Το Λαύριο ήταν η γη που τον γέννησε κι εκείνος τη λάτρεψε. Σήμερα θα δεχθεί στην αγκαλιά της έναν από τους σημαντικότερους και πιο σεμνούς αρχαιολόγους, τον Ευάγγελο Κακαβογιάννη, που πέθανε την Κυριακή. Οι συνάδελφοί του τον χαρακτηρίζουν «παράδειγμα ήθους, σεμνότητας, αξιοπρέπειας και αντίστασης στα κάθε είδους ίδια συμφέροντα που βλέπουν την Αρχαιολογική Υπηρεσία ως εχθρό και εμπόδιο…», αναφέρει η ανακοίνωση του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων.
Ο Ευάγγελος Κακαβογιάννης γεννήθηκε στο Λαύριο το 1938. Εργαζόταν και παράλληλα σπούδαζε αρχαιολογία. Ως νεαρός επιστημονικός βοηθός εξάλλου ήταν εκείνος που επέμενε το 1972 να επεκτείνουν την ανασκαφή -που διηύθυνε ο έφορος αρχαιοτήτων Ευθύμιος Μαστροκώστας- στον διπλανό αγρό στο Μαρκόπουλο.
Τελικά η σκαπάνη έφερε στο φως τον μαρμάρινο κούρο μαζί με το εξαιρετικό άγαλμα της κόρης Φρασίκλειας που ήταν τοποθετημένη στην αγκαλιά του και θεωρούνται από τα ωραιότερα που διέσωσε η γη της Αττικής.
Αφιέρωσε τη ζωή του στην αρχαιολογία και το Λαύριο. Ολα τα χρόνια του δούλεψε με πάθος, σεβασμό, υπευθυνότητα σε ανασκαφές σε όλη τη χώρα, Αν. Μακεδονία, Κυκλάδες, Μεσσηνία, Δωδεκάνησα, Εδεσσα, Θεσσαλία, Αττική, ενώ από το 2000 και ώς τη συνταξιοδότησή του διετέλεσε διευθυντής Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων στο υπουργείο Πολιτισμού.
Το έργο με το οποίο ταυτίστηκε ιδιαίτερα ήταν η μελέτη των αρχαίων μεταλλείων και μεταλλουργικών εγκαταστάσεων της Λαυρεωτικής.
Μελέτησε τους τύπους των αρχαίων πλυντηρίων του μεταλλεύματος και γενικά την αρχαία μεταλλευτική και μεταλλουργική δραστηριότητα της περιοχής, ενώ στον ίδιο οφείλεται η δημιουργία του Ορυκτολογικού Μουσείου του Λαυρίου το 1986, από την Εταιρεία Μελετών Λαυρεωτικής. Μαζί του στους αγώνες και στην επίπονη μελέτη της αρχαιολογίας ήταν πάντα η γυναίκα του, η αρχαιολόγος Ολγα Κακαβογιάννη, με την οποία απέκτησε δύο γιους.
Ο υπουργός Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς εξέφρασε τη θλίψη του για την απώλεια του Ευάγγελου Κακαβογιάννη. Η νεκρώσιμος ακολουθία θα τελεστεί σήμερα, στις 16.30, στον ιερό ναό Αγίας Παρασκευής στο Λαύριο.
