Αθήνα, 16°C
Αθήνα
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.8° 14.6°
2 BF
57%
Θεσσαλονίκη
Σποραδικές νεφώσεις
14°C
14.8° 12.4°
2 BF
73%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.0° 15.5°
1 BF
71%
Ιωάννινα
Σποραδικές νεφώσεις
10°C
9.9° 9.9°
1 BF
71%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
11°C
10.9° 10.9°
2 BF
66%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
13°C
13.2° 11.8°
1 BF
74%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
9°C
9.5° 8.7°
2 BF
75%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
16.3° 16.3°
1 BF
63%
Ηράκλειο
Ελαφρές νεφώσεις
15°C
16.5° 13.8°
3 BF
68%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
13°C
14.9° 12.1°
3 BF
59%
Ερμούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
14°C
14.8° 14.4°
4 BF
67%
Σκόπελος
Ελαφρές νεφώσεις
14°C
13.7° 13.7°
1 BF
67%
Κεφαλονιά
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
16.9° 16.9°
3 BF
67%
Λάρισα
Αραιές νεφώσεις
11°C
13.5° 10.9°
0 BF
93%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
14°C
14.9° 13.4°
1 BF
74%
Ρόδος
Σποραδικές νεφώσεις
16°C
18.8° 15.8°
1 BF
63%
Χαλκίδα
Ελαφρές νεφώσεις
15°C
16.5° 14.3°
0 BF
62%
Καβάλα
Αραιές νεφώσεις
10°C
10.5° 10.3°
2 BF
81%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
13°C
13.9° 12.5°
2 BF
93%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
9°C
9.1° 9.1°
2 BF
76%
ΜΕΝΟΥ
Κυριακή, 26 Ιανουαρίου, 2025
Από προηγούμενη κινητοποίηση των φοιτητών του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, στο Ναύπλιο | Eurokinissi

Ανώτατη και όχι Ανώτερη η Σχολή Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου

Με αφορμή την παραίτηση των καθηγητών του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, η κ. Μαρίνα Κοτζαμάνη, καθηγήτρια στην ΑΣΚΤ του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου επισημαίνει σε επιστολή της τον ανώτατο χαρακτήρα της σχολής.

Η επιστολή της Μαρίνας Κοτζαμάνη

Προς την Εφημερίδα των Συντακτών

Σας συγχαίρω για τη σημασία που δίνετε στην κάλυψη του πολύπλευρου ζητήματος των καλλιτεχνικών σπουδών, που έχει πυροδοτήσει το Προεδρικό Διάταγμα ΠΔ 85/2022 και οι ποικίλες κυβερνητικές εξαγγελίες το τελευταίο διάστημα, οι οποίες απαξιώνουν τον πολιτισμό και τις σπουδές Παραστατικών Τεχνών σε ανώτερο επίπεδο.  Απαξιώνουν όμως επίσης και τις υφιστάμενες σπουδές Παραστατικών Τεχνών στο πανεπιστήμιο, για τις οποίες διαπιστώνω γενικότερα ότι υπάρχει άγνοια, ή και παραπληροφόρηση. 

Ενδεικτικό της άγνοιας που κυριαρχεί σχετικά με τις πανεπιστημιακές σπουδές παραστατικών τεχνών είναι και το χθεσινό άρθρο της Εφημερίδας των Συντακτών με τίτλο: «Παραιτήθηκαν (και) οι καθηγητές του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας» (ημερομηνία ανάρτησης 13/2/23). Στο πλαίσιο ενημέρωσης σχετικά με τις Σχολές που τελούν υπό φοιτητική κατάληψη, με βασικό αίτημα την απόσυρση του επίμαχου Προεδρικού Διατάγματος, υπάρχει λανθασμένη αναφορά στο εν λόγω άρθρο, στην Σχολή Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου ως «Ανώτερη Σχολή Καλών Τεχνών Ναυπλίου».  

Η Σχολή Καλών Τεχνών με έδρα το Ναύπλιο δεν είναι Ανώτερη αλλά Ανώτατη Σχολή Πανεπιστημιακού επιπέδου. Αποτελείται από δύο τμήματα, το νεότευκτο Τμήμα Παραστατικών και Ψηφιακών Τεχνών που ιδρύθηκε το 2019 και το παλαιότερο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών που φέτος γιορτάζει τα 20 χρόνια λειτουργίας του. Οι προπτυχιακοί φοιτητές εισάγονται και στα δύο τμήματα μέσω των πανελλαδικών εξετάσεων.  

Επιπλέον, η Σχολή, είχε έως τώρα τη δυνατότητα να υποδέχεται απόφοιτους δραματικών σχολών και σχολών χορού, είτε σε προπτυχιακό επίπεδο (εισαγωγή μέσω κατατακτηρίων εξετάσεων), είτε στα μεταπτυχιακά προγράμματα του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών. Εάν, κατά το επίμαχο Προεδρικό διάταγμα, οι απόφοιτοι αυτοί θεωρούνται πλέον απόφοιτοι δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, αποκλείεται η φοίτησή τους, όχι μόνο στην Σχολή μας, αλλά και στο πανεπιστήμιο γενικότερα, μέσω κατατακτηρίων ή για μεταπτυχιακές σπουδές. Ο αποκλεισμός των φοιτητών ανώτερων δραματικών σχολών και σχολών χορού από πανεπιστημιακές σπουδές είναι μία σημαντική αρνητική συνέπεια του Προεδρικού διατάγματος.  

Δεδομένου ότι το ζήτημα της ίδρυσης Σχολής Παραστατικών Τεχνών σε ανώτατο επίπεδο κυριαρχεί επί του παρόντος στη δημόσια σφαίρα, θεωρώ σκόπιμο να παραθέσω κάποιες πληροφορίες σχετικά με το νέο τμήμα Παραστατικών και Ψηφιακών Τεχνών. Παρόλο που έχει ισχυρή καλλιτεχνική ταυτότητα, το τμήμα δεν είναι ακαδημία. Συνδυάζει την καλλιτεχνική προσέγγιση με την επιστημονική έρευνα, ενισχύοντας δημιουργικά την καινοτομία και στους δύο αυτούς τομείς: πρακτική και θεωρία. Πρόκειται για το πρώτο τμήμα στην Ελλάδα που εστιάζει στο σύνθετο αντικείμενο της σύγκλισης ανάμεσα στις παραστατικές τέχνες (θέατρο, χορός, περφόρμανς) με την τεχνολογία, ακολουθώντας μία τάση στον πανεπιστημιακό χώρο για την ίδρυση συναφών τμημάτων διεθνώς.  

Στο ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο υπάρχουν αρκετά καλλιτεχνικά τμήματα παραστατικών τεχνών τα οποία, όπως και το δικό μας, συνδυάζουν την καλλιτεχνική πρακτική με την επιστημονική έρευνα. Τα τμήματα αυτά μπορούν να συμβάλλουν γόνιμα στη δημόσια διαβούλευση σχετικά με τη δημιουργία παραστατικών τεχνών πανεπιστημιακού επιπέδου. Αν μη τί άλλο, η συζήτηση αυτή δεν ξεκινά εκ του μηδενός, αλλά μπορεί και επιβάλλεται να βασιστεί στην παράδοση και την τεχνογνωσία που έχουν δημιουργήσει τα υφιστάμενα τμήματα παραστατικών τεχνών στο δημόσιο πανεπιστήμιο.  

Με τιμή,

Μαρίνα Κοτζαμάνη

Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Τμήμα Θεατρικών Σπουδών

Πρόεδρος, Τμήμα Παραστατικών και Ψηφιακών Τεχνών

Σχολή Καλών Τεχνών

Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου

 

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Ανώτατη και όχι Ανώτερη η Σχολή Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας