Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
10 χρόνια ηλεκτρονικό βιβλίο στην Ελλάδα
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

10 χρόνια ηλεκτρονικό βιβλίο στην Ελλάδα

  • A-
  • A+
Περισσότεροι από 8.000 τίτλοι ebooks κυκλοφορούν στα ελληνικά από 140 εκδότες, ενώ η ηλεκτρονική ανάγνωση είναι εστιασμένη σε ακαδημαϊκά και ξενόγλωσσα βιβλία.

Δέκα χρόνια συμπληρώνει το ηλεκτρονικό βιβλίο στην Ελλάδα, από την εμφάνισή του το 2009, με τη διάθεση εξειδικευμένων συσκευών ανάγνωσης και ebooks. Πόσο το αγκάλιασαν οι Ελληνες αναγνώστες σε σχέση με το παραδοσιακό βιβλίο σε χαρτί; Τι «εκτόπισμα» έχει σήμερα στην αγορά του βιβλίου; Ποιες οι προοπτικές του για το μέλλον; Αυτά και άλλα ενδιαφέροντα τέθηκαν στην εκδήλωση με θέμα «Το ηλεκτρονικό βιβλίο στην Ελλάδα: 10 χρόνια μετά», που οργανώθηκε πριν από λίγες ημέρες στο βιβλιοπωλείο «Ιανός», σε συνεργασία με το ηλεκτρονικό περιοδικό eAnagnostis.gr και με τη στήριξη της «Αθήνα 2018 - Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου» του Δήμου Αθηναίων.

Ο Μιχάλης Καλαμαράς, ιδρυτής του website «Ηλεκτρονικός Αναγνώστης - eAnagnostis.gr», επισήμανε πως σήμερα, παρά τις περιορισμένες πωλήσεις, διαθέτουμε περισσότερους από 8.000 τίτλους εμπορικών ηλεκτρονικών βιβλίων στα ελληνικά από 140 εκδότες, ενώ η ηλεκτρονική ανάγνωση είναι εστιασμένη στα ακαδημαϊκά και τα ξενόγλωσσα βιβλία και πιο περιορισμένα στη λογοτεχνία και το δοκίμιο, αν και με αυξητικές τάσεις. Λείπουν όμως από την ελληνική αγορά εξειδικευμένες συσκευές ανάγνωσης, περισσότερα ebooks στα ελληνικά και ένα βιβλιοπωλείο-πρωταγωνιστής των ebooks. Αποτίμησε θετικά τη θερμή υποδοχή του «Ηλεκτρονικού Αναγνωστηρίου» της Εθνικής Βιβλιοθήκης και τη διαθεσιμότητα φτηνότερων και με καλύτερη οθόνη φορητών συσκευών.

Το «Ηλεκτρονικό Αναγνωστήριο» παρουσίασε o Φίλιππος Τσιμπόγλου, γενικός διευθυντής της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος. Μια υπηρεσία ηλεκτρονικής ανάγνωσης της Εθνικής Βιβλιοθήκης που δίνει εξ αποστάσεως πρόσβαση στους πιστοποιημένους χρήστες σε 2.899 ελληνόγλωσσα ηλεκτρονικά́ βιβλία από 2.535 τίτλους ευρείας αναγνωσιμότητας, που προέρχονται από 14 συνεργαζόμενους εκδότες.

Από τον Νοέμβριο του 2018 που ξεκίνησε η διετής πιλοτική λειτουργία της υπηρεσίας, έχουν εγγραφεί 4.541 αναγνώστες (οι 2.481 είναι ενεργοί) και έχουν πραγματοποιήσει 11.174 καταφορτώσεις ηλεκτρονικών βιβλίων. Για τη διατήρηση του ενδιαφέροντος των αναγνωστών για το «Ηλεκτρονικό Αναγνωστήριο», η Εθνική Βιβλιοθήκη σκοπεύει να αξιοποιήσει το Δίκτυο Ελληνικών Βιβλιοθηκών (226 βιβλιοθήκες), που θα προωθήσει την υπηρεσία στις τοπικές κοινότητες.

Ο Αργύρης Καστανιώτης των Εκδόσεων Καστανιώτη επισήμανε πως διέθεσαν το 2009, σε συνεργασία με τον Στέλιο Κατέχη, συσκευές ανάγνωσης στα βιβλιοπωλεία, ενώ η υιοθέτηση του «ψηφιακού υδατογραφήματος» με το όνομα του αγοραστή στα ebooks, αντί για το μηχανικό κλείδωμα, επέτρεψε στον αναγνώστη να διαβάζει όπου επιθυμεί, χωρίς να δημιουργεί προβλήματα στα πνευματικά δικαιώματα των δημιουργών. Ανέφερε ότι η τιμή των ψηφιακών βιβλίων του οίκου, κατά μέσο όρο 9,90 ευρώ, είναι περίπου 30% χαμηλότερη σε σχέση με τα έντυπα. Τα ηλεκτρονικά βιβλία, πρόσθεσε, δίνουν παγκόσμια πρόσβαση στην ελληνική λογοτεχνία και υποστηρίζουν την αυτόματη ανάγνωση για άτομα με προβλήματα όρασης.

Ο Νίκος Αργύρης των Εκδόσεων Ικαρος ανέφερε πως έκαναν τα πρώτα βήματα στο ηλεκτρονικό βιβλίο το 2010 μέσω του βιβλιοπωλείου της Apple. Αν και τελικά οι Ελληνες του εξωτερικού δεν αγκάλιασαν τα ελληνικά ebooks, μεγάλη ήταν η απήχηση των ηλεκτρονικών βιβλίων στα ΑμεΑ χάρη στην αυτόματη μηχανική ανάγνωση. Επισήμανε, επίσης, πως συνολικά οι online πωλήσεις του εκδοτικού οίκου αυξάνονται 80-90%, ενώ αυτές των ebooks 20-30%, παραμένοντας όμως στο 0,2% του συνολικού τζίρου.

Στο Εθνικό Κέντρο Βιβλίου αναφέρθηκε ο Σωκράτης Καμπουρόπουλος, πρώην υπεύθυνος του Παρατηρητηρίου Ψηφιακού Βιβλίου του ΕΚΕΒΙ, θυμίζοντας πως λειτούργησε προδρομικά και εκπαιδευτικά για το ηλεκτρονικό βιβλίο στην Ελλάδα με πρώτο σταθμό τη διοργάνωση το 2000 του συνεδρίου «Νέες τεχνολογίες, ηλεκτρονικό εμπόριο και βιβλίο», ενώ το Παρατηρητήριο Ψηφιακού Βιβλίου λειτούργησε από το 2009 μέχρι το κλείσιμο του ΕΚΕΒΙ το 2013.

Παρά την αρχική κινητοποίηση των εκδοτών και τη διαθεσιμότητα περιεχομένου, επισήμανε πως στην Ελλάδα λείπει μια φτηνή συσκευή ανάγνωσης, ενώ διεθνώς τα μεγαθήρια του ψηφιακού κλάδου επιβάλλουν τους όρους τους. Σταθερή διάσταση ενός νέου θεσμού για το βιβλίο, υπογράμμισε, θα πρέπει να είναι το ηλεκτρονικό βιβλίο, με διεθνείς δράσεις, επενδύσεις μέσω ΕΣΠΑ και κατάλληλο ρυθμιστικό πλαίσιο.

ΕΚΔΟΣΕΙΣ - ΒΙΒΛΙΑ
100 κείμενα-αποκρίσεις στην πανδημία και στην εποχή μετά
Πρωτόγνωρες είναι οι συνθήκες που ζούμε και που μας έχει επιβάλει η πανδημία και ο καθένας από εμάς με όσα εργαλεία διαθέτει, έννοιες, βιβλία, σκέψεις, προσπαθεί να κατανοήσει αυτό που συμβαίνει και τι θα...
100 κείμενα-αποκρίσεις στην πανδημία και στην εποχή μετά
ΕΚΔΟΣΕΙΣ - ΒΙΒΛΙΑ
Ο Τσάπλιν, ο Χίτλερ και «Ο μεγάλος δικτάτορας»
Οταν ο φίρερ αντέγραψε την εμφάνιση του «ανθρωπάκου» για να εμπνεύσει στο πλήθος συμπάθεια και πώς ο θρυλικός ηθοποιός τον διακωμώδησε στην κορυφαία ταινία του.
Ο Τσάπλιν, ο Χίτλερ και «Ο μεγάλος δικτάτορας»
ΕΚΔΟΣΕΙΣ - ΒΙΒΛΙΑ
Ποιο είναι το μέλλον του Οργανισμού Βιβλίου;
Tα χαρτιά της για την Εθνική Πολιτική για το Βιβλίο άνοιξε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, στη Βουλή, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλη Βασιλικού. Για ακόμη μια φορά ανατρέπει...
Ποιο είναι το μέλλον του Οργανισμού Βιβλίου;
ΕΚΔΟΣΕΙΣ - ΒΙΒΛΙΑ
Αγνωστα έργα του Σάλιντζερ στο φως
Ο γιος του Τζ. Ντ. Σάλιντζερ, Ματ, επισημαίνει ότι ο πατέρας του δεν σταμάτησε ποτέ να γράφει και ένας μεγάλος όγκος δουλειάς είναι έτοιμος σύντομα να δει το φως της δημοσιότητας. Λεπτομέρειες για τις ιστορίες...
Αγνωστα έργα του Σάλιντζερ στο φως
ΕΚΔΟΣΕΙΣ - ΒΙΒΛΙΑ
Ο πρωθυπουργός, η σταρ και οι «κουλτουριάρηδες»
Με αφορμή τη συμπλήρωση 100 ετών από τη γέννηση του Ανδρέα Παπανδρέου (5/2/1919) οι εκδόσεις «Πεδίο» παρουσιάζουν το νέο βιβλίο της Μυρσίνης Ζορμπά, για το «Πολιτισμικό πορτρέτο του. Η εκδήλωση θα γίνει τη...
Ο πρωθυπουργός, η σταρ και οι «κουλτουριάρηδες»
ΕΚΔΟΣΕΙΣ - ΒΙΒΛΙΑ
Λίγα λόγια και καλά...
Μια μοναδική προσφορά για τους αναγνώστες μας, ένας τόμος με 100 εξαιρετικά, ανέκδοτα μικρο-διηγήματα, ισάριθμων μελών της Εταιρείας Συγγραφέων. Με το φύλλο της «Εφημερίδας των Συντακτών - Σαββατοκύριακο» που...
Λίγα λόγια και καλά...

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας