ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ efsyn.gr , Βασιλική Τζεβελέκου
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Την άστοχη και επικίνδυνη δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη, το 2019, ότι θα ήταν πρόθυμος να δανείσουμε εξαιρετικά κειμήλια στο Βρετανικό Μουσείο με αντάλλαγμα την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα για τον εορτασμό των 200 ετών από την Εθνική Επανάσταση, προσπαθούν να ξεχάσουν με κάθε τρόπο ο ίδιος, η κυβέρνηση και η υπουργός Πολιτισμού.

Παράλληλα, η επιστημονική έρευνα της Ζεϊνέπ Εγκέν και του Ορχάν Σακίν, ειδικευμένων Τούρκων ερευνητών στα αρχεία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, έχει φέρει στο φως νέα στοιχεία. Σύμφωνα με αυτά, δεν βρέθηκε ποτέ το φιρμάνι του σουλτάνου Σελίμ Γ’ το οποίο επικαλέστηκε ο λόρδος Ελγιν για να τεμαχίσει τον Παρθενώνα. Ετσι, καταρρίπτεται το βασικό επιχείρημα του Βρετανικού Μουσείου ότι τα Γλυπτά αποκόπηκαν και μετακινήθηκαν με νόμιμο τρόπο.

Το ερώτημα είναι τι κάνει το υπουργείο Πολιτισμού και η κυβέρνηση τον τελευταίο ενάμιση χρόνο; Σύμφωνα με δηλώσεις της η κ. Μενδώνη επρόκειτο να καταθέσει στη βρετανική πλευρά φάκελο με νέα επιχειρήματα. Γιατί δεν το έχει κάνει μέχρι σήμερα; Η έρευνα των Τούρκων επιστημόνων που βρισκόταν σε εξέλιξη ολοκληρώθηκε; Η υπουργός έχει έρθει σε επαφή μαζί τους; Γνωρίζει τα νέα τεκμήρια και, αν ναι, γιατί δεν τα έχει προσκομίσει;

Μετά τις πρόσφατες δηλώσεις του Μπόρις Τζόνσον το ΥΠΠΟΑ σπεύδει να μας καθησυχάσει ότι «την άμεση υποστήριξη των Επιτροπών για την Επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα προκάλεσε η απάντηση της Υπουργού Πολιτισμού στον Βρετανό Πρωθυπουργό». Αμεσα ανταποκρίθηκαν και τη συνεχάρησαν για την αντίδρασή της η πρόεδρος της Ενωσης δρ Kris Tytgat, ο επίτιμος πρόεδρος της Ενωσης καθηγητής Louis Godart και ο αντιπρόεδρος της Βρετανικής Επιτροπής καθηγητής Paul Cartledge.

Ο κ. Τζόνσον στη συνέντευξή του στην εφημερίδα «Τα Νέα» δήλωσε: «Αντιλαμβάνομαι τα έντονα συναισθήματα του ελληνικού λαού –και του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη– για το θέμα αυτό. Ωστόσο, η βρετανική κυβέρνηση έχει μια σταθερή και μακροχρόνια θέση για τα Γλυπτά: αποκτήθηκαν νομίμως από τον λόρδο Ελγιν, σύμφωνα με τους νόμους που ίσχυαν εκείνη την εποχή. Ο νόμιμος ιδιοκτήτης τους είναι οι επίτροποι του Βρετανικού Μουσείου, από τότε που (σ.σ.: τα Γλυπτά) περιήλθαν στην κατοχή τους».

Η κ. Μενδώνη απάντησε: «Δεν έχει ενημερωθεί από τις υπηρεσίες του, για τα νέα ιστορικά δεδομένα της Οθωμανοκρατίας, από τα οποία τεκμαίρεται ότι δεν υπήρξε νόμιμη κτήση από τον λόρδο Ελγιν των Γλυπτών του Παρθενώνα και συνεπώς ούτε από το Βρετανικό Μουσείο. Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού μπορεί άμεσα να προσκομίσει τα απαραίτητα τεκμήρια, προκειμένου να ενημερωθεί ο βρετανικός λαός ότι το Βρετανικό Μουσείο κατέχει τα Γλυπτά παρανόμως. Η Ελλάδα δεν αποδέχεται νόμιμη κατοχή, νομή και κυριότητα των Γλυπτών στο Βρετανικό Μουσείο».

Θυμίζουμε ότι η Ζεϊνέπ Εγκέν και ο Ορχάν Σακίν ξεκίνησαν να ερευνούν τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο στα Οθωμανικά Αρχεία μετά από αίτημα του κ. Παντερμαλή, ενώ παρουσίασαν τα πρώτα συμπεράσματά τους στις 18/2/2019 στο Μουσείο Ακρόπολης. Επίσης η τουρκική εφημερίδα «Hurriyet» παρουσίασε στις 28/3/2019 σε πρωτοσέλιδό της την έρευνα. Οταν ο κ. Μητσοτάκης δήλωνε τα περί δανεισμού, τον Σεπτέμβριο 2019, τα στοιχεία αυτά ήταν γνωστά. Εκείνος τα αγνοούσε και μάλιστα έβγαινε εκτός της πάγιας εθνικής θέσης μας που αφορά την επιστροφή των Γλυπτών και όχι τον δανεισμό τους, γιατί έτσι αναγνωρίζεις στους Βρετανούς την ιδιοκτησία.