Αθήνα, 16°C
Αθήνα
Αίθριος καιρός
16°C
17.1° 14.8°
1 BF
68%
Θεσσαλονίκη
Αίθριος καιρός
13°C
14.7° 11.6°
1 BF
70%
Πάτρα
Αίθριος καιρός
15°C
16.5° 13.8°
1 BF
81%
Ιωάννινα
Ομίχλη
5°C
4.9° 4.9°
1 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
14°C
14.6° 13.9°
0 BF
82%
Βέροια
Αίθριος καιρός
14°C
14.4° 11.8°
1 BF
68%
Κοζάνη
Αίθριος καιρός
10°C
10.4° 10.1°
0 BF
66%
Αγρίνιο
Αίθριος καιρός
16°C
15.9° 15.9°
1 BF
68%
Ηράκλειο
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
17.1° 16.6°
2 BF
77%
Μυτιλήνη
Αραιές νεφώσεις
15°C
14.9° 14.6°
3 BF
77%
Ερμούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
17.4° 15.5°
2 BF
77%
Σκόπελος
Αίθριος καιρός
13°C
13.4° 13.4°
3 BF
77%
Κεφαλονιά
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
18.1° 16.9°
3 BF
77%
Λάρισα
Αίθριος καιρός
12°C
11.7° 11.7°
1 BF
75%
Λαμία
Αίθριος καιρός
15°C
14.9° 13.4°
1 BF
67%
Ρόδος
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
18.1° 17.7°
2 BF
74%
Χαλκίδα
Αίθριος καιρός
14°C
17.3° 13.8°
2 BF
93%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
15°C
14.9° 13.3°
1 BF
61%
Κατερίνη
Αίθριος καιρός
13°C
14.4° 12.5°
1 BF
76%
Καστοριά
Αίθριος καιρός
11°C
10.7° 10.7°
0 BF
72%
ΜΕΝΟΥ
Σάββατο, 25 Ιανουαρίου, 2025
Ματί Ντιόπ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Ματί Ντιόπ
74η Μπερλινάλε 2024

Μια «Χρυσή Αρκτος» που κάπως μας αφορά…

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, την ύψιστη διάκριση του πιο πολιτικού κινηματογραφικού φεστιβάλ της Ευρώπης πήρε το αντι-αποικιακού μηνύματος ντοκιμαντέρ «Dahomey», της Γαλλοσενεγαλέζας Ματί Ντιόπ, που αφορά τον επαναπατρισμό, το 2021, στη Νιγηρία, των πρώτων 26 έργων τέχνης, που ανήκουν στα «Μπρούτζινα του Μπενίν», είχαν λεηλατηθεί από τις αποικιακές γαλλικές στρατιωτικές δυνάμεις και βρίσκονταν για περισσότερο από έναν αιώνα σε μουσεία του Παρισιού.

Με φόντο την τραγωδία στη Γάζα, τον πόλεμο στην Ουκρανία, την άνοδο της Ακροδεξιάς, το πιο πολιτικό κινηματογραφικό φεστιβάλ στην Ευρώπη δεν μπορούσε παρά να αντανακλά όλους αυτούς τους πυρηνικούς κραδασμούς. Και πράγματι η φετινή 74η Μπερλινάλε (15-25/2) ξεκίνησε με συγκεντρώσεις, συνθήματα («Υπερασπιστείτε τη Δημοκρατία») και πανό υπέρ της απόφασης των διοργανωτών να μην προσκληθούν στο φεστιβάλ βουλευτές του ακροδεξιού AfD, ειδικά μετά τις πρόσφατες αποκαλύψεις για σκοτεινά σχέδια του κόμματος, που απεργάζεται μαζικές απελάσεις μεταναστών. Συνεχίστηκε χωρίς ρωσική ταινία και φέτος στο πρόγραμμα. Με ξεκάθαρες τοποθετήσεις κατά της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, αλλά με αμηχανία για τη στάση του Ισραήλ στη Γάζα. Με την απουσία των Ιρανών σκηνοθετών της ενταγμένης στο Διαγωνιστικό Τμήμα ταινίας «Μy Favourite Cake», που δεν κατάφεραν να πάνε στο Βερολίνο, αφού τους είχε επιβληθεί απαγόρευση εξόδου από τη χώρα. Με την πολιτική επιλογή του σκηνοθέτη Αγιο Τσαλιτάμπα, από την Γκάνα, να αποσύρει την ταινία του από το πρόγραμμα Forum Expanded, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τη στάση της Γερμανίας υπέρ του Ισραήλ. Και ολοκληρώθηκε επιλέγοντας για δεύτερη χρονιά να δώσει τη «Χρυσή Αρκτο» σε ένα ντοκιμαντέρ που κι αυτό κρύβει έναν πολιτικό, ηχηρά αντι-αποικιακό, συμβολισμό: Διότι το 67λεπτο «Dahomey», της ταλαντούχας Γαλλοσενεγαλέζας Ματί Ντιόπ, αφορά τον επαναπατρισμό -τον Νοέμβριο του 2021- στη Νιγηρία των πρώτων 26 έργων τέχνης που ανήκουν στα «Μπρούτζινα του Μπενίν», του αφρικανικού Βασιλείου του Νταχομέι, είχαν λεηλατηθεί από τις αποικιακές γαλλικές στρατιωτικές δυνάμεις και βρίσκονταν για περισσότερο από έναν αιώνα σε μουσεία του Παρισιού.

Κι έτσι το «Dahomey» -με θέμα που εγείρει και ελληνικούς συνειρμούς- γίνεται το δεύτερο ντοκιμαντέρ, μετά το περσινό νοτιοαφρικανικό «Breathe Umphefumlo» του Μαρκ Ντόρνφορντ-Μέι, που αποσπά την υψηλότερη διάκριση του Φεστιβάλ του Βερολίνου. Βραβεύοντας μια ταινία που θέτει ξεκάθαρα ένα φλέγον θέμα σε μια εποχή που θέλει να ευαγγελίζεται ότι είναι μετα-αποικιακή, η κριτική επιτροπή, υπό την προεδρία της Μεξικανοκενιάτισσας ηθοποιού Λουπίτα Νιόνγκ’ο, ακολούθησε και ως προς αυτήν της την επιλογή την πολιτική παράδοση της «Μπερλινάλε». Το ίδιο έκανε και η βραβευμένη Ματί Ντιόπ στην ευχαριστήρια ομιλία της: «Ως Γαλλοσενεγαλέζα κινηματογραφίστρια αφρικανικής καταγωγής, επέλεξα να βρίσκομαι ανάμεσα σε εκείνους που αρνούνται να ξεχάσουν, που αρνούνται την αμνησία ως μέθοδο. Την πρώτη φορά που αναρωτήθηκα πώς θα έδειχνε στην πραγματικότητα μια παλιννόστηση, οραματίστηκα έναν ήχο, μια συχνότητα, κάτι που τρέμει σα σεισμός… Ηταν ο ήχος ενός τοίχου που κατέρρεε, ενός τοίχου σιωπής και άρνησης, τον οποίο πρέπει να γκρεμίσουμε συλλογικά. Για να χτίσουμε από την αρχή, πρέπει να αποκαταστήσουμε. Και τι σημαίνει αποκατάσταση; Η απόδοση δικαιοσύνης», είπε, εκφράζοντας την αλληλεγγύη της «προς τους Σενεγαλέζους που αγωνίζονται για τη δημοκρατία και τη\ δικαιοσύνη». Και όχι μόνον. Συνέχισε εκφράζοντας την αλληλεγγύη της και τη στήριξή της στον λαό της Παλαιστίνης.

Κατά τ' άλλα την Αργυρή Αρκτο - Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής απέσπασε το «Α Traveler's Νeeds», του Κορεάτη Χονγκ Σαν Σου, που, με σταθερή παρουσία στις Μπερλινάλε, κατέγραψε την τέταρτη κατά σειρά διάκρισή του στον θεσμό. Το Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής πήρε το παράδοξο sci-fi «L' Empire» του Μπρουνό Ντιμόν. Το Βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας πήγε στον Νέλσον Κάρλος ντε λος Σάντον Αριας για το «Pepe», στο οποίο ένας ιπποπόταμος αφηγείται πώς ο Πάμπλο Εσκομπάρ τον μετέφερε στην Κολομβία. Βραβείο Σεναρίου πήρε το τρίωρης διάρκειας «Dying» (του Ματίας Γκλάσνερ). Βραβείο Α' Ανδρικού Ρόλου κέρδισε ο Σεμπάστιαν Σταν για το «A Different Man», του Ααρον Σίμπεργκ, και Β' Ρόλου η Εμιλι Γουάτσον για το «Small Things Like These», του Τιμ Μίλαντς, που είχε ανοίξει δυναμικά τη φετινή Μπερλινάλε μ' έναν «συγκλονιστικό», όπως επέμεναν οι ανταποκρίσεις, Κίλιαν Μέρφι στον ρόλο ενός συντετριμμένου πατέρα, που γίνεται μάρτυρας μιας απάνθρωπης εκμετάλλευσης, στην Ιρλανδία του 1985. Ο Μέρφι πάντως έμεινε εκτός αυτών των βραβείων –αν και παρεμπιπτόντως ο ίδιος πήρε το Α' Ανδρικού– στα-προπομπό των Οσκαρ-βραβεία SAG του Σωματείου των Αμερικανών Ηθοποιών για το «Oppenheimer», που έσκισε κυριολεκτικά στην 30ή τελετή απονομής. Βραβείο Καλλιτεχνικού Επιτεύγματος κέρδισε ο διευθυντής Φωτογραφίας Μάρτιν Σλαχτ για το «The Devil’s Bath», τη folk horror ταινία των Σεβερίν Φιαλά & Βερόνικα Φρανζ.

Στην Μπερλινάλε συμμετείχαν –να θυμίσουμε– και δύο ελληνικές ταινίες. Στο τμήμα Encounters συμμετείχε το «Arcadia» του Γιώργου Ζώη, ψυχολογικό δράμα μυστηρίου, με τους Αγγελική Παπούλια και Βαγγέλη Μουρίκη στον ρόλο ενός ζευγαριού εγκλωβισμένου σε μια δυσλειτουργική σχέση. Στο τμήμα Berlinale Special συμμετείχε αντίστοιχα το 14ωρο πειραματικό φιλμ «exergue - on documenta», του Δημήτρη Αθυρίδη, το οποίο, με αφορμή τις προετοιμασίες του καλλιτεχνικού διευθυντή της documenta 14, Ανταμ Σίμτσικ, για την έκθεση τότε σε Κάσελ και Αθήνα, θέτει καίριους προβληματισμούς για τα όρια της τέχνης σ' έναν κόσμο που βρίσκεται σε βαθιά πολιτική, πολιτισμική και υπαρξιακή κρίση.

Τα βραβεία του 74ου Φεστιβάλ Βερολίνου 2024

Χρυσή Αρκτος: Dahomey (Ματί Ντιόπ)

Αργυρή Αρκτος - Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής: A Traveller’s Needs (Χονγκ Σανγκσού)

Αργυρή Αρκτος - Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής: The Empire (Μπρουνό Ντιμόν)

Σκηνοθεσία: Κάρλος ντε Λος Σάντος Αρίας («Pepe»)

Καλύτερος α' ρόλος: Σεμπάστιαν Σταν («A Different Man»)

Καλύτερος β' ρόλος: Εμα Γουότσον («Small Things Like These»)

Σενάριο: Ματίας Γκλάσνερ («Dying»)

Βραβείο Καλλιτεχνικού Επιτεύγματος: Μάρτιν Γκσλαχτ για τη διεύθυνση φωτογραφίας του «The Devil’s Bath»

Διαγωνιστικό τμήμα ENCOUNTERS

Καλύτερη Ταινία: «Direct Action» των Μπεν Ράσελ και Γκιγιόμ Κανό (Γερμανία, Γαλλία)

Ειδικό βραβείο της Επιτροπής: «The Great Yawn of History» του Αλιγιάρ Αστί (Ιράν) και «Some Rain Must Fall» του Κιου Γιανγκ (Κίνα)

Καλύτερη Σκηνοθεσία: Χουλιάνα Ρόχας για το «Cidade; Campo» (Βραζιλία)

Βραβεία Ταινιών Μικρού Μήκους

Χρυσή Αρκτος: «Un Movimiento Extraño» του Φρανσίσκο Λεζάμα

Αργυρή Αρκτος: «Remains of Τhe Hot Day» της Γουάνγκιαν Ζανγκ

Ειδική Μνεία: «That's All From me» της Ιβα Κόνεμαν

Bραβείο πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη: Λαν Νιοκ Φαμ (Βιετνάμ)

«Cu Li Νever Cries»

Bραβείο Καλύτερου Ντοκιμαντέρ: «Νο Other Land» των Μπάζελ Αντρα, Χαμντάν Μπαλάλ, Γιουβάλ Αμπραχαμ, Ρέιτσελ Σορ (Παλαιστίνη)

Ειδική Μνεία: «Direct Action» των Γκιγιόμ Κανό και Μπεν Ράσελ (Γερμανία, Γαλλία)

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Μια «Χρυσή Αρκτος» που κάπως μας αφορά…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας