Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Ενημερωμένος για τα ανοιχτά μέτωπα του υπουργείου Πολιτισμού, με διάθεση να επιλύσει τους επόμενους δύο μήνες τα σημαντικότερα από αυτά και εκφράζοντας πικρία για το υπουργείο Παιδείας («επικοινωνιακά αποτύχαμε, πέρασε η ιδέα ότι κατέστρεψα την Παιδεία»), ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Αριστείδης Μπαλτάς συναντήθηκε χθες με τους διαπιστευμένους δημοσιογράφους στο υπουργείο του.

Το ραντεβού ήταν στο καφέ του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου. Ο υπουργός, για περισσότερο από μια ώρα, απαντούσε στις ερωτήσεις που έπεφταν βροχή, με τον φιλοσοφικό λόγο του να διανθεί την κουβέντα.

Το υπουργείο Πολιτισμού έχει την ευλογία να παράγει καλές ειδήσεις. Αναδεικνύουμε θετικά γεγονότα, φτιάχνουμε όχι μόνο την εικόνα της Ελλάδας αλλά, ίσως, και την ίδια την Ελλάδα», είπε. «Oταν ερχόμουν, έμαθα ότι το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο εντάχθηκε στο top-ten των μουσείων διεθνώς. Το θέμα είναι να καλλιεργήσουμε τι σημαίνει αυτή η είδηση για εμάς… Το κλισέ ότι η Ελλάδα είναι κοιτίδα του πολιτισμού είναι όρος δημιουργίας της σύγχρονης τέχνης. Δεν υπάρχει τέχνη που να μην αναμετράται με την Αρχαία Ελλάδα, γιατί είναι ζωντανή σε σχέση με τον σύγχρονο πολίτη.

Μεταξύ άλλων είπε:

«H πρόταση για τα ισοδύναμα από τον πολιτισμό σε σχέση με το 23% στην εκπαίδευση παρεξηγήθηκε. Μέσω των εισιτηρίων θα έχουμε αύξηση των πόρων που θα μπουν στον δημόσιο κορβανά και ελπίζουμε να το λάβουν αυτό υπ’ όψιν».

ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

«Είμαστε σε συζητήσεις με τη Διοίκηση ώστε σε ένα-δυο μήνες το αργότερο να ολοκληρωθεί η διαδικασία μεταβίβασής του στο Δημόσιο. Τα ιστορικά χρέη του με τους τόκους φτάνουν τα 400.000.000 ευρώ και τα πληρώνει το Δημόσιο. Η μεταβίβαση είναι μονόδρομος, πρέπει να γίνει με όρους απόλυτης διαφάνειας. Σήμερα ψηφίζεται η παράταση του Δ.Σ. προκειμένου να αποδεσμευτούν τα χρήματα για να πληρωθούν οι εργαζόμενοι». Για το προσωρινό κλείσιμο του Μεγάρου απάντησε «διαφωνώ κάθετα».

ΕΘΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ

«Είδα την κ. Κοσκινά και την κ. Καφέτση. Οπως στο Εθνικό Θέατρο, προσπαθούμε να καταλάβουμε πού βρισκόμαστε ώστε να μην έχουμε λύσεις σαν ταύρος εν υαλοπωλείω. Με την πιο απαισιόδοξη πρόβλεψη, το ΕΜΣΤ θα ανοίξει σε τρεις μήνες. Οντως υπάρχει θέμα ηθικής αποκατάστασης της κ. Καφέτση, αδικήθηκε καθέτως και οριζοντίως».

«Η ολοκλήρωση των έργων του ΕΣΠΑ και η ορθή εκκίνηση των καινούργιων. Μέχρι το τέλος του χρόνου, αν ολοκληρωθούν ικανοποιητικά και εγκαίρως, ανοίγει η δυνατότητα να σκεφτούμε πιο στρατηγικά. Και δεύτερον, οι εποπτευόμενοι φορείς και τι συμβαίνει σε αυτούς».

ΕΠΟΠΤΕΥΟΜΕΝΟΙ ΦΟΡΕΙΣ – ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ

«Σε πολλούς φορείς υπάρχει σύγχυση αρμοδιοτήτων ανάμεσα στον καλλιτεχνικό διευθυντή και στο Δ.Σ. ενώ απαιτείται και οικονομικός διευθυντής. Η προκήρυξη των θέσεων είναι ζητούμενο ώστε να αποφύγουμε το “ο υπουργός αποφασίζει και διατάζει”. Στις επιδιώξεις μας είναι η προκήρυξη των θέσεων των καλλιτεχνικών διευθυντών εντός 2-3 μηνών. Στην ερώτηση αν ισχύει αυτό και για τον διορισμό καλλιτεχνικού διευθυντή στο Εθνικό Θέατρο (η θητεία του Στάθη Λιβαθινού λήγει τον Μάιο) απάντησε «ελπίζουμε να προλάβουμε».

ΤΑΜΕΙΟ ΑΡΧΑΙΟ­ΛΟΓΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ

«Είναι υποστελεχωμένο. Η κ. Λούβη κάνει εξαιρετική δουλειά, είναι σχεδόν έτοιμο το καινούργιο οργανόγραμμα, αλλά υπάρχουν προβλήματα στα κυλικεία, τη φύλαξη και τη λειτουργία των μουσείων. Η εφαρμογή του ηλεκτρονικού εισιτηρίου θα γίνει πριν από την καινούργια περίοδο».

«Υπάρχει σαφής δέσμευση ότι θα επιστρέψει ο ειδικός φόρος επί των εισιτηρίων. Εχουμε εβδομαδιαία συνεργασία με την Ενωση Σκηνοθετών-Παραγωγών Ελληνικού Κινηματογράφου για την εφαρμογή του νόμου του 1,5% από τα τηλεοπτικά κανάλια». Ανέφερε ακόμα ότι επεξεργάζονται σχέδιο για φοροαπαλλαγές των διεθνών συμπαραγωγών και ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η προκήρυξη για το FilmCommition. Θα συναντηθεί άμεσα με τους εκπροσώπους του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου.

■ Ο κ. Μπαλτάς τόνισε πως ο τακτικός προϋπολογισμός για το υπουργείο Πολιτισμού «είναι τραγικός, θα διεκδικήσουμε περισσότερα». Για τα κτίρια του ΤΑΙΠΕΔ: «Θα αξιοποιηθούν τα εναπομείναντα που ανήκουν στο υπουργείο Πολιτισμού. Υπάρχουν 30 στην Πλάκα, εκατοντάδες στην Περιφέρεια και η μισή παλιά πόλη της Ρόδου». Η ένταξη του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου στο Ιδρυμα Πολιτισμού «είναι υπό εξέταση, όπως και το ίδιο το Ιδρυμα Πολιτισμού». Οσο για τις επιχορηγήσεις, «δεν έχω αντίρρηση ή άρνηση, αλλά θα φτιάξουμε κριτήρια».

Στην ερώτηση για την παραμονή του καλλιτεχνικού διευθυντή του Φεστιβάλ Αθηνών, απάντησε: «Γιατί να μην παραμείνει ο Γιώργος Λούκος;» Για την Εθνική Λυρική Σκηνή: «Ο διορισμός του Δ.Σ. ανήκει στα επείγοντα».

Και κατέληξε: «Πρόβλημα της κυβέρνησης είναι η διαχείριση του πολιτικού χρόνου. Εχουμε μια συνθήκη επί δεκαετίες που θέλουμε να αλλάξουμε και να βρούμε τον σωστό ρυθμό. Δεν είναι εύκολο. Το στοίχημα του ΣΥΡΙΖΑ είναι να αλλάξει το πλέγμα του ρουσφετιού σε επίπεδο διοίκησης».