Αθήνα, 34°C
Αθήνα
Αίθριος καιρός
34°C
35.2° 33.0°
4 BF
24%
Θεσσαλονίκη
Αίθριος καιρός
33°C
35.6° 29.6°
3 BF
39%
Πάτρα
Αίθριος καιρός
33°C
36.5° 32.7°
3 BF
42%
Ιωάννινα
Ελαφρές νεφώσεις
32°C
31.9° 31.9°
1 BF
43%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
32°C
31.9° 31.9°
4 BF
33%
Βέροια
Αίθριος καιρός
32°C
35.0° 29.0°
2 BF
47%
Κοζάνη
Ελαφρές νεφώσεις
31°C
31.4° 28.4°
0 BF
25%
Αγρίνιο
Αίθριος καιρός
35°C
34.6° 34.6°
1 BF
23%
Ηράκλειο
Αίθριος καιρός
30°C
33.8° 27.8°
5 BF
53%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
32°C
31.9° 31.2°
4 BF
39%
Ερμούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
28°C
28.4° 26.8°
6 BF
47%
Σκόπελος
Αίθριος καιρός
30°C
29.7° 28.5°
3 BF
45%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
33°C
32.9° 32.9°
1 BF
46%
Λάρισα
Αίθριος καιρός
32°C
35.7° 32.3°
1 BF
24%
Λαμία
Αίθριος καιρός
33°C
33.8° 30.5°
2 BF
37%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
28°C
28.8° 27.7°
4 BF
67%
Χαλκίδα
Αίθριος καιρός
34°C
35.4° 33.2°
4 BF
15%
Καβάλα
Αίθριος καιρός
29°C
30.3° 29.4°
3 BF
47%
Κατερίνη
Αίθριος καιρός
30°C
32.8° 29.7°
3 BF
50%
Καστοριά
Αίθριος καιρός
29°C
29.5° 29.5°
1 BF
43%
ΜΕΝΟΥ
Τετάρτη, 19 Ιουνίου, 2024
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
EUROKINISSI

Ετοιμότης μηδέν στην Ακρόπολη για τις ορδές των τουριστών

Κατά την επίσκεψή τους στην Ακρόπολη την 1η Αυγούστου οι υπουργοί Πολιτισμού και Τουρισμού, Λίνα Μενδώνη και Βασίλης Κικίλιας, αλληλοεπαινέθηκαν για τους σχεδιασμούς της πολιτικής τους που έφερε περισσότερους από 16.000 επισκέπτες στο μνημείο για κάποιες ημέρες της εβδομάδας. Ανεπίσημα στοιχεία των εισιτηρίων ανεβάζουν τον αριθμό στις 19.000 - 20.000 για ορισμένες ημέρες της περιόδου υψηλής επισκεψιμότητας που διανύουμε, κυρίως για εκείνες που ο αρχαιολογικός χώρος και η περιοχή κατακλύζονται από τα γκρουπ των κρουαζιερόπλοιων.

Οι ουρές είναι τεράστιες, η ταλαιπωρία δεδομένη, η έλλειψη εμφιαλωμένου νερού ανεπίτρεπτη (χαλασμένοι είναι οι δυο από τους τρεις αυτόματες πωλητές), η κοσμοσυρροή στους χώρους υγιεινής ντροπιαστική εικόνα η οποία περιλαμβάνει δύσκολες έως προβληματικές και προσβλητικές συνθήκες εργασίας για τους υπαλλήλους (μόνιμους, έκτακτους, μισθωτούς με πολλούς εργοδότες) στους τομείς της φύλαξης, της καθαριότητας, της ξενάγησης και της αρχαιολογίας.

Μπορεί τα προηγούμενα δυο καλοκαίρια λόγω πανδημίας, να υπήρξε ύφεση των επισκεπτών, ωστόσο φέτος, με δεδομένη την αύξηση, έχουμε ένα crash test για την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού: κατάφερε (μαζί με τον Οργανισμό Διαχείρισης Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων - ΟΔΑΠ) να επιλύσει ζητήματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων του; Η υποστελέχωση σε μόνιμο και έκτακτο φυλακτικό προσωπικό και υπαλλήλους καθαριότητας μαζί με τις «απαράδεκτες» συνθήκες εργασίας έχουν καταγγελθεί από τα σωματεία των εργαζομένων.

Αλλά και οι ξεναγοί έχουν στείλει σχετικά υπομνήματα προς τα υπουργεία Τουρισμού και Πολιτισμού, επισημαίνοντας τα προβλήματα που καταλήγουν να σκιαγραφούν μια προβληματική εικόνα για το περιβάλλον του κορυφαίου μνημείου, η οποία τελικά πληγώνει και το ίδιο. Οι μη παροχές υπηρεσιών προς τους επισκέπτες παρά το υψηλό εισιτήριο (που καλά κάνουμε και εφαρμόζουμε), η μη επίλυση χρόνιων προβλημάτων όπως η αναγκαστική αναμονή στις ουρές για τους επισκέπτες που έχουν εκδώσει ηλεκτρονικό εισιτήριο αλλά χρειάζονται μηδενικό ή μειωμένο για τα παιδιά τους, η μη χρήση «λωρίδας ταχείας πρόσβασης» (fastlane) για τους κατόχους ηλεκτρονικού εισιτηρίου και τα γκρουπ, τα χαλασμένα τουρνικέ που δυσκολεύουν τη ροή των επισκεπτών και την είσοδο στον αρχαιολογικό χώρο (από τα πέντε είναι εκτός λειτουργίας τα δυο) μαζί με την ταυτόχρονη προσέλευση χιλιάδων επισκεπτών, κυρίως από κρουαζιερόπλοια που επισκέπτονται την Ακρόπολη ταυτόχρονα, αντιστρέφουν την επίσκεψη-εμπειρία ζωής στο κορυφαίο μνημείο, σε περιπέτεια άνευ προηγουμένου. Αυτή την εικόνα όμως θα κρατήσουν και θα μεταφέρουν οι επισκέπτες της Ακρόπολης, κύριε υπουργέ του Τουρισμού.

«Στο παρελθόν, που είχαμε 10.000 - 12.000 επισκέπτες ημερησίως, λέγαμε ότι είναι υπερβολικό νούμερο, φανταστείτε τώρα» μας είπε έμπειρος αρχαιοφύλακας με δεκαετίες στην Υπηρεσία φύλαξης στο μνημείο.

Και το πρόβλημα διογκώνεται αν δεν έχεις καταφέρει οργανωμένα να παρέχεις στους χιλιάδες επισκέπτες (με 20 ευρώ ολόκληρο εισιτήριο και 10 μειωμένο) τουλάχιστον δυο βασικά: νερό και χώρους υγιεινής. Κάτι που δυστυχώς συμβαίνει.

Την ίδια στιγμή οι εργαζόμενοι διεκδικούν τα αυτονόητα. Το Πανελλήνιο Σωματείο Εκτακτου Προσωπικού του ΥΠΠΟΑ έπειτα από αυτοψίες στον βράχο της Ακρόπολης σε ώρες που ο υδράργυρος χτυπάει κόκκινο (12:00-16:00), έκανε λόγο για «απαράδεκτες συνθήκες εργασίας» για τους συμβασιούχους στη φύλαξη και την καθαριότητα. Δηλαδή, ενώ η επισκεψιμότητα κορυφώνεται, «οι συνθήκες εργασίας των ΙΔΟΧ αρχαιοφυλάκων και καθαριστών χειροτερεύουν».

Στα αιτήματα που κατέθεσε το Δ.Σ. προς την Εφορεία Πόλης Αθηνών, ζητά την άμεση επίλυση στην τραγική υποστελέχωση, την πρόσβαση των υπαλλήλων σε πόσιμο νερό, την παροχή μέσων ατομικής προστασίας (γάντια, μάσκες προστασίας, καπέλα κοκ). Καταγγέλλουν ανυπαρξία κυκλικής κατανομής των εργασιών-πόστων, καταστρατήγηση του δικαιώματος στις θεσμοθετημένες άδειες και αιφνίδιες αλλαγές στις βάρδιες. «Τα τελευταία χρόνια ο αριθμός των συμβασιούχων που προσλαμβάνει η Εφορεία μειώνεται, ενώ η επισκεψιμότητα των περισσότερων χώρων υπό την εποπτεία της αυξάνεται εκθετικά. Οι λιγοστοί συμβασιούχοι καλούνται να προσφέρουν υψηλής ποιότητας υπηρεσίες, κάτι που εντέλει επαφίεται στο φιλότιμο των ίδιων των εργαζόμενων...» καταγγέλλει το σωματείο.

Εκπρόσωποί του συναντήθηκαν (8/8/22) με τις προϊσταμένες της ΕΦΑ Πόλης Αθηνών και του αρχαιοφυλακείου της Ακρόπολης, χωρίς ωστόσο να δίνονται άμεσες λύσεις εκτός από τη δέσμευση που απέσπασαν για τη χορήγηση των αυτονόητων μέσων ατομικής προστασίας και την οργάνωση ειδικού χώρου διαλείμματος του προσωπικού με κλιματισμό, νερό και ψυγεία!

