• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 17.8°C / 21.2°C
  2 BF
  64%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 16.2°C / 19.5°C
  1 BF
  81%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 18.0°C / 21.3°C
  1 BF
  69%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 12.9°C / 15.0°C
  1 BF
  90%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 18.0°C
  0 BF
  82%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 15.0°C / 17.6°C
  2 BF
  80%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 11.4°C / 14.0°C
  1 BF
  100%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 17.4°C / 17.4°C
  2 BF
  84%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.6°C / 19.8°C
  3 BF
  72%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  3 BF
  77%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 19.4°C
  4 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.3°C / 17.3°C
  3 BF
  77%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.8°C / 19.8°C
  0 BF
  81%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 15.6°C
  0 BF
  94%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 15.5°C / 19.4°C
  2 BF
  74%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 17.8°C / 19.3°C
  3 BF
  86%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.7°C / 20.5°C
  1 BF
  65%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 18.8°C
  0 BF
  81%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 17.0°C / 18.3°C
  2 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 13.1°C / 13.1°C
  1 BF
  88%
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI

Κατάληψη ΡΕΞ: Συνεχίζουμε τον αγώνα, καλούμε όλους να πάρουν θέση

 • A-
 • A+

Τους λόγους για τους οποίους προχώρησαν σε κατάληψη του θεάτρου ΡΕΞ, αλλά και γιατί ζητούν την απόσυρση του Προεδρικού Διατάγματος που εξισώνει τα πτυχία των καλλιτεχνών με το απολυτήριο Λυκείου, εξηγεί με ανακοίνωσή του το Συντονιστικό των Εργαζομένων στον Χώρο των Τεχνών. 

Όπως τονίζεται, «ο αγώνας ενάντια στην υποβάθμιση των πτυχίων μας, είναι αγώνας ενάντια στην υποβάθμιση της τέχνης. Το ΠΔ85/2022 επισφραγίζει στη συνείδηση της κοινωνίας πως ο πολιτισμός όταν δεν εξυπηρετεί οικονομικά συμφέροντα είναι περιττός. Πως οι καλλιτέχνες δεν είμαστε πραγματικά εργαζόμενοι/ες αλλά χομπίστες». 

Και σημειώνεται μεταξύ άλλων ότι ενώνουν τις φωνές τους και στέκονται αλληλέγγυοι με όλους τους καλλιτέχνες που αγωνίζονται, με όσους έχουν προχωρήσει σε άλλες καταλήψεις, αλλά και με τους εκπαιδευτικούς και τους υγειονομικούς που δίνουν τον δικό τους αγώνα, και τονίζουν ότι:

«Συμπαρασυρόμενοι από τον παλμό των καταλήψεων και του αγώνα των σπουδαστριών/ων καταλάβαμε το κτίριο όχι μόνο για να παγώσουν οι παραγωγές των σκηνών του Ρεξ αλλά κυρίως για να μετατραπεί ένα κρατικό θέατρο σε μια ζωντανή εστία αγώνα, συνάντησης και ζύμωσης των εργαζομένων στην τέχνη. Είναι η στιγμή να διακοπεί η ροή του κοινωνικού χρόνου και να τεθούν εκ νέου και συλλογικά όλα τα αγωνιώδη ερωτήματα που αφορούν την εκπαίδευση, την εργασία μας και τη ζωή. Ενάντια σε μια πολιτική που μας θέλει ανειδίκευτες/ους εργάτριες/ες, εμείς δημιουργούμε τις δικές μας δομές αντίστασης, συνύπαρξης και δημιουργίας».

Ανακοίνωση του κατειλημμένου ΡΕΞ

ΧΡΟΝΙΚΟ

 • 17 Δεκεμβρίου Ημέρα εξαγγελίας του ΠΔ85/2022 – υποβάθμιση των πτυχίων των ανώτερων καλλιτεχνικών σχολών, καθιστώντας τους αποφοίτους ανειδίκευτους εργάτες
 • 22 Δεκεμβρίου Κατάληψη Δραματικής Σχολής Εθνικού Θεάτρου.
 • 10 Ιανουαρίου Κατάληψη Δραματικής Σχολής ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας / Κατάληψη Δραματικής Σχολής Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος - Αποχές σπουδαστών/τριών Ιδιωτικών Δραματικών Σχολών και Σχολών Χορού
 • 29 Ιανουαρίου Κατάληψη Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης
 • 1/2 Φλεβάρη 48ωρη Πανκαλλιτεχνική Απεργία
 • 4 Φλεβάρη Κατάληψη κτηρίου Τσίλλερ - Συντονισμός Δραματικών Σχολών
 • 5 Φλεβάρη Κατάληψη Κρατικής Σκηνής Βασιλικού Θεάτρου
 • 8 Φλεβάρη ξημερώματα Κατάληψη ΡΕΞ - Συντονισμός Εργαζομένων στο Χώρο των Τεχνών
 • 9 Φλεβάρη Κατάληψη Δημοτικού Θεάτρου Απόλλων

Η ΚΑΤΑΛΗΨΗ

Ξημερώματα της Τετάρτης, ημέρα ορόσημο για τους αγώνες των σπουδαστών και απεργίας του κλάδου, προχωρήσαμε σε κατάληψη μίας ακόμα κρατικής σκηνής, σε συνέχεια των μαζικών καταλήψεων των σπουδαστών/τριών. Ο αγώνας ενάντια στην υποβάθμιση των πτυχίων μας, είναι αγώνας ενάντια στην υποβάθμιση της τέχνης. Το ΠΔ85/2022 επισφραγίζει στη συνείδηση της κοινωνίας πως ο πολιτισμός όταν δεν εξυπηρετεί οικονομικά συμφέροντα είναι περιττός. Πως οι καλλιτέχνες δεν είμαστε πραγματικά εργαζόμενοι/ες αλλά χομπίστες. Εδώ και σχεδόν 2 μήνες αγωνιζόμαστε μέσω κινητοποιήσεων, απεργιών, καταλήψεων και δηλώνουμε ανυποχώρητα πως θα πολεμήσουμε ενάντια στη φτωχοποίηση της τέχνης μας, στην εξαθλίωση των ζωών μας. Η εξαγγελία του ΠΔ85/2022 και όσα αυτή συνεπάγεται αποτελεί αφορμή αγώνα ενάντια στις χρόνιες παθογένειες στο χώρο της τέχνης.

ΤΟ ΠΔ85/2022

Οι απόφοιτοι των καλλιτεχνικών σχολών μέχρι και το 2003 κατατάσσονταν στην κατηγορία εργαζομένων ΤΕ (Τεχνολογική Εκπαίδευση) στην Ανώτερη Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Με την κατάργηση της βαθμίδας αυτής (Συνθήκη της Μπολόνια) όλα τα πτυχία έμειναν στο κενό, μέχρι και τις 17 Δεκεμβρίου που με ένα ΠΔ υποβαθμίστηκαν. Το Προεδρικό Διάταγμα 85/2022 εξισώνει τα πτυχία όλων ανεξαιρέτως των αποφοίτων των δραματικών σχολών, των σχολών χορού και των σχολών κινηματογράφου με απολυτήρια λυκείου. Έτσι οι απόφοιτοι των παραπάνω, πλέον κατατάσσονται στην κατηγορία εργαζομένων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ανειδίκευτοι/ες εργάτες/τριές ). Αυτό, πέραν της απαξίωσης των σπουδών μας, έχει άμεσες συνέπειες και στα εργασιακά μας δικαιώματα. Πίσω από το αίτημα απόσυρσης του ΠΔ85/2022 κρύβεται όλη η αγωνία για τις σπουδές μας, τον τρόπο εργασίας μας, τον τρόπο που παράγουμε και δημιουργούμε.

Η ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ

Μέχρι και αυτή τη στιγμή η Δημόσια Δωρεάν Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση στις Παραστατικές Τέχνες είναι εξαιρετικά ανεπαρκής, καθώς δε καλύπτει όλο το φάσμα των ειδικοτήτων ούτε και τις ανάγκες όλων των σπουδαστών/ριών. Το κενό αυτό έρχονται να καλύψουν Δραματικές Σχολές ιδιωτικών συμφερόντων, αναγνωρισμένες από το Υπουργείο Πολιτισμού. Το πρόβλημα επεκτείνεται και στην καλλιτεχνική εργατική παραγωγή. Οι συλλογικές συμβάσεις καταργούνται, ενισχύοντας την ίδια στιγμή τη μαύρη ή/και απλήρωτη εργασία και δημιουργώντας τελικά ένα επικίνδυνο και ανταγωνιστικό εργασιακό περιβάλλον. Οι επιχορηγήσεις στο ελεύθερο θέατρο μειώνονται δραματικά και καθιστούν σχεδόν αδύνατη την ύπαρξη μικρών καλλιτεχνικών παραγωγών.

ΤΟ ΓΙΑΤΙ

Συμπαρασυρόμενοι από τον παλμό των καταλήψεων και του αγώνα των σπουδαστριών/ων καταλάβαμε το κτίριο όχι μόνο για να παγώσουν οι παραγωγές των σκηνών του Ρεξ αλλά κυρίως για να μετατραπεί ένα κρατικό θέατρο σε μια ζωντανή εστία αγώνα, συνάντησης και ζύμωσης των εργαζομένων στην τέχνη. Είναι η στιγμή να διακοπεί η ροή του κοινωνικού χρόνου και να τεθούν εκ νέου και συλλογικά όλα τα αγωνιώδη ερωτήματα που αφορούν την εκπαίδευση, την εργασία μας και τη ζωή.

Ενάντια σε μια πολιτική που μας θέλει ανειδίκευτες/ους εργάτριες/ες, εμείς δημιουργούμε τις δικές μας δομές αντίστασης, συνύπαρξης και δημιουργίας. 

ΤΟ ΕΜΕΙΣ

- Ενώνουμε τις φωνές μας με τις καταλήψεις των Δραματικών Σχολών του Εθνικού Θεάτρου, του Κ.Θ.Β.Ε., του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. ΠΑΤΡΑΣ, της Κ.Σ.Ο.Τ. και τις καταλήψεις του ΤΣΙΛΛΕΡ, του Βασιλικού Θεάτρου της Θεσσαλονίκης και του Δημοτικού Θεάτρου Απόλλων της Πάτρας. 

- Εκφράζουμε την αμέριστη αλληλεγγύη μας στους καθηγητές της δραματικής σχολής του Εθνικού Θεάτρου και του Κ.Θ.Β.Ε. που στηρίζοντας εμπράκτως τον δίκαιο αγώνα όλων μας, δήλωσαν παραίτηση. Η ανυποχώρητη στάση τους έρχεται να επισφραγίσει την ιστορική στιγμή που διανύουμε. Ενάντια στις χυδαιότητες μερίδας δημοσιογράφων εμείς υψώνουμε τοίχο αλληλεγγύης και συντροφικότητας. Καλούμε κανένας και καμία να μην καλύψει το τεράστιο κενό που αφήνουν πίσω τους. Απαιτούμε κάθε θεσμικό όργανο να τοποθετηθεί και να πάρει θέση όπως οφείλει.

- Είμαστε δίπλα στους Υγειονομικούς και τους Εκπαιδευτικούς που βρίσκονται σε κινητοποιήσεις, ενάντια στην συνεχόμενη και σκόπιμη υποβάθμιση των εργασιακών τους δικαιωμάτων. Παλεύουμε μαζί τους για την εξασφάλισης του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα, των βασικών δομών της κοινωνίας ΥΓΕΙΑ – ΠΑΙΔΕΙΑ - ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

- Την απόσυρση του ΠΔ 85/2022, και την αναβάθμιση όλων των καλλιτεχνών στην βαθμίδα Τ.Ε. (όπως ίσχυε για τους/τις διπλωματούχους/ες μέχρι το 2003 ). Συμπερίληψη όλων των αποφοίτων από το 2003 και μετά.

- Την ίδρυση Δημόσιου και Δωρεάν Πανεπιστημίου Παραστατικών Τεχνών και την ενίσχυση και διεύρυνση των ήδη υπάρχοντων πανεπιστημιακών τμημάτων καλλιτεχνικής εκπαίδευσης.

- Την υπογραφή αξιοπρεπών συλλογικών συμβάσεων παντού.

- Την αύξηση του προϋπολογισμού για τον σύγχρονο Πολιτισμό.

- Την ενίσχυση και ουσιαστική στήριξη των μικρών καλλιτεχνικών παραγωγών, των ανεξάρτητων ομάδων και καλλιτεχνών.

- Την επαναφορά και αύξηση των καλλιτεχνικών μαθημάτων στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

• Καλούμε τα καλλιτεχνικά σωματεία να συμμετέχουν μαζικά στις συνελεύσεις τους και να στηρίξουν πενθήμερες απεργιακές κινητοποιήσεις.

• Καλούμε όλα τα εργατικά σωματεία να στηρίξουν τον αγώνα μας.

• Καλούμε όλες και όλους να στηρίξουν μαζί μας τους δίκαιους αγώνες των υγειονομικών και των εκπαιδευτικών.

Δεν υποχωρούμε, συνεχίζουμε και κλιμακώνουμε.

Να απαρνηθούμε αυτά που έχουμε να πάρουμε αυτά που μας αρνούνται.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ART - ΝΕΑ
Κάλεσμα σε έκτακτη κινητοποίηση στο Δημαρχείο Αθηνών για το «Ολύμπια»
Την άμεση απελευθέρωση των 10 χορευτών και χορευτριών που βρίσκονταν στην κατάληψη του κτιρίου της πρώην Λυρικής Σκηνής στην Ακαδημίας, όταν εκκενώθηκε και συνελήφθησαν, ζητάει η ΠΟΘΑ.
Κάλεσμα σε έκτακτη κινητοποίηση στο Δημαρχείο Αθηνών για το «Ολύμπια»
ART - ΝΕΑ
Στον χορό των καταλήψεων και η ΑΣΚΤ και η Σχολή Θεάτρου ΑΠΘ
Πανκαλλιτεχνικός ξεσηκωμός επικρατεί στη χώρα χωρίς σημάδια υποχώρησης μέχρι να «πέσει» το ΠΔ 85/2023. Κλιμακώνεται ο αγώνας και με τις καταλήψεις που αποφασίσθηκαν από τις δύο σχολές μέσα από Γενικές...
Στον χορό των καταλήψεων και η ΑΣΚΤ και η Σχολή Θεάτρου ΑΠΘ
ART - ΝΕΑ
Ιστορική απόφαση των καθηγητών της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου
Από την κατάληψη του κτιρίου Τσίλλερ ανακοίνωσαν την παραίτησή τους. Το σκεπτικό της απόφασης. Οι διαρροές του υπ. Εργασίας και η απάντησή τους
Ιστορική απόφαση των καθηγητών της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου
ART - ΝΕΑ
«Θερμές» εκπλήξεις για τη Μαρέβα Μητσοτάκη στο Θέατρο Τέχνης
Με πανό και συνθήματα ενάντια στην υποβάθμιση των πτυχίων τους αποχαιρέτισαν καλλιτέχνες τη σύζυγο του πρωθυπουργού από το Θέατρο Τέχνης, όπου πήγε να παρακολουθήσει παράσταση.
«Θερμές» εκπλήξεις για τη Μαρέβα Μητσοτάκη στο Θέατρο Τέχνης
ART - ΝΕΑ
Κατάληψη του θεάτρου ΡΕΞ από εργαζόμενους στις τέχνες-Τριήμερο εκδηλώσεων
Σε διάλογο και συμμετοχή στις εκδηλώσεις του επόμενου τριημέρου καλούν μέλη της Κίνησης Εργαζομένων στις Τέχνες «Ρωγμή», που προχώρησαν από το μεσημέρι σε κατάληψη του θεάτρου ΡΕΞ.
Κατάληψη του θεάτρου ΡΕΞ από εργαζόμενους στις τέχνες-Τριήμερο εκδηλώσεων
ART - ΝΕΑ
«Βάζουμε άνω τελεία» - Σταματά η κατάληψη Ρεξ μετά από 50 ημέρες
«Ο αγώνας μεταβάλλεται, δεν σταματά» διαμηνύουν οι εργαζόμενοι στον Χώρο των Τεχνών στην ανακοίνωσή τους για την κατάληψη Ρεξ. Το Σάββατο η τελευταία ημέρα με συνέλευση, δράσεις και συναυλίες οικονομικής...
«Βάζουμε άνω τελεία» - Σταματά η κατάληψη Ρεξ μετά από 50 ημέρες

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας