οίκων ανοχής, ταμίας
  17.Ταμίας κυκλώματος

  Γιατί δεν εξιχνιάζονται οι δολοφονίες

  Ενώ συνολικά για τα διαφορετικά «πλοκάμια» της μαφίας οι εκτελέσεις φτάνουν τις 30 και ενώ η ΕΛ.ΑΣ. έχει ποσοστά εξιχνίασης σε όλα τα άλλα εγκλήματα σε ποσοστό 90%, σε αυτά εδώ έχει… μηδέν! Από όλα αυτά δεν έχει εξιχνιαστεί ούτε ένα. Στη συγκεκριμένη υπόθεση, βάσει του πορίσματος οι δολοφονίες είναι 4.

   Ο Σπύρος Παπαχρήστου, πρώην ΕΚΑΜίτης, «απόστρατος αξιωματικός υπηρεσιών της Αστυνομίας όπως η Αντιτρομοκρατική, η Δίωξη Ναρκωτικών και η ΕΚΑΜ, τιμημένος με το Αστυνομικό Αριστείο Ανδραγαθίας» (astinomiko.gr). Στη συνέχεια συνέστησε εταιρεία σεκιούριτι, αναλαμβάνοντας και μεγάλες δουλειές όπως αεροδρόμια, ήταν μάλιστα ο ίδιος υπεύθυνος ασφαλείας στον όμιλο Λάτση κ.λπ. Ο Καραϊβάζ τον ανέφερε ως συνδετικό κρίκο του υπόκοσμου και της παρανομίας με επιχειρηματίες και «τζάκια». Δολοφονήθηκε την 1.5.2018 έξω από την ταβέρνα «Κρητικός» στην Παιανία με πέντε σφαίρες από μικρού διαμετρήματος όπλο, ενώ πριν πεθάνει ψέλλισε «Οχι, ρε φίλε». Ο ιδιοκτήτης της ταβέρνας φέρεται να αυτοκτόνησε με δύο μάλιστα σφαίρες ύστερα από τρία χρόνια, ενώ υπήρξαν αναρτήσεις που έγραφαν ότι στην ίδια ταβέρνα σύχναζε και ο δολοφόνος πιλότος και σύζυγος της Καρολάιν.

   Ο «αρχιταμίας» Δημήτρης Μάλαμας δολοφονήθηκε στις 29.10.2019 και ήταν ο άνθρωπος που τα γνώριζε όλα… Εμφανιζόταν ως επιχειρηματίας εισαγωγής και διανομής καφέ σε καταστήματα που ίσως τότε ήταν και «βιτρίνα» για ξέπλυμα. Κατά καιρούς έψαχνε να μπει και σε άλλες δουλειές, μία από τις οποίες είναι και η περιβόητη ιστορία με το κυλικείο της Βουλής. Τότε για πρώτη φορά η ΕΥΠ θεώρησε ότι πρέπει τουλάχιστον να ενημερωθεί η Βουλή και πράγματι ενημερώθηκε ο τότε πρόεδρος Νίκος Βούτσης, αποτρέποντας αυτό το ενδεχόμενο. Μάλιστα τότε φαίνεται ότι για πρώτη φορά το κύκλωμα κάτι υποψιάστηκε. Μετά τη δολοφονία Μάλαμα, ο Γιώργος Καραϊβάζ έγραφε στο ιστολόγιό του (bloko.gr) για το πώς εξαφανίστηκαν τα κινητά του και πώς δολοφονήθηκε ενώ είχε δίπλα του τρεις αστυνομικούς να τον φυλάνε.

   Ο Δημήτρης Καπετανάκης «Καπές» δολοφονείται στις 9.12.2020 έξω από το σπίτι του στα Βριλήσσια. Η αρχή της δράσης του τοποθετείται στις αρχές του 1990 με συμμετοχή σε ληστείες για τις οποίες και καταδικάστηκε, ενώ είχε κριθεί αθώος για συμμετοχή στο συνδικάτο του εγκλήματος και σε υπόθεση τράφικινγκ. Εθεωρείτο «νονός χαμηλού προφίλ».

   Στις 9.4.2021 δολοφονείται ο δημοσιογράφος και αστυνομικός συντάκτης Γιώργος Καραϊβάζ, ο οποίος σε συνεχείς αναρτήσεις και παρεμβάσεις εντόπιζε τα μεγάλα κενά και ερωτήματα στις έρευνες για την υπόθεση, ενώ μέχρι και την τελευταία στιγμή έλεγε ότι δεν θα τον κάνουν να φοβηθεί. Ο ίδιος δεν είχε αρνηθεί τις επαφές του με τους τρεις δολοφονημένους, όπως και τις επαφές του με αστυνομικούς.

  Ο Καραϊβάζ υπαινισσόταν σαφώς ότι ίσως υπήρχαν εντολές για όλα αυτά. Εφτασε να πει στον αέρα στη μεσημεριανή εκπομπή «Αλήθειες με τη Ζήνα» ότι μπορεί οι δολοφονίες του Μάλαμα και του Παπαχρήστου να έγιναν από ένστολους! Και ίσως τα πλήρωσε όλα αυτά με τη ζωή του, αφού, διαφορετικά, σίγουρα θα τον καλούσαν να καταθέσει όσα γνώριζε στο δικαστήριο.

  Οπως δημοσιεύτηκε δε στο bloko.gr (μετά τη δολοφονία Καραϊβάζ), επί σχεδόν 2,5 χρόνια τα δύο κινητά του Παπαχρήστου ήταν κλεισμένα σε ένα συρτάρι στην Ασφάλεια Αττικής και μετά πήγαν στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών, με ό,τι κι αν αυτό σημαίνει τουλάχιστον ως προς τη διαχείριση της υπόθεσης.

  Η δημοσιογραφική έρευνα

  Το «Reporters United» είχε στείλει από τον Οκτώβριο στην Εισαγγελία Εφετών και στην Oικονομική Aστυνομία ερωτήματα για το τι απέγιναν οι εκθέσεις απομαγνητοφώνησης του 2016, δεδομένου ότι από έγγραφα που έχουν οι δημοσιογράφοι στην κατοχή τους προκύπτει ότι η Εισαγγελία Εφετών αρχικά είχε αποστείλει το αίτημα το 2018 στις Εσωτερικές Υποθέσεις προκειμένου να γίνουν οι απομαγνητοφωνήσεις και να συνταχθούν οι ανακριτικές εκθέσεις. Οι Εσωτερικές Υποθέσεις απομαγνητοφώνησαν εννέα DVD και στη συνέχεια δήλωσαν ότι δεν προλαβαίνουν.

  Ετσι, τον Ιανουάριο του 2019 εστάλησαν στην Οικονομική Αστυνομία, και δημοσιεύματα ανέφεραν ότι τελικά οι εκθέσεις απομαγνητοφώνησης τελείωσαν τον Μάρτιο του 2020. Η Οικονομική Αστυνομία απάντησε στο ερώτημα του «Reporters United» διαβεβαιώνοντας ότι κάθε τι που φτάνει εκεί διεκπεραιώνεται και άμεσα αποστέλλεται πίσω. Η Εισαγγελία Εφετών δεν απάντησε ποτέ.

  Λίγες λέξεις... μια εικόνα!

  ◾️ «Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Star, φαίνεται ότι οι εξελίξεις είναι ραγδαίες μετά την κατάθεση του απόρρητου υπομνήματος για το οργανωμένο έγκλημα από τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Οι υποθέσεις αυτές χαρακτηρίζονται “ώριμες” και μέσα στις επόμενες 15 μέρες αναμένεται να δοθεί το “πράσινο” φως για να προχωρήσει η αστυνομία σε ομαδικές συλλήψεις. Οπως ακούγεται, θα είναι “βαριά” ονόματα, τα οποία φέρονται να ελέγχουν το οργανωμένο έγκλημα» (in.gr 3.6.2021).

  ◾️ «Επτά μήνες κι έναν ανασχηματισμό αργότερα, η πρωτοβουλία Χρυσοχοΐδη αμφισβητείται. Ο πρακτικός λόγος είναι ότι τα στοιχεία που κατέθεσε στις δικαστικές Αρχές ήταν μια συρραφή όλων των δικογραφιών που είχε συντάξει τα τελευταία χρόνια η Δίωξη Οργανωμένου Εγκλήματος. Οι περισσότερες υποθέσεις έχουν κλείσει δικαστικά, ενώ πολλοί από τους πρωταγωνιστές είχαν στο μεταξύ δολοφονηθεί» (news247 11.12.2021).

  ◾️ «Το καλοκαίρι του 2019, η φρέσκια τότε κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είχε να αντιμετωπίσει τις εξής προκλήσεις στον τομέα της ασφάλειας και δημόσιας τάξης. Η πρώτη ήταν η ανεξέλεγκτη κατάσταση που είχε δημιουργηθεί στο κέντρο της Αθήνας και ειδικότερα στα Εξάρχεια, με την ταυτόχρονη δράση ναρκεμπόρων, αντιεξουσιαστών κ.ά. Η δεύτερη αναμφίβολα αφορούσε τη δράση του οργανωμένου εγκλήματος. Τα νεοφώτιστα τότε στελέχη της κυβέρνησης ξεκαθάριζαν μάλιστα σε κατ’ ιδίαν συνομιλίες τους ότι ψηλά στις προτεραιότητές τους ήταν να βάλουν φρένο στη δράση της Greek Mafia, τραβώντας την “κόκκινη γραμμή”, όπως έλεγαν, “την οποία ουδείς στο εξής θα μπορεί να ξεπεράσει”. Επιχειρώντας έναν πρώτο απολογισμό μπορούμε να καταλήξουμε με σχετική βεβαιότητα σε δύο βασικά συμπεράσματα: Ο πρώτος από τους κυβερνητικούς στόχους σε μεγάλο βαθμό επετεύχθη. Αντιθέτως, δεν φαντάζουν ιδιαίτερα ικανοποιητικές οι κυβερνητικές επιδόσεις στον τομέα της αντιμετώπισης του οργανωμένου εγκλήματος. Τρία και πλέον χρόνια μετά, οι “κόκκινες γραμμές” έχουν πια ξεθωριάσει» (kathimerini.gr 29.6.2022).

  Ακολουθήστε μας στο Google news
  Google News
  ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ
  Στο σκοτάδι οι έρευνες για τον Καραϊβάζ
  Αγνωστο παραμένει το κίνητρο της δολοφονίας του δημοσιογράφου ● Δεκάδες βίντεο στα χέρια των αρχών εξετάζονται λεπτομερώς ● Σε βίντεο ιδιώτη καταγράφεται δίκυκλο με δύο επιβαίνοντες, 500 μέτρα από το σημείο...
  Στο σκοτάδι οι έρευνες για τον Καραϊβάζ
  ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ «ΕΦ.ΣΥΝ.»
  Το επιτελικό κράτος επιστρέφει στο Ιδιώνυμο;
  Αν για την πανδημία η αισιόδοξη ανακάλυψη του εμβολίου είναι ένα μεγάλο βήμα για να σταματήσει ο εφιάλτης, τίποτα δεν φαίνεται να σταματά τη συρρίκνωση των δικαιωμάτων των πολιτών και την αστυνομική αυθαιρεσία.
  Το επιτελικό κράτος επιστρέφει στο Ιδιώνυμο;
  ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ
  Παραδόθηκε «πηγή» της δολοφονημένης Μαλτέζας δημοσιογράφου
  Πληροφοριοδότης της Ντάφνι Καρουάνα Γκαλιζία που δολοφονήθηκε στις 16 Οκτωβρίου του 2017 ενώ ερευνούσε το σκάνδαλο διαφθοράς που ξέσπασε στη χώρα της μετά τη δημοσιοποίηση των διαβόητων Panama Papers,...
  Παραδόθηκε «πηγή» της δολοφονημένης Μαλτέζας δημοσιογράφου
  ΕΥΡΩΠΗ
  Η κυβέρνηση κάνει(;) ό,τι μπορεί
  Πέρασαν σχεδόν δύο μήνες ώσπου να οδηγηθούν κάποια άτομα στη Δικαιοσύνη για τον φόνο της Μαλτέζας δημοσιογράφου Ντάφνι Καρουάνα Γκαλίζια, η οποία σκοτώθηκε από έκρηξη βόμβας μέσα στο αυτοκίνητό της στις 16...
  Η κυβέρνηση κάνει(;) ό,τι μπορεί
  ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
  «Σκευωρία» και η δίκη για την Greek Mafia
  Υστερα από πολλές διακοπές, ενστάσεις και υποβολή αιτημάτων, η δίκη για την Greek Mafia ή Greek Police Mafia συνεχίζεται τελικά με τον ίδιο πρόεδρο, δεδομένου ότι απορρίφθηκε το αίτημά του για αποχή.
  «Σκευωρία» και η δίκη για την Greek Mafia
  ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ «ΕΦ.ΣΥΝ.»
  Διεθνής εξευτελισμός προ των πυλών για τις φυλακές
  Στο και πέντε προσπαθεί ξανά η Ελλάδα να αποφύγει την εξευτελιστική για τη χώρα «δημόσια δήλωση» της ανεξάρτητης Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων και της Απάνθρωπης ή...
  Διεθνής εξευτελισμός προ των πυλών για τις φυλακές

  Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

  Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

  Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

  Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

  Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας