• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  29°C 26.4°C / 30.8°C
  4 BF
  43%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.3°C / 28.5°C
  2 BF
  60%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.0°C / 26.6°C
  1 BF
  37%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 27.0°C
  0 BF
  49%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  3 BF
  47%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.6°C / 28.0°C
  0 BF
  61%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.0°C / 24.4°C
  0 BF
  41%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  30°C 30.2°C / 30.2°C
  0 BF
  23%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  30°C 27.8°C / 32.2°C
  1 BF
  34%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 25.7°C
  2 BF
  69%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.4°C / 26.8°C
  2 BF
  57%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.7°C / 24.7°C
  3 BF
  69%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  0 BF
  64%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.3°C / 27.8°C
  0 BF
  51%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 24.5°C / 27.8°C
  1 BF
  53%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.8°C / 27.8°C
  3 BF
  44%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.5°C / 31.0°C
  0 BF
  46%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.3°C / 24.3°C
  2 BF
  69%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.7°C / 26.7°C
  2 BF
  66%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.4°C / 22.4°C
  0 BF
  61%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Επιδρομή για παλιά και νέα χρέη

 • A-
 • A+
Η θηλιά του ιδιωτικού χρέους σφίγγει επικίνδυνα στον λαιμό νοικοκυριών και επιχειρήσεων παγκοσμίως στη διάρκεια της πανδημίας. Και ενώ η συζήτηση για την ελάφρυνση των οφειλών είναι αναπόφευκτη, οι εγχώριοι εισπράκτορες απαιτούν εδώ και τώρα τις δόσεις τους!

Οταν ο Μάριο Ντράγκι, ο άνθρωπος που όσο ήταν στο τιμόνι της ΕΚΤ θεωρούσε έγκλημα καθοσιώσεως το κούρεμα του ελληνικού χρέους, σε απόσταση ασφαλείας πλέον από τη Φρανκφούρτη, λέει ότι «είμαστε σε πόλεμο και πρέπει να διαγραφούν ιδιωτικά χρέη» (25/3/2020), κάτι σημαντικό διακυβεύεται. Προφανώς, η πανδημία ανέτρεψε στερεότυπα και βεβαιότητες ακόμη και για τους θεματοφύλακες της χρηματοπιστωτικής «Διεθνούς», με αποτέλεσμα η ιδέα μιας ελάφρυνσης του ιδιωτικού χρέους -κυρίως του επιχειρηματικού, βεβαίως- να γίνεται μονόδρομος και γι' αυτούς.

Πάντως, αυτό που ξενίζει σήμερα όταν το ακούμε από τον Ντράγκι, τη Λαγκάρντ, το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (το IIF που διεκπεραίωσε το ελληνικό PSI) ή την Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (BIS), στην πραγματικότητα δεν διαφέρει πολύ από αυτό που έγινε στη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008. Τότε μετέτρεψαν ένα επίσης ιδιωτικό χρέος, το τραπεζικό, σε δημόσιο, για να σώσουν τις τράπεζες. Τώρα, οι εκκλήσεις για ελάφρυνση του ιδιωτικού χρέους, επιχειρηματικού και νοικοκυριών, πάλι διατυπώνονται με την έγνοια στις τράπεζες. Γιατί πολύ απλά ένα παλιρροϊκό κύμα πτωχεύσεων επιχειρήσεων υπό το βάρος των χρεών της πανδημίας σε τελική ανάλυση οδηγεί και τις τράπεζες στον προθάλαμο της χρεοκοπίας.

Προφανώς, λοιπόν, το ζήτημα διαγραφής μέρους του ιδιωτικού χρέους που διογκώθηκε στη διάρκεια της πανδημίας -από το new deal που πρότεινε ο Αλέξης Τσίπρας μέχρι την άφεση χρέους που ζήτησαν οι πρόεδροι των επιμελητηρίων και των εμπόρων- δεν είναι ελληνική πρωτοτυπία, ούτε απλώς μια «εξέγερση των μπαταχτσήδων» που βρήκαν ευκαιρία να φορτώσουν στα συνεπή φορολογικά υποζύγια (κυρίως τους μισθωτούς) τα χρέη τους.

Είναι μια παγκόσμια συνθήκη που πηγάζει από τους αριθμούς: Σύμφωνα με το IIF, το παγκόσμιο χρέος αναμένεται να φτάσει στο τέλος του έτους τα 277 τρισ. δολάρια ή το 365% του παγκόσμιου ΑΕΠ. Από αυτά, τα περίπου 80 τρισ. δολάρια αντιστοιχούν σε εταιρικό χρέος (με εξαίρεση τα πιστωτικά ιδρύματα), πάνω από 50 τρισ. δολάρια είναι το χρέος των νοικοκυριών και πάνω από 70 τρισ. το χρέος των τραπεζών. Ποιος θα πληρώσει ή αναχρηματοδοτήσει αυτό το ιδιωτικό χρέος, όταν και το κρατικό χρέος έχει αυξηθεί πλέον πάνω από τα 82 τρισ. δολάρια;

Σ' αυτή την πρωτοφανή συνθήκη, που βρίσκει την Ελλάδα ήδη επιβαρυμένη μετά μια δεκαετία μνημονιακής «συμμόρρφωσης» με το υψηλότερο δημόσιο χρέος στην Ευρώπη (ως ποσοστό ΑΕΠ), με τα νοικοκυριά και τις μικρές επιχειρήσεις εξουθενωμένα από την πανδημία, αντιμέτωπα με ένα βουνό νέου χρέους που προκάλεσαν η πανδημία, η απώλεια μισθών για τουλάχιστον 1 εκατ. μισθωτούς και η κατάρρευση των τζίρων για επιχειρήσεις και επαγγελματίες, οι «εισπράκτορες» σφίγγουν κι άλλο τον βρόχο του ιδιωτικού χρέους.

Παραμονές γιορτών, σπίτια, γραφεία, καταστήματα, ηλεκτρονικά ταχυδρομεία βομβαρδίζονται από ειδοποιητήρια. Ο δήμος θυμάται κλήσεις πενταετίας και βάλε, η Εφορία ανασταίνει χρέη στο παρά πέντε της παραγραφής, η ΔΕΗ έχει ξαμολήσει εισπρακτικές που απειλούν με κατασχέσεις, οι τράπεζες αδημονούν να τελειώσουν τα μορατόριουμ. Ολοι ζητούν τη λίβρα το κρέας τους, μια επέλαση κοράκων κατά δικαίων και αδίκων βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και η κυβέρνηση απλώς την παρακολουθεί, έχοντας ψηφίσει έναν Πτωχευτικό Κώδικα που ενδεχόμενη εφαρμογή του θα προκαλούσε κοινωνικό χάος. Ωστόσο, παρά την πολιτική αφασία της, τη συζήτηση για τη δίκαιη ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους είναι αδύνατο να την αποφύγει.

Η κλήση σας προωθείται... στο ταμείο

Σε αναμενόμενες αλλά και αιφνίδιες οικονομικές υποχρεώσεις απέναντι στα δημοτικά ταμεία καλούνται να ανταποκριθούν πολίτες της χώρας. Με το τέλος του 2020 να πλησιάζει, όσοι δήμοι δεν το έχουν κάνει ήδη, αναμένεται να στείλουν προσεχώς σε πολίτες ταμειακές ειδοποιήσεις για ένα πλήθος οφειλών, που αφορούν από χρωστούμενα τέλη έως και κλήσεις για παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ). Ο κώδικας είσπραξης δημοσίων εσόδων απαιτεί την αποστολή των ειδοποιητηρίων μέχρι τέλος του έτους.

Ωστόσο, με δεδομένη την κατάθεση της ρύθμισης του υπουργείου Εσωτερικών για την αποπληρωμή οφειλών στους δήμους σε έως 120 δόσεις (με απαλλαγή του αναλογούντος ποσοστού των προσαυξήσεων) –ρύθμιση που υπολογίζεται να ψηφιστεί εντός του έτους– κάποιοι δήμοι είναι σε αναμονή της νομοθέτησής της προκειμένου να στείλουν τα ειδοποιητήρια και όσοι από τους οφειλέτες επιθυμούν να αξιοποιήσουν σχεδόν αυτομάτως το νέο πλαίσιο εξόφλησης χρεών.

Βροχή από ειδοποιητήρια για παραβάσεις του ΚΟΚ ακόμα και προ δεκαετίας, για ανείσπρακτα δημοτικά τέλη αλλά και για τα -δηλωμένα πλέον- «αδήλωτα» τετραγωνικά

Πιθανόν στα «ραβασάκια» που θα σταλούν στους πολίτες να κρύβονται και δυσάρεστες εκπλήξεις. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της μαζικής αποστολής ετεροχρονισμένων κλήσεων από τον Δήμο Αθηναίων σε χιλιάδες ιδιοκτήτες Ι.Χ. Ανάμεσά τους ήταν πολίτες που δέχτηκαν κλήσεις για παραβάσεις που φέρεται να έκαναν πριν από τέσσερα ή πέντε χρόνια ή ακόμα και εντός της δεκαετίας του 2020. Πολλοί εξ αυτών αμφισβητούν τις κλήσεις. Αν και η περίπτωση του Δήμου Αθηναίων ήταν μοναδική ως προς τη μαζικότητα των κλήσεων, στην «Εφ.Συν.» –αλλά και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης– περιγράφηκαν και άλλες περιπτώσεις δήμων που έστειλαν κλήσεις για προ ετών παραβάσεις. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, στα ποσά των κλήσεων θα αρχίσουν να μετράνε προσαυξήσεις από την 1/1/2021. Η επικείμενη ρύθμιση του υπουργείου Εσωτερικών προσφέρει πλήρη απαλλαγή από προσαυξήσεις σε περίπτωση που η αρχική οφειλή εξοφληθεί εφάπαξ.

Από την άλλη, υπάρχουν πολίτες που προσμένουν με αγωνία μια ενημέρωση από τον δήμο τους. Πρόκειται για επιχειρηματίες που έκλεισαν τα καταστήματά τους στη διάρκεια των lockdowns, στο πλαίσιο των κυβερνητικών μέτρων. Οσοι δήμοι εισέπραξαν τέλη πριν ληφθούν οι αποφάσεις απαλλαγής και μέχρι σήμερα δεν έχουν προχωρήσει σε συμψηφισμό τους, αναμένεται να ενημερώσουν προσεχώς τους επιχειρηματίες για το ποσό επιστροφής που δικαιούνται.

Στους πρώτους μήνες του 2021 –ενδεχομένως και την άνοιξη, ανά περιπτώσεις– μια μεγάλη μάζα ιδιοκτητών ακινήτων θα ενημερωθεί για το πρόσθετο ποσό τελών που θα κληθεί να καταβάλει από την οικειοθελή αποκάλυψη των ορθών επιφανειών των ακινήτων τους. Ο λόγος, για τα μέχρι πρότινος «αδήλωτα» τετραγωνικά που δήλωσαν οι ιδιοκτήτες ακινήτων στην πλατφόρμα της ΚΕΔΕ. Από την υποβολή 2,71 εκατομμυρίων δηλώσεων (οι 1,87 εκατ. αφορούσαν ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα και οι περίπου 840.000 μη ηλεκτροδοτούμενα) προέκυψαν πρόσθετες επιφάνειες 60.630.700 τ.μ. (αύξηση κατά 35% συγκριτικά με τα στοιχεία του ΔΕΔΔΗΕ).

Με βάση τις διορθωτικές δηλώσεις, θα υπολογίζονται τα τέλη που θα πληρώνουν οι ιδιοκτήτες εφεξής αλλά και αναδρομικά από 1/1/2020. Οι νέες χρεώσεις θα αποτυπωθούν στους εκκαθαριστικούς λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος που θα σταλούν εντός των επόμενων μηνών. Με ρύθμιση του υπουργείου Εσωτερικών, η οποία αναμένεται επίσης να ψηφιστεί εντός του 2020, οι αναδρομικές χρεώσεις για το 2020 θα μπορούν να εξοφληθούν σε έως 24 δόσεις.

Το ύψος των αναδρομικών ποσών ποικίλλει: όσο πιο πολλά τετραγωνικά αποκάλυψε ένας ιδιοκτήτης τόσο μεγαλύτερη θα είναι η χρέωση. «Και τόσο μεγαλύτερα ποσά γλίτωνε στο παρελθόν», σπεύδουν να σχολιάσουν αυτοδιοικητικά στελέχη, θυμίζοντας ότι με την προ μηνών ρύθμιση του υπουργείου Εσωτερικών οι ιδιοκτήτες ακινήτων απαλλάχθηκαν από πρόστιμα και αναδρομικές χρεώσεις για την πενταετία 2015-2019 ύψους περίπου 1,5 δισ. ευρώ. Μετά τη ρύθμιση για την οικειοθελή αποκάλυψη τετραγωνικών, οι δήμοι αναμένουν ετήσια αύξηση εσόδων ύψους περίπου 120 εκατ. ευρώ.

Σαφάρι της ΔΕΗ κατά δικαίων και αδίκων

Από τους «ενεργειακούς τουρίστες» στους «πονηρούς μπαταχτσήδες» και τούμπαλιν, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης περιγράφει από τον Σεπτέμβριο του 2019 -όταν επέβαλε αυξήσεις στα τιμολόγια ηλεκτρισμού- τον στόχο και η ΔΕΗ, μέσα στα κύματα της πανδημίας, συνεχίζει το σαφάρι για απλήρωτους λογαριασμούς, ενώ τα κέρδη της επταπλασιάζονται.

Το κυνήγι των οφειλετών δεν επηρεάστηκε από την «παγωνιά» που έριξε το δεύτερο κύμα της πανδημίας, φέρνοντας στο όριο της επιβίωσης χιλιάδες νοικοκυριά. Οι περιπτώσεις αποκοπής ρεύματος σκάνε κάθε τόσο. Στη μια περίπτωση, είναι γονιός που παρακαλεί να αφήσουν το ρεύμα μία ώρα ακόμη για να τελειώσει το παιδί του την τηλεκπαίδευση. Στην άλλη, μονογονεϊκή οικογένεια για την οποία τρέχει να μαζέψει χρήματα ο Σύλλογος Γονέων. Σε άλλη, δημοτική υπάλληλος που πλήρωνε λίγα λίγα από ένα «υπέρογκο» χρέος 600 ευρώ. Εκτός από τις αποκοπές, όμως, υπάρχει και ο καθημερινός ψυχολογικός πόλεμος με τα ειδοποιητήρια και βεβαίως τα τηλέφωνα των εισπρακτικών.

Μαζικές αποκοπές ρεύματος εν μέσω πανδημίας από την κερδοφόρα δημόσια επιχείρηση. Οι περιπτώσεις που έρχονται στο φως της δημοσιότητας είναι για γέλια, αλλά κυρίως για κλάματα

Για τη «μεγαλύτερη δημόσια επιχείρηση» δεν υπάρχει έλεος. Και πώς θα μπορούσε να υπάρχει, όταν ο προϊστάμενος υπουργός δίνει τη γραμμή εντέχνως. Από τον Σεπτέμβριο του 2019, πριν προκύψει ο κορονοϊός και ενώ είχε μόλις επιβάλει ο ίδιος αυξήσεις 22% στον ηλεκτρισμό, ο κ. Χατζηδάκης εισήγαγε την έννοια του «ενεργειακού τουρίστα». Εκείνου δηλαδή «που φεσώνει τη ΔΕΗ» και στη συνέχεια πηγαίνει σε ιδιώτες παρόχους. Υποσχόταν, μάλιστα, πως το φαινόμενο αυτό θα τελειώσει κατόπιν ενεργειών του.

Τον Μάρτιο του 2020, με το που ξεκινούσε η πρώτη καραντίνα, το τροπάριο άλλαζε. «Φτωχός άνθρωπος δεν θα μείνει χωρίς ρεύμα, αλλά δεν θέλουμε οι πονηροί να εκμεταλλευτούν την κρίση», έλεγε υιοθετώντας τους όρους «μπαταχτσήδες» και «στρατηγικοί κακοπληρωτές». Η προστασία των φτωχών όμως δεν επιβεβαιωνόταν από περιστατικά που έρχονταν στη δημοσιότητα.

Με το που ενέσκηψε η δεύτερη καραντίνα, τα φαινόμενα εντάθηκαν. Ετσι, πριν από λίγες μέρες θυμήθηκε και πάλι τον «ενεργειακό τουρισμό» καθώς φαίνεται πως δεν έπιασαν τόπο οι ενέργειες που υποσχόταν τον Σεπτέμβριο του 2019.

Είχαν πιάσει όμως τόπο οι αυξήσεις στις τιμές που εκτόξευσαν τα κέρδη της ΔΕΗ στο εννεάμηνο, από τα 100 εκατομμύρια πέρυσι, στα 700 φέτος. Παρά ταύτα, το σαφάρι συνεχίζεται επί δικαίους και αδίκους. Είναι εμφανές πως υπάρχει πρόβλημα με το πώς ορίζεται η έννοια του «φτωχού» τον οποίο ο κ. Χατζηδάκης υποσχόταν πως θα προστατεύσει.

Ερχονται όμως και περιπτώσεις όπου η κατάσταση προκαλεί κλαυσίγελο. Οταν τον περασμένο Μάρτιο, ο υπουργός δήλωνε έτοιμος να θέσει στα δεξιά του τους φτωχούς και στα αριστερά τους «μπαταχτσήδες», υποσχόταν να αξιοποιήσει τις ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων: «Υπάρχουν ηλεκτρονικά αρχεία, μπορεί να γίνει διασταύρωση για τους στρατηγικούς κακοπληρωτές», έλεγε. Η περίπτωση που μας περιγράφει αναγνώστρια της «Εφ.Συν.», όμως, είναι από εκείνες που στέλνουν στον κάλαθο των αχρήστων συλλήβδην την 4η βιομηχανική επανάσταση, την ψηφιακή διακυβέρνηση και τη σκιώδη εταιρεία Palantir που ανασκάπτει εδώ και 8 μήνες τις ελληνικές βάσεις δεδομένων για να συμβουλεύει την κυβέρνηση. Τι έχει συμβεί;

Η αναγνώστρια έλαβε ραβασάκια από τη ΔΕΗ αλλά και τον Δήμο Αθηναίων για απλήρωτους λογαριασμούς διαμερίσματος το οποίο είχε πουλήσει πριν από 27 χρόνια! Η ΔΕΗ και ο δήμος έδειξαν αποφασισμένοι «να ασκήσουν κάθε νόμιμο δικαίωμα» για συνολικά φέσια 2.500 ευρώ που είχε αφήσει κάποιος που έμενε στο διαμέρισμα το 2015, όταν εκείνη το είχε πουλήσει το 1993! Οι δυο φορείς επιμένουν πως έχουν αυτό το δικαίωμα βάσει απόφασης του ΣτΕ από το 1995 διότι δεν είχε αλλάξει το όνομα της πρώην ιδιοκτήτριας στο ρολόι της ΔΕΗ. Σαν η ΔΕΗ να είναι ο μόνος που γνωρίζει ποιος πραγματικά κατοικεί σε ένα σπίτι...

Οι παραγραφές, τα ραβασάκια της ΑΑΔΕ και το τρικ του «φόρου κατ' εκτίμηση»

Βροχή από ειδοποιητήρια για παλιές οφειλές προς την Εφορία δέχονται χιλιάδες επιχειρήσεις, επαγγελματίες και φορολογούμενοι στο γύρισμα του χρόνου. Τα φορο-ραβασάκια που αποστέλλει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) είναι μαζικά και αφορούν πάση φύσεως φορολογικές οφειλές (από μισθωτές υπηρεσίες, ΕΝΦΙΑ, ρυθμισμένα χρέη, πρόστιμα από παραβάσεις κ.α.) αλλά και εισοδήματα που δεν έχουν δηλωθεί από τους φορολογούμενους (αναδρομικά από συντάξεις, ανείσπρακτες αποδοχές κ.α.) και βρίσκονται στο «παρά ένα» της παραγραφής.

Υπό τον κίνδυνο που ελλοχεύει για το κράτος να χαθούν αυτοί οι φόροι, οι υπηρεσίες της ΑΑΔΕ έχουν ξεκινήσει ένα σαφάρι προκειμένου να εισπραχθούν και με εκτεταμένες διασταυρώσεις στοιχείων εντοπίζουν αδήλωτα εισοδήματα τα οποία οι φορολογούμενοι παρέλειψαν να περιλάβουν στη βασική δήλωση του Ε1. Κάποιοι βέβαια αμέλησαν να κάνουν ακόμα και τροποποιητικές δηλώσεις μολονότι είχαν όλο το χρονικό διάστημα μπροστά τους για να κινητοποιηθούν. Δυστυχώς γι’ αυτούς έχει αποδειχτεί ότι η Εφορία δεν ξεχνά, στήνοντας έτσι μέχρι και την τελευταία στιγμή ενέδρα, εκμεταλλευόμενη τη δυνατότητα και κυρίως το προβάδισμα που της δίνει η φορολογική διάταξη με τους «φόρους κατ’ εκτίμηση».

Η δεξαμενή των ληξιπρόθεσμων οφειλών, ύψους 106 δισ., προς την Εφορία δεν λέει να αδειάσει, παρά τις αλλεπάλληλες ρυθμίσεις

Είναι μια διάταξη-σταθμός, αφού παρέχει το δικαίωμα στον φορολογικό μηχανισμό να ράβει μονομερώς το κοστούμι του φόρου στην περίπτωση που ένας φορολογούμενος εντοπιστεί να μην έχει υποβάλει εμπρόθεσμα τη δήλωσή του ή να έχει αποκρύψει εισοδήματα από την Εφορία. Πρόκειται για διάταξη του Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών που παραμένει ανενεργή από το 2014 και για κάποιον περίεργο λόγο αναβιώνει τώρα, μέσα στο ρευστό περιβάλλον που έχει δημιουργήσει ο κορονοϊός στην οικονομία.

Με τη συγκεκριμένη διάταξη το οικονομικό επιτελείο επιχειρεί να σκουπίσει το ιδιωτικό χρέος από την αγορά, το οποίο μετά τις αναστολές πληρωμών και τα μορατόριουμ από την κυβέρνηση έχει αυξήσει επικίνδυνα τη στάθμη της δεξαμενής των ληξιπρόθεσμων οφειλών, που έχει οδηγηθεί στα 106,712 δισ. ευρώ. Από αυτά τα 23,074 δισ. ευρώ είναι ανεπίδεκτα είσπραξης, δεν πρόκειται δηλαδή να εισπραχθούν ποτέ. Σε αυτό το ποσό δεν υπολογίζονται οι φόροι και οι δόσεις ρυθμίσεων που έχουν «παγώσει» λόγω της υγειονομικής κρίσης και το ύψος τους ξεπερνά τα 5,2 δισ. ευρώ (στοιχεία Οκτωβρίου).

Με τα σημερινά δεδομένα οι φόροι αυτοί μπορούν να εξοφληθούν σε 12 άτοκες δόσεις ή σε 24 δόσεις με επιτόκιο 2,5% από τον Μάιο του 2021 και μετά, ενώ οι δόσεις ρυθμίσεων των οποίων έχει ανασταλεί η πληρωμή θα προστεθούν ως υπεράριθμες στο τέλος των αρχικών ρυθμίσεων. Μέσα στην εβδομάδα άνοιξε η πλατφόρμα (myBusinessSupport) στην ΑΑΔΕ που δίνει δεύτερη ευκαιρία για επανένταξη στη ρύθμιση των 100 και 120 δόσεων προς την Εφορία για τους οφειλέτες που λόγω πανδημίας δεν κατάφεραν να συνεχίσουν την εξυπηρέτηση των χρεών τους από τον Μάρτιο έως και τον Νοέμβριο του 2020.

Οι συγκεκριμένοι οφειλέτες, αφού υποβάλουν ηλεκτρονικά την αίτηση-υπεύθυνη δήλωση και καταβάλουν ώς το τέλος του έτους τη δόση Δεκεμβρίου, μπορούν να επανενταχθούν στη ρύθμιση. Την ίδια στιγμή η αγορά πιέζει για μια καινούργια ρύθμιση 120 δόσεων που θα απορροφήσει όλα τα χρέη της πανδημίας και η κυβέρνηση έχει αφήσει ανοιχτό παράθυρο για κάτι τέτοιο από το 2021, πλην της «πάγιας ρύθμισης» που αποτελεί επίσης μια διέξοδο, αν εξαιρέσει κανείς το μεγάλο επιτόκιο της επιβάρυνσης.

Υπάρχουν λύσεις για τους οφειλέτες που θέλουν να αποφύγουν την ύστατη ποινή της κατάσχεσης των περιουσιακών τους στοιχείων, αρκεί βέβαια να το θέλουν και οι ίδιοι. Το παραμύθι της σεισάχθειας μπορεί να ακούγεται ωραίο αλλά κάποια στιγμή, όταν θα καθίσει η σκόνη από τα μνημόνια και τον κορονοϊό και καθαρίσει το τοπίο στην οικονομία, οι πραγματικοί «κόκκινοι» θα ξεχωρίσουν από τους κατ' επίφαση «κόκκινους».

Βασιλικότερες των εισπρακτικών οι... δικηγορικές εταιρείες

Ούτε η πανδημία ούτε το πνεύμα των Χριστουγέννων είναι ικανά να μετριάσουν τον ζήλο εισπρακτικών εταιρειών και δικηγορικών γραφείων τα οποία, δρώντας για λογαριασμό τραπεζών, ΔΕΚΟ και ιδιωτικών παρόχων ενέργειας και τηλεπικοινωνιών, έχουν βγει σε σαφάρι οφειλετών, στο παρά πέντε πριν από την εκπνοή της πιο σκοτεινής χρονιάς του 21ου αιώνα.

«Φυσικά συνεχίζονται μέσα στην πανδημία οι οχλήσεις, κυρίως από τράπεζες, ακόμα και σε επιχειρήσεις που έχουν αναστείλει τη δραστηριότητά τους», λέει στην «Εφ.Συν.» ο Γιώργος Καββαθάς, πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, της συνομοσπονδίας που εκπροσωπεί τις περισσότερες από 800.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις της Ελλάδας. «Μπορεί να υπάρχει η ανεπίσημη συμφωνία της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών με την κυβέρνηση για "πάγωμα" στις δανειακές υποχρεώσεις των επιχειρήσεων που πλήττονται, αυτό όμως είναι ένα απλό δελτίο Τύπου. Δεν υπάρχει ΦΕΚ που να τις δεσμεύει και οι τράπεζες κρίνουν κατά περίπτωση. Εχουμε καταγγελίες από δεκάδες μέλη μας, ειδικά σε επαρχιακές πόλεις, που τους κυνηγάνε οι εισπρακτικές και όταν ζητάνε πίστωση χρόνου λόγω πανδημίας, η απάντηση είναι "δεν έχουμε τέτοια εντολή από τα κεντρικά"».

Απτόητες στις οχλήσεις εν μέσω πανδημίας, για λογαριασμό τραπεζών, ΔΕΚΟ και ιδιωτών της ενέργειας

Ανεξέλεγκτη είναι η κατάσταση στον χώρο της ενέργειας, ειδικά από ιδιωτικές εταιρείες που δεν διστάζουν να προβούν σε διακοπές ρεύματος. Οσο για την Εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, «δεν υπάρχουν οχλήσεις, μόνο οι τακτικοί έλεγχοι για να προλάβουν την παραγραφή λόγω παρέλευσης πενταετίας. Πρέπει ωστόσο να υπάρξει μέριμνα, γιατί από έναν τακτικό έλεγχο, ακόμα και αν είσαι τυπικός στις υποχρεώσεις σου, πάντα κάτι θα βρουν να σου χρεώσουν. Ακόμα και μια κακή εγγραφή στα βιβλία σου μπορεί να επισύρει μεγάλα πρόστιμα - π.χ. για τον ΦΠΑ το πρόστιμο είναι 100%. Τα πρόστιμα μετατρέπονται σε οφειλές και το ιδιωτικό χρέος συσσωρεύεται. Χρειάζεται τώρα κούρεμα του χρέους που δημιουργήθηκε στην πανδημία και μια γενναία ρύθμιση για τις οφειλές των προηγούμενων χρόνων», καταλήγει ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ.

Οι οχλήσεις από δικηγορικές εταιρείες για οφειλές σε τράπεζες και στη ΔΕΗ βρίσκονται στην κορυφή των καταγγελιών που φτάνουν στην ΕΚΠΟΙΖΩ από τα νοικοκυριά τους τελευταίους μήνες. «Είναι πολλά τα "κόκκινα" δάνεια που είναι εκτός ρύθμισης ή ο οφειλέτης πληρώνει μικρά ποσά, και οι δικηγορικές εταιρείες είναι πολύ πιεστικές παρά την πανδημία. Οι εισπρακτικές εταιρείες πλέον τηρούν κάποια πρωτόκολλα, μετά τις καταγγελίες που έχουν προηγηθεί. Για μας θα έπρεπε να τροποποιηθεί η νομοθεσία και να συμπεριληφθούν οι δικηγορικές εταιρείες που ασκούν τέτοιες δραστηριότητες στις εισπρακτικές ώστε να λογοδοτούν», λέει στην «Εφ.Συν.» η Γιώτα Καλαποθαράκου, υπεύθυνη του νομικού τμήματος της ΕΚΠΟΙΖΩ.

«Επιθετικότερες όλων είναι οι εταιρείες που έχουν αναλάβει να εισπράττουν οφειλές στη ΔΕΗ. Μεγάλο πρόβλημα είναι ότι αιφνιδιάζεται ο καταναλωτής γιατί δεν του έχει γνωστοποιηθεί ότι η ΔΕΗ ανέθεσε την είσπραξη σε συγκεκριμένη εταιρεία, κάτι που ενέχει ακόμα και θέματα παραβίασης προσωπικών δεδομένων. Γι' αυτό ζητάμε αυστηρότερους ελέγχους από τις αρμόδιες αρχές, αλλά και να επιβληθούν πρόστιμα και διοικητικές κυρώσεις εφόσον δεν τηρείται η νομοθεσία τόσο από τα τραπεζικά ιδρύματα όσο και από τις εισπρακτικές και κυρίως τις δικηγορικές εταιρείες», καταλήγει η κ. Καλαποθαράκου.

Ακτινογραφία του νέου και παλιού χρέους μας προς τις τράπεζες

Τη σταδιακή επαναφορά στην κανονικότητα των πληρωμών των δανείων (step up) που είναι στον «πάγο» ετοιμάζουν οι τράπεζες, με προγράμματα καταβολής μικρών δόσεων ακόμα και για μια διετία αλλά και ρυθμίσεις-προϊόντα που «σπάνε» το δάνειο σε δύο τμήματα: ένα ενυπόθηκο βάσει της εκτιμώμενης ικανότητας αποπληρωμής του δανειολήπτη και της αξίας του ακινήτου κι ένα υπόλοιπο τμήμα που θα μετατίθεται για αργότερα ή ακόμα και θα «κουρεύεται».

Τα προγράμματα step up που θα «τρέξουν» από τον Ιανουάριο και μετά θα αντικαταστήσουν τα προγράμματα αναστολής πληρωμής δόσεων (μορατόριουμ) ώστε να συγκρατηθούν σε διαχειρίσιμα επίπεδα τα νέα «κόκκινα» δάνεια -μεταξύ 5 και 7 δισ. ευρώ- που θα προστεθούν στο υφιστάμενο προβληματικό στοκ των 58,7 δισ. ευρώ.

Το μείζον ερώτημα είναι τι θα γίνει με τα δάνεια 20 δισ. ευρώ που σε τρεις μήνες βγαίνουν από τα μορατόριουμ

Σε αυτή την κατεύθυνση υποστηρικτικά θα λειτουργήσει το πρόγραμμα «Γέφυρα», που επιδοτεί για 9 μήνες τη δόση δανείων (μέχρι και 90%) που συνδέονται με την πρώτη κατοικία. Στη «Γέφυρα» έχουν ενταχθεί περίπου 150.000 δανειολήπτες, με υπόλοιπα 8 δισ. ευρώ. Οι τράπεζες, διά στόματος του διευθύνοντος συμβούλου της Eurobank Φωκίωνα Καραβία, ζήτησαν μέτρα στήριξης και των επιχειρήσεων, αν υπάρχει ο δημοσιονομικός χώρος, μετά τη λήξη των μορατόριουμ, με επέκταση του προγράμματος «Γέφυρα».

Τα μορατόριουμ που ξεκίνησαν τον περασμένο Απρίλιο και αφορούσαν τους συνεπείς μέχρι τότε δανειολήπτες λήγουν βάσει των επιταγών της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής (ΕΒΑ) εντός του επόμενου τριμήνου και αναζητείται λύση για δάνεια συνολικού ύψους άνω των 20 δισ. ευρώ που θα πρέπει να αρχίσουν να αποπληρώνονται, ενώ η οικονομία βρίσκεται ακόμα σε περιδίνηση. Από αυτά τα δάνεια, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, τα 9,2 δισ. ευρώ αφορούν επιχειρήσεις, 8,3 δισ. ευρώ στεγαστικά, 1,8 δισ. ευρώ καταναλωτικά και 1,4 δισ. ευρώ είναι δάνεια ελεύθερων επαγγελματιών, ατομικών επιχειρήσεων και αγροτών.

Τα στοιχεία της ΕΒΑ δείχνουν ότι οι τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες ενέταξαν σε μορατόριουμ περί το 15% του δανειακού τους χαρτοφυλακίου, γεγονός που τις κατατάσσει στην 5η θέση, με τις κυπριακές να αναδεικνύονται πρωταθλήτριες (50%) και ακολουθούν Ουγγαρία και Πορτογαλία (κοντά στο 25%) και η Κροατία με ποσοστό αντίστοιχο με της Ελλάδα.

Πέραν των μορατόριουμ, υψηλό, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΤτΕ (ενδιάμεση έκθεση), παραμένει το ποσοστό των δανειοληπτών που έχουν αιτηθεί νομική προστασία (οι οφειλές τους αντιστοιχούν σε σχεδόν 13,2% του συνολικού υπολοίπου των μη εξυπηρετούμενων δανείων). Τα δάνεια αυτής της κατηγορίας αφορούν είτε φυσικά πρόσωπα (ν. 3869/2010) είτε νομικά πρόσωπα (ν. 4307/2014). Ειδικότερα, το 27,1% των μη εξυπηρετούμενων στεγαστικών δανείων έχει υπαχθεί σε καθεστώς νομικής προστασίας, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τα καταναλωτικά δάνεια είναι 17,4%.

Οσον αφορά την κάλυψη των μη εξυπηρετούμενων δανείων από συσσωρευμένες προβλέψεις, ο σχετικός δείκτης παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητος, στο 43,8%. Σημειώνεται εξάλλου ότι τα δάνεια για τα οποία εκκρεμεί η υπαγωγή στον νόμο 3869/2010 (νόμο Κατσέλη) φτάνουν τα 7,74 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 13,2% του συνολικού υπολοίπου των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ «ΕΦ.ΣΥΝ.»
Τα ξωτικά του Αϊ-Βασίλη κλάταραν
Φέτος τον Δεκέμβρη οι τέσσερις μεγαλύτερες αλυσίδες ταχυμεταφορών –ACS, Γενική Ταχυδρομική και δευτερευόντως Speedex και ΕΛΤΑ courier– δήλωσαν αδυναμία να αντεπεξέλθουν στην αυξημένη ζήτηση. Ωστόσο, όπως...
Τα ξωτικά του Αϊ-Βασίλη κλάταραν
ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ «ΕΦ.ΣΥΝ.»
Οι οργανώσεις καταναλωτών ζητάνε λύσεις, η εποπτική αρχή δίνει συστάσεις
Ο Συνήγορος του Καταναλωτή Λευτέρης Ζαγορίτης, θεωρεί ότι για τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις προϊόντων φέρουν σημαντικές ευθύνες και τα e-shops, τονίζοντας ότι το πρώτο δεκάμηνο του 2020 υπήρξαν 2770...
Οι οργανώσεις καταναλωτών ζητάνε λύσεις, η εποπτική αρχή δίνει συστάσεις
ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ «ΕΦ.ΣΥΝ.»
Περιμένοντας το «τσουνάμι» σε εμπόριο και βιομηχανία
Κρίσιμες λειτουργίες του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα στο έλεος της ανεξέλεγκτης διασποράς Νοσοκομεία, σχολεία, συγκοινωνίες χωρίς εφεδρείες για την κάλυψη όσων μπαίνουν σε καραντίνα. Φόβοι στην αγορά για...
Περιμένοντας το «τσουνάμι» σε εμπόριο και βιομηχανία
ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ «ΕΦ.ΣΥΝ.»
Μια ωρολογιακή βόμβα απειλεί δημόσιο και ιδιωτικό τομέα
Τι θα γίνει αν τα κρούσματα σπάνε κάθε μέρα ρεκόρ; Θα υπάρχουν υγειονομικοί να λειτουργήσουν τα νοσοκομεία; Εκπαιδευτικοί για τα σχολεία;
Μια ωρολογιακή βόμβα απειλεί δημόσιο και ιδιωτικό τομέα
ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ «ΕΦ.ΣΥΝ.»
Δικαστική οδός και πολιτική λύση
Στη χώρα μας ο Αρειος Πάγος με την 948/2021 απόφασή του απέρριψε τη συλλογική αγωγή δανειοληπτών εναντίον συγκεκριμένης τράπεζας που είχε μεγάλο όγκο δανείων σε ελβετικό φράγκο.
Δικαστική οδός και πολιτική λύση

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας