Με 6 διεθνείς, 3 ευρωπαϊκές και 18 γερμανικές πρεμιέρες το 8ο The Greek Film Festival in Berlin (29/3-2/4) φέρνει τις ελληνικές ταινίες στην καρδιά της Γερμανίας. Η διοργάνωση δίνει έμφαση στην προώθηση και την προβολή πρωτοεμφανιζόμενων κινηματογραφιστών από την Ελλάδα στη Γερμανία.
Το φεστιβάλ θα σηκώσει αυλαία στον ιστορικό κινηματογράφο Babylon, την ερχόμενη Τετάρτη και για πέντε ημέρες θα προβάλλει τον ανθό της νέας ελληνικής κινηματογραφικής παραγωγής.
Ταινία έναρξης είναι η dramedy «Εκεί που ζούμε» σε σκηνοθεσία του Σωτήρη Γκορίτσα (θα παρευρεθεί στο φεστιβάλ), η οποία βασίζεται στο ομότιτλο βιβλίο του Χρίστου Κυθρεώτη, με πρωταγωνιστές τους Προμηθέα Αλειφερόπουλο, Στέλιο Μάινα, Μάκη Παπαδημητρίου, Μαρία Καλλιμάνη και Γεράσιμο Σκιαδαρέση.
Ταινία λήξης είναι το «Dodo» σε σκηνοθεσία Πάνου Χ. Κούτρα (έκανε παγκόσμια πρεμιέρα στο περσινό Φεστιβάλ Κανών) με τους Ακη Σακελλαρίου, Σμαράγδα Καρύδη, Τζεφ Μοντάνα, Κρις Ραντάνοφ, Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου κ.ά.
Στο επίσημο Διαγωνιστικό προβάλλονται πρώτες ή δεύτερες ταινίες σκηνοθετών οι οποίες διεκδικούν το Emerging Greeks Award, που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 1.000 ευρώ, προσφορά του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου. Ολοι οι σκηνοθέτες θα δώσουν το «παρών» και θα προβληθούν οι ταινίες:
● «Ακουσέ με» της Μαρίας Ντούζα.
● «Βlack Stone» του Σπύρου Ιακωβίδη.
● «Ησυχία 6-9» του Χρήστου Πασσαλή.
● «Μαγνητικά πεδία» του Γιώργου Γούση.
● «Με αξιοπρέπεια» του Δημήτρη Κατσιμίρη.
Ξεχωριστή η φετινή χρονιά για τα ντοκιμαντέρ καθώς θεσπίστηκε σχετικό βραβείο που συνοδεύεται από 500 ευρώ, προσφορά της Musou Music Group.
Θα προβληθούν:
● «5 1/2» των Μυρτώς Ιωαννίδου και Ιωάννας Παπαϊωάννου με πρωταγωνιστές τους ανθρώπους που κάλυψαν όσα συνέβησαν πίσω από τις ερμητικά κλειστές πόρτες της δίκης της Χρυσής Αυγής.
● «Airland» του Xάρη Ραφτόγιαννη, ένα «χειροποίητο ντοκιμαντέρ για το χάος, τη δημιουργία, την αποδόμηση, την απόδραση».
● «Femicidio» της Νίνας Μαρίας Πασχαλίδου, το οποίο ασχολείται με τις γυναικοκτονίες στην Ιταλία και εστιάζει σε περιπτώσεις που τάραξαν την κοινωνία.
● «Κάλαντα» της Τζένης Τσιροπούλου (μικρού μήκους), που μπαίνει στην ψυχοσύνθεση ενός ανθρώπου ο οποίος, αν και γιατρός, δεν σώζει ζωές αλλά ζει με τον θάνατο.
● «Γιώτα Τελεία Ωμέγα» του Αλέξη Αλεξίου, ένα video essay, γυρισμένο σε 8 χιλιοστά.
● «Μικροβίωμα» του Σταύρου Πετρόπουλου, κωμικό ντοκιμαντέρ που μεταφέρει το κοινό στην Ικαρία και σ’ ένα επιστημονικό τεστ στους κατοίκους σχετικά με τη μακροζωία.
● «Under the lake» του Θανάση Τρομπούκη (μικρού μήκους), που καταγράφει τις αναμνήσεις των κατοίκων σε ένα ορεινό χωριό το οποίο βουλιάζει σιγά σιγά σε μια λίμνη.
Εκτός Διαγωνιστικού Ντοκιμαντέρ θα προβληθούν: «Το each their voice: Θόδωρος Αγγελόπουλος & Νίκος Παναγιωτόπουλος» των Αντώνη Κόκκινου και Γιάννη Σολδάτου και «Lights οut Berlin» του Δημήτρη Αργυρίου.
Στις Ειδικές Προβολές θα προβληθούν:
«Φαντάσματα της Επανάστασης» του Θάνου Αναστόπουλου και «Τα άνθη στα άνθη» του Γιώργου Αθανασίου.
Ξεχωριστή θέση κατέχει το αφιέρωμα στον ηθοποιό, σεναριογράφο και παραγωγό Βαγγέλη Μουρίκη, ο οποίος φυσικά θα βρεθεί στο Βερολίνο. Θα προβληθούν οι ταινίες:
● «Ο βασιλιάς» (2002) του Νίκου Γραμματικού.
● «Νορβηγία» (2014) του Γιάννη Βεσλεμέ.
● «Ισοβίτες» (2008) του Θόδωρου Μαραγκού.
Τέλος, θα προβληθούν 14 ταινίες μικρού μήκους των V. Stejskal, Θ. Νεοφώτιστου, Σ. Γεωργοβασίλη, Δ. Επιθυμιάδη, Φ. Βόκαλη, Δ. Μαυρίδου, Λ. Τσάλτα, Σ. Πολυχρονάκη, Αμ. Μπάστα, Δ. Γκότση, Φ. Σκουρλέτη, Εύης Καλογηροπούλου, Σ. Κρικρή, Θ. Τοκάκη.
