• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  3°C 1.5°C / 4.2°C
  3 BF
  82%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C -1.9°C / 1.9°C
  4 BF
  48%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 4.8°C / 6.0°C
  4 BF
  53%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  -1°C -2.1°C / -1.2°C
  3 BF
  38%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C -0.1°C / 0.7°C
  4 BF
  59%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  -1°C -3.0°C / -0.7°C
  1 BF
  55%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  -7°C -6.6°C / -4.4°C
  3 BF
  58%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C 1.3°C / 1.3°C
  2 BF
  64%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 4.3°C / 8.6°C
  6 BF
  77%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  1°C 0.7°C / 0.7°C
  4 BF
  68%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 4.9°C / 6.7°C
  6 BF
  57%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.7°C / 5.7°C
  7 BF
  62%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.1°C / 5.1°C
  3 BF
  63%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  2°C 0.6°C / 1.9°C
  4 BF
  41%
 • Λαμία
  Ήπιες χιονοπτώσεις
  1°C 0.5°C / 1.2°C
  2 BF
  68%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 8.8°C
  4 BF
  46%
 • Χαλκίδα
  Ασθενής ομίχλη
  2°C 1.1°C / 3.6°C
  0 BF
  90%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  0°C 0.5°C / 0.5°C
  2 BF
  47%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  0°C -0.3°C / 1.7°C
  2 BF
  54%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  -4°C -3.9°C / -3.9°C
  2 BF
  67%
EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ολοι μαζί κι ο Λοβέρδος χώρια

 • A-
 • A+
Σύσσωμη η κοινοβουλευτική ομάδα του ΚΙΝ.ΑΛΛ., πλην ενός, 38 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, 5 του ΚΚΕ και 3 του ΜέΡΑ 25 απευθύνουν ερωτήσεις για την παράκαμψη των νόμιμων διαδικασιών στις συμβάσεις δωρεάς μεταξύ του ελληνικού Δημοσίου και των χορηγών των έργων από την οικογένεια Ν.Σ. Λαιμού και το Ιδρυμα Λασκαρίδη και, μεταξύ άλλων, για τον αποκλεισμό των ελληνικών αρχιτεκτονικών γραφείων, θέμα που έχει ξεσηκώσει και όλες τις Αρχιτεκτονικές Σχολές της χώρας.

Εξήντα εφτά κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης συντάσσονται με την κοινωνία και αντιδρούν στον τρόπο με τον οποίο το υπουργείο Πολιτισμού αντιμετωπίζει την υλοποίηση των δημόσιων έργων, στην προκειμένη περίπτωση την αναβάθμιση και υπόγεια επέκταση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου και την ίδρυση του Μουσείου Εναλίων Αρχαιοτήτων στον Πειραιά.

Τριάντα οχτώ βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., όλη η κοινοβουλευτική ομάδα του ΚΙΝ.ΑΛΛ., εκτός από τον Ανδρέα Λοβέρδο (αυτό κι αν είναι είδηση χωρίς σχολιασμό), δηλαδή 21 βουλευτές, 5 του ΚΚΕ και 3 του ΜέΡΑ 25 απευθύνουν ερωτήσεις για τις συμβάσεις δωρεάς μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και των χορηγών των έργων («Οικογένεια Νικολάου Σ. Λαιμού ΑΜΚΕ» και Ιδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη, αντίστοιχα), για την παράκαμψη των νόμιμων διαδικασιών, τη μη διενέργεια Διεθνούς Ανοιχτού Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού και τον αποκλεισμό των ελληνικών αρχιτεκτονικών γραφείων στο έργο της ανάπλασης του Αρχαιολογικού Μουσείου καθώς και για την παράκαμψη του πρώτου βραβείου του υλοποιημένου αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για το Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων.

Οι ερωτήσεις των βουλευτών απευθύνονται πρωτίστως στην αρμόδια υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και στους υπουργούς Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνη Γεωργιάδη, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα.

Οι αντιδράσεις έχουν πάρει τη μορφή χιονοστιβάδας. Η ενημέρωση όλων των κομμάτων από κοινή αντιπροσωπεία μελών της Πανελλήνιας Ενωσης Αρχιτεκτόνων (ΣΑΔΑΣ – ΠΕΑ) και του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ) ολοκληρώθηκε πριν από δύο μέρες σε συνάντηση που είχαν με τον εκπρόσωπο της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, Μάξιμο Σενετάκη.

Ο βουλευτής Ηρακλείου (πολιτικός μηχανικός στο επάγγελμα) άκουσε με προσοχή τις θέσεις των εκπροσώπων ΣΑΔΑΣ και ΣΕΑ (οι οποίοι ανέδειξαν ηχηρά το θέμα με κοινή επιστολή τους) και δεσμεύτηκε να απαντήσει μετά από επαφή που θα δρομολογήσει με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού.

Υπουργικές αποφάσεις που παραβιάζουν τη νομοθεσία

Με κοινό στόχο να καταργηθούν οι υπουργικές αποφάσεις της υπουργού Πολιτισμού οι οποίες παραβιάζουν τη νομοθεσία, οι αντιδράσεις πυκνώνουν όχι μόνο από τον αρχιτεκτονικό κόσμο της χώρας και τους πολιτικούς, αλλά και από την κοινωνία καθώς η στάση του υπουργείου Πολιτισμού (και της κυβέρνησης αφού την επέκταση του ΕΑΜ έχει εξαγγείλει ο ίδιος ο πρωθυπουργός) κρίνεται βαθύτατη προσβλητική και ανεπίτρεπτη για τη λειτουργία των θεσμών ενός ευνοούμενου κράτους.

Μετά την κατάφωρη καταπάτηση της νομοθεσίας εκφράζονται αγωνίες για την εκτέλεση των εμβληματικών έργων του ΕΑΜ και του Μουσείου Εναλίων Αρχαιοτήτων, τα οποία εκτός από τις σημαντικές συλλογές που θα αναδείξουν είναι δημόσιοι χώροι που απευθύνονται στους πολίτες. Το υπουργείο Πολιτισμού μέχρι σήμερα δεν έχει πάρει θέση στις μαζικές αντιδράσεις, δεν έχει απαντήσει σε άρθρα που έθεσαν ερωτήματα, όπως της Ελισάβετ Παπαζώη στην «Εφ.Συν.», σε δημοσιεύματα, σε ανοιχτές επιστολές.

Ομόφωνο ψήφισμα εκδόθηκε από την πρόσφατη Γενική Συνέλευση της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και σύμφωνα με πληροφορίες μας θα ακολουθήσουν ψηφίσματα απ’ όλες τις Αρχιτεκτονικές Σχολές της χώρας. Μεταξύ άλλων αναφέρει:

«Η δημόσια αποτίμηση αρχιτεκτονικών προτάσεων που αφορούν σε κομβικά έργα, όπως η επέκταση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου και το Μουσείο Ενάλιων Αρχαιοτήτων, και η ανάπτυξη του επιστημονικού διαλόγου μέσα από την καταξιωμένη διεθνώς πρακτική των αρχιτεκτονικών διαγωνισμών οφείλει να αποτελεί απαράβατο κανόνα» αναφέρει μεταξύ άλλων.

Κλειστό το πωλητήριο στο Εθνικό Αρχαιολογικό

Το πωλητήριο στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

EUROKINISSI/ΥΠ. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Την ίδια στιγμή πυκνώνουν οι αντιδράσεις για το σχέδιο νόμου του ΥΠΠΟΑ για τη μετατροπή των πέντε δημόσιων μουσείων σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, που ήρθε στη δημοσιότητα με διαρροή. Αφορά το Εθνικό Αρχαιολογικό, τα Αρχαιολογικά Μουσεία Θεσσαλονίκης και Ηρακλείου, το Βυζαντινό και Χριστιανικό και το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού στη Θεσσαλονίκη.

Στο ίδιο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται και άλλες ρυθμίσεις θεμάτων του Οργανισμού Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων (ΟΔΑΠ) που λειτουργεί ως ΝΠΔΔ, ενώ αναδιοργανώθηκε από την κ. Μενδώνη με τον Ν4761/2020. Είναι υπεύθυνο για τη λειτουργία των πωλητηρίων και των αναψυκτηρίων στους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία. Βρισκόμαστε μπροστά στην έναρξη της θερινής περιόδου με συνεχές ωράριο 08.00-20.00 και σύμφωνα με πληροφορίες μας το πωλητήριο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου θα κλείσει από τις 2 Απριλίου λόγω έλλειψης προσωπικού! Αυτό δεν το λες και επιτυχία.

«Εχουμε αποκλειστεί στην ίδια μας τη χώρα»

Ξεχωριστό ενδιαφέρον έχει η επιστολή που λάβαμε από τη Θεώνη Ξάνθη, αρχιτέκτονα μηχανικό, αν. καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Θράκης και μέλος του γραφείου αρχιτεκτονικών μελετών «xza-architects» (Γεράσιμος Ζακυνθινός, Θοδωρής Ανδρουλάκης) που κέρδισε το 1ο Βραβείο του Διεθνούς Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού για το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Κύπρου.

Η επιστολή απευθύνεται στα μέλη της Διϋπουργικής Επιτροπής που συστάθηκε πρόσφατα και μεταξύ άλλων εστιάζει στην εμπειρία από την Κύπρο.

EUROKINISSI

«[...] Το 2017 η Κυπριακή Δημοκρατία μετά την κατάλληλη προετοιμασία, τη συνέργεια με φορείς και το διάλογο με την κοινωνία προκήρυξε Διεθνή Ανοιχτό Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό για το «Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Κύπρου» δύο φάσεων» γράφει η κυρία Ξάνθη. «Στην Α’ φάση κατατέθηκαν 129 συμμετοχές από όλον τον κόσμο (με συμμετοχές και των γνωστότερων διεθνώς γραφείων). Η συμμετοχή στους διεθνείς Αρχιτεκτονικούς Διαγωνισμούς γίνεται με 10ψήφιο κωδικό,

δηλαδή ανώνυμα προκειμένου να αξιολογηθεί η καλύτερη πρόταση, υπέρ του δημοσίου συμφέροντος, με τη δέουσα αμεροληψία. Συστάθηκε 9μελής διεθνής κριτική επιτροπή με αντικειμενική επιλογή κριτών, μεταξύ αυτών ο Sir Peter Cook και ο Elias Zeggelis. Στη δεύτερη φάση προέκριναν 7 μελέτες. Είχαμε την τιμή να λάβουμε το Α’ Βραβείο, σε ένα εμβληματικό έργο, όχι μόνο για την ανάδειξη της Κυπριακής Αρχαιολογίας και των συλλογών της διεθνώς, αλλά αφορούσε και έναν ευρύ αστικό σχεδιασμό για την ανάπτυξη και προβολή της Λευκωσίας. Συνεργάστηκαν 22 μελετητικές ομάδες διαφορετικών ειδικοτήτων, σε 4 χώρες, για να ολοκληρωθεί η μελέτη ενός σύγχρονου Μουσείου που, εκτός των χώρων μόνιμης έκθεσης (7.500 τ.μ.), συμπεριλάμβανε σύνθετες λειτουργικές ενότητες (συνολικώς 27.700 τ.μ.) και υπαίθριες και αστικές διαμορφώσεις (23.000 τ.μ.). Από το τέλος του 2021, το έργο βρίσκεται σε δημοπράτηση, οδεύοντας στην υλοποίησή του. Σήμερα, στη χώρα μας δεν μπορούμε να συμμετέχουμε στο διαγωνισμό για την επέκταση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου. Εχουμε αποκλειστεί... Δηλαδή, μπορούμε να υλοποιούμε Εθνικά Μουσεία σε ξένες χώρες, ενώ δεν μπορούμε να καταθέσουμε τις ιδέες, τις προτάσεις, αλλά ούτε και την τεχνογνωσία μας, σε ένα έργο σημαντικής Αρχιτεκτονικής και Πολιτιστικής βαρύτητας. [...] Ο αποκλεισμός που έχει τεθεί, εμποδίζει τα ελληνικά και κοινοτικά μας δικαιώματα, όχι μόνο τα επαγγελματικά, αλλά και αυτά του υγιούς συναγωνισμού, της συμμετοχής χωρίςδιακρίσεις και της ελεύθερης διακίνησης των ιδεών. Μας βρίσκει εξαιρετικά αντίθετους...».

Ενδεικτικά αναφέρει παραδείγματα από τη διεθνή πρακτική και τους ανοιχτούς διαγωνισμούς που προκηρύχθηκαν «για την Tate Modern (επανασχεδιασμός του προγενέστερου σταθμού παραγωγής ενέργειας και μετατροπή του, στο σημαντικό Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης, 1994, Λονδίνο), την επέκταση του Εθνικού Μουσείου τέχνης Reina Sofia (1999, Μαδρίτη), την επέκταση του Εθνικού Μουσείου του Πράδο (2016), το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Guggenheim Helsinki (2015) και βέβαια το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο του Καΐρου “Grand Egyptian Museum”, με πολυπληθές ενδιαφέρον, 1.557 συμμετοχές από 83 χώρες (2002). Τώρα το 2022, διεξάγεται νέος διεθνής Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός για την επέκταση του μουσείου σύγχρονης τέχνης MAXXI της Ρώμης, μουσείο που είχε προκύψει άλλωστε από αντίστοιχη διαδικασία διαγωνισμού (1998)».

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ART - ΝΕΑ
Ο «επαναπατρισμός» που έγινε... «γυρισμός» και τα εγκαίνια για λίγους κι εκλεκτούς
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας και αντιδράσεις ενάντια στη νομιμοποίηση της αρχαιοκαπηλίας με αφορμή τη μυστικοπαθή τελετή για την έκθεση των αρχαιοτήτων Στερν στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης.
Ο «επαναπατρισμός» που έγινε... «γυρισμός» και τα εγκαίνια για λίγους κι εκλεκτούς
ART - ΝΕΑ
Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο: Πρακτική που δικαιώνει την έννοια του «ραγιαδισμού»
Με σκληρές εκφράσεις σχολιάζει η Αντιπροσωπεία του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας τον αποκλεισμό των ελληνικών αρχιτεκτονικών γραφείων από το μεγάλο έργο της επέκτασης του ΕΑΜ.
Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο: Πρακτική που δικαιώνει την έννοια του «ραγιαδισμού»
ART - ΝΕΑ
Οι δωρεές Ν. Λαιμού και Λασκαρίδη «παραβιάζουν τη νομοθεσία»
Με τις πρόσφατες υπουργικές αποφάσεις της κ. Μενδώνη η εκπόνηση των μελετών για το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και το Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων ανατίθεται σε ιδιώτες, παραβιάζοντας το ισχύον θεσμικό πλαίσιο.
Οι δωρεές Ν. Λαιμού και Λασκαρίδη «παραβιάζουν τη νομοθεσία»
ART - ΝΕΑ
«Γκρίζες» ζώνες στα σχέδια για το Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων
Το Ιδρυμα Λασκαρίδη ανέλαβε τη χρηματοδότηση, μέσα σ’ ένα μήνα εκπονήθηκε η προμελέτη και εγκρίθηκε ήδη από το Συμβούλιο Μουσείων, ενώ δεν έχει ακόμα ξεκαθαριστεί εάν το κτίριο Σιλό παραχωρήθηκε από την COSCO...
«Γκρίζες» ζώνες στα σχέδια για το Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων
ART - ΝΕΑ
Ανέφικτη η υπόγεια διασύνδεση με «Ακροπόλ»
H πολυδιαφημισμένη υπόγεια διασύνδεση του νέου Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου με το γειτονικό κτίριο του «Ακροπόλ» κρίθηκε ανέφικτη από τα δέκα μεγάλα αρχιτεκτονικά γραφεία του εξωτερικού.
Ανέφικτη η υπόγεια διασύνδεση με «Ακροπόλ»
ART - ΝΕΑ
Κυβερνητικά υποχείρια πέντε δημόσια μουσεία
Παρά τις αντιδράσεις που έχουν σημειωθεί τα προηγούμενα χρόνια με επιστημονική επιχειρηματολογία, η κυβέρνηση προχωρά στο σχέδιο της μετατροπής σε ΝΠΔΔ πέντε μουσείων.
Κυβερνητικά υποχείρια πέντε δημόσια μουσεία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας