Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Αυτή δεν ήταν (μόνο) συναυλία, ήταν ολόκληρο πολιτικό μανιφέστο. Οι Massive Attack το βράδυ της Τετάρτης στην πλατεία Νερού, στο Release Athens Festival, έδωσαν ένα live που ταυτόχρονα ήταν και κοινωνικο-πολιτικό statement. Αλλωστε, όσοι παρακολουθούμε από κοντά τους Massive Attack, γνωρίζουμε πόσο καλλιτεχνικό ακτιβισμό κάνουν. Ειδικά τους τελευταίους μήνες με όσα συμβαίνουν στην Παλαιστίνη, οι Massive έχουν ανέβει στα κάγκελα. Μέχρι και σε μποϊκοτάζ σε φεστιβάλ προχώρησαν στην Αγγλία, φεστιβάλ που έχουν χορηγούς τράπεζες οι οποίες χρηματοδοτούν τον στρατιωτικό εξοπλισμό του Ισραήλ.

Ετσι, λίγες ημέρες μετά τον ξεσηκωμό του κόσμου στην Επίδαυρο μετά το τέλος της παράστασης του Τερζόπουλου, το σύνθημα «Λευτεριά στην Παλαιστίνη» που τόσο θύμωσε ακροκεντρώους και ακροδεξιούς, ακούστηκε και στην πλατεία Νερού. «Λευτεριά στην Παλαιστίνη» από το κοινό στη συναυλία ενός συγκροτήματος ηλεκτρονικής μουσικής, του οποίου ο τραγουδιστής βγήκε με την παλαιστινιακή μαντίλα στον λαιμό.

Μη νομίζετε, ωστόσο, ότι η συναυλία ξέφυγε από τον μουσικό της χαρακτήρα. Οχι, ούτε λεπτό. Οι Massive Attack ήταν προσηλωμένοι στη μουσική τους έστω και αν φορούσαν περιβραχιόνια «Free Palestine». Αλλά, πίσω, στα μάτριξ, περνούσαν διαρκώς μηνύματα. Και παρακολουθούσαμε εικόνες από τη Γάζα αλλά και από την Ουκρανία. Βλέπαμε τον Νετανιάχου και την ισοπεδωμένη Παλαιστίνη. Βλέπαμε μηνύματα για τους σελέμπριτι. Και υπήρχε κι ένας μετρητής που ανέβαινε ιλιγγιωδώς σε δισεκατομμύρια όταν προσπαθούσε να υπολογίσει τα δολάρια που έχει δώσει η Αμερική στο Ισραήλ για όπλα. Σε αντίθεση με τον Nick Cave, οι Massive Attack δεν θα έπαιζαν ποτέ στο Ισραήλ.

Οσο για το μουσικό κομμάτι, το live ήταν επικό. Από τα κορυφαία του καλοκαιριού. Οι Massive Attack είχαν μαζί τους για τα φωνητικά τον Horace Andy, την αγαπημένη Elizabeth Fraser των Cocteau Twins, την Deborah Miller αλλά και το συγκρότημα των Young Fathers! Και δεν άφησαν ούτε ένα μεγάλο κομμάτι τους απ’ έξω. Σκεφτείτε ότι ακούσαμε ένα προς ένα στη σειρά το «Angel», το «Safe From Harm», το «Unfinished Sympathy», το «Karmacoma» και το «Teardrop»! Το δικό μου αγαπημένο είναι το «Inertia Creeps» που το έπαιξαν φουλ στις κιθάρες. Διασκεύασαν και το «Song To The Siren» του Tim Buckley – το τραγούδησε η Elizabeth Fraser.

Ωραία μέρα η προχθεσινή, οι καλλιτέχνες σκόρπισαν εγκεφαλικά στους «φιλελεύθερους». Το βράδυ είχαμε τους Massive να κάνουν σημαία τους το Παλαιστινιακό, ξεσηκώνοντας περισσότερους από 12 χιλιάδες θεατές. Και το μεσημέρι είχαμε τη Μαρίνα Σάττι να βγάζει το βίντεο για το τραγούδι της «Αχ θάλασσα», ραγίζοντας καρδιές για τους πρόσφυγες που πνίγονται στη Μεσόγειο και προκαλώντας ρωγμή στο ανέμελο ελληνικό καλοκαίρι. Το βίντεο στο YouTube κέρδιζε κάθε μία ώρα και 10 χιλιάδες views, ξεπερνώντας μέσα σε μία μόλις ημέρα τις 300 χιλιάδες θεάσεις. Μεγάλη πίκρα για τους ακροκεντρώους που λέω στην αρχή, τους ακροδεξιούς και τους τάχα μου φιλελεύθερους. Δεν χασμουρήθηκε βλέπετε και η Μαρίνα, ώστε να βρουν να πουν κάτι.

Κατάπιαν τη γλώσσα τους, όπως την κατάπιαν και όταν, νωρίτερα το πρωί, μαθεύτηκε το αίτημα δικηγόρων της Χρυσής Αυγής, ελέω της διάταξης Φλωρίδη, για αποβολή του Παρατηρητηρίου από τη δίκη. Αυτό είναι το κράτος δικαίου του Κυριάκου Μητσοτάκη, αυτοί είναι και οι «Μένουμε Ευρώπη» που τον υποστηρίζουν και τώρα κάνουν τσιμουδιά. Τσιμουδιά ίσως γιατί ακούνε Αντώνη Ρέμο.