Η Πανελλήνια Ενωση Υπαλλήλων Φύλαξης Αρχαιοτήτων (ΠΕΥΦΑ) σε ανακοίνωσή της (20/7/22) με θέμα τις προσλήψεις αρχαιοφυλάκων έκανε επίσης λόγο για υποστελέχωση σε Μουσεία και Αρχαιολογικούς χώρους θέτοντας ζήτημα «για την ασφάλεια, όσο και για την εύρυθμη λειτουργία τους», καθώς τα κενά αγγίζουν τις 4.000 θέσεις. Με δεδομένο ότι τα τελευταία 15 χρόνια έχει γίνει περιορισμένος αριθμός προσλήψεων από το ΥΠΠΟΑ «[...]τα κενά που υπάρχουν στις υπηρεσίες σε όλη τη χώρα καλύπτονται στοιχειωδώς από ορισμένου χρόνου προσωπικό, κυρίως κατά τη θερινή περίοδο όπου εφαρμόζεται το διευρυμένο ωράριο [...] Αυτή τη στιγμή υπηρετούν περίπου 1.800 αρχαιοφύλακες σε 350 Αρχαιολογικούς Χώρους και Μουσεία, ενώ οι εκτιμήσεις των υπηρεσιών κάνουν λόγο για τουλάχιστον 4.000 υπαλλήλους που χρειάζονται για να καλυφθούν οι ανάγκες...».

Στην Ακρόπολη είναι περίπου 40 οι μόνιμοι αρχαιοφύλακες και άλλοι 65, περίπου, οι έκτακτοι ορισμένου χρόνου για τρεις βάρδιες. Αν υπολογίσει κανείς ότι ορισμένοι απουσιάζουν κάνοντας χρήση κανονικής άδειας προσωπικού, αναρωτιέται αν όσοι απομένουν επαρκούν για να φέρουν εις πέρας το δύσκολο έργο της φύλαξης του φημισμένου μνημείου της Παγκόσμιας Κληρονομιάς.

Οι δυο υπουργοί της κυβέρνησης Μητσοτάκη τίποτα δεν είδαν κατά την επίσκεψή τους που περιλάμβανε φωτογραφίες (με φόντο τις αρχαιότητες και τους τουρίστες), θριαμβολογία για την προσέλκυση των τουριστικών ροών και στόχους για ακόμη περισσότερους επισκέπτες. Αλλά με ποιες προϋποθέσεις και ποιες παροχές;

!Τι συμβαίνει με τους αυτόματους πωλητές νερού στο σύνολο των αρχαιολογικών χώρων (συμπεριλαμβανομένης της Ακρόπολης) καθώς καταγγέλλεται ότι οι περισσότεροι είτε δεν λειτουργούν, είτε δεν ανατροφοδοτούνται, είτε υπολειτουργούν; Η έλλειψη εμφιαλωμένου νερού συνδέεται με την απ’ ευθείας ανάθεση που προχώρησε το Δ.Σ. του ΟΔΑΠ σε νεοσύστατη εταιρεία για το σύνολο των αυτόματων πωλητών σε όλους τους αρχαιολογικούς χώρους; Και ποιο είναι το οικονομικό ύψος της ανάθεσης;

«Οι επισκέπτες στο κορυφαίο μνημείο της χώρας είναι πολυάριθμοι, ειδικά όμως στην κορύφωση της τουριστικής κίνησης έχουν καταγραφεί και 19.000 σε μία μέρα. Είναι προφανές ότι αυτοί οι αριθμοί μάς χαροποιούν, αλλά θέτουν ζητήματα τόσο για τη διαχείριση και προστασία του μνημείου, όσο και για την εμπειρία των επισκεπτών, τα οποία το ΥΠΠΟΑ αρνείται πεισματικά να αντιμετωπίσει.

Το κύριο πρόβλημα είναι οι αφίξεις των κρουαζιερόπλοιων: χιλιάδες άνθρωποι φτάνουν την ίδια ώρα, ειδικά το πρωί (κυρίως 8.00-11.00), ενώ το απόγευμα οι επισκέπτες είναι αισθητά λιγότεροι. Επιπλέον πρόβλημα αποτελεί ότι τα δωρεάν εισιτήρια, π.χ. για παιδιά, δεν εκδίδονται ηλεκτρονικά, με αποτέλεσμα οι γονείς να περιμένουν στις ουρές των εκδοτηρίων. Η λύση είναι να υπάρξει μέγιστος αριθμός επισκεπτών της Ακρόπολης ανά ημέρα και να κατανέμεται στη διάρκειά της, μέσω του ηλεκτρονικού εισιτηρίου, που αναγράφει προκαθορισμένη ώρα έναρξης της επίσκεψης. Είναι το απλούστερο και εφαρμόζεται σε πολλά μνημεία και Μουσεία. Δεν το θέλουν όμως οι μεγάλοι τουριστικοί πράκτορες που σχετίζονται με τα κρουαζιερόπλοια.

Δυστυχώς η υπουργός Πολιτισμού προτιμά να προχωρά σε παρεμβάσεις, όπως οι τσιμεντένιοι διάδρομοι ή η ανακατασκευή της Δυτικής Κλίμακας των Προπυλαίων που θα αλλοιώσει τη μορφή του Ιερού Βράχου, ακούγοντας τα αιτήματα των πρακτόρων της κρουαζιέρας και όχι τις φωνές των αρχαιολόγων, των φυλάκων, των ξεναγών και των επισκεπτών».

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Ετοιμότης μηδέν στην Ακρόπολη για τις ορδές των τουριστών

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας