«Τομή ’74. Από τη Δικτατορία στη Δημοκρατία» είναι το θέμα της έκθεσης που οργανώνει η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος για τα 50 χρόνια της Μεταπολίτευσης, σε συνεργασία με τα Γενικά Αρχεία του Κράτους και την Ελληνική Ραδιοφωνία-Τηλεόραση. Μια μεγάλη έκθεση που εκτείνεται στους τρεις ορόφους της ΕΒΕ, στο Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος, και παρουσιάζει μοναδικά αρχειακά τεκμήρια και πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό, που αφορούν τη δικτατορία και τον αντιδικτατορικό αγώνα, τον πρώτο χρόνο της Μεταπολίτευσης με τις μεγάλες θεσμικές αλλαγές, αλλά και γενικότερα την κοινωνική και πολιτιστική Μεταπολίτευση μέχρι τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του 1980.
Η ΕΡΤ συμμετέχει με υλικό από το Αρχείο της που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, 100 φωτογραφίες, 240 λεπτά αρχειακού οπτικοακουστικού υλικού, λογοκριμένα έγγραφα εποχής από εκπομπές και ειδήσεις, 20 δίσκους βινυλίου κ.ά. Την καλλιτεχνική επιμέλεια της έκθεσης έχουν αναλάβει ο Βασίλης Ζηδιανάκης και η ATOPOS, που προσκάλεσαν τον εικαστικό Αλέξη Φιδετζή να παρουσιάσει την εγκατάσταση Phoenix Canariensis στο ισόγειο της Εθνικής Βιβλιοθήκης, θέτοντας το ερώτημα: Πώς παρουσιάζει κανείς μέσα από την πλαστική γλώσσα των εικαστικών τη συνέχεια των αρχείων τα οποία είναι αντιπροσωπευτικά τόσο του μετεμφυλιακού κράτους όσο και του κράτους της επταετίας, αλλά και αυτού της μεταπολίτευσης, τονίζοντας παράλληλα τη σημασία της πολιτικής και ιστορικής τομής που αποτελεί για τη χώρα το 1974;
Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου και το κοινό μπορεί να την επισκέπτεται όλες τις μέρες της εβδομάδας από 09.30 έως 20.00, με ελεύθερη είσοδο. Επιστημονική Επιτροπή: Βασίλειος Αλεξόπουλος, Γιάννης Γκλαβίνας, Σταύρος Ζουμπουλάκης, Αμαλία Παππά, Φίλιππος Παππάς, Δημήτρης Π. Σωτηρόπουλος. Οργανωτική Επιτροπή: Χρυσάνθη Βασιλειάδου, Χριστίνα Τσαρουχά (ΕΒΕ), Δημήτρης Π. Σωτηρόπουλος (ΓΑΚ), Αγγελική Σαπλαούρα, Κωνσταντίνα Τασιοπούλου (ΕΡΤ).
