• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 11.3°C / 15.2°C
  2 BF
  87%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 8.5°C / 12.7°C
  2 BF
  85%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 10.0°C / 12.7°C
  2 BF
  75%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 4.9°C / 8.3°C
  1 BF
  84%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 8.0°C / 8.9°C
  2 BF
  87%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 7.9°C / 10.0°C
  1 BF
  88%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.6°C / 6.4°C
  1 BF
  100%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.4°C / 11.4°C
  1 BF
  87%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.8°C / 14.9°C
  2 BF
  88%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 11.8°C
  2 BF
  87%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 15.4°C / 15.4°C
  3 BF
  77%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  3 BF
  75%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  2 BF
  78%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 6.9°C / 9.0°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.5°C / 10.6°C
  1 BF
  94%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 14.8°C / 16.6°C
  1 BF
  83%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.0°C / 13.6°C
  1 BF
  84%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.0°C / 11.0°C
  2 BF
  83%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 7.7°C / 11.2°C
  2 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 7.1°C / 7.1°C
  1 BF
  93%

Guillermo Galindo: «Υou faked your way into my dreams, now let me die in peace», 2022

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Στα άδυτα της ανθρώπινης ψυχής

 • A-
 • A+
Τριάντα έξι καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό δίνουν νέα πνοή με τα έργα τους σε μια ανενεργή, σιωπηρή πτέρυγα του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής-Δαφνί. ● Στην έκθεση παρουσιάζεται με ευρηματικό τρόπο κι ένα αδημοσίευτο σχέδιο του Γιαννούλη Χαλεπά.

Συνολικά 36 σύγχρονοι καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό μπαίνουν σε ένα από τα μεγαλύτερα εγκαταλειμμένα κτίρια του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής-Δαφνί και τους δίνουν νέα πνοή με την εικαστική πράξη. Παρεμβαίνουν με βίντεο, εγκαταστάσεις, γλυπτά, δίνοντας μια διαφορετική υπόσταση στα άδεια και σιωπηρά δωμάτια, επιδιώκοντας τον διάλογο τόσο με τους επισκέπτες όσο και με τους ασθενείς.

Τα νέα έργα τους έχουν αφετηρία την έννοια του «εσωτερικού ιερού» που αναμφίβολα συνδέεται με ένα ψυχιατρικό ίδρυμα, επεξεργασμένη ωστόσο μέσα από προσωπικά βιώματα, συναισθήματα, αντιλήψεις.

Πέρυσι η ομαδική έκθεση με τίτλο «reality check» που οργάνωσε ο δρ Κώστας Πράπογλου στο ΨΝΑ-Δαφνί ήταν εμπνευσμένη από την έννοια του εγκλεισμού, κάτι που όλοι είχαμε ζήσει λόγω της πανδημίας. Φέτος προχωράει στο δεύτερο κεφάλαιο με τίτλο «inner sanctum», εξερευνώντας το «εσωτερικό ιερό», τη δύναμη που κρύβεται στην ψυχή μας. «Το “άγνωστο” πολλές φορές μάς αφοπλίζει, μας αποσυντονίζει και μας παραλύει. Κι όμως, μια εσωτερική κινητήριος δύναμη μας ξυπνά, μας προκαλεί να συνεχίσουμε, να αναπνεύσουμε, να αισθανθούμε, να (ξανα)αγαπήσουμε... την ίδια τη ζωή και τον ίδιο μας τον εαυτό», μας λέει ο ίδιος. «Είναι το καταφύγιό μας, η εστία της εσωτερικής μας φλόγας, το πολύτιμό μας άδυτο. Πολλές φορές απαιτείται χρόνος για την ανακάλυψή και τη συνειδητοποίησή του».

Ο Κώστας Πράπογλου οργανώνει και επιμελείται την έκθεση

Ο Κώστας Πράπογλου αναζητούσε έναν χώρο στον άξονα της αρχαίας Ιεράς Οδού που συνέδεε την Αθήνα με την Ελευσίνα κυρίως για συμβολικούς λόγους, και η πρότασή του προς του υπεύθυνους του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής-Δαφνί βρήκε θερμή ανταπόκριση. «Γεωγραφικά τοποθετείται στον άξονα από όπου διερχόταν η τελετουργική πομπή των Ελευσίνιων Μυστηρίων κατά την αρχαιότητα.

Ακριβώς απέναντι βρίσκεται το ιερό του θεού Απόλλωνα πάνω στο οποίο χτίστηκε η βυζαντινή Μονή Δαφνίου. Στον ίδιο άξονα βρίσκεται και το ιερό της Αφροδίτης, όπου οι προσκυνητές τοποθετούσαν αναθήματα προς τη θεά προσευχόμενοι για προσωπική ανάταση, εκπλήρωση επιθυμιών και κάθαρση», μας λέει ο ίδιος. «Πάνω σε αυτόν τον άξονα μετά από τόσους αιώνες δημιουργείται ένα ίδρυμα που έχει να κάνει κι αυτό με την ψυχή και την ίαση».

Δήμητρα Σκανδάλη: «Κάθε θάρρος και ένας φόβος...», 2022

Ο κάθε καλλιτέχνης έχει καταλάβει κι ένα ξεχωριστό δωμάτιο στην ανενεργή πτέρυγα του ΨΝΑ-Δαφνί. Ο Guillermo Galindo από το Μεξικό παρεμβαίνει σε ένα δωμάτιο όπου υπάρχει ακόμα ένα κρεβάτι και «ίχνη» από ασθενείς (αυτοκόλλητα στους τοίχους με τον Χριστό, καρτούν) και σε ένα βίντεο καταγράφει μια προσωπική του κατάβαση στα άδυτα της ψυχής, από όπου βγήκε αλώβητος και νικητής. Η Αικατερίνη Γεγησιάν δημιουργεί ένα περιβάλλον με αναφορές στην παιδική ηλικία και αφηγείται την ιστορία μιας παγιδευμένης στο σπίτι γυναίκας.

Η Νορβηγίδα Tori Wrånes δημιουργεί ένα ον με τέσσερα μάτια, εξωπραγματικό αλλά και οικείο. Ομορφα υβριδικό είναι και το πλάσμα που έπλασε η Ναταλία Μαντά. Η Orit Ben Shitrit από το Ισραήλ εμπλέκει την πραγματικότητα με την τεχνητή νοημοσύνη.

Nαταλία Μαντά: «Ηybrid Belladonna», 2022

Ο Νίκος Τρανός δείχνει μια εγκατάσταση με έπιπλα και 700 κεραμικά κρινάκια που βγαίνουν μέσα από αυτά. Ο Τόλης Τατόλας έκανε έναν βωμό με λάβαρα και γραφές από όλη την ιστορία της ανθρωπότητας, ελπίζοντας πως θα αναδυθεί μια καινούργια γλώσσα επικοινωνίας. Με τη δουλειά της η Λυδία Δαμπασίνα διαχειρίζεται την έννοια των λέξεων που μπορεί να σε στοιχειώνουν μια ολόκληρη ζωή.

Καθημερινά, μέχρι τη λήξη της έκθεσης η Ελυα Ηλιάδη θα κάνει περφόρμανς σε δύο δωμάτια. Στο ένα ο επισκέπτης θα καλείται να απαντήσει σε μια ερώτηση και στο άλλο η απάντησή του θα τυπώνεται σε ένα υλικό σαν δέρμα, που θα τοποθετείται στην οροφή του πρώτου δωματίου.

Τον δικό του χώρο θα έχει όμως και ο κορυφαίος γλύπτης Γιαννούλης Χαλεπάς, που βασανίστηκε όσο ζούσε από τους «δαίμονές» του. Ενα αδημοσίευτο σχέδιό του με μολύβι και χαρτί με τον Αγιο Γεώργιο που σκοτώνει τον δράκο, βρίσκεται σε ένα κλειδωμένο δωμάτιο. «Νομίζεις ότι παρατηρείς τον ασθενή στον θάλαμο...», μας λέει ο Κ. Πράπογλου. «Είναι ένα συγκινητικό έργο, στην ουσία ο Χαλεπάς σκοτώνει τον δικό του δαίμονα».

Συμμετέχουν ακόμα οι: Λυδία Ανδριώτη (Ελλάδα), Christina Anid (Γαλλία/Ελλάδα/Λίβανος), Zeina Barakeh (Παλαιστίνη/Λίβανος/ΗΠΑ), Ιάκωβος Βολκώβ (Ελλάδα), Robert Cahen (Γαλλία), Αντζη Δρακοπούλου (ΗΠΑ), Κατερίνα Ζαχαροπούλου (Ελλάδα), Ελένη Ζούνη (Ελλάδα), Daniel Hill (ΗΠΑ), Νίκος Κόκκαλης (Ελλάδα), Στέλλα Μελετοπούλου (Ελλάδα), Gisela Meo (Ιταλία), Noemi Niederhauser (Ελβετία), Βάνα Ντατσούλη (Ελλάδα), Pipilotti Rist (Ελβετία), Ariane Severin (Γερμανία/Ελλάδα), Δήμητρα Σκανδάλη (Ελλάδα), Δημήτρης Σκουρογιάννης (Ελλάδα), Κωνσταντίνος Ταλιώτης (Κύπρος), Gil Yefman (Ισραήλ), Ευάγγελος Χατζής (Ελλάδα), κ.ά.


📌 Πληροφορίες: Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής, Δαφνί, λεωφόρος Αθηνών 374, Χαϊδάρι. Εγκαίνια σήμερα στις 19.00. Διάρκεια έως 30/10. Πέμπτη - Παρασκευή - Σάββατο - Κυριακή 15.00-20.00

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ART - ΝΕΑ
«Εγκλεισμοί», πραγματικοί και συμβολικοί
48 καλλιτέχνες συνολικά συμμετέχουν στο πρότζεκτ που αναπτύσσεται από σήμερα σε τρία εγκαταλειμμένα κτίρια του ψυχιατρικού νοσοκομείου, με διοργανωτή την ΑΜΚΕ Ρίζες Πολιτισμού σε επιμέλεια του Δημήτρη Τρίκα.
«Εγκλεισμοί», πραγματικοί και συμβολικοί
ART - ΝΕΑ
Μια μόνιμη στέγη για την παρακαταθήκη του
Εγκαινιάζεται στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αλίμου έκθεση με περίπου 30 έργα του Κυριάκου Κατζουράκη με τίτλο «Αριστερά της λύπης», σε επιμέλεια του ιστορικού τέχνης Μάνου Στεφανίδη.
Μια μόνιμη στέγη για την παρακαταθήκη του
ART - ΝΕΑ
Η γιορτή της ανεξάρτητης καλλιτεχνικής σκηνής
Στη διεθνή έκθεση που έχει στόχο την παρουσίαση της ανεξάρτητης καλλιτεχνικής σκηνής θα συναντηθούν 62 πλατφόρμες από 26 χώρες, που με ακτιβιστική διάθεση σχολιάζουν επίκαιρα κοινωνικά ζητήματα.
Η γιορτή της ανεξάρτητης καλλιτεχνικής σκηνής
ART - ΝΕΑ
Τέσσερις σπουδαίες εκθέσεις στη φθινοπωρινή μας ατζέντα
Σειρά εκθέσεων θα πραγματοποιηθούν στο Μουσείο Μπενάκη τους προσεχείς μήνες με θέματα από τον μικρασιατικό Ελληνισμό, την Ελευσίνα, το έργο του Γιάννη Μόραλη και του Παύλου Κοζαλίδη.
Τέσσερις σπουδαίες εκθέσεις στη φθινοπωρινή μας ατζέντα
ART - ΝΕΑ
Εναλλακτική Μπιενάλε σε κυκλαδίτικο σκηνικό
Η Ανάφη υποδέχεται αυτές τις μέρες ένα πρόγραμμα καλλιτεχνικής φιλοξενίας με διεθνή χαρακτήρα, το «Phenomenon», το οποίο στοχεύει στη δημιουργική συνεύρεση, στη σύνδεση και τη συνεργασία μεταξύ καλλιτεχνών.
Εναλλακτική Μπιενάλε σε κυκλαδίτικο σκηνικό

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας