Για να είμαι ειλικρινής δεν θα σας πρότεινα ποτέ να διακόψετε τις διακοπές σας προκειμένου να γυρίσετε για να δείτε live τους Tiger Lillies. Ομως, αν βρίσκεστε ήδη στην Αθήνα ή πρόκειται μέχρι τις 23 Αυγούστου να επιστρέψετε, τότε μην τους χάσετε.
Πρώτον, γιατί είναι οι Tiger Lillies και αξίζουν από μόνοι τους, ούτως άλλως. Δεύτερον, γιατί είναι το δροσερό Κηποθέατρο Παπάγου, στο οποίο φιλοξενείται η παράσταση, ένα θεατράκι πολύ κόζι και γοητευτικό, ιδανικό για καλοκαιρινές ρομαντικές νύχτες. Και, τρίτον, γιατί είναι η παράσταση αυτή καθ’ εαυτή που σε τραβάει από το μανίκι. «Madame Piaf: Songs from the Gutter» ο τίτλος της.
Η νέα δουλειά των Tiger Lillies είναι εμπνευσμένη από τον μποέμικο βίο και την άγρια προσωπικότητα της κορυφαίας Εντίθ Πιαφ (1915- 1963). Πρόκειται για μια περιήγηση στο underground Παρίσι της μεταπολεμικής περιόδου, στο Παρίσι των πλανόδιων καλλιτεχνών, των οίκων ανοχής και του περιθωρίου, με τον ξεχωριστό τρόπο των Tiger Lillies.
«Είναι ένα είδος βιογραφίας που δίνει έμφαση στα τραγούδια και κάποιες φάσεις της ζωής της», λέει στην «Εφ.Συν.» ο Μάρτιν Ζακς, η ψυχή του συγκροτήματος. «Εμβαθύναμε στις πιο σκοτεινές ή ψυχολογικά έντονα πτυχές του χαρακτήρα της και παίζουμε ορισμένα από τα πιο σημαντικά κομμάτια της, κυρίως τα αυτοβιογραφικά. Χωρίς ωστόσο αυτά να εκφράζουν θλίψη, περισσότερο ως ειρωνικά ακούγονται στην περίπτωσή της».
Το τρίο των Βρετανών Tiger Lillies (στο Σόχο του κεντρικού Λονδίνου μεγάλωσαν) συμπληρώνει φέτος είκοσι επτά χρόνια. Μία γοητευτικά ιδιόρρυθμη μπάντα που διαθέτει ένα καμπαρέ και avant-garde στιλ με πολλά gypsy στοιχεία και με τον Μάρτιν Ζακς (με την απίστευτη φωνή) να είναι ταυτόχρονα συνθέτης, στιχουργός, τραγουδιστής και πολυοργανίστας.
Ο άνθρωπος-συγκρότημα. Εχουν κυκλοφορήσει, ούτε λίγο ούτε πολύ, 37 δίσκους. Αυτό είναι που εξιτάρει και τους ίδιους, ο περίεργος ήχος τους, κάτι που ο Μάρτιν θεωρεί ως το μεγαλύτερο επίτευγμά τους. «Παίζουμε δύσκολη μουσική που ερεθίζει όμως τα mainstream ακροατήρια», σημειώνει.
Τον ρωτάω αν το γεγονός πως μεγάλωσε στο πολυπολιτισμικό Σόχο με τα τόσα θέατρα και καμπαρέ εκεί γύρω, έπαιξε τον ρόλο του. «Σαφώς και ναι. Παρακολούθησα πολλά θεατρικά τρόμου που παρουσίαζαν άγριες καταστάσεις. Δολοφονίες, καταχρήσεις, εθισμούς στα ναρκωτικά. Δεν ήμουν ένας απλός παρατηρητής, συμμετείχα ενεργά σε όλο αυτό». Και η φωνή του; Χαμογελάει. «Μοιάζει σαν να στραγγαλίζεις μία γάτα, έτσι;».
Εκτός από το Κηποθέατρο Παπάγου, την επομένη βραδιά στις 24 του μηνός παίζουν στο Ρωμαϊκό Ωδείο (Πάτρα) και στις 25 στο Θέατρο Δάσους (Θεσσαλονίκη). Ετοιμαστείτε για το «Padam Padam», το «La Vie en Rose», το «Non Je ne Regrette Rien» και άλλα μεγάλα τραγούδια της Πιαφ διασκευασμένα κάπως… αλλιώς.
«Πάντα μας αρέσει να προκαλούμε και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε. Επιδιώκουμε τις αλλαγές και την εξέλιξη. Γι’ αυτό και συνεργαζόμαστε διαρκώς με πολλούς και διαφορετικούς ανθρώπους» υποστηρίζουν. Αφορμή για το «Madame Piaf» είναι η συμπλήρωση 100 χρόνων από τη γέννηση του «μικρού σπουργιτιού» της Γαλλίας.
Ούτως ή άλλως η Πιαφ υπήρξε σπουδαία επιρροή για τους Tiger Lillies. «Ηταν έξοχη, ένας άνθρωπος ηλεκτρισμένος. Ξεκίνησε από τον υπόκοσμο αλλά αναδείχθηκε σε μια από τις καλύτερες ερμηνεύτριες όλων των εποχών», εξηγεί ο Ζακς. «Οι απλοί άνθρωποι την καταλάβαιναν και την ένιωθαν, γι’ αυτό και τη λάτρεψαν. Η παράσταση φιλοδοξεί να αναδείξει ακριβώς τη συγκεκριμένη πτυχή της».
Ποια είναι η πιο αξέχαστη εμπειρία τους ως συγκρότημα; Δεν θέλετε να ξέρετε. Στην Ελλάδα την έζησαν. «Κάποτε σε μία εμφάνισή μας στη χώρα σας» λέει ο Μάρτιν, γελώντας ευτυχώς, «μας πετούσαν λουλούδια! Δεν λέω, ήταν κάπως αστείο το σκηνικό αλλά και αρκετά επώδυνο ταυτόχρονα». Υποψιάζομαι πως ο Αντώνης Ρέμος θα έχει εντελώς διαφορετική γνώμη.
23/8 Κηποθέατρο Παπάγου, 24/8 Ρωμαϊκό Ωδείο, Πάτρα και 25/8 Θέατρο Δάσους, Θεσσαλονίκη. Ωρα έναρξης 21.30. Εισιτήρια από 15€ έως 20€.
