ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ efsyn.gr · Ήρα Φελουκατζή
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Στη Γαλλία, τα μεγάλα μουσεία κάθε χρόνο παρουσιάζουν εντυπωσιακές εκθέσεις για να προσελκύσουν στην εποχή των γιορτών επισκέπτες από όλο τον κόσμο. Φέτος, όμως, τα μουσεία τηρούν τα μέτρα περιορισμού λόγω της πανδημίας του κορονοϊού και είναι αμφίβολο αν θα ανοίξουν μέσα στον Δεκέμβριο, ωστόσο μέσα από τα σάιτ τους προσφέρουν διαδικτυακές ξεναγήσεις.

Το Κέντρο Πομπιντού παρουσιάζει μια εξαιρετική έκθεση στην οποία μπορείτε να ξεναγηθείτε με ένα 13λεπτο βίντεο (https://www.centrepompidou.fr/) και αποτίει φόρο τιμής στον διάσημο ζωγράφο Ανρί Ματίς, καθώς γιορτάζεται η 150ή επέτειος από τη γέννησή του (1869-1954). Ο τίτλος της έκθεσης είναι «Ματίς σαν μυθιστόρημα». Το πλούσιο εικαστικό αφιέρωμα συνδυάζει το κείμενο με την εικόνα και προσφέρει μια μοναδική ανάγνωση της δημιουργικής πορείας του καλλιτέχνη.

Ο Ανρί Ματίς ήταν ένας από τους σημαντικότερους Γάλλους ζωγράφους του 20ού αιώνα, ιδρυτής του καλλιτεχνικού κινήματος του φοβισμού και από τους θεμελιωτές της μοντέρνας τέχνης. Γεννήθηκε στην επαρχία της βόρειας Γαλλίας Λε Κατό-Καμπρεζί. Σπούδασε νομικά στο Παρίσι και αφού απέκτησε τη δικηγορική άδεια εργάστηκε για ένα διάστημα ως συμβολαιογράφος στη γενέτειρά του, για να επιστρέψει τελικά στο Παρίσι όπου σπούδασε στην Ακαδημία Τεχνών.

Στους πρώτους πίνακές του ο Ματίς είναι επηρεασμένες από τα έργα των Σεζάν, Γκογκέν, Βαν Γκογκ και από την παραδοσιακή ιαπωνική τέχνη. Η τεχνοτροπία του είναι αυτή που χαρακτηρίζει το κίνημα των φοβιστών, τα έργα του χαρακτηρίζονται από έντονα, φωτεινά χρώματα, ζωγραφίζει εσωτερικούς χώρους, νεκρές φύσεις, προσωπογραφίες.

Ο Ματίς συνδέθηκε φιλικά με τον Πάμπλο Πικάσο, αν και μεταξύ τους υπήρχε και το στοιχείο του ανταγωνισμού. Η πρώτη ατομική του έκθεση πραγματοποιήθηκε το 1904. Τα επόμενα χρόνια ταξίδευε σε πολλές πόλεις της Ευρώπης. Την περίοδο 1908-1912 εκθέτει σε Μόσχα, Βερολίνο, Μόναχο και Λονδίνο, ενώ γνωρίζει σημαντική καλλιτεχνική αναγνώριση με τα έργα που παράγει την περίοδο 1906-1917, τα οποία ξεφεύγουν από τα όρια του φοβισμού.

Η έκθεση στο Κέντρο Πομπιντού χωρίζεται σε εννέα τμήματα και παρακολουθεί χρονολογικά τη διαδρομή του, με έμφαση στην επίδραση που άσκησαν πάνω του η λογοτεχνία και συγγραφείς και ποιητές όπως ο Στεφάν Μαλαρμέ και ο Λουί Αραγκόν. Εκτίθενται έργα ζωγραφικής, γλυπτά, χαρακτικά, σχέδια, κολάζ, αλλά και χειρόγραφα, προσωπικά ντοκουμέντα, η αλληλογραφία του κ.ά.

Ο Ματίς δοκίμασε πολλά στιλ και εκπλήρωσε όλες τις εικαστικές του αναζητήσεις. Οι οργανωτές της έκθεσης επισημαίνουν ότι «η επέτειος της γέννησης του Ματίς δίνει την ευκαιρία να τιμήσουμε αυτόν τον τεράστιο καλλιτέχνη που ανέτρεψε όλους τους κώδικες της ζωγραφικής του 20ού αιώνα. Σε όλη την καριέρα του επιδίωξε να αναστατώσει το βλέμμα. Οπως όλοι οι σπουδαίοι δημιουργοί, γέννησε νέους κόσμους και δημιούργησε νέους κώδικες με την τέχνη του».