• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 12.5°C / 14.5°C
  1 BF
  78%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 9.6°C / 12.7°C
  1 BF
  88%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 12.7°C / 14.3°C
  2 BF
  89%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 6.9°C / 8.8°C
  1 BF
  90%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 9.6°C
  0 BF
  87%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.1°C / 9.6°C
  1 BF
  87%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 4.4°C / 4.4°C
  1 BF
  93%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 12.4°C / 12.4°C
  1 BF
  92%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 12.7°C
  3 BF
  87%
 • Μυτιλήνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 9.0°C / 9.0°C
  1 BF
  65%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 13.4°C / 13.4°C
  1 BF
  71%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.2°C / 11.2°C
  3 BF
  71%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 15.5°C / 15.5°C
  4 BF
  83%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 11.7°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 11.5°C / 13.4°C
  1 BF
  86%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 12.8°C / 14.9°C
  1 BF
  75%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.7°C / 14.3°C
  0 BF
  76%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.6°C / 11.6°C
  1 BF
  84%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.7°C / 13.9°C
  2 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.9°C / 6.9°C
  1 BF
  93%
AP Photo/Thanassis Stavrakis
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Φωτογράφιση στην Ακρόπολη και σε εμβληματικούς αρχαιολογικούς χώρους

 • A-
 • A+
Σε Ακρόπολη, Ηρώδειο, Αρχαία Αγορά, Ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο και Ναό του Δία στη Νεμέα θα γίνει τον Ιούνιο η φωτογράφιση της συλλογής «Cruise 2022». Ωστόσο δεν έγιναν γνωστά: Τι ζήτησε ο διεθνής οίκος μόδας και τι πήρε; Τι ποσό θα καταβληθεί; Εθεσαν όρους τα μέλη του ΚΑΣ; Τι εισηγήθηκαν οι Εφορείες Αρχαιοτήτων;

Από τις 15 έως τις 21 Ιουνίου μοντέλα, μακιγιέζ, φωτογράφοι, σκηνοθέτες, τεχνικοί, φροντιστές και άλλες ειδικότητες που εργάζονται ή συνεργάζονται με τον οίκο Dior, ένα σύνολο 120 μέχρι 150 ανθρώπων, θα «καταλάβουν» πέντε εμβληματικούς αρχαιολογικούς χώρους.

Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο στη μαραθώνια συνεδρίαση της Τρίτης (ξεκίνησε μετά τις 7.30 το απόγευμα και ολοκληρώθηκε πριν από τις 2.00 τα ξημερώματα) συζήτησε και έδωσε ομόφωνη θετική γνωμοδότηση στο αίτημα του οίκου για τη φωτογράφιση της συλλογής «Cruise 2022» στην Ακρόπολη (14 και 15 Ιουνίου), στο Ηρώδειο, στην Αρχαία Αγορά, στον Ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο και στον Nαό του Δία στη Νεμέα.

Σήμερα το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων συζητάει το αίτημα της παραχώρησης του Καλλιμάρμαρου για την επίδειξη μόδας η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 17 Ιουνίου. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι θα έχουμε άλλη μια ομόφωνη θετική γνωμοδότηση. Εξάλλου, γιατί όχι; Εδώ δίνουμε τα μνημεία μας, το Καλλιμάρμαρο που έχει υποστεί ακόμα και τις κιτς εθνικογιορτές της χούντας μας πείραξε;

Για ποιον λόγο η «περατζάδα» του Dior στα πέντε μνημεία και όχι σε ένα-δυο, δεν γνωρίζουμε. Ποιες ήταν οι εισηγήσεις των Εφορειών Αρχαιοτήτων; Τι ζήτησε ο οίκος και τι πήρε; Υπήρξαν σημεία στα αιτήματα που προβλημάτισαν τα μέλη του ΚΑΣ; Εθεσαν όρους και ποιους; Τι ποσό θα καταβληθεί; Οι αμοιβές ορίζονται με την ημέρα και αφορούν άλλο ποσό για την κινηματογράφηση, άλλο για τη φωτογράφιση και άλλο για τη βιντεοσκόπηση. Θα καταβληθούν ποσά για την «εκμετάλλευση» του υλικού από τον οίκο Dior, καθώς πρόκειται να το χρησιμοποιήσει για τη διεθνή καμπάνια του σε έντυπη, ηλεκτρονική μορφή, αλλά και για την τηλεοπτική, κινηματογραφική προβολή του;

Πώς θα λειτουργούν για τους επισκέπτες οι αρχαιολογικοί χώροι κατά τη διάρκεια των φωτογραφήσεων και των κινηματογραφήσεων αφού σε πολλές περιπτώσεις απαιτείται ολοήμερη εργασία από τα συνεργεία; Θα καταφέρουν οι λίγοι αρχαιοφύλακες να επιβλέψουν τους χώρους όπου θα εργαστούν από 120 μέχρι 150 άνθρωποι;

Μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως στην Ακρόπολη, πρέπει να καταλυθεί η περισχοίνιση ώστε τα μοντέλα να πάρουν θέσεις μπροστά από τον Παρθενώνα και το Ερέχθειο. Σκοπός είναι να γίνει μια επετειακή φωτογράφιση προκειμένου να αναβιώσει η αντίστοιχη του 1951, όταν μοντέλα με ρούχα υψηλής ραπτικής του Dior πόζαραν στα πόδια των Καρυάτιδων και με φόντο τον Ναό της θεάς Αθηνάς.

Το υπουργείο Πολιτισμού αποφάσισε να μην προχωρήσει σε καμία επίσημη ανακοίνωση για την απόφαση του ΚΑΣ. Με δεδομένο ότι οι συνεδριάσεις των Συμβουλίων γίνονται κεκλεισμένων των θυρών και χωρίς τους διαπιστευμένους δημοσιογράφους, κανείς δεν γνωρίζει ποιες ήταν οι απαιτήσεις του οίκου Dior και ποιοι οι όροι των μελών του ΚΑΣ. Τα οποία προφανώς πείστηκαν για όλα, καθώς η γνωμοδότηση ήταν ομόφωνη όπως όλες οι τελευταίες που αφορούν σημαντικά ζητήματα.

Η «Εφ.Συν.» επικοινώνησε με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Πολιτισμού και πρόεδρο του ΚΑΣ, κ. Γιώργο Διδασκάλου. Επιχειρήσαμε να του θέσουμε τα παραπάνω ερωτήματα αλλά μας παρέπεμψε «στο γραφείο Τύπου, δεν μπορώ να σας βοηθήσω» μας απάντησε.

Επιμείναμε αλλά ο κ. Διδασκάλου μας είπε «θα βγει ανακοίνωση και θα ενημερωθείτε γιατί κι εγώ αυτή τη στιγμή δεν τα θυμάμαι. Ηταν μια μαραθώνια συνεδρίαση που ολοκληρώθηκε μετά τη μιάμιση τα μεσάνυχτα. Είχαμε πολλά θέματα και δεν μπορώ να σας βοηθήσω, δεν το χειρίζομαι και δεν είμαι υπεύθυνος για το κομμάτι της ενημέρωσης».

Η σύμβουλος επικοινωνίας της υπουργού Πολιτισμού, η κ. Αννα Παναγιωταρέα, αποφάσισε να μην προχωρήσει σε οποιαδήποτε ανακοίνωση για το θέμα ή πρόκειται για απόφαση επικοινωνιακής πολιτικής; Στη δημοσιότητα δόθηκε μόνο η ανακοίνωση του υπουργείου Τουρισμού που δεν ασχολείται φυσικά με τα μνημεία και τους περιορισμούς που θέτει ο αρχαιολογικός νόμος 3028/2002. Εστιάζει στη σημασία που έχει η επίδειξη μόδας για τον τουρισμό, λες και τα μνημεία μας έχουν ανάγκη να διαφημιστούν από τον οίκο Dior. Από τη βιάση του μάλιστα, το υπουργείο Τουρισμού κάνει λάθος και αλλάζει σε «Resort 2022» τη συλλογή αντί «Cruise 2022».

Μας ενημερώνει πάντως ότι πρόκειται για «... δημιουργίες που θα ετοιμαστούν στην Ελλάδα με ελληνικά υφάσματα και πρώτες ύλες, από Ελληνίδες και Ελληνες τεχνίτες και δημιουργούς, με στόχο την προβολή της ελληνικής παράδοσης και παράλληλα του ταλέντου και της τεχνογνωσίας των Ελλήνων στον χώρο αυτό».

Ποια είναι η εμπλοκή της κ. Μαρέβας Γκραμπόφσκι Μητσοτάκη σε αυτό το σημείο; Γιατί εκτός από την επαγγελματική της ενασχόληση με τον χώρο της υψηλής ραπτικής, όλοι θυμόμαστε ότι η ίδια είχε ξεναγήσει στην Καλαμάτα την υπεύθυνη και στελέχη του οίκου Dior τον περασμένο Δεκέμβριο, σπάζοντας μάλιστα το lockdown και προκαλώντας πλείστες αντιδράσεις.

Ολα ήταν μια προειλημμένη απόφαση που ολοκληρώθηκε με τη συμβολή των υπουργείων; Ας μην ξεχνάμε ότι εν μέσω πανδημίας αποφασίστηκε και το τσιμεντάρισμα στην Ακρόπολη που μας προσβάλλει και μας εκθέτει διεθνώς.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ART - ΝΕΑ
Ντόρος για τις 274 χιλιάδες ευρώ του Dior
Το συνολικό κόστος της παραγωγής μαζί με τα τέλη του οπτικοακουστικού υλικού είναι 274.620 ευρώ, αφού ο οίκος μόδας καλείται να καταβάλει απλώς τα τέλη χρήσης.
Ντόρος για τις 274 χιλιάδες ευρώ του Dior
ART - ΝΕΑ
Μια απόφαση με ιδιαίτερη σημασία
Είναι η πρώτη φορά που θα δοθούν ταυτόχρονα πέντε μνημεία στην ίδια παραγωγή και ουδείς γνωρίζει τους όρους για διήμερες, τετραήμερες χρήσεις με τη συμμετοχή από 120 έως 150 επαγγελματιών.
Μια απόφαση με ιδιαίτερη σημασία
ART - ΝΕΑ
Ακόμα και τα αυτονόητα εξασφαλίζονται με χορηγίες
Με αυτόματο απινιδωτή εξοπλίζεται η Ακρόπολη για την εξασφάλιση του οποίου το ΥΠΠΟΑ απευθύνθηκε σε ιδιωτικό όμιλο! Λες και δεν υπάρχει κράτος να καλύψει τις ανάγκες στους αρχαιολογικούς χώρους.
Ακόμα και τα αυτονόητα εξασφαλίζονται με χορηγίες
ART - ΝΕΑ
Κλιματική Αλλαγή και Πολιτιστική Κληρονομιά
Αισιοδοξία, αλλά όχι εφησυχασμός είναι το βασικό συμπέρασμα που προέκυψε από την ενημέρωση της Ομάδας Εργασίας του ΥΠΠΟΑ για την Κλιματική Αλλαγή και την Πολιτιστική Κληρονομιά στη χώρα.
Κλιματική Αλλαγή και Πολιτιστική Κληρονομιά
ART - ΝΕΑ
Παραχωρήθηκαν στον Dior με συνοπτικές διαδικασίες
Μέχρι την Κνωσό, τους Δελφούς, το Ακρωτήρι Σαντορίνης και το Μοναστηράκι έφτασε η χάρη του γαλλικού οίκου. Το αίτημα ήταν άμεση κινηματο­γράφηση και βιντεοσκόπηση με ένα πρόσωπο για τρίλεπτο editorial φιλμ.
Παραχωρήθηκαν στον Dior με συνοπτικές διαδικασίες
ART - ΝΕΑ
Και το Καλλιμάρμαρο στον Dior για επίδειξη μόδας
Το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων έδωσε θετική γνωμοδότηση για την επίδειξη μόδας στο Καλλιμάρμαρο στις 17 Ιουνίου με την επιστημονική κοινότητα να εκφράζει τις ανησυχίες της.
Και το Καλλιμάρμαρο στον Dior για επίδειξη μόδας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας