Την επόμενη Παρασκευή 26 Ιανουαρίου στο Ωδείο Αθηνών θα έχουμε το «St Paul’s Sessions 6» με δύο πιάνα να στέκονται το ένα απέναντι από το άλλο. Ο Ελβετός Nik Bärtsch και η Τάνια Γιαννούλη (Tania Giannouli), δύο γνωστοί πιανίστες, συνθέτες και αυτοσχεδιαστές, ενώνουν τις δυνάμεις τους σε μια σύμπραξη δύο διαφορετικών μουσικών κόσμων, τους σκοτεινούς τόνους και ρυθμούς του Nik και τις σαγηνευτικές μελωδίες της Τάνιας. Και οι δυο τους, όπως λένε στην «Εφημερίδα των Συντακτών», νιώθουν χαρούμενοι που θα παίξουν μαζί. Και ανυπομονούν.
Η Τάνια, κατ’ αρχάς: «Γνώρισα τη μουσική του Νik πριν γνωρίσω τον ίδιο. Εχω έναν τεράστιο σεβασμό για τους μουσικούς των οποίων τη μουσική γλώσσα μπορείς να αναγνωρίσεις ξεκάθαρα, ανεξάρτητα αν σου αρέσει ή όχι. Ο Νik είναι ένας από αυτούς: ακούς κάτι δικό του και κατευθείαν ξέρεις ότι είναι Nik Bärtsch. Προσωπικά αγαπώ τη μουσική του. Εχει μια πολύ ιδιαίτερη, απολύτως προσωπική γλώσσα, ουσιαστική, συμπυκνωμένη, ευφυή, απλή και συγχρόνως πολύπλοκη. Και έτσι ακριβώς είναι και ο ίδιος ο Νik. Θαυμάζω τη συγκέντρωσή του, την αφοσίωσή του, τη σκέψη του αλλά κυρίως την ηθική του. Είμαι πολύ χαρούμενη που κάνουμε μαζί μουσική και που είναι φίλος μου».
Και ο Nik με τη σειρά του: «Είμαι πολύ ευγνώμων για την πρόσκληση. Χαίρομαι που επιστρέφω στην Αθήνα για να παίξω με έναν ευρέως σεβαστό καλλιτέχνη που έκανε και κάνει πολλά για την ελληνική σύγχρονη μουσική. Η μουσική της Τάνιας τα λέει όλα και για την ίδια. Θα πρέπει να ακούμε προσεκτικά τον ήχο του κάθε καλλιτέχνη. Οι διαφορετικές επιρροές της από την κλασική μουσική, την τζαζ αλλά και την ελληνική μουσική μπορεί να μοιάζουν προφανείς, αλλά τις έκανε δικές της και τις ανακάτεψε με έναν πολύ προσωπικό τρόπο».
Γεννημένος το 1971 ο Nik Bärtsch ξεκίνησε να σπουδάζει πιάνο και κρουστά πριν από την ηλικία των δέκα ετών. Σπούδασε γλωσσολογία, μουσικολογία και φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης. Το 2001 έφτιαξε τους Ronin, που τράβηξαν την προσοχή του Manfred Eicher και τους υπέγραψε στην εκλεκτική ECM Records. Η μουσική του Bärtsch ονομάστηκε zen funk, όντας γοητευμένος από την ιαπωνική κουλτούρα Ζεν, αλλά και το ενδιαφέρον του για την ιαπωνική πολεμική τέχνη Aikido. Κι έχει σχέση και με το πρώτο άλμπουμ του στην ECM που το ονόμασε «Στοά». «Λατρεύω την grooving μουσική.
Ο ρυθμός μοιάζει ως ένας καλόγουστος και αισθησιακά οργανωμένος χώρος», εξηγεί. «Για παράδειγμα, σε ένα ταξίδι με τη μητέρα μου στην Ελλάδα, όταν ήμουν περίπου 5 χρόνων, στο θέατρο της Επιδαύρου, λάτρεψα μια μπάντα χάλκινων πνευστών που έπαιζε ελληνική λαϊκή μουσική σε κάποια περίεργα μέτρα. Αργότερα, ως έφηβος, πέραν της αγάπης μου για το groove ένιωθα έντονη ανάγκη για εμβάθυνση στην ακρόαση, σαν μια κατάδυση στον ήχο.
Με τον διαλογισμό Ζεν λοιπόν αναζήτησα την ηρεμία στον ήχο. Αν διαλογίζεσαι σημαίνει ότι κατανοείς την πλήρη δύναμη του κενού. Συνδυάζοντας τα παραπάνω δημιούργησα ένα συγκεκριμένο flow στη μουσική μου. Μπορούμε να το πούμε και έκσταση μέσω του ασκητισμού. Το βρίσκετε στην ελληνική φιλοσοφία της “Στοάς” που ήταν και ο τίτλος του πρώτου μας άλμπουμ. Ή, μπορείτε να το βρείτε στην πολεμική τέχνη Aikido στην οποία ασκούμαι. Φιλοσοφία, αισθητική, ηθική, τέχνη ως ζωή – όλα συνδέονται».
● Τι έχετε ετοιμάσει για το St Paul’s Sessions 6;
Τάνια Γιαννούλη: «Το project είναι πραγματικά πολύ νέο, στο Ωδείο Αθηνών θα παίξουμε για τρίτη φορά μαζί. Επιλέξαμε συνθέσεις μας, κάποιες δικές μου, κάποιες δικές του, και τις έχουμε ενορχηστρώσει έτσι ώστε και οι δύο να φέρουμε τον δικό μας τρόπο και τη δική μας αισθητική σε αυτές. Ετσι δημιουργείται κάτι νέο, οι συνθέσεις παίρνουν καινούργια υπόσταση. Είναι, από πολλές απόψεις, κάτι συναρπαστικό».
● Πόσο συμπληρωματικά αλλά και πόσο ανταγωνιστικά μπορούν να λειτουργήσουν δύο πιάνα μαζί σε μια συναυλία;
Τάνια Γιαννούλη: «Δεν υπάρχει ανταγωνισμός στη συνεργασία μας με τον Νik και αυτό είναι το σημαντικότερο κομμάτι από όλη την ιστορία.
Παρ’ όλο που οι μουσικές μας γλώσσες διαφέρουν σε αρκετά σημεία, μετράμε πολλά κοινά, κυρίως στο πώς βλέπουμε μια συναυλία. Σαν μια ενιαία ιστορία που καλούμαστε να διηγηθούμε με μια συγκεκριμένη ροή, ενέργεια και διάθεση. Και βέβαια μοιραζόμαστε την ίδια αγάπη για τον ρυθμό και τη μελωδία. Υπάρχει ένα απόλυτο ταίριασμα και τα δύο πιάνα αλληλοσυμπληρώνονται».
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: St Paul’s Sessions 6, Παρασκευή 26 Ιανουαρίου, Αμφιθέατρο Ιωάννης Δεσποτόπουλος, Ωδείο Αθηνών, Ρηγίλλης & Βασιλέως Γεωργίου Β’ 17-19 (είσοδος από οδό Ρηγίλλης), ώρα 21.00. Προπώληση 24 ευρώ – Ταμείο 28 ευρώ. Πληροφορίες – Κρατήσεις: www.ticketservices.gr, τηλ. 210 7234567
