ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ Νόρα Ράλλη
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Πριν από δύο χρόνια, τέτοιος καιρός ήταν όταν σιγόβραζαν οι μεγάλες κινητοποιήσεις που ξεκίνησαν τελικά τον Ιανουάριο του 2023 εναντίον του προεδρικού διατάγματος 85/22 που υποβίβαζε τις σπουδές των ηθοποιών, με τους ίδιους να διεκδικούν με δυναμισμό μια νέα εποχή στο σύγχρονο ελληνικό θέατρο. Μεταξύ των αιτημάτων τους ήταν και το να τεθούν οι συλλογικές συμβάσεις σε εφαρμογή, επιτέλους! Σήμερα, οι ηθοποιοί απεργούν. Συγκεκριμένα, το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ) ανακοίνωσε την απεργία ως εξής: «Απεργούμε γιατί ζητάμε την υπογραφή και εφαρμογή της συλλογικής σύμβασής μας όπως την έχει αποφασίσει ο κλάδος μας σε γενική συνέλευση. Απεργούμε γιατί δεν ανεχόμαστε άλλο να βγάζουν δεκάδες χιλιάδες ευρώ στο όνομά μας κι εμείς να εργαζόμαστε χωρίς συγκροτημένα εργασιακά δικαιώματα. Απεργούμε γιατί με αυτούς τους όρους δεν μπορούμε να κάνουμε το θέατρο που ονειρευτήκαμε. Την Παρασκευή 5 Δεκέμβρη τα θέατρα θα είναι άδεια γιατί εμείς θα είμαστε στον δρόμο. Καλούμε τους παραγωγούς να κλείσουν επιτέλους την προπώληση για να αποφευχθεί η ταλαιπωρία του κοινού στα θέατρα που απεργούν. Καλούμε όλους τους ηθοποιούς και το κοινό μας να βρεθούμε όλοι μαζί στη συγκέντρωσή μας την Παρασκευή στις 19.00 στη Βουκουρεστίου. Το θέατρο είμαστε εμείς. Ηδη έχουν δηλώσει τα περισσότερα απεργία και περιμένουμε και τα επόμενα».

Από τη μεριά της, η Ενωση Θεατρικών Παραγωγών (ΕΝΘΕΠΑ) απάντησε πως κλήθηκε να υπογράψει την Τέταρτη 3/12 στα γραφεία του ΣΕΗ τη σύμβαση, πως παρ’ όλα αυτά «το ΣΕΗ είχε ενστάσεις για την υπογραφή» και πως οι φορείς της Ενωσης προσπαθούν να καταλάβουν «το περιεχόμενο των ενστάσεων οι οποίες δεν έχουν να κάνουν με την ουσία της σύμβασης, αλλά με τις εσωτερικές διεργασίες του ΣΕΗ». Ταυτόχρονα τονίζει πως «η ΕΝΘΕΠΑ έχει αποδείξει στην πράξη την επιθυμία της να υπάρξει συλλογική σύμβαση» και πως «οι συλλογικές συμβάσεις δεν είναι πεδίο εξυπηρέτησης εσωτερικών συνδικαλιστικών συσχετισμών». «Ο καθένας πρέπει να αναμετρηθεί με τις ευθύνες και την ιστορία του», καταλήγουν.

Σε αυτό ανταπάντησε το ΣΕΗ κάνοντας λόγο για «ψέματα που διαδίδει η εργοδοσία μας». Κατηγορεί την ΕΝΘΕΠΑ πως «αδυνατεί να υπογράψει τη σύμβασή μας ως ένωση, αλλά τα καταφέρνει μια χαρά να βγάζει κείμενα ενάντια στο σωματείο μας» και πως αυτό το κάνει για να «τρομοκρατήσει και να ανακόψει το απεργιακό κύμα και τις αποφάσεις των θιάσων που συμμετέχουν στην απεργία και ξεπερνούν το 95%». Εξηγεί πως «όλο αυτό το διάστημα τα ραντεβού ακυρώνονται το ένα μετά το άλλο και τώρα μάλιστα δύο μέρες πριν από την απεργία στο πάρα πέντε φέρνουν προς συζήτηση ένα “πλαίσιο εργασίας” που αφορά κάποιους λίγους, πολύ μακριά από τη σύμβαση που έχει αποφασιστεί από τον κλάδο. Δεν μας κάνει εντύπωση αφού και η προηγούμενη “σύμβαση” που διατείνονται ότι υπέγραψαν δεν ήταν παρά ένα υποσχετικό που θα εφαρμοζόταν εάν και εφόσον υπέγραφαν και άλλοι παραγωγοί».

Ως εκ τούτου, καλεί εκ νέου όλους τους θιάσους να συμμετάσχουν στην απεργία σήμερα. Τα θέατρα που θα μείνουν κλειστά, απεργώντας (ώς την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές) είναι: Embassy, Κνωσός, Τέχνης, Αλμα, Παλλάς, Αμφι-θέατρο Σπύρου Ευαγγελάτου, Ελληνικός Κόσμος, Ακροπόλ, Αλέκος Αλεξανδράκης, Αποθήκη, Αλάμπρα, Ανεσις, Βεάκη, Γκλόρια, Φιλίπ, Βέμπο, Νέος Ακάδημος, Αλκυονίς, Κιβωτός, Λαμπέτη, Μουσούρη, Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, Μικρό Χορν, Χορν, Ιλίσια, Χώρα, Θέατρο του Νέου Κόσμου, Ηβη, Πειραιώς 131, Σημείο, Προσκήνιο, Cartel Tεχνοχώρος, Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, Εμπορικόν, Πορεία, ΦΙΑΤ, Bios, Δίπυλον, Οδού Κεφαλληνίας.

Στο πλευρό των ηθοποιών στέκονται, όπως επισήμαναν με ανακοινώσεις τους, τόσο το Σωματείο Τεχνικών Θεάτρου («Καλούμε την υπουργό Εργασίας να επαναφέρει το θεσμικό πλαίσιο των συλλογικών συμβάσεων όπως ήταν πριν από την έλευση των μνημονίων και να ελέγξει την εργασιακή ζούγκλα που επικρατεί σήμερα και που μας έχει οδηγήσει η αυθαιρεσία των εργοδοτών και η βαρβαρότητα των μνημονίων. Την ανασφάλιστη-υποδηλωμένη εργασία, τα ατέλειωτα ωράρια, την εργασία 7 ημερών την εβδομάδα, την εργασία χωρίς κανόνες υγείας και ασφάλειας, την εργασία χωρίς δικαιώματα», αναφέρουν μεταξύ άλλων) όσο και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος, η οποία «στηρίζει απαρέγκλιτα τον αγώνα του ΣΕΗ και καλεί σε συμμετοχή όλων των εργαζομένων στην 24ωρη απεργία των ηθοποιών», επισημαίνοντας αντίστοιχα ότι ζητά ανάμεσα σε άλλα: «Αμεση υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας στους κλάδους μας και σεβασμό στην τήρηση και ισότιμη θεσμική αντιμετώπιση των όρων τους, υπεράσπιση της εργασιακής αξιοπρέπειας, καμία πρόβα απλήρωτη, αξιοπρεπείς μισθούς στο ύψος του δυσανάλογου και βαρύτατου κόστους διαβίωσης και τέλος στην υποδηλωμένη-ανασφάλιστη εργασία».