Στο βυζαντινό κάστρο του Μολύβου, στα σοκάκια, στις παραλίες, στην αγορά, σε χώρους ιστορικού ενδιαφέροντος, στο λιμάνι, αλλά και σε ιδιαίτερους και προσεκτικά διαλεγμένους προορισμούς της Χίου (για πρώτη φορά) θα συναντιούνται από σήμερα η λογική με το ένστικτο και το συναίσθημα, το χθες με το σήμερα, οι νέοι αλλά και το ώριμο κοινό, τα έργα της κλασικής μουσικής με μερικούς από τους πιο ταλαντούχους, νέους, καταξιωμένους και βραβευμένους μουσικούς από όλο τον κόσμο.
Το 5ο Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου ξεκινά και ο θεματικός άξονας γύρω από τον οποίο περιστρέφονται φέτος οι εκδηλώσεις έχει τίτλο «ΔΙΑ-ΛΟΓΟΣ», το εργαλείο που έθεσε τα θεμέλια της δημοκρατίας, ενθαρρύνοντας τις συζητήσεις, την ανταλλαγή επιχειρημάτων, τις αντιπαραθέσεις. Τόσο στη Λέσβο όσο και στη Χίο, από 8 έως 19 Αυγούστου, 27 διεθνούς φήμης σολίστες απ’ όλο τον κόσμο θα συμπράξουν σε μουσικά σύνολα για να ερμηνεύσουν απίθανες συνθέσεις (έργα των Βιτάλι, Ρεμπέλ, Ξενάκη, Μπραμς, Ντβόρζακ, Μότσαρτ, Πουλένκ, Μπρίτεν, Σουκ, Φορέ, Ορλόφσκι, Χάιντν) σε ένα πρόγραμμα που επιμελήθηκαν οι αναγνωρισμένες πιανίστριες και καλλιτεχνικές διευθύντριες της διοργάνωσης Δανάη και Κυβέλη Ντέρκεν.
5ο Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου
Πέντε χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την έξοχη πρωτοβουλία τριών νέων παιδιών να δημιουργήσουν στον Μόλυβο της Λέσβου ένα απαιτητικό φεστιβάλ κλασικής μουσικής και είναι προφανές από τα όσα πέτυχαν σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα πως τους αξίζει ακόμα μια μεγάλη μουσική γιορτή. Το Βόρειο Αιγαίο και ειδικότερα ο Μόλυβος, ένα από τα πιο όμορφα χωριά της Μεσογείου, στον Βορρά της Λέσβου, γίνεται ξανά επί έντεκα ημέρες και νύχτες το κέντρο της κλασικής μουσικής καθώς καταφθάνουν, μεταξύ άλλων, ο μουσικός της Φιλαρμονικής του Βερολίνο -αποδέκτης των βραβείων ECHO και ICMA ως μουσικός της χρονιάς- Γερμανός βιολιστής Κρίστιαν Τέτσλαφ και ο βραβευμένος από την Ενωση Κριτικών Θεάτρου και Μουσικής Ιόνιαν-Ηλίας Καντέσα.

Περιμένουμε επίσης τον Βόλκερ Γιάκομπσεν, ιδρυτή του παγκοσμίου φήμης Artemis Quartet, και τον βραβευμένο για τη σύνδεση της κλασικής μουσικής με τη μουσική klezmer Ντέιβιντ Ορλόφσκι, την τσελίστρια Τάνια Τέτσλαφ και τον βιολοντσελίστα Μπρούνο Φιλίπ (έναν από τους πιο γνωστούς τσελίστες της γενιάς του), τον Aρτουρ Πιτζάρο, διεθνούς φήμης Πορτογάλο πιανίστα, νικητή του σημαντικού Leeds International Piano Competition, και τον Νορβηγό περκασιονίστα Χανς Κρίστιαν Σόρενσεν αλλά και πολλούς ακόμα.
Με τις προφεστιβαλικές δραστηριότητες, που θα ξεκινήσουν σήμερα στη Χίο και θα συνεχιστούν στη Λέσβο, το φεστιβάλ θα προσφέρει την ευκαιρία στους επισκέπτες να ανακαλύψουν τα δύο νησιά και τα μυστικά τους μέσα από ένα μείγμα συναυλιών και περιηγήσεων που θα πραγματοποιηθούν σε διάφορες τοποθεσίες των νησιών στο Κτήμα Citrus – Κάμπος Χίου, στην Παλαιοχριστιανική Βασιλική του Αγίου Ανδρέα (5ος αιώνας μ.Χ.), Ερεσός Λέσβου, στο Τσαρσί χαμάμ στη Μυτιλήνη, στους Υγροτόπους Κόλπου Καλλονής, αναδεικνύοντας τους πολιτιστικούς θησαυρούς τους.

Στις 13 Αυγούστου, με τη συναυλία «Από τη Γένεση στον Διάλογο» που θα γίνει στο Παράρτημα Πανεπιστημίου Αγκντερ Νορβηγίας στο Μετόχι Αγ. Αναργύρων στην Καλλονή, θα δημιουργηθεί μια γέφυρα που θα συνδέσει το περσινό φεστιβάλ με το φετινό. Το κυρίως πρόγραμμα (μεταξύ 16 και 19 Αυγούστου) θα πραγματοποιηθεί στο Κάστρο του Μολύβου και στο συνεδριακό κέντρο Μήθυμνας. Παράλληλα, μην ξεχνάτε πως στις εκδηλώσεις που ονομάζονται «Μουσικές Στιγμές» και θα εκτυλίσσονται απρόσμενα σε διάφορα σημεία του χωριού, στον οικισμό, σε παραλίες και αλλού, οι σολίστες θα προσφέρουν στους επισκέπτες σπάνια μουσική απόλαυση που θα υπογραμμίζει τις ομορφιές, τον παραδοσιακό πλούτο και την αρχιτεκτονική του νησιού.
Info: Πληροφορίες για τις συναυλίες και τα εισιτήρια στο www.molyvosfestival.com
