Αθήνα, 19°C
Αθήνα
Αραιές νεφώσεις
19°C
19.7° 18.7°
1 BF
67%
Θεσσαλονίκη
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
20.5° 17.1°
1 BF
79%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
18.3° 17.1°
2 BF
82%
Ιωάννινα
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
14.9° 14.9°
2 BF
82%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
18.9° 16.9°
4 BF
72%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
20°C
21.0° 16.8°
1 BF
69%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.4° 16.2°
2 BF
36%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
15.7° 15.7°
1 BF
91%
Ηράκλειο
Αίθριος καιρός
20°C
20.8° 19.4°
5 BF
44%
Μυτιλήνη
Αυξημένες νεφώσεις
20°C
20.1° 20.1°
3 BF
65%
Ερμούπολη
Αραιές νεφώσεις
18°C
20.5° 18.4°
3 BF
82%
Σκόπελος
Αυξημένες νεφώσεις
20°C
20.1° 20.1°
4 BF
70%
Κεφαλονιά
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
16.7° 16.7°
3 BF
88%
Λάρισα
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
17.8° 17.8°
1 BF
51%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
21.5° 21.5°
2 BF
65%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
20°C
19.9° 17.8°
1 BF
82%
Χαλκίδα
Αυξημένες νεφώσεις
19°C
19.4° 17.9°
3 BF
49%
Καβάλα
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.3° 18.3°
2 BF
81%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
20.5° 17.5°
1 BF
96%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
13°C
13.2° 13.2°
1 BF
56%
ΜΕΝΟΥ
Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024
Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων
Η ιστορική έδρα του ΣΕΑ | FB: Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων

Η απάντηση του ΣΕΑ στην Μενδώνη και το κάλεσμα που απευθύνει

Κεραυνός εν αιθρία η είδηση ότι η υπουργός Πολιτισμού αποφάσισε να πετάξει τον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων έξω από το εμβληματικό κτίριο της οδού Ερμού. Κλιμάκωση των αντιδράσεων και οργή σε πολίτες, οργανώσεις και αντιπολίτευση για την αυθαίρετη απόφαση.

Αποφασισμένος να μην επιτραπεί η αυθαίρετη απόφαση της υπουργού Πολιτισμού για έξωσή του από το κτίριο της οδού Ερμού, ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων.

Απέναντι στην κορύφωση αυταρχισμού και λογοκρισίας ο Σύλλογος μιλά για «επίθεση στην ελευθερία λόγου και τη συνδικαλιστική ελευθερία» και προαναγγέλλει πως το «έωλο νομικό σκέλος της απόφασης θα αναλυθεί σε επικείμενη τοποθέτηση και στις νομικές ενέργειες του ΣΕΑ που θα ακολουθήσουν».

Η εκδικητική έξωση έρχεται μετά την πραγματοποίηση εκδήλωσης για το ναυάγιο της Πύλου με τους εκατοντάδες νεκρούς και με τον ΣΕΑ να υποστηρίζει ότι «τα ''επιχειρήματα'' που επικαλείται η Υπουργός στην απόφασή της είναι απολύτως προσχηματικά, καθώς κατ’ ουσίαν επιχειρεί να επιβάλει λογοκρισία στο συνδικαλιστικό και επιστημονικό όργανο των αρχαιολόγων της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, υποδεικνύοντάς του ποιες δράσεις είναι ''συμβατές'' με την πολιτική ατζέντα της κυβέρνησης και ποιες όχι».

Κάνει γνωστό το σκεπτικό της απόφασης που αναγράφεται στην Υπουργική Απόφαση για δράσεις ενός σωματείου επιστημόνων που «οφείλουν να έχουν την έγκριση της κυβέρνησης για να πραγματοποιηθούν» και σχολιάζει πως «αυτό είναι μια πράξη που καταφέρεται ευθέως ενάντια στην ελευθερία έκφρασης και λόγου, την ελευθερία του συνδικαλισμού και οφείλει να προβληματίσει κάθε δημοκράτη πολίτη».

Ο ΣΕΑ, που βρίσκεται επί ποδός πολέμου, απαριθμεί μια σειρά από παρεμβάσεις «υπέρ της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς, τις κινητοποιήσεις ενάντια στην καταστροφή του αρχαιολογικού χώρου στο Μετρό Θεσσαλονίκης, την αποκάλυψη της κατάπτυστης Συμφωνίας για τη Συλλογή Στερν, την θαρραλέα στάση του Συλλόγου στο θέμα της Μυκόνου που υπήρξε καθοριστική για το κίνημα που τώρα αναπτύσσεται για ελεύθερες παραλίες» και τονίζει πως το «Υπουργείο Πολιτισμού επιδεικνύει ιδιαίτερο αυταρχισμό με σκοπό να πλήξει την δράση του σωματείου και των Ελλήνων αρχαιολόγων» αλλά και απέναντι «στον αταλάντευτο αγώνα ενάντια στην έμμεση ιδιοποίηση των πέντε μεγάλων Μουσείων με την μετατροπή τους σε ΝΠΔΔ με διορισμένες από την Υπουργό διοικήσεις, την εν γένει στάση συμπαράστασης στους αγώνες των ανθρώπων της τέχνης και του πολιτισμού, για την κοινωνική δράση του Συλλόγου και το ομόφωνο ψήφισμα της Γενικής του Συνέλευσης για το ναυάγιο της Πύλου».

Ο Σύλλογος αναρωτιέται αν έχουν ήδη αποφασίσει την παραχώρηση του κτηρίου σε άλλον, «ημέτερο», χρήστη και εστιάζει στην ενότητα μεταξύ των αρχαιολόγων και των συναφών επιστημονικών ειδικοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού.

Η επόμενη μέρα

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων μετά την απρόσμενη όσο και ντροπιαστική απόφαση που τον πετά έξω από την ιστορική του έδρα, δηλώνει πως θα συνεχίσει να επιδιώκει, με κάθε τρόπο, τον διάλογο με την κοινωνία (...) και πως δεν θα υποκύψει σε καμία λογοκρισία.

Καλεί τα σωματεία του ΥΠΠΟ, την ΠΟΕ ΥΠΠΟ και την ΑΔΕΔΥ, που επίσης χρησιμοποιούν κτίρια παραχωρημένα από το ΥΠΠΟ, να σταθούν στο πλευρό του. Καλεί όλους τους πολίτες και τους φορείς που έχουν φιλοξενηθεί στον χώρο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, όλους τους πολίτες και τους φορείς με τους οποίους έχουμε παλέψει μαζί, να συμπαρασταθούν στον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων ζητώντας την ανάκληση της απόφασης, με ψηφίσματα*, κείμενα υπογραφών** και με συμμετοχή στις εκδηλώσεις συμπαράστασης που θα ανακοινώσει ο ΣΕΑ, εν όψει και της προσφυγής στα αρμόδια δικαστήρια για την ακύρωση της απαράδεκτης απόφασης.

►Την ανακοίνωση του ΣΕΑ συνυπογράφουν και οι πέντε παρατάξεις του Διοικητικού Συμβουλίου, και επισημαίνουν ότι το κτίριο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων ήταν και είναι ανοιχτό σε κάθε δημοκρατική αντίληψη, σε κάθε δράση που προάγει τον πολιτισμό και τον ανθρωπισμό.

*,** οι επιστολές τα ψηφίσματα να σταλούν στην Υπουργό Πολιτισμού [email protected] και τον Πρωθυπουργό [email protected] με κοινοποίηση στο [email protected])

Δ. Κουτσούμπα: Ο ΣΕΑ δεν καταθέτει τα όπλα

Η πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, Δέσποινα Κουτσούμπα, διαμηνύει ότι ο ΣΕΑ δεν καταθέτει τα όπλα και θα προχωρήσει σε όλες τις δυνατές νομικές ενέργειες απέναντι στην υπουργική απόφαση που μόνο ως εκδικητική κίνηση μπορεί να ερμηνευθεί.

Μιλώντας στον Ρ/Σ «Στο Κόκκινο» η κ. Κουτσούμπα υπογράμμισε ότι «το μήνυμα είναι πως όποιος δε σωπαίνει μπροστά στην υπουργό, πρέπει να τιμωρείται».

Σημειώνοντας ότι η απόφαση βάλλει κατά της ελευθερίας της έκφρασης και του συνδικαλισμού, η πρόεδρος του ΣΕΑ προανήγγειλε νομική σύγκρουση, καθώς ο Σύλλογος θα προβεί σε όλες τα δυνατές ενέργειες απέναντι στην απόφαση Μενδώνη.

Κάλεσε, εξάλλου τους πολίτες να συμπαρασταθούν και να στηρίξουν τους Έλληνες Αρχαιολόγους ζητώντας ενίσχυση των εκδηλώσεων που θα ακολουθήσουν.

Η εκδήλωση και η «ενόχληση» πριν την έξωση

Η πραγματοποίηση της εκδήλωσης «Δικαιοσύνη στο έγκλημα της Πύλου» η οποία φιλοξενήθηκε στον κήπο του κτιρίου, στις 18 Ιουλίου, φαίνεται πως ενόχλησε κάποιους, όπως γράφει εδώ και μέρες η «Εφ.Συν.» με τη Λίνα Μενδώνη να ζητάει εξηγήσεις, εγκαινιάζοντας μια νέα περίοδο γραφειοκρατίας στο ΥΠΠΟ.

Η απόφαση, που αναρτήθηκε στη Διαύγεια στις 11/8/2023, προβλέπει «την ανάκληση παραχώρησης χρήσης ακινήτου επί της οδού Ερμού 134-136, ιδιοκτησίας του Ελληνικού Δημοσίου/Υπουργείου Πολιτισμού στον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων» σημειώνοντας ότι αυτό γίνεται «για λόγους δημοσίου συμφέροντος», χωρίς φυσικά να αναφέρει ποιοι είναι αυτοί.

Το εν λόγω οίκημα είχε παραχωρηθεί από την αείμνηστη υπουργό Πολιτισμού Μελίνα Μερκούρη με Υπουργική Απόφαση, το 1982, για χρήση από τον ΣΕΑ, που δεν αναμένεται να καταθέσει με ευκολία τα όπλα και θα πάει μέχρι τέλους, τον πόλεμο που φαίνεται πως του έχει κηρύξει η Λίνα Μενδώνη, καθώς ο ΣΕΑ έχει καταγγείλει μια σειρά από αυθαιρεσίες, όπως το τσιμέντωμα της Ακρόπολης, η απόσπαση των αρχαίοτήτων από τον Σταθμο Βενιζέλου στον μετρό Θεσσαλονίκης κ.λπ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. για την ντροπιαστική απόφαση: 

To ΜέΡΑ25 για την «Δημοκρατική και θεσμική εκτροπή» από τη Λ. Μενδώνη.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Η απάντηση του ΣΕΑ στην Μενδώνη και το κάλεσμα που απευθύνει

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας