• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  25°C 21.7°C / 25.8°C
  2 BF
  51%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 21.3°C / 23.3°C
  2 BF
  69%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  25°C 19.0°C / 24.9°C
  1 BF
  41%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.9°C / 22.5°C
  0 BF
  56%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.9°C / 20.9°C
  0 BF
  73%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 20.7°C / 23.0°C
  2 BF
  65%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 19.4°C / 19.4°C
  1 BF
  40%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.6°C / 20.6°C
  1 BF
  53%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.8°C / 23.3°C
  2 BF
  68%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 20.1°C / 23.9°C
  0 BF
  46%
 • Ερμούπολη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  22°C 22.4°C / 23.8°C
  1 BF
  73%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.7°C / 20.7°C
  3 BF
  81%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  0 BF
  72%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 21.8°C / 24.4°C
  3 BF
  61%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  23°C 20.5°C / 23.3°C
  1 BF
  71%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 22.8°C / 23.2°C
  2 BF
  58%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  22°C 20.8°C / 26.0°C
  0 BF
  67%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 19.3°C / 19.3°C
  3 BF
  83%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  21°C 21.4°C / 23.4°C
  2 BF
  82%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  15°C 15.3°C / 15.3°C
  1 BF
  69%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ανακαινίστηκε και καλωσορίζει τους κατοίκους του

 • A-
 • A+

Tο ιστορικό κτίριο του Ελληνικού Ιδρύματος της Διεθνούς Πανεπιστημιούπολης του Παρισιού άνοιξε την 1η Μαρτίου για να καλωσορίσει τους κατοίκους του μετά από εργασίες που διήρκεσαν, εν μέσω Covid, περισσότερο από έναν χρόνο.

Το εμβληματικό νεοκλασικό κτίριο του Ελληνικού Ιδρύματος, έργο του αρχιτέκτονα Νικόλαου Ζάχου, είναι ένα από τα 40 «σπίτια» χωρών, σχολών και ινστιτούτων της Διεθνούς Πανεπιστημιούπολης του Παρισιού. Χτίστηκε το 1931-1932 και εγκαινιάστηκε τον Δεκέμβριο του 1932 από τον Νικόλαο Πολίτη, πρέσβη της Ελλάδας στη Γαλλία, και τον Αλμπερτ Λεμπρίν, πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας. Η κατασκευή του πραγματοποιήθηκε χάρη σε έναν πανελλήνιο έρανο, με τη συμβολή και της Διασποράς. Το ίδιο και η ανακαίνισή του, 90 χρόνια μετά. Το κόστος του έργου ανήλθε στα 3,3 εκατομμύρια ευρώ, περιλαμβάνοντας αυτοχρηματοδότηση (δάνειο), δωρεές και επιχορηγήσεις.

Η Μαρία Γράβαρη-Μπάρμπα, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Πάνθεον - Σορβόνη στο Παρίσι και διευθύντρια του Ελληνικού Ιδρύματος από το 2004, υπογραμμίζει ότι «η πλήρης ανακαίνιση ήταν ένα μακροπρόθεσμο έργο που σχεδιάστηκε πριν πολλά χρόνια: άρχισε να υλοποιείται από το 2020 με την αποκατάσταση του ιστορικού Σαλονιού και της Βιβλιοθήκης του Ιδρύματος, σύμφωνα με τα αρχικά σχέδια του αρχιτέκτονα Ζάχου, χάρη στη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Χάρη σε δωρεά του Ιδρύματος Λεβέντη, κατέστη επίσης δυνατή η ανακαίνιση των νεοκλασικών προσόψεών του. Ωστόσο, ο πρωταρχικός μας στόχος ήταν η καρδιά του Ιδρύματος, δηλαδή τα δωμάτια των κατοίκων. Οι προσπάθειες επικεντρωνόντουσαν στο να προσφέρουμε ένα ιδανικό περιβάλλον διαβίωσης για μελέτη και έρευνα, επιπέδου εφάμιλλου αυτού των άλλων “Σπιτιών” της Διεθνούς Πανεπιστημιούπολης».

Η επαναλειτουργία του Ελληνικού Ιδρύματος θα του επιτρέψει να ξαναβρεί τον ρόλο που διαδραμάτισε ιστορικά ως πολιτιστικό κέντρο για τον Ελληνισμό και τους φιλέλληνες στο Παρίσι. Το Ιδρυμα διοργανώνει τακτικά συνέδρια, εκθέσεις, λογοτεχνικές και θεατρικές εκδηλώσεις σχετικές με τον ελληνικό πολιτισμό και τις επιστήμες. Αποτελεί επίσης έναν τόπο μνήμης για τον ελληνισμό στη Γαλλία. Πράγματι, πολλοί επιφανείς Ελληνες έχουν μείνει στο Ελληνικό Ιδρυμα από την έναρξη λειτουργίας του: στοχαστές, φιλόσοφοι, καλλιτέχνες, αρχιτέκτονες, σκηνοθέτες, συγγραφείς, πολιτικοί. Μεταξύ των πρώην κατοίκων του Ιδρύματος συναντάμε τον Εμμανουήλ Κριαρά, τον ιστορικό Νικόλαο Σβορώνο, τους αρχιτέκτονες Τάκη Ζενέτο και Αριστομένη Προβελέγγιο, τους σκηνοθέτες Κώστα Γαβρά και Θεόδωρο Αγγελόπουλο, τους μουσικούς Κουρουπό και Κυριάκο Σφέτσα, τους στοχαστές Κώστα Αξελό και Κώστα Παπαϊωάννου, τους εικαστικούς Κώστα Κουλεντιανό, Μέμο Μακρή, Δημήτρη Μυταρά, Παύλο, Γεράσιμο Σκλάβο, Παναγιώτη Τέτση και Ντίκο Βυζάντιο και πολλούς άλλους.

Σήμερα το Ελληνικό Ιδρυμα επιδιώκει να δημιουργήσει ένα ταμείο χορηγιών που θα του επιτρέψει να εκπληρώσει αποτελεσματικά την αποστολή του, ως χώρος διαβίωσης και εργασίας των Ελλήνων φοιτητών και ερευνητών στο Παρίσι, αλλά και ως πρέσβης του ελληνικού πολιτισμού στη Γαλλία.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ART - ΝΕΑ
Η «Πανσέληνος» του Γ. Μόραλη πωλήθηκε για 639.125 ευρώ στο Παρίσι
Δημοπρασία Ελληνικής Τέχνης πραγματοποίησε ο οίκος Bonhams στο Παρίσι. Την υψηλότερη τιμή πήρε ένα έργο του Γιάννη Μόραλη (1916-2009), η «Πανσέληνος».
Η «Πανσέληνος» του Γ. Μόραλη πωλήθηκε για 639.125 ευρώ στο Παρίσι
ART - ΝΕΑ
Έκθεση «Παρίσι-Αθήνα» στο Μουσείο του Λούβρου
Εκτενές άρθρο για την έκθεση «Παρίσι – Αθήνα» στο Μουσείο του Λούβρου, φιλοξενεί η ιστοσελίδα της Le  Figaro. O πρώην διευθυντής και πρόεδρος του Λούβρου, Jean Luc Martinez, που ήταν ένας εκ των επιμελητών της...
Έκθεση «Παρίσι-Αθήνα» στο Μουσείο του Λούβρου
ART - ΝΕΑ
Καταστρέφεται ένα στολίδι του Πειραιά
Ο Ιστορικός κινηματογράφος «Χάι-Λάιφ» στην πλατεία Κοραή κατεδαφίζεται για να γίνει πολυκατάστημα ● Σοβαρές καταγγελίες από τη δημοτική παράταξη «Πειραιάς για Ολους» ● Στη Βουλή το θέμα από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Καταστρέφεται ένα στολίδι του Πειραιά
ART - ΝΕΑ
Κλείνει για τρία χρόνια λόγω ανακαίνισης
Μεγάλη ανακαίνιση θα πραγματοποιηθεί στο μουσείο μοντέρνας και σύγχρονης τέχνης, το Κέντρο Πομπιντού στο Παρίσι, από τα τέλη του 2023 μέχρι τα τέλη του 2026.
Κλείνει για τρία χρόνια λόγω ανακαίνισης
ART - ΝΕΑ
Νέο, προσωρινό Διοικητικό Συμβούλιο
Το Μορφωτικό Ιδρυμα της Εθνικής Τραπέζης απέκτησε προσωρινό Διοικητικό Συμβούλιο, μετά τη σύσσωμη παραίτηση του προηγούμενου.
Νέο, προσωρινό Διοικητικό Συμβούλιο
ART - ΝΕΑ
Αναστηλώνεται το σπίτι του Παύλου Μελά στην Κηφισιά
Σε ανακοίνωση του το υπ. Πολιτισμού, αναφέρει ότι η «η οικία Μελά, κομμάτι από τη ζωή ενός σπουδαίου Ελληνα και μακεδονομάχου» θα παραδοθεί στη Σχολή Ευελπίδων στις 14 Οκτωβρίου.
Αναστηλώνεται το σπίτι του Παύλου Μελά στην Κηφισιά

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας