Δριμύτατη κριτική αντιμετωπίζει ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ για την απόφασή του να εντάξει την αρμοδιότητα για θέματα δικαιωμάτων των γυναικών στο υπουργείο Οικογένειας και Παιδιών.
Η φεμινιστική ομάδα Osez Le Féminisme (Τολμήστε τον Φεμινισμό) χαρακτήρισε την απόφαση «λυπηρά οπισθοδρομική».
Η Λορένς Παριζό, πρώην επικεφαλής της Ενωσης Επιχειρηματιών, έκανε λόγο για «προσβολή προς όλες τις γυναίκες».
Και η Ντανιέλ Μπουσκέ, επικεφαλής του Συμβουλίου για την Ισότητα των Φύλων, αναρωτήθηκε:
«Δεν ισοδυναμεί αυτό με το να εγκλωβίζεις τις γυναίκες σε έναν στερεοτυπικό ρόλο που τους έχει αποδοθεί επί αιώνες; Αυτόν της συζύγου και μητέρας;»
Ο Ολάντ εξελέγη πριν από τέσσερα χρόνια δηλώνοντας φεμινιστής που θα μαχόταν για την ισότητα των φύλων.
Επανέφερε το υπουργείο Γυναικείων Δικαιωμάτων, που είχε καταργηθεί από το 1985, αλλά το 2014 το υποβάθμισε σε Γραμματεία και με τον τελευταίο ανασχηματισμό κατάργησε και αυτήν, εντάσσοντας την αρμοδιότητα στο υπουργείο Οικογένειας και Παιδιών.
Ενώ υπολείπεται ένας χρόνος για τις προεδρικές εκλογές, πολλοί θεωρούν ότι αυτή η απόφαση αποτελεί κλείσιμο του ματιού προς τη Δεξιά ώστε να διευρύνει την εκλογική του βάση, όπως επισήμανε η οργάνωση υπέρ της ισότητας Les Effronté-e-s – Θρασεί(ε)ς:
«Και πάλι, όπως συνέβη και επί Δεξιάς, το κράτος περιορίζει τις γυναίκες στα της οικογένειας και των παιδιών».
Υπό την πίεση των σφοδρών επικρίσεων, η νέα υπουργός Οικογένειας, Παιδιών και Γυναικείων Δικαιωμάτων, Λοράνς Ροσινιόλ, πέρασε στην αντεπίθεση: «Θα συνεχίσω να είμαι μια φεμινίστρια με σύγχρονες αντιλήψεις για την οικογένεια και τα γυναικεία ζητήματα».
Τόσο σύγχρονη ώστε να περιορίσει τα δικαιώματα των γυναικών στη σφαίρα της οικιακής οικονομίας.
