Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Πιστός στις προγραμματικές δηλώσεις του Οκτωβρίου από το βήμα της Βουλής, ο υπουργός Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς ανακοίνωσε χθες την ενεργοποίηση της Κάρτας Αλληλεγγύης για δωρεάν πρόσβαση των ευπαθών ομάδων στα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους της επικράτειας.

Παράλληλα, ανταποκρινόμενος στο αίτημα των σπουδαστών των Κρατικών Σχολών Τέχνης (το ζήτησαν οι ίδιοι όταν επισκέφτηκε τη Δραματική Σχολή του Εθνικού) προωθεί ρύθμιση για πάσο το οποίο θα τους εξασφαλίζει δωρεάν πρόσβαση στα μέσα μαζικής κυκλοφορίας.

Οι αναγγελίες έγιναν χθες, σε συνέντευξη Τύπου στο καφέ του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου. Μαζί του, η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας υπεύθυνη για θέματα Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου, και ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, ο οποίος παρ’ ολίγον να μονοπωλήσει το ενδιαφέρον καθώς οι ερωτήσεις για το ασφαλιστικό ήταν αναπόφευκτες.

«Οι εργάτριες στη Νέα Υόρκη ζητούσαν ψωμί και τριαντάφυλλα. Ο πολιτισμός δεν είναι πολυτέλεια, είναι στοιχείο της διεκδίκησης του εργατικού λαϊκού κινήματος, απαραίτητο για μια καλύτερη ζωή, ιδιαίτερα την εποχή της οικονομικής κρίσης», είπε ο Γιώργος Κατρούγκαλος. «Στους δύο υπουργούς ανήκουν τα εύσημα για την πρωτοβουλία» είπε και πρόσθεσε:

Τα δείγματα που έχουμε δώσει για την ανθρωπιστική κρίση είναι σημαντικά. Βρισκόμαστε στο τέλος της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς για το ασφαλιστικό. Θα καταλήξουμε τις επόμενες ημέρες, ελπίζω με τον καλύτερο τρόπο. Αυτό ας είναι ένα ευχάριστο πρελούδιο για ό,τι θα ακολουθήσει

Από την πλευρά της η Θεανώ Φωτίου τόνισε ότι ο πολιτισμός είναι κεντρικό στοιχείο στην πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ και δείχνοντας την Κάρτα Αλληλεγγύης ανέφερε: «Δημιούργησε ένα ντόμινο κοινωνικών εγέρσεων, είτε κοινωνικών εταίρων είτε του δημοσίου τομέα… Πάνω σ’ αυτήν χτίζονται καθημερινά πολλές δράσεις».

Χαρακτήρισε το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο «πολύτιμο τόπο» και είπε ότι πρόθεση μέσω της καινούργιας δράσης είναι «να συνδέσουμε τον πολιτισμό με την ακραία φτώχεια. Αυτοί οι χώροι [μουσεία, αρχαιολογικοί τόποι] είναι ό,τι πιο πολύτιμο διαθέτουμε στη χώρα μας… Για την κυβέρνηση της Αριστεράς έχει τεράστια σημασία να δούμε την πονεμένη μάνα με τα πολλά παιδιά, τη μονογονεϊκή οικογένεια, τη Ρομά να μπαίνει στο Εθνικό Αρχαιολογικό, στο Μουσείο της Ακρόπολης…».

Η κάρτα αλληλεγγύης αφορά 150.000 οικογένειες που ζουν μηνιαίως με λιγότερα από 400 ευρώ και ανταποκρίνεται σε 400.000 άτομα συνολικά. Η ελεύθερη πρόσβαση ξεκινάει από σήμερα. Η Θεανώ Φωτίου εξέφρασε την ελπίδα ότι θα υπάρξει εκδήλωση ενδιαφέροντος και από τον ιδιωτικό τομέα ώστε να ισχύει για ιδιωτικά μουσεία, θέατρα, κ.ά.

Ο Αριστείδης Μπαλτάς, οικοδεσπότης της συνάντησης, μίλησε τελευταίος. «Βασική συνιστώσα του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ είναι η ιδέα ότι ο πολιτισμός μπορεί να λειτουργήσει σαν πυλώνας ανασυγκρότησης για τον ανασχηματισμό της χώρας, όχι μόνο γιατί μπορεί να φέρει έσοδα, αλλά επειδή συνιστά στοιχείο αυτογνωσίας, βασικό συστατικό της ανθρώπινης ύπαρξης». Τόνισε ότι «ο πολιτισμός δεν είναι είδος πολυτέλειας αλλά συνθήκη ζωής, ακόμα και στη μεγάλη ανέχεια».

Παράλληλα ανακοίνωσε ότι γίνονται προσπάθειες ώστε οι σπουδαστές στις Κρατικές Σχολές Τέχνης (Εθνικό Θέατρο, ΚΘΒΕ, Σχολή Χορού) να μην «είναι δευτέρου επιπέδου φοιτητές, να έχουν κι αυτοί τα προνόμια που τους εξασφαλίζει ένα απλό φοιτητικό πάσο». Προτίμησε δε να μην αναφερθεί στα ανοιχτά μέτωπα του υπουργείου του, αφού όλα θα ειπωθούν σε μια συνέντευξη Τύπου-ποταμό την ερχόμενη Τρίτη.

Ωστόσο, εξήγγειλε τη διοργάνωση συναυλίας στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας (σε συνεργασία με την ΕΡΤ) τα έσοδα της οποίας θα διατεθούν αποκλειστικά για τους πρόσφυγες. «Οι ανιδιοτελείς προσφορές των καλλιτεχνών είναι πολλές. Σκοπός είναι να γίνει γεγονός ευρύτερης εμβέλειας ώστε να καταλάβει η Ευρώπη και ο κόσμος ότι παλεύουμε τραγουδώντας»