• Αθήνα
    Σποραδικές νεφώσεις
    17°C 15.3°C / 18.4°C
    3 BF
    65%
  • Θεσσαλονίκη
    Ελαφρές νεφώσεις
    15°C 13.6°C / 16.2°C
    3 BF
    75%
  • Πάτρα
    Αίθριος καιρός
    15°C 15.5°C / 19.3°C
    1 BF
    66%
  • Ιωάννινα
    Ελαφρές νεφώσεις
    16°C 14.9°C / 15.5°C
    1 BF
    53%
  • Αλεξανδρούπολη
    Σποραδικές νεφώσεις
    12°C 11.9°C / 11.9°C
    3 BF
    71%
  • Βέροια
    Αυξημένες νεφώσεις
    16°C 14.4°C / 16.0°C
    2 BF
    65%
  • Κοζάνη
    Αραιές νεφώσεις
    12°C 12.3°C / 12.4°C
    3 BF
    58%
  • Αγρίνιο
    Αίθριος καιρός
    17°C 16.8°C / 16.8°C
    1 BF
    55%
  • Ηράκλειο
    Αραιές νεφώσεις
    19°C 18.0°C / 21.5°C
    2 BF
    60%
  • Μυτιλήνη
    Σποραδικές νεφώσεις
    15°C 13.5°C / 14.9°C
    2 BF
    82%
  • Ερμούπολη
    Ελαφρές νεφώσεις
    17°C 16.8°C / 17.4°C
    3 BF
    72%
  • Σκόπελος
    Αραιές νεφώσεις
    13°C 12.9°C / 12.9°C
    4 BF
    79%
  • Κεφαλονιά
    Σποραδικές νεφώσεις
    15°C 14.6°C / 14.6°C
    2 BF
    72%
  • Λάρισα
    Ελαφρές νεφώσεις
    15°C 14.5°C / 15.6°C
    0 BF
    72%
  • Λαμία
    Αραιές νεφώσεις
    15°C 14.5°C / 14.5°C
    2 BF
    80%
  • Ρόδος
    Ελαφρές νεφώσεις
    17°C 16.8°C / 16.8°C
    1 BF
    67%
  • Χαλκίδα
    Αραιές νεφώσεις
    15°C 14.3°C / 18.6°C
    2 BF
    72%
  • Καβάλα
    Αραιές νεφώσεις
    14°C 12.3°C / 13.8°C
    3 BF
    81%
  • Κατερίνη
    Αραιές νεφώσεις
    17°C 13.7°C / 16.7°C
    3 BF
    56%
  • Καστοριά
    Αυξημένες νεφώσεις
    13°C 12.7°C / 12.7°C
    2 BF
    65%

Annie Jourdan. Νέα ιστορία της Γαλλικής Επανάστασης. Μετάφραση: Κώστας Γαγανάκης. Επιμέλεια: Ειρήνη Οικονόμου. Σελ. 590. Πόλις, 2023

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Κάθε επανάσταση είναι ένας εμφύλιος πόλεμος

  • A-
  • A+
Το βιβλίο της Jourdan κατορθώνει να θέσει ερωτήματα και να δημιουργήσει προοπτικές που αφορούν όχι μόνο τη γαλλική, αλλά κάθε εθνική ιστοριογραφία και ιδιαιτέρως την ιστοριογραφία που αφορά επαναστάσεις και εμφυλίους πολέμους.

Η Annie Jourdan είναι μία από τις πιο σημαντικές σύγχρονες ιστορικούς, η οποία μέσα από το έργο της έχει διακριθεί για την πρωτότυπη οπτική της, εκφράζοντας μια αναθεωρητική τάση που έχει αναπτυχθεί τις τελευταίες δεκαετίες στη γαλλική ιστοριογραφία: πρόκειται για την τάση ανασύνθεσης των γεγονότων που αφορούν τη συγκρότηση του γαλλικού κράτους μετά τη «Μεγάλη Επανάσταση», με βάση την προσεκτική αναγωγή στις ρίζες και τις συνιστώσες που τα όρισαν, διατηρώντας παράλληλα μια στάση σκεπτικισμού προς παγιωμένες αντιλήψεις, οι οποίες σε μεγάλο βαθμό εδραιώθηκαν στη σύγχρονη ιστορική έρευνα από τον Fouret και τους μαθητές του κατά τις δεκαετίες του ’70 και του ’80.

Στην περίπτωση του βιβλίου Νέα ιστορία της Γαλλικής Επανάστασης, η Jourdan θέτει μια προκείμενη στην έρευνά της: πως είναι απαραίτητο για την κατανόηση των γεγονότων των επαναστατικών ετών, και ιδιαιτέρως όσων αφορούν το φαινόμενο που ονομάστηκε «Τρομοκρατία», να επανεκκινήσουμε «από το μηδέν». Αλλά και πως είναι εξίσου αναγκαίο να δεχτούμε και να έχουμε πάντοτε κατά νου ότι η εθνική ιστοριογραφία υπηρετεί συχνά συγκεκριμένους σκοπούς, και πιο συγκεκριμένα πως από το 1815 δημιούργησε έναν μύθο εθνικών καταβολών από τον οποίο αποκλείονταν αναφορές στον εθνικό διχασμό, δηλαδή στα φαινόμενα της εμφυλιακής συγκρουσιακής κατάστασης. Αυτή η αποσιώπηση αποτελεί για την ιστορικό ένα λάθος θεμέλιο στη θεωρητική κατασκευή της επιστημονικής έρευνας.

Σε όλη την έκταση του βιβλίου γίνεται φανερή η πρόθεση της προαναφερθείσας «επανεκκίνησης από το μηδέν». Ακόμη και η γλώσσα είναι προσεκτικά επιλεγμένη, αφού νοείται ως ένας φορέας που καθορίζει την ιστορική γνώση: έτσι η Jourdan κρίνει ότι ο όρος «Τρομοκρατία» είναι μεροληπτικός και έχει αρνητικές συνδηλώσεις, τη στιγμή που ορθότερο θα ήταν να μιλήσουμε για «εμφύλιο πόλεμο», για μια βαθιά «εσωτερική σύγκρουση» όπου όλοι φέρουν τις ευθύνες που τους αναλογούν με την εμπλοκή τους στα γεγονότα.

Μια άλλη ενδιαφέρουσα πρόταση της ιστορικού είναι το να μελετηθεί η Γαλλική Επανάσταση μέσα από μια σύγκριση γεγονότων που συντάραξαν την Ευρώπη και την Αμερική, με στόχο να αρθούν οι κοινοτοπίες της γαλλικής ιστοριογραφίας και να κατανοηθούν βαθύτερα οι δρώσες δυνάμεις των εξελίξεων: όπως τονίζει, η Αγγλία αποκάλεσε «εμφύλιο» την πρώτη αληθινή επανάσταση της περιόδου 1642-1651, ενώ και οι ΗΠΑ έκαναν το ίδιο για τη σύρραξη που αποκαλούν «Εμφύλιο Πόλεμο», πράγμα που οι περισσότεροι Γάλλοι ιστορικοί αποφεύγουν συστηματικά.

Συγχρόνως η Jourdan θέτει στο προσκήνιο και το ζήτημα της μελέτης των εξωτερικών σχέσεων της Γαλλίας με άλλες ευρωπαϊκές δυνάμεις, αλλά και των επαναστατών με ξένους φορείς επαναστατικών ιδεών οι οποίες επέδρασαν με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους. Αυτή είναι μια παραγνωρισμένη παράμετρος στη γαλλική ιστοριογραφία, η οποία πρωτίστως τείνει να βλέπει στους Ευρωπαίους πατριώτες ως απλές μαριονέτες «στα χέρια μακιαβελικών πολιτικών», που επιδίωκαν την προώθηση των συμφερόντων τους στη Γαλλία ή το προσωπικό όφελος εις βάρος του «Μεγάλου Εθνους».

Ολα αυτά τα στοιχεία βέβαια θα πρέπει να μελετηθούν παράλληλα με τις αλλαγές των θεσμών, τις ιδεολογικές μετατοπίσεις των διαφόρων παρατάξεων, τις αποφάσεις που παίρνονται λόγω των εκάστοτε συγκυριών, τις περίπλοκες διαπραγματεύσεις και τους διαρκώς μεταμορφούμενους συσχετισμούς δυνάμεων, αλλά και το χάος, το ανυπολόγιστο, ανεξέλεγκτο χάος του πολέμου.

Το βιβλίο της Jourdan κατορθώνει να θέσει ερωτήματα και να δημιουργήσει προοπτικές που αφορούν όχι μόνο τη γαλλική, αλλά κάθε εθνική ιστοριογραφία και ιδιαιτέρως την ιστοριογραφία που αφορά επαναστάσεις και εμφυλίους πολέμους. Ειδικά για εμάς στην Ελλάδα το ενδιαφέρον, όπως γίνεται κατανοητό, είναι μεγαλύτερο τη στιγμή που τα ανοιχτά ζητήματα ερμηνείας των γεγονότων του 20ού αι. δεν έχουν καταλαγιάσει και συχνά δεν έχουν ερμηνευτεί με τη δέουσα ψυχραιμία και επιστημονική απόσταση.

Εξάλλου, όπως τονίζει η Jourdan, «ο εμφύλιος πόλεμος δεν είναι κατ’ ανάγκη συνώνυμος με την προσφυγή στα όπλα και με μάχες. Στο αρχικό στάδιο, ή σε ορισμένες περιπτώσεις, είναι ένας υποβόσκων πόλεμος, ο οποίος εκφράζεται με εμφύλια διχόνοια και με εσωτερικές αντιπαραθέσεις. Είναι αυτό που η Nicole Loraux, ακολουθώντας Ελληνες συγγραφείς, αποκαλεί στάσις – δηλαδή διάσπαση της πόλης».

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΝΟΙΧΤΟ ΒΙΒΛΙΟ
Πολεοδομικό κολάζ
Ο συνδυασμός αρχιτεκτόνων με εικαστικούς, ώστε να προκύψει ένα σώμα προτάσεων και συνεντεύξεων για το βιβλίο που επιμελήθηκε ο Ιταλός αρχιτέκτονας-ερευνητής F. Micocci, ο οποίος διδάσκει στην Αρχιτεκτονική...
Πολεοδομικό κολάζ
ΑΝΟΙΧΤΟ ΒΙΒΛΙΟ
«Αναπαύσου στο φέισμπουκ»
Τα «στοχαστικά μικροκείμενα» της Γιαγιάννου είναι γραμμένα με ευφυΐα και χιούμορ -μαύρο λόγω του θέματος. Οι παρατηρήσεις της είναι απροσδόκητες και με τη σπιρτάδα τους κρατούν τον αναγνώστη σε εγρήγορση,...
«Αναπαύσου στο φέισμπουκ»
ΑΝΟΙΧΤΟ ΒΙΒΛΙΟ
Πολυμερής ποιητική σύνθεση
Η γλωσσική ικανότητα του Απέργη επιβεβαιώνεται ξανά με το εύστοχο γλωσσικό παιχνίδι σχεδιασμένο για επιβεβαίωση της γλώσσας να μένει διαρκώς ζωντανή και ανανεούμενη. Η γραφή παύει να είναι σιωπηλή, γίνεται...
Πολυμερής ποιητική σύνθεση
ΑΝΟΙΧΤΟ ΒΙΒΛΙΟ
Πρώτη χάραξη ενός δρόμου εναλλακτικού προς τον φιλελευθερισμό
Συνεπής στο ερευνητικό του πρόγραμμα που έχει εγκαινιάσει από τα πρώτα του βήματα στην πολιτική φιλοσοφία, ο καθηγητής Αρης Στυλιανού, μας προσφέρει την τελευταία του δουλειά, όπου καταπιάνεται με ένα βαθύ όσο...
Πρώτη χάραξη ενός δρόμου εναλλακτικού προς τον φιλελευθερισμό
ΑΝΟΙΧΤΟ ΒΙΒΛΙΟ
Διάχυτος ζόφος
Υπάρχουν κάποιοι συγγραφείς που ένα έργο τους αρκεί για να σε οπλίσει με τη σιγουριά πως πρόκειται να σε απασχολήσουν στο μέλλον ξανά και ξανά.
Διάχυτος ζόφος

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας