Η Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών στήνει καρέκλες και ντύνεται αμπιγιέ. Την Κυριακή, 28 Φεβρουαρίου (προς ξημέρωμα Δευτέρας στην Ελλάδα), γίνεται η 88η Τελετή Απονομής των Βραβείων Οσκαρ, σε μια χρονιά όπου όλα μοιάζουν ξεκάθαρα και τίποτα δεν είναι. Μετρώντας τις ώρες, μετράμε και τα 10 πράγματα που ανυπομονούμε να δούμε αυτό το λαμπερό βράδυ.
➊ #OscarsSoWhite
Είναι η χρονιά που η αμερικανική κινηματογραφική κοινότητα εξέφρασε στεντόρεια τη δυσαρέσκειά της για τη φυλετική ανισότητα, για το γεγονός ότι η πλειοψηφία του εκλογικού σώματος της Ακαδημίας, άρα και των υποψηφιοτήτων και των βραβείων, είναι λευκή.
Αυτή είναι η χρονιά που παρουσιαστής των Οσκαρ θα είναι ο Κρις Ροκ, ο Αφροαμερικανός κωμικός με τη σκληρή πολιτική σάτιρα ακόμα και πριν διατυπωθεί τόσο έντονα από τους πολλούς. Κάτι μας λέει ότι το εισαγωγικό του νούμερο θα είναι… κατάμαυρο.
➋ Ποια θα είναι η Καλύτερη Ταινία;
Τα προγνωστικά τριχοτομούνται φέτος, ανάμεσα στην «Επιστροφή» του Αλεχάντρο Ινιάριτου, το «Μεγάλο σορτάρισμα» του Ανταμ ΜακΚέι και το «Spotlight» του Τομ ΜακΚάρθι. Κι όταν οι γνώμες διχάζονται, αυξάνονται οι πιθανότητες να βραβευτούν τα outsiders.
Ωστόσο, αυξημένες είναι οι πιθανότητες η «Επιστροφή» να βαστήξει το χρυσό αγαλματάκι το βράδυ της Κυριακής. Σ’ αυτήν την περίπτωση, ο Αλεχάντρο Ινιάριτου ως (και) παραγωγός θα είναι ο μόλις δεύτερος που κερδίζει Οσκαρ Καλύτερης Ταινίας δύο συνεχόμενες χρονιές (έπειτα από τα περσινά τού «Birdman»), μετά τον Ντέιβιντ Ο. Σέλζνικ το 1940.
Εάν, επιπλέον, ο Ινιάριτου κερδίσει το Οσκαρ Σκηνοθεσίας, θα είναι ο τρίτος σκηνοθέτης στην ιστορία του θεσμού που τιμάται δύο συνεχόμενα χρόνια, μετά τον Τζον Φορντ και τον Τζόζεφ Μάνκιεβιτς.
➌ In Memoriam
Πώς θα αποχαιρετήσει το Χόλιγουντ εκείνους που έφυγαν το 2015-16; Τι θα έχει ετοιμάσει για τον «άνθρωπο που έπεσε στη Γη», τον Ντέιβιντ Μπόουι, ο οποίος σφράγισε και το σινεμά με την απίθανα δημιουργική προσωπικότητά του;
➍ Ζωντανά επί σκηνής
Οχι μόνο ο Ντέιβιντ Γκρολ των Foo Fighters, όχι μόνο ο Weeknd, αλλά και η Lady Gaga που θα τραγουδήσει το «Til it Happens to You» από την ταινία «The Hunting Ground», υποψήφιο για Καλύτερο Τραγούδι. Κι ακόμα δεν έχουμε ξεχάσει το περσινό της αφιέρωμα στη «Μελωδία της Ευτυχίας».
➎ Leo forever
Ολα δείχνουν πως το 2016 θα μείνει στην κινηματογραφική ιστορία ως «η χρονιά που ο Λεονάρντο ΝτιΚάπριο πήρε επιτέλους Οσκαρ». Η ερμηνεία του στο «Η επιστροφή» του Αλεχάντρο Ινιάριτου έχει μαζέψει ήδη όλες τις διακρίσεις από ενώσεις και σωματεία.
Κι όσο κι αν στον θαυμάσιο ηθοποιό με τις εξαιρετικές επιλογές αξίζουν κι ένα και δέκα Οσκαρ, μπορούμε να πούμε ότι έχει παρουσιάσει ερμηνείες (με πιο πρόσφατη αυτήν στον «Λύκο της Wall Street» του Μάρτιν Σκορσέζε) που άξιζαν πολύ περισσότερο αυτήν την ύψιστη διάκριση απ’ ό,τι ο ρόλος του Χιου Γκλας;
➏ Εξω απ’ το δωμάτιο
Η κατηγορία του Α’ Γυναικείου Ρόλου μοιάζει τόσο σίγουρη όσο και του Α’ Ανδρικού. Η Μπρι Λάρσον, η 27χρονη πρωταγωνίστρια του «Room» του Λένι Εϊμπραμσον, όχι απλώς είναι συναρπαστική στον ρόλο της μητέρας, αλλά η ερμηνεία της έδωσε ώθηση και σε ολόκληρη την ταινία ώστε να βρεθεί υποψήφια σε 4 βασικές κατηγορίες.
➐ Εϊντριαααν
Αυτή θα είναι η χρονιά που ο Σιλβέστερ Σταλόνε θα ξανανέβει στην οσκαρική σκηνή, και πάλι ως Ρόκι Μπαλμπόα, για να παραλάβει το Οσκαρ Β’ Ανδρικού Ρόλου για την ερμηνεία του στο «Creed», παρά ένα 40 χρόνια αφότου ήταν υποψήφιος για Σενάριο και Α’ Ανδρικό Ρόλο για το «Rocky».
Ανυπομονούμε να δούμε τι θα πει. Και πόσα θα καταλάβουμε. Στην κατηγορία Β’ Γυναικείου Ρόλου, το φαβορί είναι η Αλίσια Βικάντερ για το «Κορίτσι από τη Δανία» (ακόμα πιο θελκτικό το γεγονός ότι θα φτάσει στην τελετή στο χέρι του Μάικλ Φασμπέντερ, υποψήφιου Α’ Ανδρικού για το «Steve Jobs»), αλλά δεν αποκλείεται η Ρούνι Μάρα να κάνει την έκπληξη με το «Carol».
➑ Οι παρουσιαστές
Τα ονόματα όσων θα παρουσιάσουν βραβεία στην Τελετή είναι γνωστά, εδώ οι πιο πολυαναμενόμενοι παρουσιαστές, είτε για όσα θα πουν είτε για το τι θα φορούν: Κέιτ Μπλάνσετ (επίσης υποψήφια Α’ Γυναικείου Ρόλου για το «Carol»), Ράιαν Γκόσλινγκ, Γούπι Γκόλντμπεργκ, Λούις Σι Κέι, Στιβ Καρέλ, Κρις Εβανς, Σοφία Βεργκάρα, Σαρλίζ Θερόν, Ρις Γουίδερσπουν και ο Κουίνσι Τζόουνς.
➒ Η διαδοχή
Είναι πάντα συγκινητική η στιγμή όταν οι περσινοί βραβευμένοι ηθοποιοί τιμούν τους φετινούς νικητές, οι γυναίκες τους άντρες και το αντίστροφο. Ετσι, φέτος τα Οσκαρ Ρόλων θα απονείμουν ο Τζέικ Κέι Σίμονς («Whiplash»), ο Εντι Ρέντμεϊν («Η θεωρία των πάντων», υποψήφιος και φέτος για το «Κορίτσι από τη Δανία»), η Πατρίσια Αρκέτ («Boyhood») και η Τζούλιαν Μουρ («Still Alice»).
➓ Ενιο
Είναι το φαβορί στην κατηγορία Πρωτότυπης Μουσικής. Είναι η έβδομη υποψηφιότητά του και αν ο Ενιο Μορικόνε κερδίσει το Οσκαρ για το «The Hateful Eight» του Κουέντιν Ταραντίνο, αυτό θα είναι το δεύτερο χρυσό αγαλματάκι που θα τοποθετήσει στο σπίτι του, μετά το τιμητικό του 2007.
Και, σίγουρα, κάτι θα πει για την Ευρώπη, για την Ιταλία, και για τον Ταραντίνο, που τόσο έντονα αγνοήθηκε φέτος από την Ακαδημία. Τουλάχιστον ένα μεγάλο, αμοιβαίο grazie.
