• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  31°C 28.7°C / 32.9°C
  3 BF
  48%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 28.3°C / 32.7°C
  3 BF
  50%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.4°C / 33.2°C
  3 BF
  61%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 26.6°C / 26.9°C
  3 BF
  41%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  3 BF
  61%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  27°C 26.6°C / 29.6°C
  2 BF
  69%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  25°C 25.4°C / 25.4°C
  4 BF
  31%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  32°C 31.8°C / 31.8°C
  1 BF
  46%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.7°C / 28.8°C
  1 BF
  55%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  29°C 26.8°C / 28.9°C
  1 BF
  61%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.4°C / 30.8°C
  2 BF
  65%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.0°C / 29.7°C
  2 BF
  66%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  29°C 28.9°C / 28.9°C
  0 BF
  74%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  36°C 31.8°C / 35.9°C
  2 BF
  21%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  34°C 29.5°C / 34.5°C
  2 BF
  34%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.8°C / 28.2°C
  4 BF
  71%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  32°C 28.2°C / 32.7°C
  4 BF
  33%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.7°C / 28.3°C
  2 BF
  79%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.4°C / 31.7°C
  3 BF
  53%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  29°C 28.7°C / 28.7°C
  3 BF
  32%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Εμβόλια με την εγγύηση του δημόσιου τομέα

 • A-
 • A+
Με την προαναγγελία της κυκλοφορίας δύο εμβολίων για τον κορονοϊό από την Pfizer και τη Moderna, αρκετοί έσπευσαν να συλλέξουν εύσημα, που δεν τους ανήκουν, για τα επιστημονικά επιτεύγματα των δύο ιδιωτικών εταιρειών. Ελάχιστοι θυμήθηκαν ότι τα εμβόλια δεν θα υπήρχαν χωρίς τις επενδύσεις του δημόσιου τομέα

«Ελληνας ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας που ανακοίνωσε το εμβόλιο» έγραφαν αρκετά ΜΜΕ στην Ελλάδα. «Τούρκος ο επικεφαλής των ερευνών» απαντούσαν οι συνάδελφοι στην άλλη πλευρά του Αιγαίου. «Χάρη στον Τραμπ ολοκληρώθηκαν οι έρευνες της Pfizer», ερχόταν να συμπληρώσει ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ. Δυστυχώς, ανάμεσα σε εθνικιστικά σκιρτήματα και νεοφιλελεύθερες ιαχές για τον ρόλο του ιδιωτικού τομέα στην ανάπτυξη των εμβολίων ελάχιστοι θυμήθηκαν ότι τα εύσημα ανήκουν πρωτίστως σε φορολογούμενους πολίτες από όλο τον κόσμο.

Οπως εξηγούσε ο ερευνητής και συγγραφέας Αρθουρ Αλεν στο περιοδικό Scientific American, ο σχεδιασμός όλων των εμβολίων που πρόκειται να ζητήσουν έγκριση από τον Αμερικανικό Οργανισμό Φαρμάκων και Τροφίμων (FDA) στηρίζεται σε βασική έρευνα που πραγματοποιούν από τη δεκαετία του ’60 το Αμερικανικό Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας (ΝΙΗ), το υπουργείο Αμυνας και άλλα ερευνητικά εργαστήρια.

Υστερα μάλιστα από την εμφάνιση του COVID-19, η αμερικανική κυβέρνηση έδωσε επιπλέον 10,5 δισεκατομμύρια δολάρια σε φαρμακοβιομηχανίες προκειμένου να επιταχύνουν τις έρευνές τους. Πρόκειται για τα ίδια δημόσια ταμεία των ΗΠΑ τα οποία κάθε χρόνο δαπανούν 40 δισεκατομμύρια δολάρια για την έρευνα και την παρασκευή φαρμάκων, αλλά βάσει νομοθεσίας του 1980 δεν έχουν κανένα δικαίωμα στα γιγαντιαία έσοδα από την κυκλοφορία των φαρμάκων που καταλήγουν σε ιδιωτικές φαρμακοβιομηχανίες.

Παρ' όλα αυτά η Pfizer έσπευσε να διευκρινίσει ότι για το εμβόλιο που θα παρουσιάσει δεν έλαβε χρήματα από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ. Κατ' αρχήν το συγκεκριμένο επιχείρημα αποκρύπτει την κρατικά επιχορηγούμενη έρευνα δεκαετιών, στην οποία βασίζονται τα επιστημονικά επιτεύγματα.

Κυρίως όμως αποφεύγει να σημειώσει ότι η Pfizer δεν χρειαζόταν την τελική ώθηση του αμερικανικού Δημοσίου γιατί χρηματοδοτήθηκε από το… γερμανικό κράτος. Καθώς εξηγούσαν αμερικανικά έντυπα και δίκτυα, όπως το Fortune και το Bloomberg, η γερμανική εταιρεία BioNTech SE, που εργάζεται μαζί με την Pfizer για την παραγωγή του εμβολίου, έλαβε 445 εκατομμύρια δολάρια από το γερμανικό κράτος για την κατασκευή εγκαταστάσεων που θα επιταχύνουν την παρασκευή και διανομή του εμβολίου.

Οι δυο εταιρείες μάλιστα μπορούσαν να συνεχίσουν τις εργασίες τους με μειωμένο επιχειρηματικό ρίσκο και τρομακτική δυνατότητα άντλησης κεφαλαίων, καθώς η αμερικανική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να πληρώσει 2 δισεκατομμύρια δολάρια για 100 εκατομμύρια εμβόλια, όταν αυτά θα είναι διαθέσιμα.

Πολύ μεγαλύτερο ενδιαφέρον, όμως, παρουσιάζει η περίπτωση του εμβολίου της Moderna, το οποίο θεωρείται και τεχνικά καλύτερο αφού σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της εταιρείας θα μπορεί να φυλάσσεται σε απλούς καταψύκτες και συνεπώς θα διανέμεται ευκολότερα ακόμη και σε απομακρυσμένες περιοχές. Οπως εξηγούσε αυτή την εβδομάδα ο οικονομολόγος Ντιν Μπέικερ, διευθυντής του Κέντρου Οικονομικών και Πολιτικών Ερευνών της Ουάσινγκτον (CERP), «η αμερικανική κυβέρνηση ουσιαστικά προπλήρωσε όλο το κόστος ανάπτυξης του εμβολίου».

Συγκεκριμένα, οι Αμερικανοί φορολογούμενοι έδωσαν 483 εκατομμύρια δολάρια για τις κλινικές δοκιμές της πρώτης και της δεύτερης φάσης και άλλα 472 εκατομμύρια για την τρίτη φάση. Θεωρητικά λοιπόν το αμερικανικό Δημόσιο θα έπρεπε να ελέγχει τα δικαιώματα ευρεσιτεχνίας, γεγονός που θα του επέτρεπε να το διανείμει με εξαιρετικά χαμηλό κόστος στις ΗΠΑ και σε ολόκληρο τον κόσμο σώζοντας εκατομμύρια ζωές και βάζοντας και πάλι σε λειτουργία την παγκόσμια οικονομία.

Ακόμη και χωρίς αυτή την εξέλιξη όμως, εξηγεί ο Ντιν Μπέικερ, η περίπτωση της Moderna αποδεικνύει ότι η ανάπτυξη φαρμάκων μπορεί να επιτευχθεί με μεγάλη επιτυχία μέσω άμεσης κρατικής χρηματοδότησης και όχι από τη μονοπωλιακή εκμετάλλευση των δικαιωμάτων ευρεσιτεχνίας, στην οποία στηρίζεται σήμερα η παγκόσμια φαρμακοβιομηχανία. Ακόμη λοιπόν και σε συνθήκες ελεύθερης αγοράς, αυτά τα φάρμακα θα ήταν εξαιρετικά φτηνά, αφού ως γνωστόν το μεγαλύτερο τμήμα της τιμής που πληρώνουμε στο φαρμακείο δεν αφορά το κόστος παρασκευής (που συνήθως είναι ελάχιστο) αλλά το κόστος της πατέντας – με τις οποίες πατέντες οι φαρμακοβιομηχανίες υποτίθεται ότι χρηματοδοτούν τη βασική έρευνα.

Επίσης, αν η παρασκευή φαρμάκων και εμβολίων χρηματοδοτούνταν απευθείας από τα κράτη, τα αποτελέσματα των ερευνών θα ήταν άμεσα διαθέσιμα για έλεγχο στους ερευνητές όλου του κόσμου. Αντίθετα, σήμερα, ακόμη και εν μέσω πανδημίας, είδαμε επιστήμονες ιδιωτικών εταιρειών να εργάζονται παράλληλα και εν κρυπτώ πάνω στο ίδιο αντικείμενο προκειμένου η εταιρεία τους να προλάβει να κατοχυρώσει με μονοπωλιακά δικαιώματα τα εμβόλια που θα παρήγαν. Οπως έχουμε ξαναπεί, η εικόνα των πολυεθνικών του φαρμάκου στον καπιταλισμό θυμίζει τους αδελφούς Ντάλτον στον Λούκι Λουκ, οι οποίοι έσκαβαν παράλληλα τέσσερα διαφορετικά λαγούμια για να δραπετεύσουν από τη φυλακή.

Οι δημόσιες επενδύσεις λοιπόν μπορούν να εξασφαλίσουν φάρμακα και εμβόλια ταχύτερα, ασφαλέστερα και σε εντυπωσιακά χαμηλότερο κόστος, γεγονός που θα έσωζε όχι μόνο εκατομμύρια ζωές αλλά και τεράστια ποσά από τα δημόσια συστήματα υγείας, που σήμερα πληρώνουν τις πατέντες των φαρμακοβιομηχανιών. Και όλα αυτά θα μπορούσαν να συμβούν ακόμη και στο πλαίσιο της ελεύθερης αγοράς. Με τη διαφορά ότι το αόρατο χέρι αυτής της αγοράς θα «έσφαζε» όποιον τολμούσε να επιχειρήσει ένα τέτοιο σχέδιο.

Την επόμενη φορά πάντως που κάποιος φιλελεύθερος θα σας ζητήσει να βγείτε στα μπαλκόνια για να χειροκροτήσετε τους γιατρούς του δημόσιου συστήματος υγείας, ρίξτε ένα παλαμάκι και για τους φορολογούμενους στις ΗΠΑ και στη Γερμανία, οι οποίοι πλήρωσαν για την ανάπτυξη των δύο πρώτων εμβολίων που αναμένουμε.

Info:

Διαβάστε

Moderna Vaccine Follows Pfizer with Very Strong Results on Effectiveness: What This Means (CERP)

Ο οικονομολόγος Ντιν Μπέικερ καταφέρνει ακόμη ένα χτύπημα στο καθεστώς των μονοπωλιακών ευρεσιτεχνιών

info-war.gr

Ακολουθήστε μας στο Google news
INFOWAR
Τι θα έκανε σήμερα ο Μαγκάιβερ;
Η καλτ τηλεοπτική σειρά που έκλεισε τον πρώτο κύκλο της πριν από ακριβώς τριάντα χρόνια συνδέθηκε από αρκετούς επιστήμονες με τα πρώτα στάδια της πανδημίας του κορονοϊού ● Δυστυχώς οι εξελίξεις δεν...
Τι θα έκανε σήμερα ο Μαγκάιβερ;
INFOWAR
Φάρμακα ή εμβόλια; Το λάθος ερώτημα
Στις ΗΠΑ, Ρεπουμπλικανοί κυβερνήτες προωθούν κοκτέιλ μονοκλωνικών αντισωμάτων σε βάρος των εμβολίων ● Και οι αντιεμβολιαστές ψηφοφόροι τους τα δοκιμάζουν άφοβα, πιστεύοντας ότι έτσι χτυπούν τα κέρδη των...
Φάρμακα ή εμβόλια; Το λάθος ερώτημα
INFOWAR
Ερρίκο Μαλατέστα: ο αναρχικός που πολέμησε την πανδημία
Ιταλοί αναρχικοί του 19ου αιώνα θυσίασαν τις ζωές τους για να βοηθήσουν τα θύματα της χολέρας στη Νάπολη. Πώς θα αντιδρούσαν σήμερα στην επιδημία του κορονοϊού;
Ερρίκο Μαλατέστα: ο αναρχικός που πολέμησε την πανδημία
INFOWAR
Η επέλαση των ρομπότ αναβάλλεται
Πριν από λίγες ημέρες συμπληρώθηκαν 100 χρόνια από τη δημιουργία της λέξης «ρομπότ», σε μια θεατρική παράσταση που προέβλεπε ότι οι μηχανές θα αντικαταστήσουν τους ανθρώπους. Πρόκειται ίσως για την πιο...
Η επέλαση των ρομπότ αναβάλλεται
INFOWAR
Η μεγάλη αναταραχή
Αναλυτές προέβλεπαν εδώ και χρόνια τρομακτική αύξηση κοινωνικών συγκρούσεων και βίαιων λαϊκών εξεγέρσεων σε όλο τον κόσμο. Οι μελέτες τους όμως έφταναν στα μάτια λίγων αξιωματούχων και επιχειρηματιών που...
Η μεγάλη αναταραχή
INFOWAR
Δικαίωμα στο πλιάτσικο
Οι εικόνες μαύρων που τρέχουν με μια τηλεόραση στην πλάτη εν μέσω μιας εξέγερσης στοιχειώνουν το υποσυνείδητο της ρατσιστικής αλλά και της φιλελεύθερης Αμερικής. Ισως γιατί κανένας δεν προσπαθεί να εξετάσει...
Δικαίωμα στο πλιάτσικο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας