• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  31°C 26.4°C / 33.8°C
  3 BF
  43%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 26.9°C / 31.2°C
  4 BF
  59%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  33°C 31.0°C / 34.9°C
  3 BF
  42%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 31.9°C / 31.9°C
  5 BF
  22%
 • Αλεξανδρούπολη
  Θύελλα με ασθενείς βροχοπτώσεις
  23°C 22.9°C / 25.7°C
  0 BF
  88%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  26°C 26.2°C / 32.0°C
  2 BF
  48%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  28°C 28.4°C / 28.4°C
  3 BF
  30%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.7°C / 30.7°C
  3 BF
  31%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.8°C / 27.5°C
  2 BF
  69%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 28.5°C / 29.9°C
  4 BF
  42%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.4°C / 26.8°C
  4 BF
  65%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  27°C 23.5°C / 26.7°C
  2 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.9°C / 30.9°C
  3 BF
  62%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 28.4°C / 30.9°C
  4 BF
  40%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  30°C 27.5°C / 30.5°C
  3 BF
  43%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.8°C / 28.2°C
  4 BF
  57%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  31°C 27.3°C / 34.0°C
  2 BF
  31%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 24.3°C / 26.0°C
  2 BF
  76%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.6°C / 28.7°C
  3 BF
  78%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.8°C / 27.8°C
  4 BF
  32%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Το ιδιοκτησιακό καθεστώς στην Ακαδημία Πλάτωνος

 • A-
 • A+
Η υπουργός Πολιτισμού απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της βουλευτίνας του ΜέΡΑ 25, Αγγελικής Αδαμοπούλου, απέδωσε τη δυσαρέσκεια της Ακαδημίας Αθηνών σε «ανυπόστατα δημοσιεύματα».

Το θέμα του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της Ακαδημίας Πλάτωνος συζητήθηκε στη Βουλή μετά από επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε προς την υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, η βουλευτίνα του ΜέΡΑ 25 Αγγελική Αδαμοπούλου. Η βουλευτίνα της Α’ Αθηνών αναφέρθηκε στην επιστολή του γ.γ. της Ακαδημίας Αθηνών, Χρήστου Ζερεφού (25/10/2021).

Με αυτήν εκφραζόταν η δυσαρέσκεια της Ακαδημίας Αθηνών καθώς ως αποκλειστική κυρία και νομέας της Ακαδημίας Πλάτωνος δεν ενημερώθηκε για την Προγραμματική Σύμβαση Πολιτισμικής Ανάπτυξης που υπεγράφη μεταξύ του υπουργείου Πολιτισμού, της Περιφέρειας Αττικής, του Δήμου Αθηναίων και της «Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε.» με σκοπό την ανάπλαση του αρχαιολογικού χώρου της Ακαδημίας Πλάτωνος.

Η επιστολή αναφέρει ότι η Ακαδημία Αθηνών πληροφορήθηκε από σχετικά δημοσιεύματα ότι εγκρίθηκαν από το ΚΑΣ οι μελέτες που συνέταξε η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών και ο Δήμος Αθηναίων στο πλαίσιο της Προγραμματικής Σύμβασης.

Με σχετικό δελτίο Τύπου, στις 14 Απριλίου 2021, το υπουργείο Πολιτισμού ενημέρωνε αναλυτικά για τις μελέτες και στη Σύμβαση που αφορά: την ανάπλαση και ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου της Ακαδημίας Πλάτωνος και του άλσους «ώστε να καταστεί ελκυστικός για τον επισκέπτη, με βάση σχετική μελέτη που κατατέθηκε από τον Δήμο Αθηναίων, καθώς και μελέτη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλεως Αθηνών».

Τώρα γιατί στην ανάπλαση του Αρχαιολογικού χώρου έχει τον πρώτο λόγο ο Δήμος της Αθήνας και η ΕΦΑ έπεται είναι άξιο απορίας. Από την άλλη η διαχείριση του δημόσιου χώρου από τον Κώστα Μπακογιάννη δεν αφήνει περιθώρια εφησυχασμού. Το ίδιο και η προκήρυξη αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για την εκπόνηση της μελέτης που θα οδηγήσει στην ανέγερση του Αρχαιολογικού Μουσείου Αθήνας, γεγονός για το οποίο αντιδρούν οι κάτοικοι της περιοχής καθώς το μουσείο χωροθετείται σε χώρους άθλησης (γήπεδα ποδοσφαίρου και μπάσκετ), πρασίνου και αναψυχής που είναι προσβάσιμοι σε όλους τους πολίτες.

Οπως επισήμανε η κ. Αδαμοπούλου στην επιστολή, η Ακαδημία Αθηνών αναφέρεται αναλυτικά στο ιστορικό με το οποίο η περιοχή περιήλθε στην κυριότητά της, «ωστόσο στην ανωτέρω Προγραμματική Σύμβαση η Ακαδημία Αθηνών δεν μνημονεύεται, ούτε έχει ποτέ ζητηθεί η άδειά της ως κυρίας και του αρμόδιου Εφετείου για οποιαδήποτε παρέμβαση μπορεί να μεταβάλει τον χαρακτήρα της έκτασης και τον σκοπό του κληροδοτήματος».

Η βουλευτίνα του ΜέΡΑ 25 αναφέρθηκε και στους κατοίκους των γύρων περιοχών, που βλέπουν με δυσπιστία τις εξαγγελίες και «διαμαρτύρονται ότι επιχειρείται έντονη τουριστικού τύπου «ανάπτυξη» και προσπάθεια τεχνητής αύξησης τιμών των ακινήτων. Επιπλέον, πρόκειται να κοπούν 580 δέντρα και να χωροθετηθεί το Μουσείο της Πόλης των Αθηνών εκεί που σήμερα βρίσκονται γήπεδα και ζωτικός χώρος πρασίνου και ελεύθερης χρήσης ιδιοκτησίας της Ακαδημίας Αθηνών». Με υπόμνημά τους οι κάτοικοι έχουν αναφέρει ότι στον χώρο του μουσείου συμπεριλαμβάνονται τα οικόπεδα που είχε αγοράσει ο Αριστόφρων και κληροδότησε στην Ακαδημία Αθηνών.

Η κ. Αδαμοπούλου ρώτησε την υπουργό Πολιτισμού: «Γιατί υπεγράφη η Προγραμματική Σύμβαση για την ανάπλαση του αρχαιολογικού χώρου και της ευρύτερης περιοχής χωρίς να έχει έλθει προηγουμένως το Υπουργείο στην οφειλόμενη συνεννόηση με την ιδιοκτήτρια Ακαδημία Αθηνών;» Και: «Πότε πρόκειται να ενεργήσετε προκειμένου να επαναχωροθετηθεί το Μουσείο της Πόλης των Αθηνών στο πρώην οικόπεδο εταιρείας του ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ έκτασης περίπου 60 στρεμμάτων του οποίου η απαλλοτρίωση σύντομα θα ολοκληρωθεί;»

Για το υπουργείο Πολιτισμού, όπως και για όλη την κυβέρνηση, πάντα κάποιος άλλος ευθύνεται. Στην προκειμένη περίπτωση τα «ανυπόστατα δημοσιεύματα». Η υπουργός Πολιτισμού απάντησε ότι η Ακαδημία Αθηνών εξέφρασε δυσαρέσκεια όχι γιατί δεν ελήφθη υπ’ όψιν στην Προγραμματική Σύμβαση, ούτε γιατί έχει αντιρρήσεις με το κείμενο, αλλά γιατί «...θορυβήθηκε από δημοσιεύματα πλήρως ανυπόστατα».

Σύμφωνα με την κ. Μενδώνη, με την επιστολή της η Ακαδημία Αθηνών «θέλησε να επισημάνει προς τους συμβαλλομένους ότι ναι μεν έχει επιτρέψει τη χρήση από την Αρχαιολογική Υπηρεσία της έκτασης των ακινήτων του Αριστόφρονα, διατηρεί, όμως, την κυριότητα επ’ αυτών, τυχόν, δε, μεταβολή του χαρακτήρα της έκτασης ως αρχαιολογικού και ως άλσους δεν μπορεί να λάβει χώρα, χωρίς την ενημέρωση και έγκρισή της». Η υπουργός ανέφερε ότι 56 ακίνητα ανήκουν στην ιδιοκτησία της Ακαδημίας Αθηνών και το Ελληνικό Δημόσιο έχει απαλλοτριώσει επιπλέον 157.

Ως προς τη δημιουργία του Αρχαιολογικού Μουσείου Αθηνών στον αρχαιολογικό χώρο της Ακαδημίας Πλάτωνος, η κ. Μενδώνη είπε ότι «...χωροθετήθηκε το 2002 διά νόμου και έχουν ολοκληρωθεί όλες οι κατά νόμον διαδικασίες. Το 2011, μετά την έγκριση του κτιριολογικού προγράμματος και των μουσειολογικών αρχών, εκπονήθηκε η αναγκαία γεωτεχνική μελέτη στον χώρο ανέγερσης του Μουσείου. Το 2012 εγκρίθηκαν το τροποποιημένο κτιριολογικό πρόγραμμα και οι τεχνικές προδιαγραφές για το κτίριο. Η εκπόνηση των μελετών προβλέπεται στην Προγραμματική Σύμβαση. Επομένως, δεν τίθεται θέμα επαναχωροθέτησης του Μουσείου».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ART - ΝΕΑ
Αιφνίδια σπουδή για την ΠΥΡΚΑΛ
Για το ακίνητο της ΠΥΡΚΑΛ Ελευσίνας και τον μη χαρακτηρισμό του συγκροτήματος σε Ιστορικό Τόπο θα κληθεί να απαντήσει η υπουργός Πολιτισμού.
Αιφνίδια σπουδή για την ΠΥΡΚΑΛ
ART - ΝΕΑ
ΥΠΠΟΑ: Αποδόθηκε το αποκατεστημένο αρχαίο θέατρο της Δωδώνης
Ενώ οι αναστηλωτικές εργασίες θα συνεχιστούν στο αρχαίο θέατρο της Δωδώνης, το κάτω μέρος του κοίλου του αποκαταστάθηκε και αποδόθηκε στο κοινό με τη συναυλία της Φιλαρμονικής Ορχήστρας Νέων της Βοστόνης.
ΥΠΠΟΑ: Αποδόθηκε το αποκατεστημένο αρχαίο θέατρο της Δωδώνης
ART - ΝΕΑ
Γενέθλια με το βλέμμα στο Λονδίνο
Σε μια σεμνή τελετή που διοργανώθηκε στην αίθουσα του Παρθενώνα, με την παρουσία περιορισμένου κοινού, γιορτάστηκαν το βράδυ της Δευτέρας τα 13α γενέθλια του Μουσείου Ακρόπολης.
Γενέθλια με το βλέμμα στο Λονδίνο
ART - ΝΕΑ
Νέα πολύτιμα ευρήματα στο ναυάγιο των Αντικυθήρων
Η αρχαιολογική έρευνα στο ναυάγιο των Αντικυθήρων διεξάγεται, στο πλαίσιο του πενταετούς προγράμματος 2021-2025, από την Ελβετική Αρχαιολογική Σχολή στην Ελλάδα.
Νέα πολύτιμα ευρήματα στο ναυάγιο των Αντικυθήρων
ART - ΝΕΑ
Ρήξη μεταξύ Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και υπουργείου Πολιτισμού
Το ΙΣΝ προχώρησε σε ανάκληση της δωρεάς ύψους 4 εκατ. ευρώ για το μουσείο που θα φιλοξενούσε τους «Δεσμώτες», προσάπτοντας άσκοπες καθυστερήσεις και ελλιπή ενημέρωση στο ΥΠΠΟΑ.
Ρήξη μεταξύ Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και υπουργείου Πολιτισμού
ART - ΝΕΑ
Αλλαγή πλεύσης ή διπλωματικά παιχνίδια;
Η βρετανική πλευρά ενδέχεται να συμμετάσχει σε διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα, σύμφωνα με την ατζέντα των εργασιών της Διακυβερνητικής Επιτροπής της UNESCO για την Επιστροφή Πολιτιστικών Αγαθών.
Αλλαγή πλεύσης ή διπλωματικά παιχνίδια;

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας