• Αθήνα
    Αραιές νεφώσεις
    22°C 21.0°C / 24.6°C
    3 BF
    58%
  • Θεσσαλονίκη
    Ελαφρές νεφώσεις
    28°C 26.9°C / 28.8°C
    4 BF
    39%
  • Πάτρα
    Αίθριος καιρός
    25°C 24.3°C / 27.0°C
    2 BF
    49%
  • Ιωάννινα
    Αυξημένες νεφώσεις
    26°C 25.9°C / 25.9°C
    2 BF
    38%
  • Αλεξανδρούπολη
    Ελαφρές νεφώσεις
    29°C 28.5°C / 28.9°C
    3 BF
    32%
  • Βέροια
    Αυξημένες νεφώσεις
    25°C 25.1°C / 27.0°C
    1 BF
    42%
  • Κοζάνη
    Αυξημένες νεφώσεις
    23°C 23.4°C / 23.4°C
    1 BF
    31%
  • Αγρίνιο
    Σποραδικές νεφώσεις
    27°C 27.4°C / 27.4°C
    2 BF
    40%
  • Ηράκλειο
    Αραιές νεφώσεις
    17°C 16.8°C / 18.8°C
    4 BF
    95%
  • Μυτιλήνη
    Σποραδικές νεφώσεις
    23°C 22.9°C / 24.6°C
    4 BF
    88%
  • Ερμούπολη
    Αυξημένες νεφώσεις
    18°C 17.8°C / 18.4°C
    3 BF
    88%
  • Σκόπελος
    Ελαφρές νεφώσεις
    23°C 22.7°C / 22.9°C
    2 BF
    73%
  • Κεφαλονιά
    Ελαφρές νεφώσεις
    26°C 25.9°C / 25.9°C
    3 BF
    41%
  • Λάρισα
    Ελαφρές νεφώσεις
    28°C 26.2°C / 27.9°C
    3 BF
    26%
  • Λαμία
    Αυξημένες νεφώσεις
    28°C 25.5°C / 27.7°C
    3 BF
    35%
  • Ρόδος
    Ελαφρές νεφώσεις
    25°C 24.8°C / 24.8°C
    2 BF
    57%
  • Χαλκίδα
    Σποραδικές νεφώσεις
    24°C 21.2°C / 24.8°C
    2 BF
    30%
  • Καβάλα
    Αίθριος καιρός
    27°C 24.3°C / 26.6°C
    2 BF
    40%
  • Κατερίνη
    Αυξημένες νεφώσεις
    26°C 25.8°C / 27.7°C
    2 BF
    52%
  • Καστοριά
    Αυξημένες νεφώσεις
    23°C 22.7°C / 22.7°C
    1 BF
    52%

Ο Χάρι Τρούμαν κρατά την εφημερίδα «Chicago Daily Tribune» που είχε προβλέψει λανθασμένα την επικράτηση του αντιπάλου του στις εκλογές του 1936

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Οταν οι δημοσκόποι πέφτουν (πολύ) έξω

  • A-
  • A+
Οι μεγάλες αποτυχίες των προεκλογικών δημοσκοπήσεων έχουν ιστορία τουλάχιστον ενός αιώνα. Δυστυχώς θα συνεχίσουν έτσι αν οι εταιρείες που τις πραγματοποιούν δεν αρχίσουν να πληρώνουν για τα εκούσια ή ακούσια λάθη τους.

Οι ερευνητές του περιοδικού Literary Digest ήταν βέβαιοι ότι είχαν μόλις παρουσιάσει την καλύτερη δημοσκόπηση στην Ιστορία. Σύμφωνα με την εκτίμησή τους, στις προεδρικές εκλογές του 1936 ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών Αλφ Λάντον θα επικρατούσε με άνεση απέναντι στον πρόεδρο Φραγκλίνο Ρούσβελτ που διεκδικούσε την επανεκλογή του εν μέσω της Μεγάλης Υφεσης.

Το περιοδικό είχε στείλει ταχυδρομικά δέκα εκατομμύρια ερωτηματολόγια και έλαβε περισσότερες από 2,3 εκατομμύρια απαντήσεις. Εχοντας προβλέψει μάλιστα τα αποτελέσματα προηγούμενων αναμετρήσεων με αξιοθαύμαστη ακρίβεια, οι συντάκτες του Literary Digest αντιμετώπιζαν με ύφος σαράντα καρδιναλίων έναν πρωτοεμφανιζόμενο δημοσκόπο που άκουγε στο όνομα Τζορτζ Γκάλοπ και προέβλεπε νίκη του Ρούσβελτ. Με δείγμα μόλις 50.000 ατόμων η έρευνα του Γκάλοπ φάνταζε σαν καρικατούρα δημοσκόπησης.

Και ύστερα ήρθαν οι εκλογές. Ο Ρούσβελτ κέρδισε με το υψηλότερο ποσοστό στην Ιστορία των ΗΠΑ (62%) και ταπείνωσε τον αντίπαλό του ο οποίος επικράτησε μόνο σε δύο από τις 48 Πολιτείες. Μαζί με τον Λάντον όμως ταπεινώθηκε και το Literary Digest το οποίο λίγα χρόνια αργότερα διέκοψε την κυκλοφορία του.

Οπως εξηγούμε στο βιβλίο «Προπαγάνδα και Παραπληροφόρηση», οι ερευνητές του περιοδικού είχαν κάνει ένα μικρό λάθος στην επιλογή του δείγματος που οδήγησε στο μεγαλύτερο φιάσκο στην ιστορία των δημοσκοπήσεων: για να ταχυδρομήσουν τα ερωτηματολόγια χρησιμοποίησαν διευθύνσεις από τηλεφωνικούς καταλόγους και λίστες από αντιπροσωπείες αυτοκινήτων. Μόνο που το 1936 τηλέφωνο και αυτοκίνητο διέθεταν μόνο τα πιο εύπορα στρώματα τα οποία πλήττονταν λιγότερο από την ύφεση και αντιμετώπιζαν με εχθρότητα το New Deal του Ρούσβελτ.

Οι εκλογές του 1936 αποτέλεσαν θρίαμβο για τον Τζορτζ Γκάλοπ και τις νέες τεχνικές που αυτός εισήγαγε για την επιλογή αντιπροσωπευτικού δείγματος για κάθε δημοσκόπηση. Μία δεκαετία αργότερα όμως ο νονός των σύγχρονων δημοσκοπήσεων θα βίωνε το δικό του Βατερλό αποτυγχάνοντας να προβλέψει τη νίκη του Χάρι Τρούμαν απέναντι στον Ρεπουμπλικανό Τόμας Ντιούι, που θεωρούνταν αδιαμφισβήτητο φαβορί.

Αυτή τη φορά το λάθος των ερευνητών ήταν ότι επαναπαύτηκαν στην «αυθεντία» τους. Οι δημοσκοπήσεις σταμάτησαν έως και δύο μήνες πριν ανοίξουν οι κάλπες καθώς οι ερευνητές πίστευαν ότι δεν υπάρχει τίποτα που να μπορεί να ανατρέψει το συντριπτικό προβάδισμα του Ντιούι σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Σύντομα έμαθαν με τον πιο σκληρό τρόπο ότι κάθε σφυγμομέτρηση αποτελεί απλώς μια «φωτογραφία» της κοινής γνώμης η οποία μπορεί να αλλάξει ανά πάσα στιγμή.

Οπως εξηγεί ο καθηγητής επικοινωνίας Τζόζεφ Κάμπελ στο βιβλίο του «Lost in a Gallup: Polling Failure in U.S. Presidential Elections» («Χαμένοι στα γκάλοπ: η αποτυχία των δημοσκοπήσεων στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ»), κάθε σφάλμα πρόβλεψης «είναι μοναδικό και δεν μπορεί να συγκριθεί με κανένα προηγούμενο». Το 2016 παραδείγματος χάριν όταν οι δημοσκόποι απέτυχαν παταγωδώς να προβλέψουν την επικράτηση του Ντόναλντ Τραμπ επί της Χίλαρι Κλίντον παρουσιάστηκαν νέες ερμηνείες για τα σφάλματα που σημειώθηκαν στις έρευνες.

Μεταξύ (πολλών) άλλων οι δημοσκόποι «διάβασαν» λάθος ορισμένες κρίσιμες Πολιτείες οι οποίες είχαν λιγότερους λευκούς ψηφοφόρους χαμηλού μορφωτικού επιπέδου – δηλαδή την κύρια δεξαμενή υποστηρικτών του Τραμπ. Επίσης παρατηρήθηκε ότι στα exit polls οι ηλικιωμένοι Ρεπουμπλικανοί ψηφοφόροι απέφευγαν να μιλήσουν στους κατά βάση νεαρούς εργαζομένους των εταιρειών δημοσκοπήσεων – γεγονός που φαντάζει σαν ασήμαντη λεπτομέρεια αλλά αποδεικνύει πόσοι δεκάδες παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν το αποτέλεσμα μιας έρευνας.

Το μεγαλύτερο όμως πρόβλημα είναι ίσως ότι τα λάθη αντιμετωπίζονται πάντα σαν μια τεχνοκρατικού τύπου αστοχία «αδέκαστων» στατιστικολόγων και δημοσκόπων, παραγνωρίζονται δηλαδή το ιστορικό πλαίσιο και κυρίως οι πολιτικές και ταξικές προκαταλήψεις των ερευνητών. Η αποτυχία του Literary Digest λόγου χάρη αποτελεί σφάλμα ταξικής ανάλυσης και μια μορφή «μανταμσουσουδισμού», καθώς οι δημοσκόποι δεν μπορούσαν καν να διανοηθούν ότι υπήρχαν ψηφοφόροι που δεν είχαν χρήματα να αγοράσουν τηλέφωνο ή αυτοκίνητο.

Στο άλλο άκρο του φάσματος υπάρχουν φυσικά και οι κοινές απάτες που σημειώνονται ακόμη και στις… καλύτερες οικογένειες. Ολοι θυμούνται την περίπτωση του ακροδεξιού πρώην καγκελάριου της Αυστρίας, Σεμπάστιαν Κουρτς, ο οποίος κατηγορείται ότι χρησιμοποιούσε χρήματα των φορολογούμενων για να πληρώνει στημένες έρευνες που εκτίνασσαν στα ύψη τη δημοτικότητά του. Πρόσφατες αποκαλύψεις μάλιστα φαίνεται να επιβεβαιώνουν τις καταγγελίες ότι ο Κουρτς επιδοτούσε με δημόσιο χρήμα και μεγάλες εφημερίδες οι οποίες δημοσίευαν τις εν λόγω δημοσκοπήσεις.

Στο προφανές ερώτημα γιατί οι δημοσκόποι αναλαμβάνουν το τεράστιο ρίσκο να πιαστούν στα πράσα, η απάντηση είναι ότι όλα είναι θέμα ωφέλειας και κόστους. Αν ο νομοθέτης αλλά και οι εισαγγελείς και οι δικαστές δεν αντιμετωπίσουν τις στημένες δημοσκοπήσεις σαν άμεση απειλή για το δημοκρατικό πολίτευμα, τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει.

Αν εταιρείες που πέφτουν διαρκώς σε ιστορικού μεγέθους λάθη (ακόμη και αν δεν είχαν κακές προθέσεις) δεν κλείνουν με λουκέτο, είτε με τους όρους της αγοράς είτε με απόφαση μιας ανεξάρτητης αρχής, τότε δεν έχουν κανένα κίνητρο να βελτιώσουν τις μεθόδους τους και να επενδύσουν σε πιο επιστημονικές μεθόδους επιλογής του δείγματος και ανάλυσης των αποτελεσμάτων.

Οι εκλογές αυτής της Κυριακής είναι ένα κρίσιμο τεστ για τις εταιρείες δημοσκοπήσεων και στην Ελλάδα. Αν δεν καταφέρουν να διακόψουν το σερί των συχνά ύποπτων αποτυχιών τους, ίσως έχει έρθει η στιγμή να αντιμετωπίσουμε ορισμένες από αυτές σαν εκούσες άκουσες «εχθρούς του λαού».

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
INFOWAR
Twitter: κρατική ενημέρωση είσαι και φαίνεσαι
Οι συντάκτες του NPR, της δημόσιας ραδιοφωνίας των ΗΠΑ, ξύπνησαν πριν από μερικές μέρες και συνειδητοποίησαν ότι κάθε μήνυμα που έστελναν στο Twitter συνοδευόταν από τη σήμανση «US state affiliated media».
Twitter: κρατική ενημέρωση είσαι και φαίνεσαι
INFOWAR
Ο Μέρντοχ βγήκε στο γυαλί
Οσοι παρακολουθούν την εξαιρετική τηλεσειρά Succession του HBO έχουν αντιληφθεί ότι οι περιπέτειες της οικογένειας Ρόι, που ελέγχει μια αυτοκρατορία μέσων ενημέρωσης, βασίζονται σε σημαντικό βαθμό στον βίο και...
Ο Μέρντοχ βγήκε στο γυαλί
INFOWAR
Ποιος φοβάται τα deepfakes
Η δημιουργία «φωτογραφιών» από εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης προκαλεί όλο και μεγαλύτερη ανησυχία σε δημοσιογράφους και ΜΜΕ σε όλο τον κόσμο. Καλά θα κάνουμε όμως να φοβόμαστε περισσότερο τους δημοσιογράφους...
Ποιος φοβάται τα deepfakes
INFOWAR
Woke: ο πόλεμος δυο καραφλών για μια τσατσάρα*
Αν ρωτήσεις την ακροδεξιά πτέρυγα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος για την κατάρρευση της Silicon Valley Bank (SVB), θα σου πουν ότι για όλα φταίει η πολιτική ορθότητα της Καλιφόρνιας και το γεγονός ότι στο...
Woke: ο πόλεμος δυο καραφλών για μια τσατσάρα*
INFOWAR
H ζωή είναι ένα κουτί πίτσας
Η πίτσα με το χάρτινο κουτί με το οποίο μεταφέρεται αποτελεί ένα από τα αγαπημένα φαγητά που χρησιμοποιούν οικονομολόγοι στις ΗΠΑ για να εξηγήσουν αλλά ακόμη και να προβλέψουν την πορεία της οικονομίας....
H ζωή είναι ένα κουτί πίτσας
INFOWAR
Σύνταξη μετά θάνατον
Φέτος συμπληρώνονται 140 χρόνια από την κυκλοφορία του βιβλίου «Δικαίωμα στην τεμπελιά» στο οποίο ο (γαμπρός του Μαρξ) Πολ Λαφάργκ προέβλεπε ότι θα μπορούμε να εργαζόμαστε μόνο τρεις ώρες την ημέρα. Πηγαίνετε...
Σύνταξη μετά θάνατον

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας