• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  22°C 19.2°C / 24.2°C
  2 BF
  64%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 17.0°C / 21.9°C
  1 BF
  69%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  19°C 13.0°C / 19.4°C
  0 BF
  56%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  11°C 10.9°C / 10.9°C
  1 BF
  93%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  0 BF
  82%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 17.0°C / 19.9°C
  1 BF
  77%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  13°C 13.4°C / 16.2°C
  1 BF
  100%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.3°C / 19.3°C
  1 BF
  61%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.8°C / 24.4°C
  3 BF
  77%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 19.6°C
  0 BF
  63%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.4°C / 21.8°C
  0 BF
  77%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.1°C / 20.1°C
  2 BF
  85%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.0°C / 20.0°C
  0 BF
  62%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.4°C / 18.4°C
  0 BF
  83%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  21°C 15.5°C / 23.4°C
  0 BF
  68%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.8°C / 20.4°C
  3 BF
  68%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  20°C 18.0°C / 22.7°C
  1 BF
  63%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  0 BF
  78%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 15.7°C / 20.5°C
  1 BF
  97%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.7°C / 15.7°C
  1 BF
  86%
EUROKINISSI / ΓΙΕΝΑΝΤΑ ΝΤΕΛΑΙ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Θα δουλεύουμε σαν σκλάβοι ήλιο με ήλιο»

 • A-
 • A+

Για κατάργηση του 8ωρου, ρεπό που αποτελούν «τυράκι» στην αντεργατική φάκα και ανάγκη συνέχισης των δυναμικών κινητοποιήσεων, ώστε να μην κατατεθεί ή να ακυρωθεί στην πράξη, μίλησαν οι εργαζόμενοι που συνάντησε η «Εφ.Συν.» στη μεγάλη απεργιακή κινητοποίηση της Πέμπτης.


Γιάννης Σχινάς, πρόεδρος του Συνδικάτου Τροφίμων, Ποτών - Γάλακτος Αττικής και Νήσων

Είμαστε σε πανελλαδική πανεργατική απεργία, γιατί εναντιωνόμαστε στο έκτρωμα της κυβέρνησης που ουσιαστικά θέλει να καταστρατηγήσει το 8ωρο, να επιβάλει σιγή νεκροταφείου στους χώρους δουλειάς. Να επιβάλει την εκμετάλλευση, να επιβάλει την απλήρωτη εργασία κι όχι μόνο αυτό αλλά να στοχοποιήσει και να ποινικοποιήσει τη δράση των ταξικών συνδικάτων. Δεν θα τους κάνουμε τη χάρη. Ηταν μια πρώτη απάντηση. Θα κλιμακώσουμε όποτε το φέρουν για ψήφιση στη Βουλή. Στον κλάδο μας, που αποτελείται από μεγάλα εργοστάσια και δεκάδες μικρούς χώρους δουλειάς με 10-15-20 εργαζομένους, ήδη οι εργαζόμενοι θίγονται με τις διάφορες μορφές ελαστικής εργασίας τα τελευταία χρόνια. Με αυτό το νομοσχέδιο θα έχουμε ακόμα μεγαλύτερη εκμετάλλευση, ιδιαίτερα εκεί που δεν υπάρχουν σωματεία και παρεμβαίνει μόνο το συνδικάτο. Ο κλάδος είναι κερδοφόρος και αναπτυσσόμενος και όλα αυτά τα αντεργατικά νομοσχέδια στηρίζουν μόνο τους βιομήχανους.


Στάθης Σταθουλόπουλος, πρόεδρος του κλαδικού Συνδικάτου Φαρμάκου Αττικής, μέλος της διοίκησης του ΕΚΑ

Είναι κοροϊδία αυτό που ισχυρίζεται η κυβέρνηση, ότι ο εργαζόμενος θα έχει το δικαίωμα να ζητά επιπλέον χρόνο εργασίας και να τον ανταλλάσσει με ρεπό. Γνωρίζουμε τι γίνεται μέσα στους χώρους δουλειάς όπου ο εργαζόμενος δέχεται τρομοκρατία και πίεση από την εργοδοσία για να δουλεύει υπερωρίες, Σαββατοκύριακα και να σπάσουν το πενθήμερο και το 8ωρο. Χαρακτηριστική είναι η μάχη που δίνουμε από το 2013 στις φαρμακαποθήκες, για να μην καταργηθεί το πενθήμερο. Δεν είναι τυχαίο ότι, τον Δεκέμβρη, η κυβέρνηση νομοθέτησε την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας στον κλάδο μας. Με το πολυνομοσχέδιο φαίνεται ξεκάθαρα ότι επιδιώκει να απελευθερώσει το ωράριο. Επίσης, βλέπουμε μία προσπάθεια να ποινικοποιήσουν τη συνδικαλιστική δράση, όπως και τα συνδικάτα να αποφασίζουν ελεύθερα χωρίς καμία παρέμβαση της εργοδοσίας. Δεν θα το επιτρέψουμε.


Κώστας Μυτιληνού, γραμματέας του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας

Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο το οποίο έρχεται στη σειρά ύστερα από 3 μνημόνια, για να αποτελειώσει ό,τι δικαίωμα είχαν οι εργαζόμενοι. Εάν περάσει αυτό το νομοσχέδιο, οι εργοδότες θα μας έχουν σκλάβους για όση ώρα θέλουν και όσα θέλουν θα παίρνουμε. Δεν μπορεί να περάσει και το μόνο που μπορεί να το ανατρέψει είναι η πάλη των εργατών. Δεν εμπιστευόμαστε καμία κυβέρνηση, προηγούμενη ή επόμενη. Ξέρουμε ότι όλες οι κυβερνήσεις χτίζουν αντιλαϊκότερα μέτρα πάνω στα προηγούμενα. Είναι δικιά μας υπόθεση να ανατρέψουμε αυτό το τερατούργημα. Αν περάσει, θα το καταργήσουμε στην πράξη!


Γιώργος Στεφανάκης, πρόεδρος Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού Αττικής

Ειδικά για τον κλάδο του Επισιτισμού - Τουρισμού νομιμοποιείται η μεγάλη αυθαιρεσία των τελευταίων χρόνων στα ξενοδοχεία και τα εποχικά καταστήματα, όπου οι εργαζόμενοι δουλεύουν σερί. Μιλάμε για 7 μέρες την εβδομάδα και πάνω από 10 ώρες. Η μεγάλη αλλαγή που φέρνουν τώρα είναι ότι αυτές οι ώρες, παραπάνω από τις 8, θα είναι απλήρωτες. Μας γυρίζουν εκατοντάδες χρόνια πίσω και διαμορφώνουν τις προϋποθέσεις οι εργαζόμενοι να δουλεύουν με ακόμα χειρότερους όρους και να μειωθεί παράλληλα το προσωπικό που δουλεύει είτε εποχικά είτε 12μηνα. Θα κλιμακώσουμε και την επόμενη εβδομάδα και μέσα στους χώρους δουλειάς θα οργανώσουμε με κάθε τρόπο την αντίδρασή μας, με σκοπό να υπογραφούν κλαδικές συλλογικές συμβάσεις που θα κατοχυρώνουν τα δικαιώματά μας.


Γιάννα Σαρρή, Συνδικάτο Καθαριστών/ριών Νομού Αττικής και περιχώρων

Θα είμαστε σκλάβοι. Εάν τώρα λέμε ότι ισχύει το 8ωρο, αυτό είναι ψέμα. Φανταστείτε να καταργηθεί και με νόμο. Θα δουλεύουμε ήλιο με ήλιο απλήρωτοι, γιατί μας λένε 10 ώρες και θα πληρωνόμαστε για τις 8. Λένε ότι θα παίρνεις ρεπό, εδώ κλέβουν αυτά που έχουμε και τώρα. Στον κλάδο μας, έχουν μπάσει εργολάβους που τρώνε λεφτά από τους εργαζομένους οι οποίοι θα μπορούσαν να είναι με μόνιμη και σταθερή δουλειά, όπως στα νοσοκομεία. Από την πλάτη τη δικιά μας που «τρώμε το σκατό» βγάζουν τα κέρδη τους. Σε πολλές περιπτώσεις η δουλειά μας δεν παίρνει ούτε βαρέα και ανθυγιεινά. Για να μη σας πω για περιπτώσεις που παίρνουν τα δώρα από εργαζομένους πίσω ή κάνουν εικονικές απολύσεις. Θα φαίνεται τίποτα από αυτά με την ψηφιακή κάρτα; Τίποτα δεν θα φαίνεται. Θέλουμε μόνιμη και σταθερή δουλειά. Θα περιφρουρήσουμε το 8ωρο ώς εκεί που δεν πάει, μας ξετινάζουν από την κούραση.


Μαρία Κουρέα, μέλος Δ.Σ. του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας

Δουλεύω σε πολυκατάστημα όπου ήδη βιώνουμε τα 10ωρα με την απλήρωτη εργασία. Ξέρουμε τι σημαίνει κατάργηση του 8ωρου γιατί οι εργοδότες μας το εφαρμόζουν πριν έρθει το νομοσχέδιο. Εχουμε συγκεντρώσει χρωστούμενα σε υπερωρίες και μέρες άδειας-ρεπό. Δουλεύουμε σε συνθήκες εξάντλησης, λόγω των αναστολών που βρίσκονταν συνάδερφοι. Στην ουσία μάς λένε: αυτή είναι η κατάσταση, αν δεν σας αρέσει, φεύγετε. Ξέρουμε ότι αυτά που λέει ο κ. Χατζηδάκης, ότι θα ωφεληθούμε, είναι γελοιότητες. Ακόμα και συνάδελφοι που είναι μερικής απασχόλησης δουλεύουν πολλές παραπάνω ώρες. Οταν ανοίγουμε και τις Κυριακές, υπάρχουν συνάδερφοι που δούλεψαν 15 μέρες συνεχόμενα, καταρρέουν. Σήκω σήκω, κάτσε κάτσε δηλαδή, κι άμα βγάλεις γλώσσα είσαι και υπόλογος. Δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να παλέψουμε ενάντια σε αυτό το νομοσχέδιο και τα παραμύθια του Χατζηδάκη.


Χριστόφορος Γιατράκος, Σωματείο εργαζόμενων Γενικής Ταχυδρομικής, μέλος του Δ.Σ. Σωματείου Εργαζομένων Ταχυδρομικών και Ταχυμεταφορικών Επιχειρήσεων Αττικής

Μιλάμε για την κατάργηση του 8ωρου έστω και εμμέσως, με υποτιθέμενα ρεπό που δεν θα υπάρξουν. Είναι απλά μια φάκα για κάποιους εργαζομένους και, όπου δεν υπάρχει συνδικαλισμός, θα υπάρχει γαλέρα. Με τις αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο δεν θα μπορεί να υφίσταται σωματείο, μιας και θα πρέπει να τηρεί ένα σωρό ηλεκτρονικά βιβλία, τα οποία, εάν μέσα σε 5 ημέρες δεν έχει κάνει καταγραφή, θα ακυρώνεται ως σωματείο. Βάζει πάρα πολλά εμπόδια στον συνδικαλισμό, την προκήρυξη απεργίας, μιλάει για την ηλεκτρονική κάρτα που έχει εφαρμοστεί εδώ και 10 χρόνια και ποτέ δεν έχει εφαρμοστεί στην πράξη. Το ρεπό είναι το «τυράκι» για κάποιους εργαζομένους που δεν έχουν γνώση και εμπειρία, ούτε αυτό θα τηρείται και δεν μπορεί να ελεγχθεί εάν δόθηκε ή όχι. Τέλος, με τη 10ωρη και 12ωρη απλήρωτη εργασία, εκτός από μείωση μισθών, έχουμε και έμμεση μείωση ασφαλιστικών εισφορών, άρα και προβλήματα στο μέλλον για το ασφαλιστικό.


Παναγιώτης Τσώκος, γενικός γραμματέας Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενέργειας

Το νομοσχέδιο Χατζηδάκη είναι συγγραφή των τελευταίων δύο ετών. Συνιστά εντεταλμένη υπηρεσία. Πλήττονται όλοι οι εργαζόμενοι, δεν θα γλιτώσει κανένας, είτε σε μεγάλες εταιρείες είτε έχει επιχειρησιακή ή κλαδική σύμβαση. Είμαστε εργαζόμενοι στη διύλιση και την εμπορία πετρελαιοειδών και το φυσικό αέριο, όπου υπάρχουν πολλές ανακατατάξεις. Αυτή τη στιγμή, υπάρχουν σε ισχύ επιχειρησιακές συμβάσεις, δεν πληττόμαστε άμεσα, αλλά αυτό το νομοσχέδιο αφορά κάθε εργαζόμενο. Δεν θα αφήσει τίποτα. Περιμένουμε να δούμε εάν και πότε θα κατατεθεί και θα είναι σωστό να γίνουν κι άλλες απεργίες. Σήμερα είδαμε συντονισμό των σωματείων, κάτι που είχε πολλά χρόνια να γίνει. Ελπίζουμε με αυτόν τον ξεσηκωμό να το ξανασκεφτούν.

«Κάτω τα χέρια από την απεργία»

«Να ζούμε ανθρώπινα από τον μισθό μας», «Κάτω τα χέρια από τα σωματεία, κάτω τα χέρια από την απεργία», «Θέλουμε πίσω τις ζωές μας», «Μαζικές προσλήψεις σε όλη την υγεία, αυτή είναι η απάντηση στην πανδημία», ήταν κάποια από τα συνθήματα των σωματείων του δημόσιου τομέα, που διαδήλωσαν μαζί με τα συνδικάτα του ιδιωτικού, ακυρώνοντας τους διαχωρισμούς. Μαζί τους Εργατικά Κέντρα, κυρίως από τη Στερεά Ελλάδα, με αντικυβερνητικά συνθήματα με άρωμα «αγανακτισμένων»: «Κούλη, κάνε στη χώρα ένα καλό, ανέβα στο ποδήλατο και πέσε στον γκρεμό».

Στον δρόμο για άλλη μια φορά οι συμβασιούχοι καθαρίστριες-ές του υπουργείου Οικονομικών, συνεχίζοντας τον αγώνα τους ενάντια στις απολύσεις. «Οι καθαρίστριες είναι απαραίτητες, απολύστε τον Σταϊκούρα» ήταν το σύνθημα των υπαλλήλων του υπουργείου που διαδήλωσαν στο πλευρό τους. Μικρή αριθμητικά αλλά ενδεικτική ήταν η παρουσία σωματείων στα ΜΜΕ, με μαζικότερη τη συμμετοχή των τεχνικών, την ίδια ώρα που επώνυμοι μεγαλοδημοσιογράφοι διέπρεπαν στην απεργοσπασία.

Μαχητική ήταν η συμμετοχή των εμποροϋπαλλήλων, είτε μέσα από την ομοσπονδία της ΟΙΥΕ είτε μέσα από πρωτοβάθμια σωματεία, όπως ο Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου Χάρτου. «Οι διατάξεις του νομοσχεδίου, όπως οι απλήρωτες υπερωρίες με αντάλλαγμα δήθεν ρεπό, ήταν συνήθης πρακτική στα Public, μέχρι που παρενέβη το επιχειρησιακό και κυρίως το κλαδικό σωματείο», μας λέει χαρακτηριστικά ο Μάνθος, μέλος του ΣΥΒΧΑ και μέχρι πρόσφατα γραμματέας του σωματείου στα Public.

Εργαζόμενοι στα λιπάσματα Καβάλας

Οχι στις ομαδικές απολύσεις

Στην εντυπωσιακή πορεία, αυτοί που έκλεψαν κυριολεκτικά την παράσταση, με τον ενθουσιασμό και το πείσμα τους, ήταν οι 132 εργαζόμενοι της Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων Καβάλας, που κατέβηκαν σχεδόν όλοι στην Αθήνα, διεκδικώντας δεδουλευμένα και θέσεις εργασίας, αφού η εργοδοσία του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη τούς πετάει στον δρόμο, μέσα από ένα σχήμα παρένθετων εταιρειών. Φορώντας τα πετρόλ μπλουζάκια του εργοστασίου, κατασκήνωσαν έξω από το υπουργείο Εργασίας, ζητώντας συνάντηση με τον υπουργό. «Είσαι του Λαυρέντη το τσιράκι», φώναζαν ρυθμικά, εναλλάσσοντας τα ονόματα του Μητσοτάκη και του Χατζηδάκη.

«Ο πρώτος που σέρνει τον χορό των ομαδικών απολύσεων είναι ο κ. Λαυρεντιάδης», λέει στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος του σωματείου Εργαζομένων Λιπασμάτων Καβάλας, Νίκος Βογιατζίδης, εξηγώντας τους λόγους που βρίσκονται στον δρόμο. «Αν περάσει αυτό το νομοσχέδιο, ακόμα και αν δικαιωθούμε στο δικαστήριο, μπορεί και πάλι ο Λαυρεντιάδης να μας απολύσει, δίνοντας κάποιους μισθούς. Εμείς όμως είμαστε όλοι νέοι άνθρωποι και θέλουμε να επιστρέψουμε στη δουλειά», καταλήγει.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Απεργία στις 3 Ιουνίου για το 8ωρο
Στις επάλξεις παραμένουν τα συνδικάτα ενάντια στο αντεργατικό νομοσχέδιο Χατζηδάκη ● Συγκεντρώσεις στα Προπύλαια από το ΠΑΜΕ και στην πλατεία Κλαυθμώνος από ΕΚΑ-ΑΔΕΔ ● Απόφαση αναμένεται και από τη ΓΣΕΕ
Απεργία στις 3 Ιουνίου για το 8ωρο
ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ «ΕΦ.ΣΥΝ.»
Δεν είναι λύση ένας νέος Μποδοσάκης
Ο Χρήστος Οικονόμου, πρόεδρος του σωματείου της ΛΑΡΚΟ την περίοδο της «απεργίας των 110 ημερών», μεταφέρει την εμπειρία του από τον ιστορικό αγώνα των εργαζομένων το 1977 και διαλόγους με τον Μποδοσάκη.
Δεν είναι λύση ένας νέος Μποδοσάκης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας