• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  3°C -0.3°C / 4.0°C
  3 BF
  77%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  1°C -2.5°C / 2.4°C
  2 BF
  47%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.0°C / 5.5°C
  5 BF
  58%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C 0.9°C / 0.9°C
  3 BF
  37%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C -0.9°C / -0.1°C
  4 BF
  64%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  -1°C -3.0°C / -1.3°C
  0 BF
  56%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  -7°C -6.6°C / -4.9°C
  2 BF
  58%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  1°C 1.3°C / 1.3°C
  2 BF
  69%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 4.9°C / 7.8°C
  4 BF
  63%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  2°C 1.8°C / 1.8°C
  4 BF
  73%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.6°C / 6.4°C
  6 BF
  64%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.8°C / 5.8°C
  6 BF
  66%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.8°C / 5.8°C
  5 BF
  61%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 0.0°C / 2.9°C
  3 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 0.5°C / 2.2°C
  3 BF
  71%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 6.8°C / 6.8°C
  3 BF
  42%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C -0.1°C / 3.2°C
  3 BF
  87%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  1°C 1.0°C / 1.0°C
  2 BF
  55%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  -1°C -4.3°C / -0.6°C
  2 BF
  55%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  -4°C -3.9°C / -3.9°C
  1 BF
  65%
ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΑΣΑΡΓΙΩΤΑΚΗ

Λύκοι στον κήπο της Εδέμ

 • A-
 • A+

«Μάτια φωτογραφική μηχανή». Η Ανατομία Κόρης της Μαρίας Φακίνου ξεκινά με την παραπάνω φράση, την οποία ξανασυναντάμε στη συνέχεια σε αρκετές από τις ιστορίες που απαρτίζουν το ανά χείρας βιβλίο.

Και πράγματι, τα σύντομα ετούτα κείμενα μοιάζουν με σκηνές οι οποίες θα μπορούσαν να αιχμαλωτιστούν στο ελάχιστο διάστημα που μένει ανοιχτό το διάφραγμα ενός φωτογραφικού φακού. Εδώ, ο φακός ανοιγοκλείνει πίσω απ’ τα βλέφαρα μιας «κόρης», της αφηγήτριας, και οι αιχμάλωτες εικόνες αποτυπώνουν τη δική της ματιά πάνω στον μικρόκοσμο που την περιβάλλει:

«Μάτια φωτογραφική μηχανή: Καλοκαίρι στον Κήπο της Εδέμ. Η μαμά λιάζεται σε μια καρέκλα με ξεθωριασμένο πανί. Ξάφνου τη βλέπω να ξεκαρδίζεται σ’ ένα γάργαρο γέλιο. Φέρνει τα γόνατα στο πρόσωπο για να προστατευτεί. Ο μπαμπάς τη σημαδεύει με το ανοιχτό λάστιχο του ποτίσματος. Ο μπαμπάς ψιχαλίζει τη μαμά».

Αυτό είναι το πρώτο κείμενο-στιγμιότυπο που μας μεταφέρει η κόρη της οικογένειας και, καθώς είναι το μοναδικό άτιτλο, κατέχει τρόπον τινά θέση εισαγωγικού σημειώματος.

Πού μας εισάγει όμως η αφηγήτρια; Στον Κήπο της Εδέμ, στον μικρό «παράδεισο» της οικογένειας, τα τέσσερα μέλη της οποίας δεν δηλώνονται πουθενά με το όνομά τους. Εν αρχή λοιπόν ήταν η μαμά κι μπαμπάς. Η μαμά κι ο μπαμπάς είναι ευτυχείς και πλήρεις στον ιδιωτικό τους Κήπο, όπου ερωτοτροπούν.

Ο φακός της αφηγήτριας τους αποτυπώνει στη μνήμη για να τους μεταφέρει μετά στο φωτογραφικό χαρτί-σελίδα σε ένα ενσταντανέ με εύγλωττες φροϊδικές συνδηλώσεις.

Πόσο αθώος ή παραδείσιος είναι όμως αυτός ο οικογενειακός Κήπος; Στο επόμενο κείμενο με τίτλο «Στον κήπο της Εδέμ» η αφηγήτρια δηλώνει πως ό,τι θυμάται «είναι ένα παλίμψηστο από Καθαρές Δευτέρες. Μισοτελειωμένα γεύματα, λεκιασμένα τραπεζομάντιλα, ακρωτηριασμοί μικρής κλίμακας». Οι Καθαρές Δευτέρες της οικογένειας δεν είναι λοιπόν και τόσο καθαρές.

Ο Παράδεισος είναι λεκιασμένος με αίματα. Ακολουθώντας τα ίχνη του τρίτου κειμένου βρίσκουμε στον Κήπο δεκαπέντε πουλάκια σκοτωμένα από το χέρι του δίδυμου αδελφού της κόρης. Εκείνη τα θάβει κάτω από νωπά φύλλα ψιθυρίζοντας μια προσευχή. Η κόρη ανακαλύπτει έναν σκοτεινό δαιδαλώδη κήπο μέσα της και καταφεύγει σε αυτόν όταν το έξω απειλεί το μέσα, όπως μας λέει.

«Ο αδελφός με κυνηγά μέσα στον Κήπο. Φαντάζει μυθικός στα μάτια μου. Τρέχω να κρυφτώ ανάμεσα στα δέντρα, με πιάνει λόξιγκας απ’ την τόση ευτυχία.

Τώρα θα σε τσιμπήσω, προειδοποιεί και σπαρταρώ ήδη από το επικείμενο βασανιστήριο, τώρα θα σε φιλήσω, τα πρώτα γένια στις παρειές, τώρα θα βάλω το χέρι στο βρακάκι σου.[…] Τα όνειρά μου στοίχειωσαν από τη μορφή του να κουβαλά στους ώμους ένα κουφάρι λύκου. Κάθε φορά κι ένας εραστής μου».

Αν δούμε την Ανατομία Κόρης υπό το πρίσμα της σύγχρονης θεωρίας της λογοτεχνίας που θέλει τα κείμενα να συνομιλούν μεταξύ τους, το νήμα τότε αυτής της συνομιλίας θα μας οδηγήσει, πιστεύω, στο εμβληματικό μυθιστόρημα της Μαργαρίτας Καραπάνου Η Κασσάνδρα και ο Λύκος.

Δεν είναι μόνο η συχνή αναφορά της Φακίνου στη μορφή του Λύκου και ο ρόλος του στην προσωπική μυθολογία της ηρωίδας που παραπέμπει σε αυτή τη διακειμενική σύνδεση.

Η έκκεντρη και τολμηρή διερεύνηση της παιδικής και δη θηλυκής σεξουαλικότητας καθώς αυτή ωριμάζει, η ανατομία των οικογενειακών αλληλοεξαρτήσεων (με έμφαση στη σχέση της κόρης με τη μητέρα), η ανάδειξη του τραύματος και του θανάτου ως μοχλών ενηλικίωσης αλλά και η απελευθερωτική λειτουργία της γλώσσας ως μέσο κατανόησης και ελέγχου της πραγματικότητας μας επιτρέπουν να διακρίνουμε κάτω απ’ την επιφάνεια ετούτων των σελίδων να υποφώσκουν κατά τόπους οι σελίδες της Καραπάνου.

Πέραν όμως της συνειδητής ή ασυνείδητης αυτής συνομιλίας, η Ανατομία Κόρης προσκομίζει μια ενδιαφέρουσα λογοτεχνική ματιά.

Ο τρόπος της συγγραφέως να μιλά μέσω οπτικών θραυσμάτων, μέσω αποσπασματικών εικόνων, ελλειπτικών σκηνών που ανασύρονται με τη λαβίδα της μνήμης χωρίς, ως επί το πλείστον, να σχολιάζονται ή να αλλοιώνονται από το διαβρωτικό οξύ της νοσταλγίας, κάνουν τα κείμενα ευθύβολα κι αρκετά «ποιητικά» παρόλη τη λιτότητα των μέσων τους.

Κατά τη γνώμη μου, βέβαια, το ιδιαιτέρως μικρό μέγεθος των κειμένων αλλά και ολόκληρου του βιβλίου απαιτεί τη μεγιστοποίηση της πυκνότητας και της εκφραστικής δύναμης των λέξεων που όσο ελαφρύτερες σε μελάνι τόσο βαρύτερες προσδοκώνται σε σκέψη και αίσθημα.

  

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΝΟΙΧΤΟ ΒΙΒΛΙΟ
Ξεφλουδίζοντας το πένθος και τη γραφή
Το βραβευμένο βιβλίο (Εθνικό Βραβείο Λογοτεχνίας ΗΠΑ, 2018) της Σίγκριντ Νιούνεζ προκάλεσε κριτικές και συζητήσεις με τον θάνατο και το μελαγχολικό πένθος να είναι από τα βασικά θέματά του.
Ξεφλουδίζοντας το πένθος και τη γραφή
ΑΝΟΙΧΤΟ ΒΙΒΛΙΟ
Κολάζ και μοντάζ τεκμηρίων στη σύγχρονη ελληνική πεζογραφία
​Μέχρι το 2010, όταν ολοκλήρωσα τη διατριβή μου για το θέμα, η λογοτεχνία τεκμηρίων είχε ήδη κάνει αισθητή την παρουσία της με πολλούς συγγραφείς να είχαν γράψει πεζογραφήματα στηριγμένα σε εξωλογοτεχνικά...
Κολάζ και μοντάζ τεκμηρίων στη σύγχρονη ελληνική πεζογραφία
ΑΝΟΙΧΤΟ ΒΙΒΛΙΟ
Βάζοντάς τα με τον εαυτό
Ο Φίλιπ Ροθ γεννήθηκε στο Νιούαρκ του Νιου Τζέρσεϊ τον Μάρτιο του 1933, ο μικρότερος από τους δυο γιους μιας οικογένειας Αμερικανοεβραίων που είχε μεταναστεύσει στις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα. Σε...
Βάζοντάς τα με τον εαυτό
ΑΝΟΙΧΤΟ ΒΙΒΛΙΟ
Ο Τ.Κ. Παπατσώνης και η κριτική της νεοελληνικής λογοτεχνίας
Η επισήμανση μελετητών και κριτικών ότι ο Τάκης Παπατσώνης δεν έδωσε κριτική προσοχή στα νεοελληνικά γράμματα, ενώ, αντιθέτως, επέμεινε, με την ευχέρεια που του παρείχε η ευρυμάθειά του αλλά και η άριστη...
Ο Τ.Κ. Παπατσώνης και η κριτική της νεοελληνικής λογοτεχνίας
ΑΝΟΙΧΤΟ ΒΙΒΛΙΟ
Η άμυνα των ιδεών
Ξαναπιάνοντας το νήμα του προηγούμενου Σαββάτου -όταν σας παρουσιάσαμε τα σημαντικότερα βιβλία φιλοσοφίας και ξένης λογοτεχνίας του 2017- σήμερα συνεχίζουμε με τους τίτλους που ξεχωρίζουν. Εδώ οι ιδέες από τον...
Η άμυνα των ιδεών
ΑΝΟΙΧΤΟ ΒΙΒΛΙΟ
Στις βιβλιοθήκες του κόσμου
Βιβλία που κέντρισαν τον ειδικό ή τον απλό αναγνώστη, βιβλία που διανοίγονται σ’ ένα ευρύ φάσμα ιδεών, έκφρασης, αλλά και συνομιλίας, υπέρβασης ή ρήξης με άλλα βιβλία, βιβλία νεότερων ή παλαιότερων συγγραφέων,...
Στις βιβλιοθήκες του κόσμου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας